Marknadsnyheter
Fem av landets skickligaste bagare gör upp om titeln Årets Bagare 2018 – här är finalisterna
to, feb 15, 2018 11:00 CET
Idag avgjordes semifinalen i Årets Bagare. Fem finalister kommer att göra upp om titeln Årets Bagare 2018 tillika svensk mästare i professionell bakning. Den 13-15 mars hålls finalen i köpcentret Nordstan i Göteborg.
Årets Bagare, Svenska Mästerskapen för professionella bagare, anordnas av branschorganisationen Sveriges bagare konditorer för att uppmärksamma och uppmuntra svenska bagares hantverkskunskaper och kreativitet. Den 13-15 mars kommer köpcentret Nordstan i Göteborg att fyllas av välbekanta och behagliga dofter av bröd och bakverk när de fem finalisterna bakar för att ta hem den åtråvärda titeln Årets Bagare 2018.
I årets tävling ingår åtta tävlingsmoment där finalisterna ska skapa inspirerande, vackra och förhoppningsvis banbrytande bakverk, både när det gäller smak och utseende, under sex timmar. En metodjury granskar finalisternas arbetssätt och en smakjury bedömer utseende, smak, färg, form och kreativitet. De åtta delmomenten i årets final är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, söta bullar med frukt/bär, bullar med efterdekorering och matbröd. Matbrödet måste vara bakat på minst två råvaror från en hemlig råvarukrog som finalisterna blir tilldelade genom lottning på plats.
– Årets Bagare är en tävling där vi uppmärksammar de bagare som leder utvecklingen i branschen. Yrkesmän som sätter trender och inspirerar till kreativ utveckling av hantverket. Det ska bli riktigt spännande att se vad årets finalister kommer att skapa under finaldagarna och vem som till slut kammar hem vinsten, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare konditorer.
Vem som slutligen står som segrare och tar hem titeln Årets Bagare 2018 får vi reda på den 15 mars kl 15.00 i Nordstan i Göteborg.
Här är finalisterna i Årets Bagare 2018
Marcus Billing Söderberg är från Tumba och arbetar på Gamla verket i Segeltorp.
Paul Florian Ficard är från Hässleholm och arbetar på Björns konditori i Vellinge.
Lina Kempe är från Ängelholm och arbetar på Backhaus Bageri Café i Helsingborg.
Fredrik Eiserman är från Jönköping och arbetar på Valhallabageriet i Stockholm.
Gustav Fagerman är från Kristinehamn och driver Artisan Bread i Karlstad.
Juryn består av
Johan Sörberg, bagarmästare och konditormästare, juryordförande med gedigen meritlista från såväl nationella som internationella tävlingar. Johan är tidigare landslagstränare för Bagarlandslaget som han lyckades bli bäst i Europa med. President för juryn i VM för bagare och känd bland hela svenska folket genom sin medverkan som domare i Hela Sverige Bakar.
Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017. Arbetar på Vår Gård i Saltsjöbaden.
Kim Lund, Årets Bagare 2016. Medlem i Bagarlandslaget och tränare för Juniorbagarlandslaget. Arbetar på restaurang Frank Bistro i Västerås.
Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015. Driver Spånga Konditori samt Bullar Bröd i Stockholm.
Tobias Bergstrand, tidigare medlem i Bagarlandslaget. Driver Utö Bakgård i Stockholms skärgård.
Om Årets Bagare
Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och anordnas för femte året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare konditorer. Huvudsponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen äger rum under SM-veckan i Nordstan, Göteborg den 13-15 mars och segraren vinner 40 000 kr. SM-veckan inkluderar även SM Unga Bagare och Skolmästerskapen. Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Finalen av Årets Bagare och prisutdelningarna för samtliga tre tävlingar sker i köpcentret Nordstan i Göteborg. Mer information finns på www.aretsbagare.se
Pressinbjudan: Bevaka Årets Bagare 2018 på plats i Nordstan
Välkommen till finalen av Årets Bagare 2018 den 13–15 mars i Nordstan, Göteborg. Journalister är varmt välkomna att bevaka tävlingen och även prisutdelningen som sker kl. 15:00 den 15 mars. OSA till nena.j@kellyandpling.com senast den 11 mars.
Program i Nordstan i Göteborg för Årets Bagare:
Tisdag 13 mars
• Kl. 10.00– 16.00 – Tävling för heat 1: Marcus Billing Söderberg
• Kl. 16.00– Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
• Kl. 17.00-19.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
Onsdag 14 mars
• Kl. 10.00– 16.00 – Tävling för heat 2: Gustav Fagerman och Paul Florian Ficard
• Kl. 10.00– 19.00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
• Kl. 16.00– Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
Torsdag 15 mars
• Kl. 07:00 – 13:00 – Tävling för heat 3: Lina Kempe och Fredrik Eiserman
• Kl. 10:00 – 17:00 – Utställning av bakverken för allmänheten i Nordstan
• Kl. 13:00 – Juryn provsmakar på scenen i Nordstan
• Kl. 15.00 – Prisutdelning i köpcentret Nordstan.
För högupplösta pressbilder och mer information:
www.aretsbagare.se
För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta:
Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare konditorer
mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se
För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:
Nena Javadian, presskontakt hos PR-byrån Kelly and Pling
mobil: 0735-71 14 14, e-mail: nena.j@kellyandpling.com
Om Sveriges bagare konditorer
Sveriges bagare konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Årets Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor, Mack-SM samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. För mer information: www.bageri.se
Taggar:
hantverk
, bageri
, Bröd
, bakverk
, Sveriges Bagare Konditorer
, Fredrik Eiserman
, Årets Bagare 2018
, Gustav Fagerman
, Marcus Billing Söderberg
, Paul Florian Ficard
, Lina Kempe
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke