Connect with us

Marknadsnyheter

En motståndskraftig ekonomi gör att Federal Reserve inte sänker räntan

Published

on

”För tidigt för Fed att överväga en förändring av sin penningpolitik.” – Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income på Allianz Global Investors

Nedan är en kommentar av Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income på Allianz Global Investors, inför USA:s Federal Reserve-möte den 30 och 31 januari.

        Vi anser att det är för tidigt för Fed att överväga en förändring av sin penningpolitik och förväntar oss inget tillkännagivande om en räntesänkning vid nästa möte med Federal Open Market Committee.

        Med tanke på den amerikanska ekonomins motståndskraft förväntar vi oss inte att Fed ger en exakt tidtabell för sin första räntesänkning, vi räknar med att det inte sker någon sänkning förrän under andra halvåret.

        Vi förväntar oss inte att mötet den 30 och 31 januari kommer att generera några större marknadsjusteringar eftersom potentialen för en ytterligare korrigering av långa räntor verkar begränsad.

I slutet av 2023 drev marknadens förväntningar om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) hade nått slutet av sin penningpolitiska åtstramningscykel på ett kraftfullt obligationsrally, drivet av alltmer aggressiva förväntningar om kommande räntesänkningar. När dessa förväntningar nådde sin kulmen förutsåg marknaderna 160 räntepunkters (bp) sänkningar för 2024, och att den första sänkningen skulle komma i mars 2024 med 100 % säkerhet.[1]

Sedan dess har Fed-medlemmar försökt dämpa investerarnas optimism och argumenterat för en längre tidtabell för räntesänkningar än vad marknaderna förutsåg.[2] Investerare har sänkt sina förväntningar på räntesänkningar för 2024 (nu 142bp[3]) och tidpunkten för den första sänkningen (endast 52 % [4] förväntar sig nu en sänkning vid marsmötet). Enligt vår uppfattning är marknaderna fortfarande orealistiska i sina förväntningar.

Vi anser att det är för tidigt för Fed att överväga en förändring av sin penningpolitik.
Trots den massiva åtstramningen av penningpolitiken under de senaste två åren är tillväxten fortfarande överraskande motståndskraftig. Scenariona om en mjuklandning eller no-landning, vilka båda undviker lågkonjunktur, tycks vara på väg att växa fram, med en tillväxt för fjärde kvartalet 2023 på +3,3 %, bättre än förväntade +2 %[5]. De starkare förutsättningarna stöds av hushållens konsumtion – som gynnas av positiv reallönetillväxt – och investeringar, tack vare en finanspolitik som stödjer ekonomin.

För Fed är ekonomins motståndskraft en bra sak: den visar att centralbanken inte har gått för långt med åtstramande åtgärder. Därför kan de nu koncentrera sig på inflationen. Inflationen bromsar in men är ännu inte i mål. De senaste totala inflationssiffrorna var något högre än väntat, med konsumentprisindex (KPI) på +3,4 % i december mot förväntade +3,2 %, och kärn-KPI på +3,9 % samma månad mot +3,8 %[6] förväntat . Å andra sidan föll inflationen för kärnkonsumtionen (PCE), Feds föredragna indikator, kraftigare än väntat, till 2,9 % i december i stället för 3 %.

Vi anser att Fed bara bör initiera en räntesänkning när den har bekräftat att inflationen konvergerar mot sitt prisstabilitetsmål.

Vid mötet förväntar vi oss att Fed bekräftar sitt engagemang för ett databaserat tillvägagångssätt, utan att ge en exakt tidtabell för sin första räntesänkning. Vi räknar inte med den första sänkning förrän under andra halvåret.

Vi förutser inga större marknadsjusteringar efter mötet (vilket var fallet efter Europeiska centralbankens möte den 25 januari). Med långa räntor 30 bp högre än deras lågpunkt i december 2023[7] tror vi att potentialen för en ytterligare korrigering av räntor är begränsad, även om Fed-ordförande Jay Powell håller ett mer hökaktigt tal än väntat. Vårt mål är att dra fördel av eventuella marknadssvagheter för att öka vår exponering mot duration.

[1] Bloomberg ,27 December 2023

[2] On 16 January, Fed Governor Christopher Waller said ”with economic activity and labour markets in good shape and inflation gradually returning to 2%, I see no reason to move as quickly or cut rates as quickly as in the past.” (source: Bloomberg, 16 January 2024).

[3] Bloomberg, 26 January 2024

[4] Bloomberg, 26 January 2024

[5] US Bureau of Economic Analysis, 25 January 2024

[6] US Bureau of Labor Statistics, January 2024

[7] Bloomberg, 10y Treasury at 3.80%, 27 December 2023

Mikael Zillén
Presskontakt Sverige
mikael.zillen@boxcomm.se

Allianz Global Investors är en ledande global aktiv kapitalförvaltare. Bolaget tillhandahåller produkter inom de flesta tillgångsslag och deras expertis sträcker sig från utvecklade till tillväxtmarknader, från enskilda länder till globala strategier, från tematiska till sektorsportföljer. De har ett särskilt starkt engagemang inom ESG och Impact Investing vilket inte minst visar sig i att de som aktieägare aktivt driver hållbarhetsfrågor och i deras arbete med att ta fram nya standarder inom området.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Hamlet BioPharma bjuder in till pressträff

Published

on

By

Med anledning bolagets delårsrapport bjuder Hamlet BioPharma in till en livesänd digital pressträff torsdagen den 22 februari klockan 12.00. På pressträffen kommer ordförande Catharina Svanborg att gå igenom utvecklingen för det brutna räkenskapsårets andra kvartal och även bolagets väg framåt.

