Connect with us

Marknadsnyheter

Enduces energisparande golvbrunnar har testats i HSB Living Lab

Published

on

HSB Living Lab i Göteborg är en världsunik arena där man utvecklar nya sätt att bygga och forma framtidens boende. Här har Enduces energisparande golvbrunnar testats sedan årsskiftet.

– Vi är väldigt nöjda med samarbetet med Enduce, de är kunniga och drivna och har varit bra på att dra nytta av möjligheterna att testa och utveckla sin produkt med hjälp av HSB Living Lab, säger Madelaine Doufrix, projektkoordinator

HSB Living Lab är en byggnad, ett boende och samtidigt ett laboratorium – och en arena för forskning och samverkan. Det är en unik testbädd för att hitta lösningar för framtidens hållbara boende. Här kan forskning och utveckling ske i en verklig miljö med fantastiska möjligheter att mäta och ta ut data från de omkring 2 000 sensorer som finns i huset.
I HSB Living Lab bor forskare och studenter permanent, samtidigt som forskning pågår dygnet runt.
– Vi står inför stora utmaningar inom en lång rad områden. Globalt måste vi tillsammans hantera klimatmålen för att vår planet ska fortsätta vara en plats att leva på. Här hemma måste vi se över utsläppen från bilarna, från flyget – och från bostadssektorn, säger Kalle Sjöstrand, förvaltare hyresfastigheter på HSB Living Lab.

I HSB Living Lab har Enduces duschgolvbrunnar testats under ett drygt halvår. Golvbrunnen återvinner upp till 75 procent av värmen i duschvattnet – värdefull energi som annars rinner ut i avloppet. Tekniken minskar resursförbrukningen rejält och jämnar även ut bostäders effektbehov, något som ger sänkta kostnader för såväl fastighetsägare som energiproducenter.

– Att minska energiåtgången vid duschandet är en viktig del i omställningen mot hållbara bostäder och energisystem. Med våra golvbrunnar ger vi oss på den enskilt största energiboven i hushåll. Mycket har gjorts inom energieffektivisering men tyvärr är normen fortfarande att vi spolar varmvattenenergi helt utan återvinning rakt ut i avloppsnätet. Branschen behöver en ny standard, säger Henrik Hagman, grundare till Enduce och teknisk doktor i energiteknik. 

Både Madelaine Doufrix och Kalle Sjöstrand är mycket nöjda med samarbetet med Enduce.

– Enduce drog snabbt lärdomar av de utmaningar man stötte på vid installation och tester i HSB Living Lab. Exempelvis var det vissa bekymmer med nedsänkt installation i befintligt golv eftersom brunnarna är stora och golvbjälklaget inte matchade detta. Det fanns också lite att jobba med vad gäller filter och rensning av brunnarna, vilket teamet också snabbt justerade och kom med en ny prototyp redan vid nästa besök och uppföljning. Denna utveckling har säkerligen bidragit till ännu bättre funktion i brunnarna, säger Madelaine Doufrix.

Enduce har testat sex golvbrunnar i HSB Living Lab. Fyra av dessa har nu avvecklats, men två har byggts in permanent. De två permanenta brunnarna ska fortsätta utvärderas, och för de fyra som plockats bort har en slutrapport skapats som nu ska gås igenom.

– Det ska bli spännande att se hur stora energibesparingar vi kan göra, hur underhåll och skötsel fungerar samt hur och när brunnen är lämplig att använda, säger Kalle Sjöstrand.

– Under projektet har vi arbetat för att göra produkten enklare att installera och för de boende att förstå. Vi har fortsatt att bearbeta utseendet, indikering för rengöring och handhavande samt designat nya tydligare komponenter, skrivit manualer och små korta instruktioner. Med andra ord har projektet hos HSB varit otroligt givande för oss där vi sett hur vår produkt betett sig i verkliga miljöer, säger Thomas Holmberg. 

Serietillverkning av Enduce golvbrunnar inleds under hösten 2023.

Thomas HolmbergVdthomas.holmberg@enduce.se

Enduce golvbrunn återvinner värmen ur duschvattnet, den är enkel att installera och lätt att hålla ren. Tekniken finns integrerad i duschgolvbrunnen och ersätter således den traditionella golvbrunnen. I golvbrunnen leds använt duschvatten genom en högeffektiv värmeväxlare innan det spolas ut i avloppet. Där överförs värmen till duschens inkommande kallvatten vilket innebär att betydligt mindre andel hetvatten behöver tillföras för att uppnå en behaglig duschtemperatur. På så vis sparas stora mängder energi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

YA Holding erhåller obligationsinnehavarnas godkännande för villkorsändringar i sitt befintliga obligationslån

Published

on

By

YA Holding AB (publ) (“YA” eller “Bolaget”) meddelar att det skriftliga förfarandet som initierades den 13 september 2023 (det ”Skriftliga Förfarandet”) avseende vissa ändringar i villkoren för Bolagets seniora säkerställda hållbarhetslänkade företagsobligationer med ISIN SE0016831150 (“Obligationerna”) idag har avslutats.

Ett tillräckligt antal röster har erhållits för att uppnå kvorum och en tillräcklig majoritet av de deltagande obligationsinnehavarna har röstat för Bolagets begäran i enlighet med det Skriftliga Förfarandet. Obligationsinnehavarna har därmed godkänt villkorsändringarna som framgår av kallelsen till det Skriftliga Förfarandet.

Villkorsändringarna trädde ikraft idag kl. 15.00 i samband med att röstfristen löpte ut. De justerade villkoren för Obligationerna kommer att finnas tillgängliga på Bolagets hemsida. Villkorsändringarna framgår av kallelsen till det Skriftliga Förfarandet som finns tillgänglig på Bolagets hemsida.

Avsändare
Martin Modig, VD YA Holding AB (publ)

För pressfrågor, vänligen kontakta:
Alice Hedin, tillförordnad pressekreterare
Tel: +46 (0) 70 878 91 05
E-mail: alice.hedin@ya.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Önskar du som aktieägare i Hamlet BioPharma AB information från bolaget via e-post?

Published

on

By

Följande information har nyligen skickats ut via brev-post till aktieägare i Hamlet BioPharma:

Vill du ge oss din e-postadress för att få information från Hamlet BioPharma?

Vi vill från Hamlet BioPharma att så många aktieägare som möjligt ska nås av all information från Bolaget.

Hittills har det varit svårt för oss att nå alla, delvis på grund av olika informationspolicys hos era aktieförvaltare.

Via e-post skulle vi kunna skicka ut all information direkt till er.

Vi ber er därför att skicka oss er e-postadress till info@hamletbiopharma.com och godkänna att vi skickar information till din e-postadress.

Vi kommer att svara per mejl när vi får mejl från dig.

Du kan alltid besöka vår nya hemsida på www.hamletbiopharma.com och läsa mer om oss.”

För ytterligare information, vänligen kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande och grundare av Hamlet BioPharma, +46-709 42 65 49

catharina.svanborg@hamletpharma.com

Petter Segelman Lindqvist, CEO Hamlet BioPharma

petter.s.lindqvist@hamletbiopharma.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan: Presentation av Sandviks rapport för tredje kvartalet 2023

Published

on

By

Sandvik publicerar sin rapport för tredje kvartalet måndagen den 23 oktober 2023, cirka kl. 11.30.

En kombinerad webcast och telefonkonferens för investerare, analytiker och finansiell media kommer att hållas kl. 13.00. Rapporten presenteras i en webcast och telefonkonferens av Stefan Widing, VD och koncernchef samt av Cecilia Felton, ekonomi- och finanschef.

Presentationen kommer att sändas direkt på vår hemsida home.sandvik/se

Kontaktinformation för konferenssamtal:

SE: +46 (0) 8 505 100 31

UK: +44 (0) 207 107 06 13

US: +1 (1) 631 570 56 13

Från cirka kl. 12.30 återfinns presentationsmaterial på home.sandvik/se

Stockholm, 2 oktober 2023

Sandvik AB
 

För ytterligare information kontakta Louise Tjeder, chef för investerarrelationer, tel. 070-782 63 74 eller Johannes Hellström, Presschef, tel. 070 721 1008.

Sandvik-koncernen
Sandvik är en global, högteknologisk industrikoncern som tillhandahåller lösningar som förbättrar produktivitet, lönsamhet och hållbarhet inom tillverknings-, gruv- och infrastrukturindustrierna. Vi ligger i framkant inom digitalisering och fokuserar på att optimera våra kunders processer. Vårt världsledande erbjudande inkluderar utrustning, verktyg, tjänster och digitala lösningar för skärande metallbearbetning, gruvdrift, bergavverkning, krossning och sortering. Koncernen hade 2022 omkring 40 000 medarbetare och intäkter på cirka 112 miljarder SEK i runt 150 länder i kvarvarande verksamheter.
 

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.