Connect with us

Marknadsnyheter

Extra bolagsstämma i Loomis AB (publ)

Published

on

fr, jul 27, 2018 08:00 CET

Aktieägarna i Loomis AB kallas härmed till extra bolagsstämma onsdagen den 5 september 2018, kl. 16:00 i Folkets Hus, Stockholm City Conference Center, ingång Barnhusgatan 12-14, Stockholm. Registrering till extra bolagsstämman börjar kl. 15:30.

A.                        RÄTT TILL DELTAGANDE I STÄMMAN

Aktieägare som önskar deltaga i bolagsstämman ska:

dels vara införd i den av Euroclear Sweden AB förda aktieboken per torsdagen den 30 augusti 2018,

dels anmäla sitt deltagande till bolaget under adress Loomis AB, ”Extra bolagsstämma”, c/o Euroclear Sweden AB, Box 191, 101 23 Stockholm, per telefon 08-402 90 72 eller via bolagets hemsida www.loomis.com, senast torsdagen den 30 augusti 2018, helst före kl. 16.00. Vid anmälan ska aktieägaren uppge namn, personnummer (organisationsnummer), adress och telefonnummer. Fullmaktsformulär hålls tillgängligt på bolagets hemsida www.loomis.com och skickas per post till aktieägare som kontaktar bolaget och uppger sin adress. Ombud samt företrädare för juridisk person ska inge behörighetshandling före stämman. Fullmakt får inte vara äldre än ett år, om det inte anges längre giltighetstid i fullmakten (högst fem år). Som bekräftelse på anmälan översänder Loomis AB ett inträdeskort som ska uppvisas vid inregistrering till stämman.

Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade genom banks notariatavdelning eller annan förvaltare måste, för att ha rätt att deltaga i stämman, tillfälligt inregistrera aktierna i eget namn hos Euroclear Sweden AB. Sådan registrering måste vara genomförd per torsdagen den 30 augusti 2018 och förvaltaren bör således underrättas i god tid före nämnda datum.

B.                        ÄRENDEN PÅ STÄMMAN

Förslag till dagordning

  1. Stämmans öppnande.
  2. Val av ordförande vid stämman.
  3. Upprättande och godkännande av röstlängd.
  4. Godkännande av dagordning.
  5. Val av en eller två justeringsmän.
  6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad.
  7. Beslut om inrättande av ett långsiktigt sparaktiebaserat incitamentsprogram (LTIP 2018-2021).
  8. Beslut om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll.
  9. Stämmans avslutande.

Val av ordförande vid stämman (punkt 2 på dagordningen)

Styrelsen förslår att styrelsens ordförande Alf Göransson ska väljas till ordförande för bolagsstämman.

Styrelsens förslag till beslut om inrättande av ett långsiktigt sparaktiebaserat incitamentsprogram (LTIP 2018-2021) (punkt 7 på dagordningen)

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar att inrätta ett långsiktigt sparaktiebaserat incitamentsprogram (”LTIP 2018-2021”) för ledningsgruppen och ett antal nyckelpersoner inom Loomis-koncernen, sammanlagt cirka 58 personer. LTIP 2018-2021 baseras på följande principer: (i) deltagarna måste investera en del av sina egna medel i B-aktier i Loomis, (ii) deltagarna måste vara kvar i koncernen under en viss angiven tid och (iii) utfallet i LTIP 2018-2021 i form av s.k. prestationsaktier är kopplat till uppnåendet av ett bestämt prestationsmål.

I syfte att säkra Loomis åtaganden och kostnader enligt LTIP 2018-2021 föreslår styrelsen att Loomis ingår ett så kallat aktieswapavtal med tredje part enligt vilken den tredje parten i eget namn förvärvar och överlåter aktier i bolaget till anställda som deltar i programmet.

1.                          Bakgrund och motiv

Det huvudsakliga motivet till att införa LTIP 2018-2021 är att sammanlänka ledningsgruppens och andra nyckelpersoners intressen med aktieägarnas och därmed säkerställa maximalt långsiktigt värdeskapande. LTIP 2018-2021 avser även skapa ett långsiktigt koncernövergripande fokus på resultatutveckling bland deltagarna. LTIP 2018-2021 bedöms vidare underlätta för Loomis att rekrytera och behålla personer i ledningsgruppen och andra nyckelpersoner och är kopplat till de finansiella mål för perioden 2018-2021 som Loomis offentliggjorde i september 2017.

2.                         Villkor för deltagande och förvärv av Sparaktier

För att kunna delta i LTIP 2018-2021 krävs att respektive deltagare gör en investering i B-aktier i Loomis (”Sparaktier”) senast den 30 september 2018 med rätt för styrelsen att förlänga denna period upp till två månader om det under perioden skulle föreligga legala eller andra beaktansvärda praktiska hinder för deltagares förvärv. Styrelsen har även rätt att för enskilda därefter tillkommande deltagare (nyanställda) senarelägga den sista dagen för förvärv till senast den 31 december 2018.

Sparaktierna kan förvärvas inom ramen för LTIP 2018-2021 genom att deltagaren gör en kontantinvestering genom eget köp av B-aktier i Loomis på Nasdaq Stockholm.

Deltagarna ska vara indelade i fyra kategorier, inom vilka förvärv av Sparaktier till
LTIP 2018-2021 får ske i följande omfattning:

3.                         Villkor för Prestationsaktier

Under förutsättning (i) att deltagaren behållit sin anställning inom koncernen utan avbrott fram till utgången av intjänandeperioden som löper ut 28 februari 2022 (”Intjänandeperioden”)[1], (ii) att deltagaren inte har avyttrat några Sparaktier före utgången av Intjänandeperioden, samt (iii) att prestationsmålet (se nedan) uppnås ska deltagarna vara berättigade till att, efter Intjänandeperiodens utgång, kostnadsfritt erhålla högst fyra B-aktier i Loomis per Sparaktie för Bolagets VD, Regionchef Europa och Regionchef USA, högst tre B-aktier i Loomis för övriga i koncernledningen och högst två B-aktier i Loomis för övriga deltagare (landschefer, District Vice Presidents och övriga) (”Prestationsaktier”). Det prestationsmål som måste uppnås för tilldelning av Prestationsaktier avser den ackumulerade utvecklingen av vinst per aktie (EPS) (”Prestationsmålet”) under perioden 1 januari 2018 – 31 december 2021 (”Prestationsperioden”).

Uppfyllelse av Prestationsmålet ska fastställas i samband med offentliggörandet av bokslutskommunikén avseende verksamhetsåret 2021 och tilldelning av Prestationsaktier kommer ske efter utgången av Intjänandeperioden, alltså tidigast i mars 2022.

Tilldelningen av Prestationsaktier baseras på den av styrelsen fastställda miniminivån respektive övre målnivån avseende den ackumulerade utvecklingen av EPS under Prestationsperioden. Styrelsen är av uppfattningen att den fastställda miniminivån respektive övre målnivån är väl avvägd och innebär en inte oväsentlig höjning av EPS. Styrelsen avser att presentera det fastställda Prestationsmålet i årsredovisningen avseende verksamhetsåret 2021.

Om miniminivån inte uppnås ska ingen tilldelning av Prestationsaktier ske.

Om den övre målnivån uppnås eller överskrids ska full tilldelning ske motsvarande högst fyra Prestationsaktier per Sparaktie för VD, Regionchef Europa och Regionchef USA, högst tre Prestationsaktier per Sparaktie för övriga i koncernledningen och högst två Prestationsaktier per Sparaktie för övriga deltagare (landschefer, District Vice Presidents och övriga).

Om miniminivån överskrids men den övre målnivån inte uppnås ska en linjär proportionerad tilldelning av Prestationsaktier ske. Det slutliga antalet Prestationsaktier som tilldelas respektive deltagare ska avrundas till närmaste heltal.

LTIP 2018-2021 har en maxgräns avseende maximal vinst för deltagarna innebärande att om den noterade genomsnittliga volymviktade köpkursen för B-aktien i Loomis på Nasdaq Stockholm under en period om fem handelsdagar närmast före dagen för tilldelning av Prestationsaktier överstiger 800 kronor per aktie kommer antalet Prestationsaktier som varje deltagare är berättigad till att reduceras med beaktande av maxgränsen.

Deltagaren har inte rätt att överlåta, pantsätta eller avyttra rätten att erhålla Prestationsaktier eller att utöva några aktieägarrättigheter avseende Prestationsaktierna under Intjänandeperioden.

4.                         Tillkommande deltagare

En förutsättning för tillkommande deltagares rätt att delta i LTIP 2018-2021 är att styrelsen fattar beslut därom senast den 31 december 2018. Det antal Prestationsaktier som sådan tillkommande deltagare ska vara berättigad till ska justeras med avseende på tidigare EPS-utveckling under Prestationsperioden.

5.                         Utformning och hantering

Styrelsen ansvarar för utformningen och hanteringen av LTIP 2018-2021, samt de detaljerade villkoren som ska gälla mellan Loomis och deltagare i programmet inom ramen för villkoren och riktlinjerna i detta förslag. Styrelsen ska ha rätt att göra de smärre justeringar av dessa villkor som kan komma att påkallas till följd av legala eller administrativa förhållanden. Styrelsen ska därutöver i vissa fall ha rätt att reducera antalet Prestationsaktier som kan erhållas, eller, helt eller delvis, avsluta LTIP 2018-2021 i förtid och därutöver ha rätt att göra de lokala anpassningar av programmet som kan komma att erfordras för att genomföra programmet i berörda länder med rimliga administrativa kostnader och insatser, innefattande bl.a. att erbjuda kontantavräkning.

Styrelsen ska kunna besluta om flyttad eller ändrad tilldelning av Prestationsaktier (i) för enskilda deltagare på grund av individuella omständigheter, eller (ii) om det annars bedöms vara lämpligt eller ändamålsenligt om det sker betydande förändringar i Loomis eller på marknaden eller (iii) om utfallet av andra skäl bedöms oskäligt.

Styrelsen ska kunna besluta om flyttad eller ändrad tilldelning av Prestationsaktier eller avslut av LTIP 2018-2021 om någon, ensam eller tillsammans med närstående, förvärvar ett så stort antal Loomis-aktier att enligt tillämpliga regler skyldighet uppkommer att lämna ett offentligt erbjudande om att förvärva övriga aktier i Loomis.

6.                         Omfattning

Det antal Sparaktier som varje deltagare får förvärva beror på priset på Loomis B-aktie vid förvärvstillfället. Under förutsättning att Loomis B-aktie vid tiden för tilldelning av Prestationsaktierna under LTIP 2018-2021 handlas för omkring 285 kronor beräknas
LTIP 2018-2021, med angivna principer och antaganden, omfatta totalt högst 300 000 B-aktier (exklusive aktier för att täcka sociala avgifter) vilket motsvarar cirka 0,4 procent av det totala antalet utgivna aktier och cirka 0,3 procent av det totala antalet röster i Loomis. Antalet aktier som omfattas av LTIP 2018-2021 ska vara föremål för sedvanlig omräkning till följd av mellanliggande uppdelning och sammanläggning av aktier, fondemission, företrädesemission och/eller andra liknande bolagshändelser. Vid omräkning ska även vinstbegränsningen per aktie kunna bli föremål för motsvarande omräkning.

7.                         Ingående av ett aktieswapavtal

För att säkra leverans av Prestationsaktier samt för att täcka administrativa kostnader, främst för sociala avgifter, föreslår styrelsen att Loomis ingår ett aktieswapavtal med tredje part. Aktieswapavtalet innebär att den tredje parten i eget namn ska förvärva och överlåta B-aktier i Loomis till anställda som omfattas av LTIP 2018-2021 samt sälja aktier i marknaden.

8.                         Kostnader för LTIP 2018-2021

LTIP 2018-2021 kommer att föranleda personalkostnader över Intjänandeperioden dels i form av redovisningsmässiga lönekostnader, dels i form av sociala avgifter. Dessa kostnader kan – med utgångspunkt i nuvarande börskurs om cirka 285 kronor per aktie samt vid antagande av maximal tilldelning av Prestationsaktier – uppskattas till sammanlagt cirka 80 miljoner kronor, efter skatt. Kostnaden för ingående av aktieswapavtal enligt punkt 7 ovan beräknas till omkring 500 000 kronor. Aktieswapavtalet kommer inte att påverka vinsten per aktie utöver de kostnader som föranleds av programmet.

Styrelsen bedömer att de positiva resultateffekterna som förväntas uppstå från att ledande befattningshavare och personer med högre chefsbefattningar ökar sitt aktieägande och dessutom ges möjlighet att ytterligare utöka sitt aktieägande via LTIP 2018-2021 överväger de kostnader som relateras till LTIP 2018-2021.

9.                         Förslagets beredning

LTIP 2018-2021 har initierats av Loomis styrelse och utarbetats i samråd med externa rådgivare. Programmet har beretts i Ersättningsutskottet och behandlats vid styrelsemöten under 2018. Styrelsen, exklusive VD, har utformat parametrarna av programmet.

10.                       Övriga incitamentsprogram i Loomis

Loomis har för närvarande två aktierelaterade incitamentsprogram som infördes genom beslut av årsstämmorna 2017 och 2018. Incitamentsprogrammen möjliggör att ca 350 nyckelpersoner inom Loomis blir aktieägare i Loomis, genom att deltagarna ges rätt att erhålla en del av den årliga bonusen i form av B-aktier i Loomis. Det är styrelsens uppfattning att dessa incitamentsprogram (som tillämpats sedan 2010) är och har varit ändamålsenliga och skapat gemensamma mål för nyckelpersoner och aktieägarna.

11.                        Majoritetskrav

För giltigt stämmobeslut om inrättande av LTIP 2018-2021 samt om säkringsåtgärd med anledning av programmet krävs att styrelsens förslag biträds av mer än hälften av de vid stämman avgivna rösterna, eller, vid lika röstetal, den mening som stämmans ordförande företräder.

Styrelsens förslag till beslut om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll (punkt 8 på dagordningen)

Styrelsen föreslår att bolagsstämman beslutar att ett omvandlingsförbehåll införs i bolagsordningen som ett nytt nionde stycke i § 5, enligt nedan.

Styrelsen föreslår vidare att VD bemyndigas att vidta de smärre justeringar i ovanstående förslag som kan visa sig erforderliga i samband med registrering vid Bolagsverket.

Stämmans beslut förutsätter att det biträds av aktieägare representerande minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid bolagsstämman företrädda aktierna.

C.                        TILLGÄNGLIGA HANDLINGAR M.M.

Följande dokumentation kommer att finnas tillgänglig på bolaget och på bolagets hemsida www.loomis.com från och med den 15 augusti 2018, kommer att finnas tillgänglig på stämman och kopior av förslagen kommer dessutom att skickas till de aktieägare som så begär: (i) styrelsens fullständiga förslag till beslut om inrättande av ett långsiktigt sparaktiebaserat incitamentsprogram (LTIP 2018-2021) och (ii) styrelsens fullständiga förslag till beslut om ändring av bolagsordningen genom införande av ett omvandlingsförbehåll.

D.                        ANTAL AKTIER OCH RÖSTER I BOLAGET

Vid utfärdandet av denna kallelse uppgår det totala antalet aktier i bolaget till 75 279 829, varav 3 428 520 aktier av serie A och 71 851 309 aktier av serie B. Aktier av serie A har tio röster. Aktier av serie B har en röst. Det totala antalet röster i bolaget uppgår till 106 136 509. Bolaget innehar 53 797 egna aktier.

E.                        UPPLYSNINGAR PÅ STÄMMAN

Styrelsen och VD ska, om någon aktieägare begär det, och styrelsen anser att det kan ske utan väsentlig skada för bolaget, lämna upplysningar om dels förhållanden som kan inverka på bedömningen av ett ärende på dagordningen, dels bolagets förhållande till annat koncernföretag.

F.                        BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

För information om hur dina personuppgifter behandlas, se avsnittet för den extra bolagsstämman 2018 på bolagets hemsida www.loomis.com.

Stockholm i juli 2018
Styrelsen
Loomis AB (publ)


[1] Styrelsen kan medge begränsade undantag från kravet på anställning under hela Intjänandeperioden.

Patrik Andersson
Vd och koncernchef 

Mobiltelefon: 076-111 34 00   
Epost: patrik.andersson@loomis.com

Anders Haker 
Ekonomi- och Finansdirektör

Mobiltelefon: 070-810 85 59
Epost: anders.haker@loomis.com

Loomis erbjuder säkra och effektiva helhetslösningar för distribution, hantering, förvaring  och återvinning av kontanter och andra värdeföremål. Loomis kunder är banker, återförsäljare och andra bolag. Loomis bedriver verksamhet via ett internationellt nätverk av cirka 400 operativa lokalkontor i drygt 20 länder. Loomis sysselsätter cirka 24 000 personer och omsatte 2017 17,2 miljarder kronor. Loomis är noterat på large cap-listan på Nasdaq Stockholm.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.