Marknadsnyheter
Efter prisökningarna – nu äter vi mindre till ett högre pris
Livsmedelskonsumtionen har minskat i takt med att matpriserna har stigit efter pandemiåren. Det visar ny statistik som presenteras i Konsumtionsrapporten.
– Minskningen handlar både om att vi köper färre varor och att vi väljer billigare alternativ, säger konsumtionsforskaren Ulrika Holmberg.
Det har blivit dyrare att äta mindre. Under 2022 ökade de svenska hushållens utgifter för livsmedel och alkoholfria drycker med 8,4 procent i löpande priser jämfört med föregående år, och uppgick till 323 miljarder kronor. Samtidigt minskade utgifterna i fasta priser med drygt två procent under samma period. Det innebär att livsmedelskonsumtionen har minskat efter pandemiåren även om hushållen lägger mer pengar på mat och alkoholfri dryck. Statistiken kommer från Statistiska Centralbyrån (SCB) och presenteras i Konsumtionsrapporten 2023 från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
– Siffrorna visar tydligt att vi nu köper färre matvaror och att vi väljer billigare alternativ, säger konsumtionsforskaren Ulrika Holmberg, som också är redaktör för Konsumtionsrapporten 2023.
Trendbrott
De minskade fasta utgifterna för hushållens utgifter för livsmedel är ett tydligt trendbrott. Under tioårsperioden 2021 – 2022 ökade konsumtionen av livsmedel och alkoholfria drycker med 18 procent i fasta priser. Under den perioden har ökningen i genomsnitt legat på två procent per år.
– Prisökningarna är en viktig förklaring till den minskade livsmedelskonsumtionen, men det handlar också om en utjämning efter ökningen under pandemin.
Mellan 2021 och 2022 har det blivit rejält mycket dyrare med mat och dryck. Under den här perioden har priserna på livsmedel och alkoholfri dryck ökat med elva procent, vilket kan jämföras med en ökning på totalt 30 procent mellan 2012 och 2022. Pandemirestriktionerna och mer tid i hemmet medförde att livsmedelskonsumtionen i fasta priser ökade mer än vanligt under 2020 och 2021. När vi återgått till arbetsplatser och skolor äter vi mindre hemma, menar Ulrika Holmberg.
Mindre kravmärkt och färre matköp på nätet
Hushållen sparar in på ekologiska varor. Inköpen av kravmärkt gick ner under 2022. Köpfrekvensen är den lägsta på 5 år. Matinköpen i e-butiken har också minskat efter pandemiårens snabba uppgång.
– Det är återigen en kombination av att hushållen inte har samma behov av att handla livsmedel på nätet när pandemin är över, men också en minskad vilja att betala för plockning och transport när hushållen behöver minska sina utgifter, säger Ulrika Holmberg.
Konsumtionsrapporten 2023 (publiceras 2023-06-26, klockan 07:00)
Fakta: Konsumtionsrapporten 2023:
Konsumtionsrapporten ges ut varje år och visar på övergripande förändringar och trender vad gäller den svenska privatkonsumtionen. Konsumtionsrapporten är ett samarbete mellan Centrum för Konsumtionsforskning och Centre for Retailing på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Den bygger på statistik från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, Statistiska centralbyrån (SCB), Konjunkturinstitutet, Handelsfakta, HUI, Svensk Handel och Svensk Dagligvaruhandel.
Konsumtionsrapporten 2023 innehåller:
- Hushållens olika konsumtionsmönster
- Demografi och konsumtion
- Hållbarhetsaspekter på hushållens konsumtion
- Individuella miljöindikatorer
- Hushållens framtidsförväntningar
- Detaljhandeln
- Digitalisering av turism, besöksnäring och upplevelseekonomi
- Nostalgisk konsumtion
Kontakt:
Ulrika Holmberg, forskare Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tel: 076–618 56 06, e-post: ulrika.holmberg@cfk.gu.se
Lena Hansson, föreståndare för Centre for Retailing och forskare Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tel: 076–618 54 92, e-post: lena.hansson@cfk.gu.se
Agnes Faxén, kommunikatör Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tel: 076–618 2008, e-post: agnes.faxen@gri.gu.se
Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Med sina 8 000 studenter, 500 anställda, över 160 internationella partneruniversitet och sina huvudämnen – ekonomi och juridik – har Handelshögskolan en unik bredd. Forskningen präglas av samverkan över geografiska, institutionella och disciplinära gränser och skolan har ett nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är en av drygt 100 handelshögskolor i världen som är ”triple crown”-ackrediterad, dvs har de tre främsta internationella ackrediteringarna för handelshögskolor: EQUIS, AACSB och AMBA. 2023 fyller Handelshögskolan 100 år. gu.se/handelshogskolan
Taggar:
Marknadsnyheter
Förslag för en effektiv elektrifiering av transportsektorn
Utredningen om elektrifierade transporter har överlämnat sitt betänkande till infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Utredaren har haft i uppdrag att föreslå åtgärder för att undanröja hinder för elektrifieringen av transportsektorn.
– Elektrifieringen av transportsektorn är viktig för att skapa hållbar tillväxt och bidra till Sveriges högt ställda klimatpolitiska ambitioner. Utredningens förslag kommer nu att ligga till grund för fortsatt beredning inom Regeringskansliet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Utredningen föreslår bland annat att lokala trafikföreskrifter om förbud mot trafik med lastbil som meddelats i ett bullerkänsligt område ska få innefatta särskilda bestämmelser om undantag för lastbil utan förbränningsmotor som drivs med el eller vätgas. Utredningen föreslår också att en samfällighetsförening som förvaltar en gemensamhetsanläggning som avser en parkeringsplats eller ett garage ska få installera laddningsinfrastruktur på parkeringsplatsen eller i garaget.
Utredningen föreslår vidare en möjlighet att sammankoppla interna elnät som inte omfattas av krav på nätkoncession, och att Energimarknadsinspektionen får möjlighet att medge dispens från koncessionsplikt för innovativa projekt.
Mer information
SOU 2024:97 Mot en effektiv elektrifiering av transportsystemet – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Peab bygger skola i Ulricehamn
Peab har fått uppdraget att bygga Björkåsskolan i Ulricehamn. Beställare är Ulricehamns kommun och entreprenadsumman uppgår till 255 miljoner svenska kronor.
Björkåsskolan i Ulricehamn kommer att ha kapacitet för 525 elever och totalt 21 klassrum. Den nya skolan är utformad med sju hemvister, var och en innehållande tre klassrum, sex grupprum, ett allrum samt ett arbetsrum för personal. Dessutom kommer det att finnas en särskild hemvist för anpassad grundskola för 30 elever. Skolan byggs för att certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.
– Vi på Peab är stolta över att ha fått förtroendet av Ulricehamns kommun att bygga Björkåsskolan. Vi har stor erfarenhet av att bygga skolor och har byggt många i närområdet de senaste åren. Vi ser fram emot att tillsammans skapa en inspirerande miljö som bidrar till utbildning, välmående och utveckling. Detta projekt tycker jag är ett tydligt exempel på Peabs engagemang för att bygga för framtiden och skapa långsiktigt värde för våra samhällen, säger Andreas D’Arienzo, regionchef på Peab.
Skolgården kommer att vara 37 000 kvadratmeter och en av grundtankarna med både skolan och skolgården är att de ska ha en nära kontakt med naturen. Bland annat kommer ett befintligt skogsområde att bevaras för att skapa en inspirerande och naturnära miljö för eleverna. På skolgården kommer även ett uteförråd och en uteateljé att byggas.
– Vi är nöjda med att det blev Peab. Det är ett bra företag, som har goda erfarenheter och referenser av liknade projekt, säger Johan Abrahamsson, projektledare Ulricehamns kommun.
Den nya skolan, tillsammans med de tillhörande byggnaderna, kommer att ha en total area på 10 000 kvadratmeter och byggnaderna kommer i huvudsak att ha träfasad av gul och mörkgrön furu. Skolbyggnaden kommer att bli tre våningar hög och utöver de pedagogiska lokalerna byggs en fullstor idrottshall med läktare, en matsal med eget storkök samt ytor för slöjd, musik, hemkunskap och media.
I Södra Älvsborg har Peab de senaste åren byggt Särlaskolan i Borås, Noltorpsskolan i Alingsås och Lindbladskolan i Vårgårda.
Projektet är en utförandeentreprenad och förväntas stå klart under våren 2027.
Projektet orderanmäldes i det fjärde kvartalet 2024.
Illustration: Horisont Arkitekter
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Juha Hartomaa, IR-chef, 0725 33 31 45
Peab är Nordens samhällsbyggare med 14 000 medarbetare och en omsättning på 58 miljarder kronor. Med lokal närvaro och fokus på egna resurser utvecklar, anlägger och bygger vi vardagen där livet levs. Huvudkontoret finns i Förslöv på Bjärehalvön i Skåne. Aktien är noterad vid Nasdaq Stockholm.
Taggar:
Marknadsnyheter
Produktionsdata för december 2024
Veteranpoolen AB producerade ca 72 000 timmar under december 2024 att jämföras med ca 69 500 timmar under december 2023. Producerade timmar avser utförda och debiterbara uppdrag under perioden.
Mats Claesson, VD Veteranpoolen AB
Tel: 0300-77001
E-post: mats.claesson@veteranpoolen.se
Richard Lindström, Ekonomiansvarig Veteranpoolen AB
Tel: 0300-687787
E-post: richard.lindstrom@veteranpoolen.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke