Connect with us

Marknadsnyheter

Få viner följer nya märkningsregler

Published

on

Förra året infördes nya regler som tvingar vinproducenter att tala om vad vinet innehåller. Äkta varas granskning visar dock att det är ytterst få som uppfyller kraven som ställs i de nya reglerna. Och inte heller Systembolaget har korrekt information.

  • Fel språk
  • Otydliga hänvisningar
  • Felaktiga ingrediensförteckningar
  • Utelämnade tillsatser

Förra året införde EU nya märkningsregler för vin, som bland annat kräver att de ska ha en ingrediensförteckning – precis som all annan mat och dryck. Men hur fungerar de nya reglerna? För att ta reda på det granskade Äkta vara 66 slumpvis valda bag-in-box-viner i en Systembolagsbutik. Eftersom reglerna endast gäller vin producerat efter den 8 december 2023, så finns det många viner som inte omfattas av de nya kraven. Vi hittade ändå 39 viner, som erbjöd eller i alla fall påstod sig erbjuda information om ingredienserna.

Det var dock inget vin som hade ingredienserna på själva förpackningen. När reglerna infördes såg vinindustrin nämligen till att få igenom ett undantag. Det gör det möjligt för företagen att i stället skriva ingredienserna på en webbsida och att på förpackningen endast trycka en QR-kod som hänvisar till denna. Och detta undantag har samtliga företag bakom vinerna i vår granskning valt att utnyttja.

– När reglerna togs fram hävdade vinindustrin bland annat att det skulle ta för mycket plats med alla ingredienser och språk på förpackningen och att det skulle vara kostsamt för småproducenter att trycka detta. Men på en bag in box finns det ju mycket gott om plats och bakom många av vinerna finns storföretag som inte sällan har gjort vinet och förpackningen enkom för den svenska marknaden. Ändå gömmer alltså samtliga viner informationen bakom en QR-kod, säger Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson.

Nästan alla QR-koder felaktiga
Det är dessutom få som gör hänvisningen från QR-koden till hemsidan på ett korrekt sätt. Enligt reglerna ska det vara lätt för konsumenten att hitta till ingrediensinformationen. Det ska finnas en text vid QR-koden, exempelvis ”skanna för närings- och ingrediensförteckning”, som i Sverige ska vara skriven på svenska.

Trots det är det bara 2 av 39 viner som vi bedömer har en hänvisning som är tydlig och som är skriven på svenska. Ofta står hänvisningen bara på engelska eller så nöjer sig företaget med att som enda hänvisning skriva ett litet ”i” i mitten av QR-koden. Några har ingen information alls vid QR-koden.

– Det är riktigt dåligt att företagen inte ens följer de regler som har tagits fram för att tillmötesgå deras önskemål. Det verkar som att företagen försöker ligga så nära reglernas lägstanivå de kan, men merparten går uppenbarligen över gränsen, säger Björn Bernhardson.

Men det tar inte slut där.

Bara hälften anger ingredienserna korrekt
Bristerna fortsätter även när man har gjort sig omaket att skannat koderna. I två fall leder inte QR-koden ens till någon ingrediensförteckning, trots att det står att den ska göra det. Och när det finns en sådan är det bara i hälften av fallen som den är utformad på ett korrekt sätt.

Den vanligaste bristen är att ingrediensförteckningen inte finns på svenska, vilket är ett krav på livsmedel som säljs i Sverige, eller att tillsatserna saknar obligatoriska kategorinamn, som anger en tillsats funktion, exempelvis konserveringsmedel, stabiliseringsmedel och surhetsreglerande medel. I några fall verkar det även fattas ingredienser.

– Uppenbarligen slarvas det mycket med ingrediensförteckningarna. Vi misstänker att det har att göra med att företagen inte tycker att det är så noga, eftersom informationen är digital, säger Björn Bernhardson och fortsätter:

– Om producenterna i stället för QR-koder hade valt att skriva ut ingredienserna på flaskan eller boxen, så hade mycket av de överträdelser som vi har hittat inte ens ha behövt uppstå. Samtidigt hade det varit betydligt enklare för konsumenten att ta del av informationen, vilket ju är själva grunden till att man har infört den här märkningen.

Saknade ingredienser på systembolaget.se
Äkta vara har även granskat vilken information som finns på Systembolagets hemsida. Eftersom de granskade vinerna också säljs via deras hemsida och konsumenten har rätt att få information om ingredienserna innan köpet, så ska ingrediensförteckningen finnas också där.

Även här är bristerna stora. Av de 37 viner som hade ingrediensförteckning via QR-kod, så var det bara 14 som samtidigt hade det på Systembolagets hemsida. Merparten av vinerna saknades alltså denna obligatoriska information. Och även när det fanns ingrediensinformation upptäckte vi brister.

I tre fall skiljde sig den ingrediensförteckning som uppgavs via QR-koden från den som uppgavs hos Systembolaget. I två av fallen saknades konserveringsmedlet på Systembolaget och i det sista fallet hade ”koncentrerad druvmust” där blivit bara ”druvmust”. I tre andra fall saknade tillsatser sina kategorinamn och i ytterligare ett fall var det istället själva tillsatsens namn som saknades.

– Det är oacceptabelt att Systembolaget inte har bättre koll på det här. De borde se till att produkterna som de säljer är korrekt märka och dessutom att informationen som de själva ansvarar för är tillgänglig och korrekt, precis som de ju redan gör på det alkoholfria sortimentet.

LISTA: Samtliga granskade viner och avvikelser

FAKTA: Om granskningen

  • Äkta vara granskade 66 slumpvis utvalda bag-in-box-viner i en Systembolagsbutik i Stockholm.
  • Urvalet skedde genom att granska varannan bag-in-box på hyllorna.
  • Underlaget samlades in i oktober 2024.

FAKTA: Nya vinmärkningen

  • Vin, liksom andra alkoholdrycker, har länge varit undantagna från att ha en ingrediens- och näringsdeklaration.
  • Förra året infördes särskilda märkningsregler för vin. Produkter som förpackats efter den 8 december 2023 ska inom EU märkas med ingrediens- och näringsdeklaration.
  • Märkningen kan ske på förpackningen, precis som på andra livsmedel, men får på vin även tillhandahållas på elektronisk väg, dvs med hjälp av en QR-kod.
  • Vinindustrin har dessutom fått igenom en rad andra undantag från den gängse märkningen av livsmedel, bland annat att de slipper deklarera vissa ingredienser.

Bakgrund:

För mer information:
Björn Bernhardson
Verksamhetsledare, Äkta vara
bjorn@aktavara.org
+46 708 859799

Ivar Nilsson
Kommunikatör, Äkta vara
ivar@aktavara.org

Konsumentföreningen Äkta vara jobbar för ärligare mat och för att underlätta för konsumenter att göra medvetna val. Vi jobbar också för mat utan tillsatser, bland annat med märkningen Ä-märket. Läs mer på www.ä-märket.se och www.aktavara.org.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.