Marknadsnyheter
Får man börja med julen redan i november?
December månad är fylld av förväntningar och traditioner inför den stundande julhelgen. Julklappar ska köpas, julmat ska förberedas och pynt ska sättas upp. Men när ska man egentligen börja med olika saker? Är det okej att ställa in julgranen i början av december? Många vill börja redan i november. Är det OK?
Den stora majoriteten svenskar firar jul på ett eller annat sätt, men man börjar tidigt. Detta visar en undersökning som är gjord av YouGov på uppdrag av PresentBolaget, Skandinaviens största leverantör av företagsjulklappar där man intervjuat c.a. 2000 svenskar om julfirande.
Över 70 procent av de svarande i undersökningen ser fram emot julen. Nästan två tredjedelar (62 procent) pyntar med adventsstjärna eller adventsljusstake. Ännu fler (63 procent) tittar på Kalle Anka på julafton och 59 procent lägger julklappar under granen.
Traditionsexperten Mattias Axelsson är inte förvånad över resultatet:
– Att julen och dess traditioner har ett starkt fäste i den svenska befolkningen kommer verkligen inte som någon överraskning. Julen har alltid varit årets viktigaste högtid, även när vi levde på landsbygden och var bönder.
Är “novent” det nya advent?
Men för många börjar julen långt innan julhelgen. Det är inte särskilt många (mindre än 1 procent) som anammat konceptet julkvartalet och börjar pynta redan i oktober. Men för 17 procent är pyntet uppe redan i november. Och när 1 december står för dörren har en majoritet av de svarande redan börjat fira jul och sätta upp pyntet enligt undersökningen.
Mattias Axelsson är inte heller här förvånad, men blir lite upprörd:
– Att det bara är 18 procent som väntar till själva julhelgen med julfirandet är faktiskt anmärkningsvärt. Vi har förvisso kunnat se trenden att julfirandet börjar tidigare och tidigare i många år, men jag tycker ändå att det är trist att man tar ut julen så långt i förväg. Då finns det ju inget kul kvar på själva julafton.
Så här firar man jul enligt traditionsexperten
Här är Mattias Axelssons svar på när man “ska” göra olika traditioner:
- Adventsljusstakar och adventsstjärnor? Detta är adventspynt och ska därför tas fram första söndagen i advent.
- Lussebulle? Äter man tillsammans med en kopp kaffe till luciamorgon den 13 december.
- Julgran? Inte tidigare än dagen före julafton, sen ska den stå kvar till och med tjugondag Knut.
- Julpyntet? Samma princip som julgranen.
- Glögg och pepparkakor? Eftersom detta traditionellt inte är julrelaterat tycker jag att man kan börja med det redan i november när det är mörkt och kallt ute.
Hör gärna av er om ni vill ha en expert som pratar om jultraditioner:
Mattias Axelsson
Telefon: 0736-423806
E-post: maxelson@gmail.com
https://www.mattias-axelsson.se/
För mer information och Presentbolagets undersökningen och detaljerad data, vänligen kontakta:
Fredrik Pallin, presskontakt, +46 708-114 115
fredrik@pallin.net
Marknadsnyheter
Nidhogg Resources Holding: Flaggningsmeddelande i Nidhogg Resources Holding AB (publ)
Nidhogg Resources Holding AB (publ) (”Nidhogg” eller ”Bolaget”) meddelar härmed att FöretagsFinansiering Fyrstad AB, som ägs av styrelseledamot Mats Ekberg, har passerat 10 procent av såväl röster som kapital i Bolaget, genom de förvärv av aktier som gjordes i samband med garantiåtagandet av teckningsoptionerna TO 6.
Efter förvärvet äger FöretagsFinansiering Fyrstad AB 248 658 274 aktier i Nidhogg, vilket motsvarar 11,25 procent av såväl röster som antalet aktier.
Kontakt
Ulrich Andersson, styrelseordförande Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: ulrich@nidhoggresources.com
Telefon: +46 70 376 0515
eller
Niclas Biornstad, VD Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: niclas@nidhoggresources.com
Om Nidhogg Resources
Nidhogg Resources AB, www.nidhoggresources.se, är ett svenskt aktiebolag med fokus på råvaror. Nidhogg grundades av personer med totalt över 60 års erfarenhet av råvarumarknaden, med bakgrund från prospektering till exploatering samt försäljning och en passion för att utvinna råvaror genom att tillämpa innovativ teknologi tillsammans med befintlig infrastruktur.
Marknadsnyheter
Hamlet BioPharmas styrelse har idag beslutat om en riktad nyemission av B-aktier om drygt 26 miljoner kronor
Hamlet BioPharma AB (”Hamlet BioPharma” eller ”Bolaget”), ett innovativt läkemedelsbolag som utvecklar nya terapier mot cancer och infektioner, meddelar idag att Bolagets styrelse med stöd av bemyndigande från årsstämman 2024 har beslutat om en riktad nyemission av högst 9 922 225 B-aktier till 15 externa investerare, motsvarande högst 26 790 008 kronor (den ”Riktade Emissionen”). Teckningskursen i den Riktade Emissionen har bestämts till 2,70 kronor per aktie, vilket motsvarar 9 procents rabatt jämfört med det genomsnittliga volymvägda priset för Bolagets aktie från den 20 november 2024 till och med den 3 december 2024. Bolaget har erhållit bindande teckningsåtaganden från samtliga externa investerare. Genom den Riktade Emissionen tillförs Hamlet BioPharma drygt 26 miljoner kronor före avdrag för transaktionskostnader, vilka beräknas bli låga då Bolaget genomför den Riktade Emissionen på egna meriter. De externa investerarna i den Riktade Emissionen utgörs av totalt 15 privata investerare och family offices.
Den Riktade Emissionen genomförs med stöd av bemyndigande från årsstämman den 21 november 2024. Teckningskursen i den Riktade Emissionen har bestämts till 2,70 kronor per aktie och har fastställts av styrelsen. Aktierna har riktats till bl.a. Gramsh Gashi med bolag, JEQ Capital, Östen Carlsson och ytterligare tolv privatinvesterare och family offices. Det är styrelsens bedömning att teckningskursen, som motsvarar cirka 9 procents rabatt mot det genomsnittliga volymvägda priset för Bolagets aktie på Spotlight Stock Market under perioden 20 november 2024 – 3 december 2024, är marknadsmässig i förhållande till Bolagets aktiekurs samt Bolagets kapitalbehov. Kapitalanskaffningen är kostnadseffektiv för Bolaget eftersom Bolaget genomför kapitalanskaffningen på egna meriter.
Bakgrund och motiv
Genom den Riktade Emissionen tillförs Hamlet BioPharma 26 790 008 kronor före avdrag för transaktionskostnader. Anledningen till att den Riktade Emissionen genomförs är i första hand för att finansiera Hamlet BioPharmas kommersialiseringsplan, vilken inkluderar investeringar för att etablera kommersiella samarbeten och att fortsätta investera i kliniska studier framförallt för de tre läkemedelskandidaterna som har dokumenterade lyckade fas II studier, dvs.
➔ Alpha1H – behandling av cancer i urinblåsan,
➔ Immunterapi som alternativ till antibiotikabehandling av återkommande urinvägsinfektioner, samt
➔ Immunterapi mot svåra smärttillstånd – behandling av svår smärta i urinblåsan.
Catharina Svanborg, ordförande, kommenterar:
” Nu sätter vi full fokus på läkemedelsutveckling. Vi har tre läkemedelskandidater som har lyckade fas II studier och tillsammans femton projekt i portföljen. Vi är oerhört tacksamma för stödet från investerarna.”
Martin Erixon, VD, kommenterar:
”Vi genomför en riktad nyemission för att finansiera Hamlet BioPharmas kommersialiseringsplan vilken inkluderar investeringar för att etablera kommersiella samarbeten.”
Jakob Testad, CFO, kommenterar:
”Vi är inne i en spännande fas och nu är vi finansiellt starkare. Den riktade nyemissionen skapar förutsättningar för fortsatt kommersialisering av vårt svenska läkemedelsbolag.”
Avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt
Den Riktade Emissionen genomförs med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt.
Inför den Riktade Emissionen har styrelsen gjort en samlad bedömning och noga övervägt möjligheten att ta in kapital genom en nyemission med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare. Styrelsen anser att skälen till att avvika från aktieägarnas företrädesrätt är (i) att diversifiera och förstärka Bolagets aktieägarbas med family office investerare i syfte att stärka likviditeten i Bolagets aktie, (ii) att en företrädesemission skulle ta längre tid att genomföra vilket, särskilt under rådande marknadsläge, skulle medföra en exponering mot potentiell marknadsvolatilitet, samt (iii) att genomförandet av en riktad nyemission kan ske till en lägre kostnad och med mindre komplexitet än en företrädesemission, i synnerhet eftersom Bolaget genomför kapitalanskaffningen på egna meriter.
Mot bakgrund av ovanstående har styrelsen gjort bedömningen att en riktad nyemission av B-aktier, med avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, är det mest fördelaktiga alternativet för Bolaget att genomföra kapitalanskaffningen.
Antal aktier och aktiekapital
Den Riktade Emissionen ökar antalet B-aktier i Bolaget med högst 9 922 225 B-aktier till högst 137 719 967 B-aktier, och aktiekapitalet med högst 99 222,25 kronor till högst 1 776 851,27 kronor. Den Riktade Emissionen medför en utspädning för befintliga ägare om högst cirka 5,6 procent av antalet aktier och röster i Bolaget, baserat på det totala antalet aktier och röster i Bolaget efter den Riktade Emissionen.
Rådgivare
Advokatfirman Delphi har anlitats som legal rådgivare till Bolaget i samband med den Riktade Emissionen.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Catharina Svanborg, styrelseordförande Hamlet BioPharma AB
Telefon: +46-709 42 65 49
Martin Erixon, CEO Hamlet BioPharma AB
Telefon: +46-733 00 43 77
E-post:
Denna information är sådan information som Hamlet BioPharma AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande, genom ovan angivna kontaktpersoners försorg, den 2024-12-03 21:30 CET.
Marknadsnyheter
Nordea Bank Abp: Återköp av egna aktier den 03.12.2024
Nordea Bank Abp
Börsmeddelande – Förändringar i återköpta aktier
03.12.2024 kl. 22.30 EET
Nordea Bank Abp (LEI-kod: 529900ODI3047E2LIV03) har den 03.12.2024 slutfört återköp av egna aktier (ISIN-kod: FI4000297767) enligt följande:
Handelsplats (MIC-kod) |
Antal aktier |
Viktad snittkurs/aktie, euro*, ** |
Kostnad, euro*, ** |
---|---|---|---|
XHEL |
140 083 |
10,88 |
1 524 733,41 |
XSTO |
110 624 |
10,89 |
1 204 822,11 |
XCSE |
27 341 |
10,89 |
297 639,59 |
Summa |
278 048 |
10,89 |
3 027 195,12 |
* Växelkurser som använts: SEK till EUR 11,5595 och DKK till EUR 7,4587
** Avrundat till två decimaler
Den 17 oktober 2024 tillkännagav Nordea ett program för återköp av egna aktier till ett värde av högst 250 mn euro med stöd av det bemyndigande som gavs av Nordeas ordinarie bolagsstämma 2024. Återköpet av egna aktier utförs genom offentlig handel i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 596/2014 av den 16 april 2014 (marknadsmissbruksförordningen) och Kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1052.
Efter de redovisade transaktionerna innehar Nordea 4 022 488 egna aktier för kapitaloptimeringsändamål och 3 513 966 egna aktier för ersättningsändamål.
Uppgifter om respektive transaktion finns som en bilaga till detta meddelande.
För Nordea Bank Abp:s räkning,
Morgan Stanley Europé SE
För ytterligare information:
Ilkka Ottoila, chef för investerarrelationer, +358 9 5300 7058
Mediefrågor, +358 10 416 8023 eller press@nordea.com
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke