Endast hälften av de unga katterna är steriliserade eller kastrerade

| 27 april, 2021 | 0 kommentarer

Det finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa katter i Sverige. För att förhindra oönskade parningar infördes förra sommaren en regel som säger att alla kattägare är skyldiga att kastrera eller på annat sätt förhindra att katten förökar sig om den rör sig fritt utomhus, vilket de flesta svenska katter gör. Trots det är bara hälften av alla unga katter okastrerade, visar en Novus-undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra.

 

Katter blir könsmogna tidigt, redan vid några månaders ålder, trots det är drygt hälften av katterna mellan 0 och 1 år ännu inte kastrerade.

– I Sverige har vi en rekommendation om att lägsta lämpliga ålder att kastrera eller sterilisera en katt är fyra månader. Det är viktigt att kattägare tar ansvar över att förhindra oönskade parningar redan i kattens unga år, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

I äldre åldersgrupper ökar andelen katter som har genomgått en kastration eller sterilisering. I åldersgruppen 2-5 år är det 90 procent av katterna och i gruppen över 6 år är det 95 procent som har genomgått en operation för att förhindra oönskade parning som kan leda till allt fler hemlösa katter.

Honkatt – sterilisering eller kastrering?
En honkatt kan antingen steriliseras eller kastreras. Skillnaden är att vid en kastration opereras äggstockar och livmoder bort. Katten blir steril, löper inte och kan inte para sig. Den förlorar också sin könsdrift. Vid en sterilisation skärs äggledarna av. Katten har då kvar sin könsdrift, kan fortfarande para sig, men är steril och kan alltså inte bli dräktig. För honkatterna innebär det också en kastrering minskad risk för sjukdomar som livmoderinflammation och tumörer. Ingreppet för honkatter är lite större och tar längre tid. Ofta får man lämna katten på kliniken på morgonen och hämta henne på eftermiddagen. Ingreppet brukar ge några stygn på magen och en tratt på huvudet som hindrar henne från att slicka sitt sår. Honan är pigg redan efter några dagar. 

Kastrering av hankatter
Kastrering av hankatt är ett enkelt ingrepp som sällan tar mer än en timme från att katten sövs till att den vaknar färdigkastrerad. En hankatt kastreras genom att pungkulorna opereras bort och sädesledarna klipps av. Ingreppet ger hankatten ett lugnare liv med färre slagsmål med andra hankatter och mindre revir.

Om undersökningen

Antalet hundar, katter och sällskapsdjur i Sverige som anges ovan är ett estimerat antal baserat på svaren i undersökningen. Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Agria Djurförsäkring och Svenska Kennelklubben och är den femte studien under en tjugofem års period. Totalt gjordes 9 310 webbintervjuer, av dessa var 1 895 kattägare och 1 486 hundägare.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *