Everlövsskatten kommer att förvaltas av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet

| 28 april, 2022 | 0 kommentarer

Den vikingatida silverskatten, den så kallade Everlövsskatten, som skulle ha sålts på auktion kommer att förvaltas av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar. Skatten har köpts i sin helhet av två numismatiska stiftelser och därmed ställs auktionen in.

Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning och Sven Svenssons stiftelse för numismatik, har tillsammans köpt hela skatten för vidare förvaltning av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar. 

– Det är mycket glädjande att Everlövsskatten kan hållas ihop och vara tillgänglig för fortsatt forskning. Det är en del av vårt gemensamma kulturarv. Vi planerar nu att ställa ut fyndet så att det kan komma alla intresserade till del, säger Cecilia von Heijne, museichef för Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet.

Den vikingatida skatten hittades på en gård i Skåne på 1980-talet, enligt en tidigare ägare i en chiffonjé som gått i arv. Eftersom skatten enligt utsago lämnats som kvarlåtenskap, gällde inte fornminneslagen och hembudsplikten. Därför var det möjligt för privatpersonen att behålla skatten och nu snart fyrtio år senare för privatpersonens släktingar att lämna den till försäljning på auktion. 

Everlövsskatten består av drygt 900 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden. Flera av de yngsta mynten i skatten är skandinaviska och dateras till Knut den stores tid (1018-1035). De äldsta mynten är från 800-talet. Skatten innehåller också en speciell sammansättning av mynt från Bayern, Italien och ett par sällsynta mynt från Ungern. Det finns också smycken och bitsilver, bland annat ett runt filigranspänne i Jellingstil.  

Presskontakt: Åsa Hallemar, kommunikatör och pressansvarig, 08 – 5195 5307, [email protected]

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Vi lyfter fram våra föremål och ekonomiska teman för att inspirera och väcka nyfikenhet kring ekonomins roll i historien och i våra liv idag. I museets samlingar finns 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer och andra föremål som kan berätta om ekonomi och handel, om historia och kultur. Museet ingår i Statens historiska museer. Swedbank är huvudsponsor till Ekonomiska museet.

Besöksadress: Narvavägen 13-17 Stockholm,  ekonomiskamuseet.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.