Connect with us

Marknadsnyheter

En ny konsertsäsong i Berwaldhallen – med dans, film och stora musikupplevelser

Published

on

Det nyss påbörjade decenniet har redan gjort avtryck i framtidens historieböcker. När den 41:a konsertsäsongen inleds i Sveriges Radios konserthus efter sommaren står dock det tjugotal som fick sin början för hundra år sedan i fokus. Hela säsongen skapar Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester, med sina chefsdirigenter Kaspars Putniņš och Daniel Harding, musik av högsta internationella klass som når inte bara publiken på plats, utan också radiolyssnare och webbtittare över hela landet – och världen.


Malin Broman, konsertmästare för Sveriges Radios Symfoniorkester, chefsdirigent Daniel Harding, Radiokörens chefsdirigent Kaspars Putniņš och Klassiska artisten i P2, Johan Dalene. Foto Arne Hyckenberg & Mattias Ahlm.

– Musiken behövs nu, mer än någonsin. Public service har ett stort ansvar i tider av nationell kris och Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören har en viktig roll för Sveriges Radios kulturskapande uppdrag. Vi väljer nu att presentera den nya säsongen när allt är mycket ovisst – men ett är säkert: kulturen, och i synnerhet musiken, är oumbärlig för människorna. Därför fortsätter vi vårt viktiga arbete som planerat så långt det bara är möjligt, säger Staffan Becker, konserthuschef i Berwaldhallen.

Östersjöfestivalen i augusti bjuder på sverigepremiärer för nya verk av Karin Rehnqvist och Sven-David Sandström, presenterar Peter Mattei i ett Mozartprogram under ledning av förste gästdirigent Klaus Mäkelä, tar emot ett nytt Wagner-gästspel av Finska nationaloperan under ledning av Esa-Pekka Salonen och gästas av Svenska Kammarorkestern med Martin Fröst i ett dansant program, för att nämna några höjdpunkter. Liksom förra året involveras länderna kring Östersjön i samtal om musik och en hållbar utveckling för vårt gemensamma innanhav. Direktsända scensamtal visas för publiken i Berwaldhallen, och konserterna skickas sedan tillbaka till samtalspubliken. Läs mer om Östersjöfestivalen 2020 i en separat release ->

1920-talet präglar den kommande säsongen i Berwaldhallen med tillbakablickar till ”de galna åren” för hundra år sedan. Det vilda nöjeslivet och nydanande modet, men också den ökande demokratiseringen och kvinnors rösträtt, har gjort 1920-talet till ett av de mest omtalade årtiondena i historien. Många av konserterna kretsar kring de konstarter som utvecklades under det glada 20-talet: filmen, med tjugotalets begynnande stumfilmsstjärna Charlie Chaplin i spetsen, och dansen, med till exempel 100-årsminnet av Rolf de Marés banbrytande ensemble Svenska Baletten i Paris. I stora delar av Europa grodde också rötterna till det mörker som 30- och 40-talen skulle innebära. Daniel Nelsons nyskrivna verk Chaplin Songs samt de korta operorna Brundibar och Kejsaren av Atlantis, båda komponerade i nazisternas koncentrationsläger, får representera de oroväckande nationalistiska tecken som kom redan under 1920-talet.

Flera uruppföranden av svenska tonsättare står på Radiosymfonikernas program under säsongen; Emmy Lindström, Daniel Nelson och Britta Byström. Ett särskilt fokus sätts också på den brittiska tonsättaren, dirigenten och pianisten Thomas Adès vars musik spelas i flera konserter. Världsviolinisten Janine Jansen ger tre konserter i slutet av säsongen, både med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. De genreöverskridande konserterna i Berwaldhallen återkommer, som en konsert med musiken från TV-serien Vår tid är nu under hösten 2020 och en konsert med klubbmusik våren 2021 – båda under ledning av Hans Ek. Flera barnproduktioner kommer också tillbaka, inte minst de omåttligt populära föreställningarna med Niklas & Radioapan.

Under säsongen gästas Berwaldhallen flera gånger av den unga och redan mycket framgångsrika violinisten Johan Dalene som är säsongens ”Klassiska artisten i P2”. Det är en ny roll som är ett samarbete mellan Sveriges Radio P2 och Berwaldhallen. Johan kommer att uppträda med både Radiosymfonikerna och Radiokören, bland annat under ledning av den 75 år äldre dirigentnestorn Herbert Blomstedt. Läs en separat release om utnämningen av Johan Dalene här ->

– Med Klassiska artisten vill vi på P2 och Berwaldhallen lyfta fram landets unga,  framstående musiker och ge publiken en möjlighet att stifta bekantskap med framtidens stjärnor, säger Erik Mikael Karlsson, chef Konsert och musikproduktion på P2.

Radiokören har en spännande säsong framför sig med sin nye chefsdirigent, flerfaldigt prisbelönade lettiske dirigenten Kaspars Putniņš. De rivstartar på sin första konsert tillsammans med bland annat Ligetis Lux Aeterna som blev filmmusiken till Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey. Senare under hösten dirigerar Putniņš Händels medryckande Dixit Dominus och Bachs älskade Magnificat. Radiokören återvänder för en konsert i Nationalmuseum i oktober, där kören också medverkade vid museets återinvigning. Läs separat release om utnämningen av Kaspars Putniņš ->

– Jag kan fortfarande inte tro det, jag tvekade inte när jag fick frågan! Det här är ett drömjobb för en dirigent. Radiokören har en unik kombination av teknik och känsla. Deras förmåga att förmedla detaljer i musiken och hur de inspireras och engageras av varandra gör musicerandet med dem till en unik, underbar upplevelse, säger Kaspars Putniņš.

Alla konserter i Berwaldhallen sänds direkt, eller i efterhand, i Sveriges Radio P2. Dessutom sänds ett tiotal konserter under säsongen, samt hela Östersjöfestivalen, med bild på berwaldhallen.se/play.

Här finns en överblick av den nya säsongens samtliga konserter i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen –>
 

FAKTA OM KONSERTSÄSONGEN 2020-21 I BERWALDHALLEN

  • Under säsongen 2020–2021 är mer än 60 konserter planerade med Sveriges Radios Symfoniorkester, Radiokören och en mängd gästartister.
     
  • Förutom sina respektive chefsdirigenter, Daniel Harding och Kaspars Putnińš, kommer Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören att gästas av mer än 30 gästdirigenter från 15 olika länder.
     
  • Hittills är 69 olika solister och ensembler inbokade för gästspel i Berwaldhallen – och många fler tillkommer längre fram.
     
  • De två äldsta och mest erfarna gästerna i Berwaldhallen under säsongen är mästerdirigenten Neeme Järvi född 1937, som i höst gör sitt tolfte framträdande i Berwaldhallen, och orkesterns hedersdirigent Herbert Blomstedt född 1927, som har bjudit publik och radiolyssnare på en mängd bejublade konserter sedan den första i januari 1955.
     
  • Bland de yngsta enskilda medverkande musikerna är orkesterns förste gästdirigent Klaus Mäkelä född 1996 och violinisten Johan Dalene född 2000 som är Klassiska artisten i P2 kommande säsong och en av dagens hetaste unga solister. Ännu yngre är förstås medlemmarna i Adolf Fredriks kyrkas diskantkör och ungdomskör samt Nacka musikklasser, som vi också är mycket glada över att få välkomna till oss under nästa säsong.
     
  • Under säsongen 2020–2021 kommer Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören att framföra en bra bit över 100 olika verk: från korta vårsånger, operaarior och filmmusik till stora kör- och orkesterverk som hela Edvard Griegs skådespelsmusik till Peer Gynt, Anton Bruckners fjärde och sjunde symfonier samt Ludwig van Beethovens opera Fidelio. Dessutom kommer gästande artister och ensembler att bidra med ytterligare dussintals olika verk till denna rika mångfald av musik.
     
  • På säsongens repertoarlista är 20 verk skrivna efter millennieskiftet varav 13 stycken under de senaste fem åren. Åtminstone tre av verken håller fortfarande på att skrivas, och dessa kommer alla att få sina uruppföranden i Berwaldhallen. Dessutom väntar tre Sverigepremiärer redan under Östersjöfestivalen: Karin Rehnqvists Silent Earth för kör och orkester, Göran och Martin Frösts Nomadic Dances för soloklarinett och orkester samt Sven-David Sandströms Sonnets of Darkness and Love för trombonsolisten Nils Landgren och kör.
     
  • De äldsta verken som spelas under säsongen 2020–2021 är Georg Friedrich Händels Water Music skrivet 1717 och Johan Helmich Romans Golovinmusik skriven 1728. Mellan det äldsta och det yngsta verket under nästa säsong är det alltså mer än trehundra år.

För mer information, kontakta

Karl Thorson
Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Besök/Visiting address Dag Hammarskjöldsväg 3
berwaldhallen.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.