Emilia Bjuggren (S): Stockholm måste öppna upp biblioteken nu

| 26 augusti, 2021 | 0 kommentarer

Under nuvarande styre i Stockholm har biblioteken gått igenom ett stålbad. Resurser har skurits ner, de ordinarie öppettiderna har försämrats och många populära läsaktiviteter riktade till barn har skrotats. Under pandemin har biblioteken av förklarliga skäl haft begränsad verksamhet, restriktioner om antal besökare har införts och andra smittskyddsåtgärder har vidtagits. Dessvärre har det borgerliga styret fortfarande kraftigt begränsat öppettiderna på biblioteken.

Majoriteten av biblioteken har öppet enbart några eftermiddagar i veckan. Det har lett till långa köer och ökad trängsel. Då flera bibliotek har stängt på förmiddagarna så har verksamheten riktad till förskolorna blivit lidande. Socialdemokraterna i Stockholm kräver att öppettiderna på biblioteken förlängs omgående.

– Att biblioteksverksamheten inte prioriteras av detta styre har varit klart sedan dag ett. Den har ju snarare setts som en budgetpost där man kan göra besparingar. Jag har full förståelse att man har vidtagit åtgärder under pandemin, där finns det heller inga politiska skillnader. Men att begränsa öppettiderna är direkt kontraproduktivt. Det säger Emilia Bjuggren, oppositionsborgarråd (S).

– Förlängda öppettider ger möjlighet för besökare att låna böcker vid fler tillfällen, vilket gör att trängseln kan minska. Vi har fått rapporter om långa köer och att det har varit svårt att låna. Flera andra delar av stadens verksamhet har öppnat upp i enlighet med de nationella riktlinjerna, det borde även biblioteken göra nu. Vi kan inte ha en situation där förskolebarnen inte kan ta del av biblioteksverksamheten för att man snålar med resurserna. Vi vill att biblioteken förlänger öppettiderna, att man tittar på om det är möjligt att ha öppet längre och senare och därmed skapa större tillgänglighet. Det skulle leda till minskad trängsel eftersom besök kan spridas ut över tid.

Presskontakt: Ömer Oguz 076-122 92 34

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *