Ekdalens Biotransporter går över till flytande biogas

| 24 november, 2021 | 0 kommentarer

”Vi kommer att vara helt klimatneutrala och bara använda flytande biogas 2026”

Ekdalens Biotransporter har börjat ställa om hela sin lastbilsflotta till flytande biogas (Bio-LNG). Företaget som grundades 2005 hade tidigt som målsättning att minska transporternas avtryck på miljön. Idag kan några lastbilar tanka flytande biogas, under 2023 kommer hälften av flottan på tjugo bilar klara det och 2026 allesamman. Ekdalen försöker redan idag att köra sina kvarvarande dieselbilar på miljödiesel (HVO).

Detta uppmärksammades också av Scandinavian Biogas som började använda åkeriet för sina transporter och sedan förra året också är ägare till Ekdalens Biotransporter.

Att köra tung trafik som lastbilar och bussar på biogas har gjorts under en längre tid. På många håll går lokaltrafikens bussar på biogas. Till exempel i Stockholm där en betydande del av SL-bussarna går på biogas framställd ur avloppsslam.

Men för att göra biogasen ännu mer ekonomiskt konkurrenskraftig har Scandinavian Biogas börjat kyla ned den till minus 162 grader vilket gör den flytande och då behövs bara en sjättedel av volymen för komprimerad gas.

”Vår specialitet är ju att köra substrat eller avfall till anläggningar för framtagning av biogas runt om i Sverige. Det blir 7–8000 ton i veckan. Då tyckte vi att det är naturligt att vi själva köra våra lastbilar på att miljövänligt sätt. Våra erfarenheter av flytande biogas som lastbilsbränsle är mycket positiva. Med cirka 40 tankstationer för flytande biogas i Sverige är det inte heller några problem med att tanka. Jag tror att det är viktigt att ställa om till biogas nu”, säger Ulf Wäktare, vd för Ekdalens biotransporter.

För mer information
Ulf Wäktare, vd, Ekdalens biotransporter, 070-815 58 58

Matti Vikkula, CEO Scandinavian Biogas, tel +46 70 597 99 38

Ekdalens Biotransporter är inriktade på att transportera substrat eller avfall för framställning av biogas till de olika anläggningarna i landet. Ekdalens Biotransporter startade 2005 av Ulf Wäktare och är idag helägt av ledande biogasföretaget Scandinavian Biogas. https://ekdalen.com/

Scandinavian Biogas är en ledande nordisk producent av biogas som fordonsbränsle samt gödningsmedel. Biogasen är är utvunnen ur avloppsslam och avfall från hushåll och lantbruk samt industriellt organiskt avfall. Idag finns anläggningar i Sverige, Norge och Sydkorea. Under 2020 levererade företaget 354 GWh till marknaden. Scandinavian Biogas har 92 anställda och hade 2020 en total omsättning på 455 MSEK (proforma). Huvudkontoret ligger i Stockholm och bolaget är noterat på Nasdaq Stockholm First North Premier, Bolagets Certified Adviser är Erik Penser Bank AB, telefon: +46 (0)8-463 80 00, [email protected] www.scandinavianbiogas.com

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *