Connect with us

Marknadsnyheter

Fågelsångsnatten 18 maj – från Öland, Skåne, Uppland och Västerbotten

Published

on

Ska snön i norr hinna smälta? Orkar det paddlande teamet hela natten? Och kommer den ovanliga sommargyllingen höras? Kl. 00.02 lördag 18 maj inleder redaktionen för Naturmorgon den åtta timmar långa livesända Fågelsångsnatten i P1. Mikrofonerna fångar nattens fågelsång vid fem olika platser och lyssnarna guidas av programledare, reportrar och fågelexperter. 


Paddlande team (foto: Didrik Vanhoenacker), havsstranden på sydöstra Öland (foto: Helena Söderlundh), dvärgmås (foto: Jörgen Wiklund), rödbena (foto: Kent-Olof Nord), solnedgång (foto: Jonatan Martinsson). 

I söder har sommaren redan inträtt medan snö och is precis håller på att ge sig av i norr. Fågelexperten Jörgen Wiklund kommer att finnas på den nordligaste posten: Täftefjärden utanför Umeå.

– Allt är minst en vecka senare än vanligt. Inne i skogen ligger snön fortfarande djup. Och ute på fjärden har vi haft som en is-slush fram till bara för någon dag sedan. Tranor, gäss och svanar har balanserat där på isbitarna och väntat in våren. Men nu har till och med silvertärnan kommit hela vägen från Antarktis, så jag tror att det kommer att bli fullt drag lagom till Fågelsångsnatten, säger Jörgen Wiklund.

Längst söderut, i skånska Revinge, är Lisa Henkow reporter. Där hoppas hon och ekologiprofessor Susanne Åkesson bland annat på att få uppleva den skönsjungande och ovanliga sommargyllingen för första gången under en Fågelsångsnatt.

– I fjol njöt vi av näktergalen, men i år lägger vi mer fokus på att få höra den nästan tropiskt flöjtande, knallgula fågeln, säger Lisa Henkow.

Förra året cyklade teamet Lena Näslund och experten Didrik Vanhoenacker i Sörmland. I år är det kanot längs uppländska Örsundaån som gäller. Med sig har de ljudteknikern Andreas Tosting som ser till att mikrofoner och övrig utrustning är säkrad.

– Jag har tillverkat vattentäta lådor med regnskydd även för hålen där sladdarna går ut. Det här är verkligen ett annorlunda, men väldigt roligt, uppdrag, säger Andreas Tosting.

Fågelsångsnatten sänds för femte året i rad. Förra året hördes hela 88 olika fågelarter – kan det bli ännu fler i år?

–  Inte ens den mest inbitne fågelexpert kan förutspå hur natten ska bli, och det är en av de allra största tjusningarna med att göra Fågelsångsnatten, säger programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall som i år har flyttat utestudion, som är sändningens nav, till Öland.

Fågelsångsnattens orter 2024

Programledarna Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson tar bron över till Öland – till havsstranden och strandängarna vid Stenåsabadet på sydöstra Öland. Här sjunger sånglärkan högt i skyn, här hörs storspovens magiska drill och tofsvipornas fantasieggande spelläte, och här häckar rödspov. Över havet drar kärrsnäppor och gäss förbi och i träddungar och buskage kan såväl nattskärra som näktergal höras.

Vid Revinge i Skåne möter vi lövskogens mångstämmiga kör; sångare flöjtar och kvillrar i trädkronor och blommande buskage. Lägg till gökar, lärkor och trastar, allt bäddar för att ekologiprofessor Susanne Åkesson och reporter Lisa Henkow får skärpa sina öron. Är det i år det kraftiga flöjtandet från sommargyllingen gör premiär i Fågelsångsnatten, eller kanske den finstämda trädlärkan?

Under vikingatiden var Örsundaån i Uppland en mäktig flod med strömmande vatten. Genom landhöjning och utdikningar är det idag ett betydligt intimare vattendrag, på några ställen en dold värld och ett paradis för fåglar. Med kanot hoppas det paddlande teamet Lena Näslund och Didrik Vanhoenacker få uppleva mängder av nattsångare: vassångare, kärrsångare och gräshoppsångare till exempel. Färden startar ovanför Alstasjön, går vidare förbi Örsundsbro och slutar i Lårstaviken i Mälaren med chans på kornknarr, vaktel, näktergal och olika ugglor för att nämna några. Med lite tur bjuder färden också på möten med bland annat utter och bäver.

I en havsvik utanför Umeå, i Täftefjärden, befinner sig det nordligaste teamet. Vid en havsstrand, vid Skäret, finns reporter Joacim Lindwall tillsammans med fågelfotografen och fågelskådaren Jörgen Wiklund. En ljudlig skratt- och dvärgmåskoloni får sällskap av silvertärnor, skräntärnor, trana, sångsvan, rödbena, drillsnäppa, gluttsnäppa, svartsnäppa, knipa med flera. Och på andra sidan viken, i en tall- och blandskog, hoppas man att mikrofonerna fångar en kör av koltrast, dubbeltrast, rödvingetrast och taltrast. Kanske till och med ett orrspel på håll.

Under natten kommer även en femte lokal att höras då och då, en liten vattensamling i skogsområdet Nåsten utanför Uppsala. Hit söker sig både däggdjur och fåglar om natten för att dricka. Här finns förhoppningar om att få komma en enstaka lövsångare, stjärtmes eller taltrast riktigt nära.

Sändningstid
Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play lördag 18 maj kl. 00.02-07.55. Efter sändningen finns natten tillgänglig som podd.

Fågelsångsplatserna i quizformat
Naturmorgons Karin Gyllenklev har testat sina kollegor i fågelsångskunskaper i fyra olika quiz, som också är presentationer av de olika sändningsplatserna. De går att lyssna på i podden ”Livet enligt Naturmorgon” i appen Sveriges Radio Play eller på sverigesradio.se/livetenligtnaturmorgon

Nya fågelsånglektioner
Minnesregler som att kanadagäss är i målbrottet, medan vitkindade gäss låter som ett hunddagis på promenad, kan hjälpa till när gässens olika kackel ska skiljas åt. Fågelsångsmagister Mats Ottosson har gjort en ny fågelsånglektion om gäss, och två om vadare. Fåglar som med all säkerhet hörs från flera scener under Fågelsångsnatten. Totalt finns nu 43 fågelsånglektioner att lyssna på i podden Livet enligt Naturmorgon

Samlad information på hemsidan
All information om Fågelsångsnatten finns samlad på sverigesradio.se/naturmorgon

Följ Fågelsångsnatten på sociala medier
På Naturmorgons instagram- och facebooksidor laddar redaktionen upp inför natten tillsammans med lyssnarna.

Om Naturmorgon
Naturmorgon startade 1990 och är Sveriges Radios direktsända naturprogram. Ordinarie sändningstid är lördagar kl. 06.10-07.55 i P1.

Lyssnarsiffror: 440 000 personer lyssnade någon gång under Fågelsångsnatten 2023, vilket är 37 procent fler än en vanlig P1-natt. Källa: Kantar-Sifo radioundersökningar.

Pressbilder:
https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/uou6ynfy8s

För mer information, vänligen kontakta:

Helena Söderlundh, producent
helena.soderlundh@sverigesradio.se
070-108 54 68

Jenny Berntson Djurvall, programledare
jenny.berntson@sverigesradio.se
070-296 05 55

Mats Ottosson, programledare
mats.ottosson@sverigesradio.se
072-187 81 00

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Continue Reading

Marknadsnyheter

SBB etablerar nytt joint venture-bolag tillsammans med Castlelake som tecknar ett låneavtal om cirka 5,7 miljarder kronor

Published

on

By

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”) har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, SBB Social Facilities AB (”SBB Social Facilities”), tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake, LP (”Castlelake”) och med stöd från ATLAS SP Partners (”ATLAS”) (tillsammans ”Långivarna”). I samband med etableringen av joint venture-bolaget frigörs likvida medel till SBB genom ett låneavtal[1] mellan SBB Social Facilities och Långivarna om cirka 5,7 miljarder kronor. SBB Social Facilities kommer använda lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB, för att refinansiera skulder till SBB samt refinansiera viss extern skuld (”Transaktionen”).

SBB Social Facilities förvärvar fastigheterna från SBB till marknadsvärdet per 31 mars 2024 som uppgick till 9,5 miljarder kronor. Portföljen kommer drivas och förvaltas av SBB Social Facilities genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från Transaktionen för att möjliggöra ytterligare strategiska åtgärder och säkerställa långsiktigt stabil likviditet.

”Transaktionen bekräftar det underliggande värdet i vår portfölj och tillskottet på likviditet ger oss ytterligare finansiell flexibilitet för att genomföra proaktiva strategiska åtgärder på ett strukturerat och eftertänksamt sätt”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor. Transaktionen är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av Transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i juni 2024.

J.P. Morgan, Vinge och Wistrand rådgav SBB, DLA Piper och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav ATLAS.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Lindahl, Finansdirektör, ir@sbbnorden.se, press@sbbnorden.se

Denna information utgör insiderinformation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 maj 2024 kl. 01:30 CEST.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) är Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Bolagets strategi är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter i Norden och hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige samt att bedriva ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Genom SBBs stora samhällsengagemang finner kommuner och andra intressenter en långsiktig samarbetspartner i bolaget. Bolagets B-aktie (symbol SBB B) och D-aktie (symbol SBB D) handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se.

[1] STIBOR utgör basränta för lånet. Räntesatsen för lånet uppgår till STIBOR + 375bps.

Continue Reading

Marknadsnyheter

LightAir offentliggör informationsmemorandum i samband med Bolagets företrädesemission

Published

on

By

Den extra bolagsstämman i LightAir AB (publ) (”LightAir” eller “Bolaget”) beslutade den 13 maj 2024, att genomföra en företrädesemission av units om cirka 28,6 MSEK, med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare (”Företrädesemissionen”). Med anledning av Företrädesemissionen har ett informationsmemorandum avseende inbjudan till teckning av units i LightAir idag offentliggjorts. Informationsmemorandum, inklusive villkor och anvisningar för Företrädesemissionen, finns tillgängligt på Bolagets hemsida, www.lightair.com.

Informationsmemorandum LightAir 2024-05-24.pdf

Bolaget har i samband med Företrädesemissionen erhållit teckningsförbindelser från personer inom bolagets ledning, styrelse samt större aktieägare om totalt cirka 15,1 MSEK, motsvarande totalt cirka 52,8 procent av Företrädesemissionen. Utöver teckningsåtaganden har emissionsgarantier erhållits uppgående till cirka 7,7 MSEK, således är totalt 22,8 MSEK säkerställt, motsvarande cirka 79,6 procent av Företrädesemissionen.

Villkor för företrädesemissionen
Rätt att teckna units med företrädesrätt ska tillkomma de aktieägare som på avstämningsdagen den 28 maj 2024 är registrerade som aktieägare i Bolaget, varvid innehav av en (1) aktie berättigar till en (1) uniträtt och tre (3) uniträtter berättigar till teckning av sjutton (17) units. En (1) Unit består av en (1) nyemitterad aktie och en (1) nyutgiven teckningsoption. Teckningskursen i Företrädesemissionen uppgår till 6,00 SEK per unit, vilket innebär att LightAir vid full teckning i Företrädesemissionen initialt tillförs maximalt cirka 28,6 MSEK före emissionskostnader.

Teckning av units med eller utan företrädesrätt ska ske under perioden 30 maj – 14 juni 2024. Uniträtter som inte utnyttjas under teckningsperioden blir ogiltiga och förlorar sitt värde. Handel med uniträtter beräknas ske på NGM Nordic SME under perioden 30 maj – 11 juni 2024.

 

Preliminär tidplan för Företrädesemissionen

28 maj 2024                                             Avstämningsdag för deltagande i företrädesemissionen

30 maj – 11 juni 2024                              Handel med uniträtter

30 maj – 14 juni 2024                              Teckningsperiod

18 juni 2024                                             Offentliggörande av utfall

20 juni 2024                                             Likviddag för teckning utan företräde

 

Rådgivare

Partner Fondkommission agerar finansiell rådgivare till LightAir i samband med företrädesemissionen.

Informationsmemorandum LightAir 2024-05-24.pdf

 

För ytterligare information kontakta:

Peter Svensk
VD, LightAir AB (publ)
070-562 72 72
peter.svensk@lightair.com

Om LightAir

LightAir AB (publ) har som mission att förbättra människors hälsa och välbefinnande genom att utveckla och sälja effektiv luftrening. Erbjudandet bidrar till en hälsosammare arbetsmiljö, högre produktivitet och en hållbar framtid genom avancerad luftreningsteknologi som oskadliggör partiklar såsom virus, föroreningar och pollen. Bolagets aktie är listad på Nordic SME Sweden (Nordic Growth Market NGM AB) under kortnamnet LAIR. Läs mer på www.lightair.com.

Offentliggörande:

Denna information lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 24 maj 2024 kl. 22:00 CET.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ellevio justerar vederlaget på grund av den beslutade utdelningen i Dala Energi och publicerar tillägg till erbjudandehandling avseende det offentliga uppköpserbjudandet till aktieägarna i Dala Energi

Published

on

By

Erbjudandet lämnas inte, och detta pressmeddelande får inte distribueras, vare sig direkt eller indirekt, i eller till, och inga anmälningssedlar kommer att accepteras från eller på uppdrag av aktieägare i Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, USA eller Sydafrika, eller någon annan jurisdiktion där Erbjudandet, distribution av detta pressmeddelande eller godkännande av accept av Erbjudandet skulle strida mot tillämpliga lagar eller regler eller skulle kräva att ytterligare erbjudandehandling upprättas eller att registrering sker eller att någon annan åtgärd vidtas utöver vad som krävs enligt svensk lag.

Den 2 april 2024 offentliggjorde Elleviokoncernen, genom Ellevio Holding 1 AB (”Ellevio”) med dotterbolag (”Elleviokoncernen”), ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i Dala Energi AB (publ) (”Dala Energi”) att överlåta samtliga aktier i Dala Energi till Ellevio för 90 kronor per aktie (”Erbjudandet”).

Erbjudandehandlingen avseende Erbjudandet offentliggjordes den 4 april 2024 (”Erbjudandehandlingen”) och tillägg till Erbjudandehandlingen offentliggjordes den 6 maj samt den 10 maj 2024. Idag, den 24 maj 2024 offentliggör Ellevio ytterligare ett tillägg till Erbjudandehandlingen (”Tilläggshandlingen”). Tilläggshandlingen har upprättats mot bakgrund av att årsstämman i Dala Energi idag den 24 maj 2024 beslutat om en utdelning om 1,15 kronor per aktie med avstämningsdag för utbetalning den 28 maj 2024. I enlighet med villkoren för Erbjudandet[1] kommer vederlaget i Erbjudandet att minska i motsvarande mån till 88,85 kronor per aktie.

För ytterligare information om Dala Energis utdelningsbeslut vid årsstämman 2024 hänvisas till Dala Energis hemsida, www.dalaenergi.se.

Tilläggshandlingen finns tillsammans med Erbjudandehandlingen tillgänglig på svenska på Ellevios webbplats (www.framtidens-energi.se). Tilläggshandlingen ska i alla avseenden läsas tillsammans med och utgör en integrerad del av Erbjudandehandlingen och tilläggshandlingarna som offentliggjordes den 6 maj samt den 10 maj 2024.

Rådgivare

I samband med Erbjudandet har Ellevio anlitat ICECAPITAL som finansiell rådgivare och Vinge som legal rådgivare.

Information om Erbjudandet

Information om Erbjudandet finns på:

www.framtidens-energi.se

Informationen lämnades för offentliggörande den 24 maj 2024, kl. 19:45 (CEST).

För ytterligare information, kontakta:

Sarah Östberg, 070-971 12 40

framtidens-energi@ellevio.se

Ellevios pressjour 020-20 20 60 (tillgänglig dygnet runt)

Viktig information

Detta pressmeddelande har offentliggjorts på svenska och engelska. Vid en eventuell avvikelse mellan språkversionerna ska den svenskspråkiga versionen ha företräde.

Detta pressmeddelande utgör inget erbjudande att köpa eller sälja aktier, det utgör inte heller en uppmaning att erbjuda att köpa eller sälja aktier.

Erbjudandet, i enlighet med de villkor som anges i detta pressmeddelande, riktar sig inte till personer vars deltagande i Erbjudandet kräver att ytterligare erbjudandehandlingar upprättas eller att registrering sker eller att någon annan åtgärd vidtas utöver vad som krävs enligt svensk lag.

Distribution av detta pressmeddelande och andra dokument hänförliga till Erbjudandet kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner eller påverkas av lagar i sådana jurisdiktioner. Exemplar av detta pressmeddelande skickas således inte, och får inte skickas, eller på annat sätt vidarebefordras, distribueras eller sändas, inom, in i eller från någon sådan jurisdiktion. Därför måste personer som mottar detta pressmeddelande (inklusive, men inte begränsat till, förvaltare, förmyndare och panthavare) och som är underkastade lagarna i en sådan jurisdiktion, informera sig om, och iaktta, eventuella tillämpliga lagar och regler. Underlåtenhet att göra detta kan utgöra en överträdelse av värdepapperslagar i en sådan jurisdiktion. Ellevio avsäger sig, i den mån det är möjligt enligt tillämplig lag, allt ansvar för personers eventuella överträdelser av sådana bestämmelser.

I enlighet med svensk lag och praxis kan Ellevio eller dess närstående eller dess ombud (på uppdrag av Ellevio eller, så som tillämpligt, dess närstående) samt närstående till dess finansiella rådgivare, vid olika tidpunkter och på annat sätt än genom Erbjudandet, direkt eller indirekt, förvärva eller arrangera förvärv av aktier i Dala Energi som omfattas av Erbjudandet eller andra värdepapper som går att utnyttja, konvertera till eller byta mot sådana aktier, före eller under den tid som Erbjudandet är möjligt att acceptera. Sådana förvärv kan antingen ske på den öppna marknaden eller genom privata transaktioner. Information om sådana förvärv eller arrangemang för förvärv kommer att offentliggöras enligt tillämpliga svenska regler.

Erbjudandet lämnas inte, och detta pressmeddelande får inte distribueras, vare sig direkt eller indirekt, i eller till, och inga anmälningssedlar kommer att accepteras från eller på uppdrag av aktieägare i Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, USA eller Sydafrika, eller någon annan jurisdiktion där Erbjudandet, distribution av detta pressmeddelande eller godkännande av accept av Erbjudandet skulle strida mot tillämpliga lagar eller regler eller skulle kräva att ytterligare erbjudandehandlingar upprättas eller registrering sker eller att någon annan åtgärd vidtas utöver vad som krävs enligt svensk lag.

Erbjudandet, den information samt den dokumentation som tillgängliggörs genom detta pressmeddelande har inte upprättats eller godkänts av en sådan ”authorised person” som avses i bestämmelse 21 i UK Financial Services and Markets Act 2000 (”FSMA”). Den information och de dokument som tillgängliggörs genom detta pressmeddelande får följaktligen inte distribueras i, eller vidarebefordras till, allmänheten i Storbritannien, om inte ett undantag är tillämpligt. Spridning av information och dokument som tillgängliggörs genom detta pressmeddelande är undantagen från restriktionerna för finansiell marknadsföring i bestämmelse 21 i FSMA eftersom det är ett meddelande från eller på uppdrag av en juridisk person som hänför sig till en transaktion om förvärv av daglig kontroll av den juridiska personens verksamhet; eller för att förvärva 50 procent eller mer av aktier med rösträtt i en juridisk person, i enlighet med artikel 62 i UK Financial Services and Markets Act 2000 (Financial Promotion) Order 2005.

Information i detta pressmeddelande som rör framtida förhållanden eller omständigheter, inklusive information om framtida resultat, tillväxt och andra utvecklingsprognoser samt effekter av Erbjudandet, utgör framtidsinriktad information. Sådan information kan exempelvis kännetecknas av att den innehåller orden ”bedöms”, ”avses”, ”förväntas”, ”tros”, eller liknande uttryck. Framtidsinriktad information är föremål för risker och osäkerhetsmoment, eftersom den avser förhållanden och är beroende av omständigheter som inträffar i framtiden. Framtida förhållanden kan avsevärt komma att avvika från vad som uttryckts eller antytts i den framtidsinriktade informationen på grund av många faktorer, vilka i stor utsträckning ligger utom Ellevios och Dala Energis kontroll. All sådan framtidsinriktad information gäller endast för den dag den förmedlas och Ellevio har ingen skyldighet (och åtar sig ingen sådan skyldighet) att uppdatera eller revidera någon sådan information på grund av ny information, framtida händelser eller liknande, förutom i enlighet med gällande lagar och bestämmelser.

[1] Av villkoren för Erbjudandet, som framgår av Erbjudandehandlingen, framgår att om Dala Energi före utbetalning av vederlag i Erbjudandet lämnar utdelning eller genomför annan värdeöverföring till aktieägarna kommer vederlaget i Erbjudandet att justeras i motsvarande mån. Utdelningen förväntas utbetalas den 31 maj 2024, vilket infaller före utbetalningen av vederlag som förväntas ske den 5 juli 2024.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.