Klicka på länken nedan för att delta på pressträffen.

https://youtube.com/live/vi_kXGF40fs?feature=share

Under pressträffen finns möjlighet att ställa frågor i sändningens kommentarsfält. Har du frågor redan nu går det bra att maila dem till: mats.jonsson@investortarget.se

För mer information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande, Hamlet BioPharma AB, +46 709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Martin Erixon, CEO, Hamlet BioPharma AB, +46 733 00 43 77

martin.erixon@hamletpharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kiruna och Uppsala vill bli kulturhuvudstad

Published

on

By

I dag, onsdag den 21 februari, hölls en presskonferens på Kulturrådet där juryn som utsetts av Europeiska kommissionen tillkännagav att båda städerna går vidare i ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Juryordförande Else Christensen-Redzepovic från Danmark meddelade juryns beslut att de gärna ser att de båda städerna lämnar in en andra, kompletterande ansökan. Vilken stad som sedan utses till kulturhuvudstad 2029 kommer att beslutas av juryn och meddelas under en presskonferens i december 2024.

Utnämningen av europeisk kulturhuvudstad är en angelägenhet för hela Sverige och viktigt för svenskt kulturliv. Positionerna flyttas fram samtidigt som relationer stärks – både lokalt, nationellt och i Europa, säger Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin.

För Sverige blir det tredje gången en av våra städer utnämns till kulturhuvudstad. 1998 fick Stockholm titeln som kulturhuvudstad och 2014 fick två europeiska städer denna titel – Umeå i Sverige och Riga i Lettland. För 2029 kommer en svensk och en polsk stad att utnämnas till europeisk kulturhuvudstad.

Läs mer

Kiruna och Uppsala vill bli europeisk kulturhuvudstad

Europeisk kulturhuvudstad 2029

Helene Oljons
Pressansvarig
08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America implementerar XMReality Remote Guidance

Published

on

By

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America Inc., en ledande leverantör av högkvalitativa formsprutningsmaskiner, kommer att implementera XMReality Remote Guidance i sin verksamhet. Detta för att ytterligare förbättra deras kundsupporttjänster genom att erbjuda distanssupport med hjälp av augmented reality (AR).

Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America har levererat över 150 000 toppmoderna formsprutningstjänster till en mängd olika industrier över hela världen. Sumitomo (SHI) Demag är känt för sitt starka engagemang och upprätthåller rigorösa standarder för kvalitet, effektivitet och kundnöjdhet. Genom att integrera XMReality Remote Guidance fortsätter Sumitomo (SHI) Demag sin strävan att leverera oöverträffad service och support till sina kunder. XMReality kommer att ge Sumitomos team möjlighet att på distans felsöka, vägleda och samarbeta med kunder, vilket säkerställer optimal prestanda och effektivitet för deras levererade formsprutningsmaskiner.

I en kommentar till detta partnerskap uttryckte Ryne Simeone, Vice President of Business Development på XMReality Inc., sin entusiasm och sa: ”Vi är glada över att samarbeta med Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America för att implementera XMReality Remote Guidance. Vi ser fram emot att växa tillsammans med Sumitomo för att stötta dem med att erbjuda en exceptionell kundsupport drivet av effektiva arbetsprocesser.

Om Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America
Sumitomo (SHI) Demag Plastics Machinery North America, ett dotterbolag till Sumitomo Heavy Industries, Ltd., är en ledande leverantör av högpresterande formsprutningsmaskiner och tjänster. Med ett engagemang för innovation, kvalitet och kundnöjdhet, levererar Sumitomo (SHI) Demag banbrytande lösningar till industrier över hela världen

För mer information, vänligen kontakta:
Andreas Jonsson, VD XMReality
Telefon: +46 70 724 03 29
E-post: andreas.jonsson@xmreality.com

Om XMReality
XMReality AB (publ) utvecklar och säljer lösningar som revolutionerar kunskapsöverföring via så kallad förstärkt verklighet – Augmented Reality (AR). Företaget är marknadsledande inom vägledning på distans (remote guidance) där man via AR kan guida en person på plats för att lösa problem eller förhindra att de uppstår. Produkten används globalt i mer än 60 länder. Nestlé, Electrolux, Sidel och Heineken är några av de mer än 150 kunderna. XMReality är baserat i Linköping och USA och är noterat på Nasdaq First North Growth Market (ticker: XMR). För mer information, besök: www.xmreality.com 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.