Connect with us

Marknadsnyheter

Familjen Turdieva segrare i SVT:s Bäst i Köket

Published

on

I den sprakande finalen av SVT:s mattävlingsprogram Bäst i köket stod det klart att familjen Turdieva från Boden tog hem vinsten. Finalen stod mellan Turdievas och systrarna Mbaye. I Bäst i köket möts åtta familjer för att briljera och utmana varandra i köket. Kvar står en vinnarfamilj som får ge ut en alldeles egen kokbok. Juryn består av matproffsen Tareq Taylor, Niklas Ekstedt och My Feldt.

Familjen Turdieva består av mamma Maria, 48 och syskonen Nazuk, 28 och David 17, och finalplatsen kneps med hjälp av en högklassig Nobeldessert.

– Jag har länge velat testa mina vingar inom matlagning, mer än att bara laga till nära och kära. När jag såg möjligheten att söka till Bäst i köket tänkte jag att det kan vara min chans. Utan att fråga anmälde jag mamma, David och mig till programmet, eftersom jag trodde att vi tre hade bäst möjliga chans att vinna. Tävlingen och upplevelsen är något av det bästa, läskigaste och mest känslosamma jag gjort i hela mitt liv, och jag är evigt tacksam för att min mamma och bror vågade göra denna fantastiska resa med mig, säger Nazuk Turdieva. Att vi nu får ge ut vår egen kokbok är som en dröm.

– Familjen Turdieva – vilka värdiga vinnare! Vilket sammansvetsat team! De levererade i tävling efter tävling med en enorm pricksäkerhet i smaker från början till slut. Mamma Maria, med rötterna i den uigurisk-asiatiska matkulturen levererade kunskap och ett ypperligt hantverk. Nazuk har ett briljant handlag och känsla för det estetiska, och David, den ofrivilliga kocken som ställde upp för familjen spred lugn och harmoni och varma leenden i köket. Ett stort grattis till denna fantastiska familj, säger en av jurymedlemmarna, My Feldt.

Mamma Maria växte upp i en uigurisk familj i Kazakstan där maten alltid stod i centrum. Maria fick arbete på en restaurang som diskare, men fick tack vare sin kvickhet och nyfikenhet snabbt börja arbeta i köket där hon lärde sig de verkliga grunderna till den uiguriska maten.

– Mitt liv har inte alltid varit lätt, och jag har fått lära mig det mesta den hårda vägen, men något jag alltid funnit glädje i är matlagningen. Min passion för matlagning är något jag har fört vidare till mina barn, och något jag hoppas de för vidare till sina. Jag är så glad att Nazuk lyckades övertala mig att våga tacka ja till att vara med i programmet, och tänk att vi faktiskt vann, säger Maria Turdieva.

Vinnarboken Familjen Turdieva – Bäst i köket – våra bästa recept visar på kärleken och värmen i familjen. Deras mat är comfort food. Värmande och mättande soppor och grytor med heta asiatiska smaker i en bas som kan varieras i oändlighet. Många av rätterna kan göras som vegetariska rätter om man föredrar det.

– Råvaror köper man i säsong. För mig är det en självklarhet eftersom jag har vuxit upp med att handla det som var billigast och som det fanns mest av. Jag har svårt för matsvinn och har lärt mig hur man tar vara på hela råvaran. Det går alltid att tänka till hur man kan koka soppa på en spik, eller som man säger på ryska: ”koka gröt på en yxa” – och få maten att räcka till. Eller att maxa en råvara både i smak och variation, säger Maria Turdieva.

Mat från Kazakstan och med asiatiska och ryska influenser
Under hundratals år var kazakerna nomader som flyttade runt och födde upp hästar, får och kameler. I Kazakstan bor det i dag många olika folkslag och Turdievas är uigurer som har sina egna mattraditioner. Vanliga ingredienser i det uiguriska köket är kött som lamm, nötkött och kyckling och man använder mycket morötter, tomater, lök, paprika och selleri. Dessutom används olika mjölkprodukter och frukt. Vid en typisk uigurisk frukost serverar man te med hembakat bröd, smetana, oliver, honung, russin och mandlar. Vanligt är att bjuda gästerna på te, nanbröd och frukt medan huvudrätterna tillagas. Maten äts ofta med pinnar. Boken innehåller också mycket mat med asiatiska och ryska influenser.

Vinnarboken för Bäst i köket ges ut den 17 december av The Book Affair. Bokomslag och receptbilder får publiceras från och med den 14 januari.

För mer information, intervjuförfrågningar och receptbilder, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

The Book Affair är ett bokförlag som ger ut både fack- och skönlitteratur och erbjuder författare marknadens mest moderna och flexibla samarbetsavtal för alla format. Förlaget grundades 2018 av Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén och nischar in sig på kvalitativ utgivning och entreprenörsdrivna upphovsmän.  Läs mer på www.thebookaffair.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt

Published

on

By

Torbjörn Söderberg

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg pratar med Jesper Norberg på EFN om börsens väg framåt. Man tar upp värderingar och makro, samt hur han själv väljer att agera.

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt
Continue Reading

Marknadsnyheter

Kreditkort skapar problem för USAs konsumenter – CNBC granskar

Published

on

By

CNBC pratar kredikort

CNBC tittar närmare på hur kreditkort skapar problem för konsumenterna i USA som får betala räntor på upp till 36 %, och ovanpå det kommer nya avgifter. När det skapar så här stora problem blir det ett problem för ekonomin som helhet, det är inte bara ett individuellt problem.

CNBC granskar kreditkort och problemen de skapar

Vi skrev nyligen om rekordhög belåning hos investerare i USA. Det är samma sak här, när det är så många individer som är så hårt belånade blir det ett problem för hela aktiemarknaden.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Varför går det så dåligt för Las Vegas?

Published

on

By

Vy över Las Vegas

Det pratas mycket om att Las Vegas har blivit tomt. Det kommer färre besökare både från USA och utlandet, i en sådan omfattning att vägar som förut var fyllda med bilar nu är smidiga att ta sig fram på. De enda som fortsatt verkar komma är affärsresenärerna.

Las Vegas får mycket kritik för att ha blivit för giriga. Hotellen har börjat lägga på alla möjliga konstiga avgifter för att tjäna mer, restaurangerna lägger på avgifter och dessutom har det tillkommit flera nya skatter. Besökarna känner sig lurade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 Tanalys