Connect with us

Marknadsnyheter

Festlig trerättersmeny serverades när stjärnkocken Christian Hellberg lagade mat på Tre Stiftelsers äldreboende

Published

on

to, okt 18, 2018 15:18 CET

Det var många glada miner när Christian Hellberg, Årets Kock 2001 idag på Måltidens dag gästspelade på Tre Stiftelsers äldreboende Vegahusen i Göteborg. Tillsammans med Tre Stiftelsers egen personal tillagade Christian en välkomponerad trerätterslunch, som serverades till alla hyresgästerna samt till allmänheten i den egna restaurangen Café Ärtan.



På menyn:
Fjordlax med spansk inkokning med färska örter och citronaioli

Rotmos med fläsk 2.0
Ljummen brödpudding med vaniljkräm och kanelsockrat höstäpple.

”Fantastiskt gott”, säger Bibbi Lundblad, en av hyresgästerna på Vegahusen, när hon avnjutit den festliga lunchen. ”Det är väldigt roligt att stjärnkockar kommer hit på besök och sätter extra guldkant på vår vardag. Även om vi faktiskt är bortskämda med bra mat alla dagar i veckan.  Vad gäller lunchen tyckte jag nog bäst om fjordlaxen, den var väldigt smakrik. Men rotmoset med brynt smör i var förstås också mycket bra”.


Ett kärt återseende med Bibbi Lundblad, en tidigare granne i Fjällbacka.

Många stjärnkockar har lagat mat i Tre Stiftelsers kök i samband med Måltidens dag och Nobeldagen. Håkan Thörnström, Ulf Wagner, Stefan Karlsson, Leif Mannerström, Fredrik Eriksson och Gustav Trädgård är några av de kockar som gästspelat under åren.

”Det är väldigt trevligt att vara här, jag är ju barnsligt förtjust i Göteborg och det är intressant att få en inblick i hur Tre Stiftelser arbetar. Jag gillar matglädjen i storköket, här är alla på tå, vill vara på framkant och det är kvalitet genom allt – verkligen en inspiration för hela branschen. Till menyn har jag valt fjordlax som förrätt; det känns självklart i den här regionen. Den är inkokt på spanskt vis och det är roligt att kunna dra på med smakerna. Det har jag även gjort på fläskköttet med en torr kryddblandning av bland annat chili, dragon och senapsfrön. Höstäpplet hör säsongen till och brödpuddingen, som är ungefär som fattiga riddare, ja där gillar jag idén med att ta tillvara på allt, ” säger Christian Hellberg.    

”Maten på Tre Stiftelser genomsyras av hög kvalité. Det märks i den mat som tillagas och bidrar till ökad livskvalité för de som bor här. Den ska i första hand vara god och se tilltalande ut men också serveras i en trevlig miljö med bra bemötande och service. Att vi har stjärnkockar i köket ibland är dessutom en viktig inspiration för vår personal”, säger Emil Jacobsson, kostchef, Tre Stiftelser.


Christian Hellberg, Emil Jacobsson och Anna Karlsson.

Läs mer om Tre Stiftelsers matfilosofi här www.trestiftelser.se/restaurang-och-bageri.

FOTOGRAF: TOMMY HOLL, fler foton finns på IBL Bildbyrå

I år arrangerades kockbesöket i samarbete med Arla. I våras fick Tre Stiftelser utmärkelsen Arlas Guldko för sitt målmedvetna arbete med att skapa matglädje för de äldre. Läs pressmeddelandet här https://news.cision.com/se/tre-stiftelser/r/tre-stiftelser-vinner-arla-guldko-2018,c2514807

För mer information, vänligen kontakta:
Monica Berglund
VD Tre Stiftelser

0705 11 75 70
monica.berglund@trestiftelser.se

Emil Jacobsson
Kostchef Tre Stiftelser
031-70 42 670  
emil.jacobsson@trestiftelser.se

Birgitta Plyhm
PR
0707 77 12 90
birgitta@plyhm.se

Om Arla Guldko, eller ”matbranschens Oscar” som tävlingen också kallas, är ett initiativ av Arla för att hylla vardagshjältarna i köken. Tävlingen har fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället. Tävlingskategorierna är Bästa Matglädjeförskola, Bästa Matglädjeskola samt Bästa Seniormatglädje. Läs mer här www.arla.se/guldko

Tre Stiftelser – Omsorgen utgår från ett salutogent synsätt med meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet där vi arbetar utifrån varje individs förutsättningar. Vårt mål är att alltid ligga i framkant inom god äldreomsorg. Tre Stiftelser består av tre kommunala stiftelser på fyra olika adresser i Göteborg som har en gemensam administration; Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen, Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken och Stiftelsen Otium. Verksamheten bedriver vård och omsorg med inriktningarna somatik, demens och psykgeriatrik. Dessutom finns en enhet för yngre personer med neurologiska sjukdomar och skador. Sammanlagt bor här 360 personer.  För mer information se vår hemsida www.trestiftelser.se

Bakgrundsfakta:
Christian Hellberg, född 1972, är en svensk kock från Fjällbacka. Han är programledare för TV-programmet Grilla! och utsågs till Årets kock år 2001. Han kallas för ”Sillen”, kanske just för han har varit köksmästare i Fjällbacka. Hösten 2010 tillträdde Christian Hellberg som köksmästare på Griffins’ Steakhouse Extraordinaire, på Klarabergsviadukten 67 i Stockholm. Han har även arbetat som köksmästare på restaurang Curman, belägen i Sturebadet i Stockholm. Under 2011 fungerade Hellberg som ciceron i tv-programmen 4 stjärnors middag, och är också en av deltagarna i Kockarnas kamp, på TV4 hösten 2012. 2008 gav Christian Hellberg ut kokboken Smaker från Fjällbacka tillsammans med sin barndomsvän Camilla Läckberg. Han skrev boken Vår julmat tillsammans med Anders Dahlbom 2014 och sin första egna kokbok Alla älskar grillat 2015.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.