Connect with us

Marknadsnyheter

Experter: Aktuella ekonomifrågor hösten 2022

Published

on

Krig, energikris, val, inflation, höjda räntor – hösten 2022 är det mycket som påverkar ekonomin inom och mellan länder och hos hushållen. Vi har sammanställt en lista med experter som kan kommentera utvecklingen ur olika perspektiv.

Du hittar expertlistan nedan och på Handelshögskolans webb: Experter: Aktuella ekonomifrågor hösten 2022
Observera att vi inte garanterar att de som finns med på listan alltid går att komma i kontakt med. Se listan som en uppslagsbank med förslag på personer som om de har möjlighet svarar på frågor.

Du är alltid välkommen att kontakta någon av Handelshögskolans kommunikatörer om du behöver mer hjälp att hitta rätt person. Göteborgs universitets pressjour nås via pressrummet. Där finns också fler expertlistor, bland annat en om kriget i Ukraina. På en del forskare finns bild i Göteborgs universitets bildarkiv. Vänligen ange Göteborgs universitet som källa vid publicering.

Experter: Aktuella ekonomifrågor hösten 2022

Sveriges ekonomi, internationell ekonomi 

Internationell ekonomi och ekonomiska aspekter på Ryssland/Ukraina-krisen 
Ola Olsson är professor i nationalekonomi och forskar bland annat om konfliktekonomi, naturresurser och internationell ekonomi. Han kan kommentera de ekonomiska aspekterna av kriget i Ukraina, vilka följder de kan få för Sveriges och världens ekonomi, svensk tillväxt och andra makroekonomiska frågor. 
Ola Olsson, professor i nationalekonomi, telefon: 031–786 1341, mobil: 076–618 1341, e-post: ola.olsson@economics.gu.se 
Bild på Ola Olsson.

Hur företag kan tänka och agera i kristider 
Björn Remneland forskar om innovation management, organisering och entreprenörskap. Han kan svara på frågor om hur små- och medelstora företag drabbas i kriser och hur de då kan tänka och agera. Han kan även ge svar på frågor om hur stora företag kan behöva ställa om i kristider för att de ska bli mer agila och kreativa. 
Björn Remneland är docent i företagsekonomi. Telefon: 031-786 22 97 , e-post bjorn.wikhamn@handels.gu.se

 

Inflation 

Räntor, inflation och penningpolitik 
Ola Olsson kan svara på frågor som rör räntor, inflation, penningpolitik och tillväxt.  
Ola Olsson, professor i nationalekonomi, telefon: 031–786 1341, mobil: 076–618 1341, e-post ola.olsson@economics.gu.se 
Bild på Ola Olsson.

 

Skatt  

Skatter, skattesystem och attityder till att betala skatt 
Katarina Nordbloms forskning fokuserar på skatter, skattemoral och beteende. Hon kan svara på frågor bland annat om acceptansen för koldioxid- och miljöskatter och vad som får människor att gå med på att betala skatt.  
Katarina Nordblom, professor i nationalekonomi, telefon: 031–786 13 38, e-post: katarina.nordblom@economics.gu.se
Bild på Katarina Nordblom 

Räntor, bolån, aktier, sparande, skuldsättning 

Bomarknad och bolån 
Erik Hjalmarsson är professor i nationalekonomi kan svara på frågor om bostadsmarknad, bolån och hushållens förväntningar när det gäller bostadspriser. 
Erik Hjalmarsson, professor i nationalekonomi, telefon: 031-786 13 46, e-post erik.hjalmarsson@economics.gu.se  

Finansiering, överskuldsättning och prissättning 
Ted Lindblom forskar om investerings- och finansieringsfrågor som bland annat rör bolagsstyrning, kapitalstruktur, prissättning, reglering och konkurrensfrågor. Han kan exempelvis svara på frågor om ungas överskuldsättning, bankreglering samt prissättning inom olika branscher som el, handel och bank.  
Ted Lindblom är professor i företagsekonomi, telefon: 031-786 14 97,  e-post: ted.lindblom@handels.gu.se

Energi, elförsörjning, elpriser 

Energi och ekonomi 
Anders Sandoff har forskat om energirelaterade frågor i mer än 20 år. Han kan framför allt svara på frågor när det gäller fjärrvärme, kraftvärme och avfallsförbränning. Genom sin långa erfarenhet har han även kunskaper om övriga energisystemet exempelvis el och gas, energieffektivisering, elektrifiering av samhällsinfrastruktur samt elnät och elproduktion. 
Anders Sandoff är universitetslektor i företagsekonomi, telefon 031-786 14 88, e-post: anders.sandoff@handels.gu.se

Elmarknad, elpriser, klimat och miljö 
Olof Johansson Stenman forskar om beteendeekonomi, miljöekonomi och offentlig ekonomi. Han kan svara på frågor om elmarknad och elpriser men också om klimat, till exempel om under vilka villkor människor är villiga att samarbeta för kollektivets bästa även när vi förlorar på det ur ett snävt egenintresseperspektiv.  
Olof Johansson-Stenman, professor i nationalekonomi, telefon: 031–786 2538 e-post: olof.johansson@economics.gu.se

Hushållens ekonomi, matpriser, konsumtion 

Hur påverkar den ekonomiska utvecklingen våra privata konsumtionsmönster? 
Konsumtionsforskare Ulrika Holmberg är redaktör för den årliga Konsumtionsrapporten som ges ut av Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, och hon har en lång erfarenhet av att studera olika konsumtionstrender. 
Ulrika Holmberg, konsumtionsforskare Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tel: 0766 – 18 56 06, e-post: ulrika.holmberg@cfk.gu.se

Ekonomiska svängningar påverkar den privata lyxkonsumtionen på olika sätt
Konsumtionsforskare Magdalena Peterson McIntyre har bland annat studerat betydelsen av lyxprodukter ur olika perspektiv. Förändras vår syn på lyx när svångremmen dras åt? 
Magdalena Petersson McIntyre, konsumtionsforskare på Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tel: 0766 – 18 56 68, e-post: magdalena.petersson-mcintyre@cfk.gu.se

När den svenska ekonomin försvagas får det konsekvenser inom olika delar av vår konsumtion
Konsumtionsforskare och socialpsykolog John Magnus Roos har en lång erfarenhet av hur den privata köpkraften påverkas när ekonomin försvagas eller förstärks, och han kan dra paralleller till hur privatkonsumtionen påverkats vid tidigare finanskriser. Vilka konsekvenser kan vi förvänta oss? 
John Magnus Roos, konsumtionsforskare på Centrum för konsumtionsforskning på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Tel: 031 – 786 58 29, e-post: magnus.roos@cfk.gu.se

Är ”hemestern” här för att stanna, trots att vi får resa utomlands igen? 
John Armbrecht forskar om turism, evenemang och kulturekonomi. Han kan svara på frågor om hur svenskarnas semestervanor påverkas av att man får mindre kvar i plånboken. 
John Armbrecht är docent i företagsekonomi. Telefon 0706-988 868, e-post john.armbrecht@handels.gu.se

Maria Norrström
Kommunikationsansvarig

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Telefon: 031–786 1247, 070–922 66 89
E-post: maria.norrstrom@handels.gu.se

Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
Med sina 8 000 studenter, 500 anställda, över 160 internationella partneruniversitet och sina huvudämnen – ekonomi och juridik – har Handelshögskolan en unik bredd. Forskningen präglas av samverkan över geografiska, institutionella och disciplinära gränser och skolan har ett nära samarbete med näringsliv och offentlig sektor. Handelshögskolan vid Göteborgs universitet är en av drygt 100 handelshögskolor i världen som är ”triple crown”-ackrediterad, dvs har de tre främsta internationella ackrediteringarna för handelshögskolor: EQUIS, AACSB och AMBA. gu.se/handelshogskolan 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Star Innovation offentliggör slutligt utfall i emission

Published

on

By

Star Innovation Group AB (publ) (”SIGAB”) styrelse har beslutat att stänga pågående kapitalanskaffning i bolaget. Den slutliga sammanräkningen visar att 1.491.500 aktier tecknades av både befintliga aktieägare och nya investerare. Bolaget tillförs cirka 9,8 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader. Därutöver så emitteras 1.491.500 teckningsoptioner av serien TO1, TO2, TO3 enligt tidigare emissionsvillkor. Teckningsoptionerna kan ytterligare tillföra bolaget ett kapitaltillskott på totalt 14.616.700 före emissionskostnader.

Aktier och aktiekapital
Nyemission kommer öka SIGAB:s aktiekapital med 372.875 SEK, från nuvarande 845.835 SEK, till 1.218.710 SEK genom emission av 1.491.500 nya B-aktier. Efter emissionen kommer antalet aktier i bolaget att uppgå till 4.874.840 aktier, varav 500.000 A-aktier och 4.374.840 B-aktier.

Emissionsinstitut
Aqurat fondkommission är emissionsinstitut till bolaget.

För ytterligare information kontakta:

Jesper Starander, VD i Star innovation Group AB (publ)
Mobil: + 46 735 126 440
E-post: jesper.starander@sigab.eu

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till presentation av Hoist Finance första kvartal 2024

Published

on

By

Hoist Finance publicerar delårsrapporten för det första kvartalet 2024 den 3 maj 2024, cirka 07.30 (CEST). En kombinerad presentation och telefonkonferens kommer att hållas 09.30 (CEST).

Harry Vranjes, VD, och Christian Wallentin, CFO, presenterar och kommenterar rapporten.

Om du önskar delta via webcasten, vänligen använd länken nedan. Via webcasten finns möjlighet att ställa skriftliga frågor.

https://ir.financialhearings.com/hoist-finance-q1-report-2024  

Om du önskar delta via telefonkonferens registrerar du dig via länken nedan. Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen. Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor.

https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=50048760

Presentationen och rapporten kommer att finnas tillgängliga på www.hoistfinance.com efter publiceringen.

För vidare information vänligen kontakta:

Christian Wallentin, CFO och Vice VD

ir@hoistfinance.com

Om Hoist Finance

Hoist Finance är en förvaltare specialiserad på förfallna lån. I över 25 år har vi fokuserat på att investera i och förvalta skuldportföljer. Vi är en partner till internationella banker och finansiella institut i hela Europa och förvärvar portföljer av förfallna lån. Vi är också en partner till privatpersoner och små och medelstora företag som befinner sig i en skuldsituation och vi skapar långsiktigt hållbara återbetalningsplaner som gör det möjligt för dem att omvandla förfallna skulder till skulder som betalas av. Vi finns på 13 marknader i Europa och aktierna är noterade på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök hoistfinance.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Tre nya akter klara för Grönans Lilla Scen; Olivia Lobato, Lastkaj 14 och Eleine

Published

on

By

Vi är glada över att idag presentera ytterligare tre akter som är klara för Gröna Lunds Lilla Scen och som kommer bjuda på fantastiska, musikaliska kvällar i sommar. Vi hälsar Olivia Lobato, Lastkaj 14 och Eleine varmt välkomna.

Olivia Lobato – 23 juli
Olivia Lobato skriver smärtsamt och drömmigt om livets stora stunder. Men sin fängslande sångröst gjorde hon sig tidigt ett namn på sociala medier där hon tolkade välkända svenska poplåtar. Redan första gången hon satte sig i studion för att skriva själv skrevs hennes stora genombrottslåt ”Syrener”, den nådde högt upp på singeltopplistorna både i Sverige och i Norge. Efter succén debuten har Olivia hittat hem i sitt artisteri både i musiken och på scen, förra sommaren spelade hon på några av landets största festivaler som Lollapalooza och Way Out West och öppnade för Benjamin Ingrosso under rekordkonserten på Huskvarna Folkets Park.

”Syrener” gav Olivia nomineringar till både P3 Guld och Grammis och hennes träffsäkra musik fortsätter att beröra publik.

Lastkaj 14 – 7 augusti
”Trallpunkens fanbärare nummer ett” var det någon som kallade Lastkaj 14 redan 2017. Med de senaste sex årens ihärdiga turnerande, energiska livekonserter, och de återkommande brandtalen om trallpunk, jämlikhet och solidaritet finns det nog få som inte stämmer in i det påståendet idag. Lastkaj 14 har alltid gått sin egen musikaliska väg men alltid med ena foten fast i trallpunksgrytet. Om någon tror att kvartetten på kommande skivor har fastnat i trygga rutiner och upprepningar så bevisar de motsatsen med årets två albumsläpp; ”Trallkrucifixet” som kommer senare i vår och ”Djävulskorset” som släpps i september. Nytt material i kombination med nästan sex månaders scenfrånvaro gör att spellusten och peppen är på max.

Eleine – 9 augusti
Eleine grundades 2014 och är ett mångfacetterat, intensivt och mörkt symfoniskt metalband som alltid bjuder på en liveupplevelse utöver det vanliga. Bandet har släppt fyra framgångsrika album sedan 2015 – skivor som vackert lyser upp deras sorterade och utsökt balanserade mörka musikaliska blandning. Eleine driver sin högklassiga, teatraliska och filmiska stil till det yttersta – och manifesterar en atmosfärisk värld där mörk metal möter influenser från thrash-, black- och death metal på ett fängslande sätt. 

GRÖNAN LIVE 2024
Med Gröna Lunds digitala entrékort Gröna Kortet har man fri entré hela sommarsäsongen, inklusive alla konserter. Kortet kostar 395 kr och går att köpa i Gröna Lunds webbshop. Följande konserter har hittills bokats till Grönan Live 2024:

Fröken Snusk – 10 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Norlie & KKV – 16 maj kl. 20.00 på Stora Scen
JP Cooper – 17 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Samir & Viktor – 18 maj kl. 18.00 på Stora Scen
Europe – 23 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Nelly Furtado – 24 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Dolly Style – 25 maj kl. 18.00 på Stora Scen

Loreen – 30 maj kl. 20.00 på Stora Scen
Cleo – 31 maj kl. 20.00 på Stora Scen

Omar Rudberg – 1 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Newkid – 5 juni kl. 20.00 på Stora Scen
De Vet Du – 6 juni kl. 20.00 på Stora Scen
LBSB – 4 juni kl. 20.00 på Lilla Scen
De Vet Du – 6 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Lukas Graham – 7 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Lia Larsson – 8 juni kl. 20.00 på Lilla Scen
Alice Cooper – 9 juni kl. 20.00 på Stora Scen

Keane – 10 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Bruce Dickinson – 11 juni kl. 20.00 på Stora Scen

Eclipse – 12 juni kl. 20.00 på Lilla Scen
Smash Into Pieces – 15 juni kl. 18.00 på Stora Scen
Dina Ögon – 17 juni kl. 20.00 på Stora Scen
The Offspring – 18 juni kl. 20.00 på Stora Scen

Ellen Krauss – 19 juni kl. 19.00 på Stora Scen
Heart – 24 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Mapei – 27 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Cherrie – 27 juni kl. 21.00 på Stora Scen
Marcus & Martinus – 28 juni kl. 20.00 på Stora Scen
Dropkick Murphys – 1 juli kl. 20.00 på Stora Scen
Thundermother – 2 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
A36 – 5 juli kl. 20.00 på Stora Scen
Sator – 9 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
22-Pistepirkko – 17 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
Olivia Lobato – 23 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
Drake Milligan – 24 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
Lisa Miskovsky – 30 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
Mimikry – 31 juli kl. 20.00 på Lilla Scen
Deep Purple – 6 augusti kl. 20.00 på Stora Scen

Lastkaj 14 – 7 augusti kl. 20.00 på Lilla Scen
Eleine – 9 augusti kl. 20.00 på Lilla Scen
Timbuktu – 12 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Mando Diao – 13 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Alphaville – 15 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Damian ”Jr. Gong” Marley – 16 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Kerstin Ljungström – 17 augusti kl. 20.00 på Lilla Scen
Sam Smith – 21 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Petter – 28 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Seinabo Sey – 30 augusti kl. 20.00 på Stora Scen
Bo Kaspers Orkester – 5 september kl. 20.00 på Stora Scen
Darin – 6 september kl. 20.00 på Stora Scen
Oscar Zia – 7 september kl. 20.00 på Lilla Scen
The Soundtrack Of Our Lives – 12 september kl. 20.00 på Stora Scen

För mer information kontakta:
Johanna Boström Stone

070-640 85 04
johanna.bostrom.stone@parksandresorts.com

För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank: http://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127

 

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit sysselsätter ca 1500 säsongsanställda och är en av landets ledande besöksattraktioner.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.