Connect with us

Marknadsnyheter

Familjen Turdieva segrare i SVT:s Bäst i Köket

Published

on

I den sprakande finalen av SVT:s mattävlingsprogram Bäst i köket stod det klart att familjen Turdieva från Boden tog hem vinsten. Finalen stod mellan Turdievas och systrarna Mbaye. I Bäst i köket möts åtta familjer för att briljera och utmana varandra i köket. Kvar står en vinnarfamilj som får ge ut en alldeles egen kokbok. Juryn består av matproffsen Tareq Taylor, Niklas Ekstedt och My Feldt.

Familjen Turdieva består av mamma Maria, 48 och syskonen Nazuk, 28 och David 17, och finalplatsen kneps med hjälp av en högklassig Nobeldessert.

– Jag har länge velat testa mina vingar inom matlagning, mer än att bara laga till nära och kära. När jag såg möjligheten att söka till Bäst i köket tänkte jag att det kan vara min chans. Utan att fråga anmälde jag mamma, David och mig till programmet, eftersom jag trodde att vi tre hade bäst möjliga chans att vinna. Tävlingen och upplevelsen är något av det bästa, läskigaste och mest känslosamma jag gjort i hela mitt liv, och jag är evigt tacksam för att min mamma och bror vågade göra denna fantastiska resa med mig, säger Nazuk Turdieva. Att vi nu får ge ut vår egen kokbok är som en dröm.

– Familjen Turdieva – vilka värdiga vinnare! Vilket sammansvetsat team! De levererade i tävling efter tävling med en enorm pricksäkerhet i smaker från början till slut. Mamma Maria, med rötterna i den uigurisk-asiatiska matkulturen levererade kunskap och ett ypperligt hantverk. Nazuk har ett briljant handlag och känsla för det estetiska, och David, den ofrivilliga kocken som ställde upp för familjen spred lugn och harmoni och varma leenden i köket. Ett stort grattis till denna fantastiska familj, säger en av jurymedlemmarna, My Feldt.

Mamma Maria växte upp i en uigurisk familj i Kazakstan där maten alltid stod i centrum. Maria fick arbete på en restaurang som diskare, men fick tack vare sin kvickhet och nyfikenhet snabbt börja arbeta i köket där hon lärde sig de verkliga grunderna till den uiguriska maten.

– Mitt liv har inte alltid varit lätt, och jag har fått lära mig det mesta den hårda vägen, men något jag alltid funnit glädje i är matlagningen. Min passion för matlagning är något jag har fört vidare till mina barn, och något jag hoppas de för vidare till sina. Jag är så glad att Nazuk lyckades övertala mig att våga tacka ja till att vara med i programmet, och tänk att vi faktiskt vann, säger Maria Turdieva.

Vinnarboken Familjen Turdieva – Bäst i köket – våra bästa recept visar på kärleken och värmen i familjen. Deras mat är comfort food. Värmande och mättande soppor och grytor med heta asiatiska smaker i en bas som kan varieras i oändlighet. Många av rätterna kan göras som vegetariska rätter om man föredrar det.

– Råvaror köper man i säsong. För mig är det en självklarhet eftersom jag har vuxit upp med att handla det som var billigast och som det fanns mest av. Jag har svårt för matsvinn och har lärt mig hur man tar vara på hela råvaran. Det går alltid att tänka till hur man kan koka soppa på en spik, eller som man säger på ryska: ”koka gröt på en yxa” – och få maten att räcka till. Eller att maxa en råvara både i smak och variation, säger Maria Turdieva.

Mat från Kazakstan och med asiatiska och ryska influenser
Under hundratals år var kazakerna nomader som flyttade runt och födde upp hästar, får och kameler. I Kazakstan bor det i dag många olika folkslag och Turdievas är uigurer som har sina egna mattraditioner. Vanliga ingredienser i det uiguriska köket är kött som lamm, nötkött och kyckling och man använder mycket morötter, tomater, lök, paprika och selleri. Dessutom används olika mjölkprodukter och frukt. Vid en typisk uigurisk frukost serverar man te med hembakat bröd, smetana, oliver, honung, russin och mandlar. Vanligt är att bjuda gästerna på te, nanbröd och frukt medan huvudrätterna tillagas. Maten äts ofta med pinnar. Boken innehåller också mycket mat med asiatiska och ryska influenser.

Vinnarboken för Bäst i köket ges ut den 17 december av The Book Affair. Bokomslag och receptbilder får publiceras från och med den 14 januari.

För mer information, intervjuförfrågningar och receptbilder, kontakta gärna:
Magdalena Höglund, presskontakt, tel: 0733 338840 eller e-post: magdalena@highlandpr.se

The Book Affair är ett bokförlag som ger ut både fack- och skönlitteratur och erbjuder författare marknadens mest moderna och flexibla samarbetsavtal för alla format. Förlaget grundades 2018 av Alexandra Torstendahl och Alexandra Lidén och nischar in sig på kvalitativ utgivning och entreprenörsdrivna upphovsmän.  Läs mer på www.thebookaffair.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.