Connect with us

Marknadsnyheter

Finland ligger fyra i Europa i akademiska patent per capita

Published

on

En ny rapport av europeiska patentverket (EPO) visar att de europeiska universitetens patentansökningar för uppfinningar har ökat under de senaste två årtiondena. De står nu för 10,2 % av alla patent som europeiska sökandena lämnar in till EPO. I Finland utgör akademiska patent 10 % av alla ansökningar om europeiskt patent som finska sökande lämnade in till EPO under perioden 2000–2020.  

  • De ledande länderna i akademiska patent är Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien.
  • De finländska universiteten står för 3,13 % av alla akademiska patent i Europa, vilket ger Finland en elfte plats
  • En liten grupp europeiska universitet (5 %) står för hälften av alla ansökningar om akademiska patent.
  • Finland ligger på fjärde plats i Europa i akademiska patent per capita, med 618,7 inlämnade akademiska patent per en miljon personer mellan åren 2000 och 2020.
  • Studien belyser universitetens avgörande roll för europeiska innovationer, men också utmaningarna med den splittrade marknaden som nämns i Draghis rapport.
  • Det uppgraderade gratisverktyget Deep Tech Finder har nu över 10 000 företagsprofiler för europeiska uppstartsföretag i investeringsfasen, avknoppningar och universitet med europeiska patentansökningar.

München, 22 oktober 2024

Uppfinningar inom forskningsområden som vaccin eller mRNA, materialvetenskap eller avancerad laserteknologi har alla kommit till tack vare universitetsforskning. En ny rapport av europeiska patentverket (EPO) visar att de europeiska universitetens patentansökningar för uppfinningar har ökat under de senaste två årtiondena. De står nu för 10,2 % av alla patent som europeiska sökandena lämnar in till EPO. I Finland utgör akademiska patent 10 % av alla ansökningar om europeiskt patent som finska sökande lämnade in till EPO under perioden 2000–2020.  

Rapporten, som är den första heltäckande analysen av sitt slag, bygger på uppgifter från 1 200 europeiska universitet som har lämnat in patentansökningar till EPO 2000–2020. Förutom patentansökningarna som lämnats in direkt av universiteten omfattar studien ansökningar som lämnats in av andra enheter, där forskare knutna till universitet anges som uppfinnare av patentet.

”Europa har en lång tradition av akademisk spetskompetens, men ibland får vi kämpa för att omvandla forskningen till en kommersiell framgång”, sade EPO:s generaldirektör António Campinos. ”Den här studien belyser den akademiska uppfinningshöjden i hela Europa för att ytterligare informera om våra riktlinjer och strategier. Genom licensiering, samarbete eller avknoppningar kan universiteten dra nytta av sina patent och på så sätt förstärka sin inverkan både på marknaden och på det samhälleliga värdet. Draghis nya rapport understryker att det fortfarande återstår en hel del arbete för att uppnå en gemensam marknad för forskning och teknologi i Europa, eftersom vår studie visar att 10 % av uppstartsföretagen med akademiska patent har sina huvudkontor i USA”.

Innehav av högskolepatent ökar, men mer europeiskt samarbete behövs

Under de senaste två decennierna har två tredjedelar av alla patentansökningar som har sitt ursprung vid universiteten inte lämnats in direkt av universiteten själva. I stället är det andra sammanslutningar som gjort det, främst företag, av vilka de små eller medelstora företagen stod för 30 % av ansökningarna. De europeiska högskolorna har ändå väsentligt ökat sin patentering av akademiska uppfinningar. Andelen har stigit från 24 % av alla akademiska patentansökningar år 2000 till 45 % år 2019, vilket pekar på en betydande förändring i praxis och riktlinjer för immateriella rättigheter

Enligt studien har Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Italien flest akademiska patent, medan Finland ligger på elfte plats. Däremot ligger Finland fyra i Europa i akademiska patent per capita, med 618,7 inlämnade akademiska patent per en miljon personer mellan 2000 och 2020. Några universitet i Europa (5 % av 1 200 universitet i studien, till exempel universitetet i Grenoble, tekniska universitetet i München, universitetet i Oxford, ETH Zürich, Köpenhamns universitet och polytekniska universitetet i Milano, m.fl.) står för hälften av alla akademiska patentansökningar. De fokuserar mer på vetenskapliga områden och stöds av särskilda kunskapsbaserade enheter. Till skillnad från 62 % av universiteten som bidrar med endast 8 %. Men den sistnämnda gruppen av små universitet som lämnar in färre patentansökningar spelar ändå en stor roll i sina nationella ekosystem av innovationer. I Finland har 24 institutioner lämnat in åtminstone en patentansökan till EPO under perioden 2000-2020.

Hur hitta universiteten och deras avknoppningar

Studien har utarbetats av EPO:s observationsorgan för patent och teknologi i samarbete med Fraunhofer institut för system och uppfinningar (Fraunhofer ISI). Den är den första omfattande och långsiktiga kartläggningen av patent från europeiska högskolor och av utmaningarna när det gäller att få ut uppfinningarna på marknaden. Den tar upp några av de åtgärder som Mario Draghi föreslog i förra månadens rapport om EU:s konkurrenskraft.

Nätverktyg sammanför investerare med uppstartsföretag i investeringsfasen i Europa

EPO har uppgraderat sitt verktyg Deep Tech Finder för att användarna lättare ska hitta högskolepatent och deras avknoppningar vid sidan av uppstartsföretag i investeringsfasen, som har europeiska patent eller patentansökningar. Verktyget är gratis tillgängligt på nätet och innehåller uppgifter om närmare 900 europeiska universitet samt företagsprofiler och patent för över 1 500 avknoppade företag. Det förbättrade DTF-verktyget effektiviserar kopplingarna mellan den akademiska världen och investeringssamhället som aldrig förr. Den här uppgraderingen bekräftar EPO:s åtagande att stödja djuptekniska innovationer i hela Europa.

Mer information

Mediekontakter vid EPO

Luis Berenguer Giménez
Kommunikationsdirektör / talesperson för EPO

EPO presskontakt
press@epo.org

Om EPO

Med en personalstyrka på 6 300 är det europeiska patentverket EPO en av de största public service-aktörerna i Europa. EPO grundades för att stärka samarbetet inom patent i Europa. Huvudkontoret finns i München och övriga kontor i Berlin, Bryssel, Haag och Wien. Genom EPO:s centraliserade förfarande för beviljande av patent kan uppfinnare få patentskydd av hög kvalitet i upp till 45 länder, vilket omfattar en marknad med omkring 700 miljoner människor. EPO är också ledande myndighet i världen när det gäller information om och sökning av patent.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fly vinterkylan med het reality på Pluto TV i januari

Published

on

By

Snö, slask och minusgrader kan ta på krafterna men nu kan alla som kämpar med vinterhumöret värma sig med dubbla Paradise Hotel premiärer på Pluto TV i januari. Den andra januari har nya säsongen av Paradise Hotel Danmark premiär och två veckor senare, den trettonde januari, är det dags för senaste säsongen av Paradise Hotel Norge.

Pluto TV har alltid ett stort utbud av reality och förutom januaripremiären av Paradise Hotel Norge och Danmark samt 2024 års säsonger av svenska Paradise och Paradise Hotel finns även dedikerade kanaler för bland annat World of Love Island, The only way is Essex, Dance moms, Ex on the beach, Celeb Reality och Jersy Shore.

Spara pengar på streaming – Pluto TV är alltid gratis

För många är januari årets fattigaste månad och då kan det vara bra att spara på utgifterna. På Pluto TV finns det streaming för hela familjen med över 200 kanaler och tusentals timmar on-demandunderhållning, helt gratis och utan krav på registrering. Här finns allt från barnkanaler som SvampBob Fyrkant och Paw Patrole till klassiker som Cheers, Happy Days och The Love Boat samt filmer, sport, nyheter och dokumentärer.

John Wayne, dart och kung-fu

Pluto TV adderar också löpande nytt spännande innehåll och några av godbitarna som kommer i januari är Pluto TV John Wayne, en kanal helt dedikerad till ”The Dukes” filmklassiker. MODUS Super Series Darts är kanalen för alla dart fans med livedart sex dagar i veckan 50 veckor om året samt intervjuer, reportage och sammandrag och på NonStop Kung Fu visas de mest ikoniska kampsportsfilmerna dygnet runt, från Bruce Lee och Jackie Chan-action till episka Shaolin-filmer.

På pluto TV finns det något för alla så ladda ner Pluto TV appen eller klicka dig in på www.pluto.tv och starta 2025 med just din favorit.

För mer information kontakta:

Peter Frantzell
Peter@strandberghaage.se
0707-59 25 58

Om Pluto TV
Pluto TV, en del av Paramount, är den ledande gratis streaming-tv-tjänsten och levererar hundratals linjära livekanaler och tusentals titlar on-demand till en global publik. Den Emmy®-belönade tjänsten erbjuder en mängd kurerade kanaler i samarbete med över 400 internationella medieföretag. Pluto TV erbjuder ett brett utbud av genres inom bland annat film, serier, sport, nyheter, livsstil, barnprogram och mycket mer. Pluto TV kan lätt streamas över mobil, webb och anslutna TV-enheter. Från huvudkontoret i Los Angeles sträcker sig Pluto TV:s växande internationella

Continue Reading

Marknadsnyheter

Månadsrapport december, 11–2024

Published

on

By

I skrivande stund är det över 5 grader här i Amhult, Torslanda, och det för byggaren av Kv. Hercules fördelaktiga vädret som fortsatt in i december ser ut att hålla i sig. Arbeten med fasad, murning, puts, gårdshuset och uteplatser fortsätter in på det nya året jämsides de invändiga arbetena i lägenheterna och gemensamma utrymmen som förråd och trappuppgångar. Samtidigt sker markarbeten på gården som ska innehålla grönytor och en lekplats likt våra övriga kvarter.

Under december kom vi överens med HGF (Hyresgästföreningen) om presumtionshyror för Kv. Hercules norra hus alla 40 lägenheter. Presumtionshyror innebär att hyran är låst under 15 år, däremot kan presumtionshyran följa den allmänna hyresutvecklingen vilket innebär att hyrorna kan förändras årligen men inte till lika stor procent mycket som de normala bruksvärdeshyrorna.

 

Systemet med presumtionshyror har fått kritik för att vara relativt stelbent. Det var relativt nyligen som man fastslog i domstol att presumtionshyrorna kan förändras årligen och man kan fortfarande inte förändra hyran om en hyresgäst önskar förbättring av standarden i lägenheten. Regeringen har dock begärt en utredning som kom att kallas ”Bättre förutsättningar för nyproduktion av bostäder”, denna blev klar i september i år. Ett av förslagen är att presumtionshyror ska kunna förändras i större utsträckning än vad man kunnat tidigare, och godkänns utredningens förslag kan dessa komma att införas redan 1 januari 2026. Frågan får studeras närmare framöver.

 

Vi har fått en uppdatering gällande det södra huset också från handläggaren för ändring av detaljplanen. Som nämndes i tidigare månadsbrev var ärendet ute för samråd i oktober i år. Nu är ärendet ute för granskning och hittills har vi fått positiva gensvar från de olika granskarna. Granskningsfasen pågår in i januari månad. Lyckas myndigheterna hålla den positiva tidplanen kan ett antagande ske mot slutet av Q1 2025 för att därefter vinna laga kraft under Q2 2025. Vi ser fram emot att följa ärendet in på det nya året och står som vanligt redo att komplettera vid behov.

 

A building under construction with a cloudy sky Description automatically generated

 

En tidig morgonbild på det norra huset där man kan skymta fasaden på det översta planet, från början av december 2024

 

A construction site with many metal bars Description automatically generated

 

Utsikt över det norra huset (Kv. Hercules) från det södra husets grund, från början av december 2024

 

Framför oss väntar fortsatt arbete med årsredovisningen 2024, bokslutskommuniké, uthyrning av lägenheterna, men även förråd och parkeringar, för Kv. Hercules samt övrigt sedvanligt januariarbete för ett förvaltande fastighetsbolag. Vi lämnar 2024 bakom oss och ser fram emot ett ljusare 2025 vad gäller konjunktur och ränteläge. I maj firar Amhult 2 AB 20 år på börsen, en milstolpe vi är stolta över som inte alla bolag får uppleva.

 

På återhörande.

 

Emilie Loft
VD

 

Emilie Loft
0709 76 89 03
emilie@amhult2.se

Amhult 2 AB är ett fastighetsbolag som prospekterar 44 000 m2 mark i Amhult, Torslanda, för att bygga ett nytt modernt köpcenter samt boendeområde i blandad stadsbebyggelse. En av idéerna är att området skall förena stadens och landets fördelar. Amhult 2 är noterat på Spotlight Stock Market sedan den 16 maj 2005 under kortnamnet AMH2 B och handlas via banker och fondkommissionärer.

DOTTERBOLAG

Terrester AB
 Postflyget 7
423 37 Torslanda
Telefon: 031-92 38 35

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny maskininlärningsmodell kan revolutionera tidig upptäckt av autism.

Published

on

By

En studie i JAMA Network Open presenterar en maskininlärningsmodell, AutMedAI, som kan förutsäga autism hos barn under två år med nästan 80 % noggrannhet. Modellen är utformad för att använda grundläggande beteende- och medicinsk information, som ofta samlas in vid rutinmässiga barnläkarbesök, och kan därmed bli ett användbart verktyg för tidig autismupptäckt. Forskarna vid Karolinska Institutet använde data från SPARK-databasen med över 30 000 barn för att träna modellen, som baserades på 28 lättillgängliga utvecklings- och beteendemilstolpar.

AutMedAI identifierar faktorer som ålder för första leendet och språkförmåga för att bedöma autismrisk. Även om den inte ersätter detaljerade kliniska bedömningar, kan modellen hjälpa till att flagga barn som behöver vidare utvärdering, vilket möjliggör tidigare insatser. Forskarna understryker att ytterligare validering krävs för att implementera modellen kliniskt och undersöker möjligheten att inkludera genetisk information för ökad noggrannhet. Tidiga insatser kan avsevärt förbättra utvecklingsresultaten för barn med autism, särskilt inom sociala och kommunikativa färdigheter.

källa: psypost.org

Study: “Machine Learning Prediction of Autism Spectrum Disorder From a Minimal Set of Medical and Background Information,”

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.