Efter branden på Esrange: Endast uppskjutningar av forskningsraketer påverkas

| 27 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Den brand som uppstod på Esrange i samband med en planerad testbränning av en raketmotor igår förmiddag förstörde delvis den infrastruktur som används för uppskjutning av sondraketer. Annan verksamhet på Esrange, en av världens mest mångsidiga rymdbaser, påverkas inte.

Esrange Space Center är en av världen mest mångfacetterade rymdbaser med en rad samhällsviktiga verksamheter under sitt paraply. Basen byggs för närvarande ut för att kunna erbjuda ytterligare utnyttjande av rymden.

Branden skadade inte verksamheten för satellitkommunikation, stratosfäriska ballonger eller testverksamheten för ny raketteknik. Inte heller påverkades den pågående utbyggnaden av basen inför de planerade satellituppskjutningarna från Esrange. Däremot orsakade branden skador på delar av uppskjutningsanordningarna för sondraketer (raketer för forskning i tyngdlöshet) som använts på Esrange sedan 60-talet, samt byggnader i anslutning till denna. Ingen människa kom till skada.

– Det viktigaste är att vår personal och alla andra som befann sig på basen är i säkerhet. Men det är många sorgsna miner på Esrange idag. Sondraketsverksamheten är något av Esrange hjärta där allt började för mer än femtio år sedan, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

Räddningstjänsten lämnade platsen sent på torsdagskvällen. Nu vidtas utredningsarbete för att hitta orsaken till olyckan och planeringen för att kunna återuppta sondraketverksamheten.

– Vad som ligger bakom branden är ännu för tidigt att säga. SSC kommer att ta extern hjälp för att tillsammans med våra egna experter utreda händelsen, allt i syfte att kunna undvika liknande händelser i framtiden, säger Stefan Gardefjord, vd på SSC.

– Det är viktigt att nu snabbt komma igång igen. Ombord på våra sondraketer skickas mängder med experiment upp som har stor betydelse för forskning inom en rad viktiga områden. Vi arbetar nu intensivt för att kunna återuppta denna del av vår verksamhet igen, säger Lennart Poromaa.

Presskontakter:
Philip Ohlsson, presskontakt SSC, +46 (0)70-721 70 26, [email protected]

Anni Bölenius, kommunikationschef SSC, +46 (0)73-073 033 74 90, [email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *