Marknadsnyheter
Fazer har dukat upp för julens goda ögonblick


Fazer vill vara en del av julens goda tillfällen och erbjuder produkter för alla smaker. För vissa är Gröna kulor synonymt med julen, för andra har Wienernougat en stående plats på julbordet. Med välbekanta klassiker och med limited edition nyheterna Geisha Cinnamon och Karl Fazer Gröna Kulor har Fazer dukat upp för julens goda ögonblick.
Sedan starten 1891 har Fazer haft en passion för att skapa stunder av glädje. Julen står för dörren med många goda stunder att njuta av både gamla klassiker och nya smaker från Fazer Konfektyr.
– Julgodis är en stämningsfull del av julfirandet där många klassiker brukar vara efterlängtade tillsammans med nya spännande smaker. Vi vill såklart bidra till att skapa en riktigt god jul med att erbjuda älskade klassiker såsom Wienernougat och gnistrande nyheter som nya julboxen Geisha Touch of cinnamon, att avnjutas med dina nära och kära eller ge bort i present säger Robert Engman, VP, Commercial Fazer Sweden.
Njut av klassiska favoriter i jul eller varför inte prova på årets nya smaker
Karl Fazer Gröna Kulor 145g
Marmeladklassikern Gröna Kulor känner många igen från sin barndoms jular och nostalgivärdet är högt. I höst lanserades Karl Fazer Gröna Kulor, som är en överraskande kombination av två klassiker – Karl Fazer Mjölkchoklad tillverkad på färsk mjölk möter Gröna Kulor. Karl Fazer Gröna Kulor är en så kallad ”limited edition” som säljs i begränsad upplaga.
Dumle Polka Mint 220g
Dumle är en härlig klassiker från Fazer och i år intar Dumle Polka återigen butikshyllorna. Dumlekola täckt med sammetslen mörkchoklad och smaksatt med polkamint. Påsen sprider julstämning att dela med sig av till vänner och familj.
Linser och dragéer
Säsongsprodukterna Amerikanska linser och Marianne chokladdragéer är här i år igen, så är även Avec-chokladdragéer. Den sistnämnda en klassiker även känd som franska pastiller, gjorda av sammetslen choklad med smak av pepparmint täckt av ett krispigt hölje. Även lakritssortimentet får sällskap i år igen av Lontoo Rae, en populär dragé där läcker lakrits döljer sig under färggranna och knapriga överdrag, uppskattat av lakritsälskare sedan 1957. Nytt för i år är att Avec, Marianne och Lontoo Rae nu även är veganska.
Karl Fazer Oat Choco
Ett vegansk alternativ till julgodiset är Oat Choco som lanserades tidigare i år. Finns i två smaker, Karl Fazer Oat Choco 62g och Karl Fazer Oat Choco Hasselnöt 62 g. Produkterna är veganska och laktosfria, gjorda på nordisk havre.
Ett urval av våra populära boxar och askar, att ge bort i present eller dela glädjen med vänner och familj
Geisha touch of Cinnamon 228g
Nyhet i år är Geisha Cinnemon box. Under Geishas sammetslena chokladöverdrag döljer sig en mjuk krispig fyllning av hasselnötsnougat med smak av kanel.
Gröna kulor Marmeladask 500g
Fazers Gröna kulor är en oemotståndligt läcker marmeladklassiker. Lyxigt mjuka och söta Gröna kulor har en läcker smak av fräscht päron. Gröna kulor innehåller inte gluten, gelatin eller laktos och passar även vegansk kost. Ge Gröna kulor i present eller duka upp dem som en vacker medelpunkt på festbordet.
Dumle Fudge 250g
Dumle Fudge är en mjuk fudge som är täckt med len mjölkchoklad och en härlig smak av Dumle som smälter i munnen.
Fazers choklad är gjord på färsk mjölk och med ansvarsfullt producerad kakao.
Den klassiska chokladen Karl Fazer fyller 100 år
I år firar den klassiska chokladen Karl Fazer 100-årsjubileum. Karl Fazer choklad tillverkas fortfarande på färsk mjölk efter ett recept från 1922.
– Karl Fazer, även kallad Fazer Blå, är en älskad chokladklassiker som tillverkas enligt traditionsenlig process och recept från 1922. I år firar varumärket 100 år av kompromisslös kvalitet och att skapa nya smakupplevelser. Nya produkter utvecklas hela tiden utifrån vår expertis, innovationsanda och konsumentinsikter. En av de senaste nykomlingarna i familjen, Fazer Oat Choco, möter efterfrågan på vegansk choklad, säger Robert Engman, VP, Commercial Fazer Sweden.
– Vi uppmärksammar under året Karl Fazers 100 års jubileum med en rad aktiviteter, exempelvis tävlar vi ut tivoliförpackningar med chokladkakor i jubileumsutförande i utvalda butiker och på våra sociala medier, avslutar Engman.
Hur speciellt varumärket Karl Fazer också är i Finland kan man förstå när finska posten firar jubileet med att ge ut ett frimärke med Karl Fazer-chokladkaka på.
Fazers historia började för 131 år sedan när företagets grundare, konditorn Karl Fazer öppnade sitt första café i Helsingfors i Finland. I dag är Fazer ett internationellt företag som omsätter över en miljard euro och har tusentals medarbetare. Fazers verksamhet grundar sig fortfarande på Karl Fazers arv, vision och modiga kreativitet som under åren har omsatts till läckra produkter, populära varumärken och hållbara innovationer.
Vill du veta mer, välkommen att kontakta:
Karin Senning Planstedt, kommunikationsansvarig, Fazer Sverige, press@fazer.com, 073 079 58 64
Fazer-koncernen
Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 6 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro.
Northern Magic. Made Real.
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke