Connect with us

Marknadsnyheter

Fler kan överleva hjärtstopp i samband med idrott

Published

on

De flesta fall av hjärtstopp vid idrottsutövning kan sannolikt förebyggas. Dessutom kan akutinsatserna med hjärt-lungräddning (HLR) och hjärtstartare i idrottssammanhang bli bättre. Det visar en avhandling vid Göteborgs universitet.

Svensk ambulanssjukvård rapporterar årligen cirka 6 000 fall av plötsligt hjärtstopp. Det handlar alltså om personer som inte vårdas på sjukhus utan insjuknar hemma, på jobbet eller i andra sammanhang. Av dessa är det cirka 400 som drabbas i samband med idrottsutövning.

I en avhandling på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har Matilda Frisk Torell, doktorand och hjärtläkare, tittat närmare på bland annat akuta hjälpinsatser och prognoser för personer som får plötsligt hjärtstopp vid idrottsutövning.

Chansen att överleva visade sig vara avsevärt bättre vid idrottsrelaterat hjärtstopp, särskilt om det skedde på en idrotts- och träningsanläggning. I den gruppen var överlevnaden vid 30 dagar efter händelsen 56 procent, att jämföra med 12 procent vid hjärtstopp utanför sjukhus generellt.

Sen eller utebliven defibrillering

Tidig HLR och defibrillering med hjärtstartare är avgörande, men det tog ändå minst tio minuter innan tillgänglig hjärtstartare användes. Trots att en majoritet (73 procent) av dem som fick hjärtstopp på en idrottsanläggning hade akut rubbning av hjärtrytmen, så kallat kammarflimmer, där hjärtstartaren kan vara skillnaden mellan liv och död, så var det endast 14 procent bland de yngsta, upp till 35 år, som blev anslutna till en publik hjärtstartare innan ambulansen anlände.

– Vi har möjlighet att öka överlevnaden ytterligare om fler idrottsanläggningar och andra platser där personer idrottar blir utrustade med publika hjärtstartare och om fler lär sig att känna igen hjärtstopp, vet hur man utför HLR och kan använda hjärtstartaren, konstaterar Matilda Frisk Torell.

Hennes avhandling visar vidare att idrottsrelaterat hjärtstopp var ovanligt bland kvinnor, som stod för endast 9 procent av fallen, och att det gick sämre för kvinnorna. Överlevanden vid 30 dagar efter hjärtstopp vid idrottsutövning var 30 procent för kvinnor och närmare 50 procent för män.

Våga HLR – och screena den unga eliten

Sannolika förklaringar till skillnaden i överlevnad är att kvinnorna i större utsträckning idrottade med färre personer omkring sig, och att det tog längre tid innan HLR påbörjades. Matilda Frisk Torell igen:

– Vi såg att det dröjde betydligt längre innan man startade HLR hos kvinnor vilket visar att vi behöver bli bättre på att känna igen idrottsrelaterade hjärtstopp hos kvinnor och att vi vågar starta HLR. Det behövs också fler studier för att undersöka hur kvinnor idrottar och om det finns skillnader i bakomliggande orsaker.

Bland unga som dött i plötslig hjärtdöd till följd av en primär hjärtrytmrubbning hade hälften föregående symtom och hos en femtedel fanns EKG-förändringar före hjärtstoppet. Svimning och kramper är viktiga symtom att reagera på.

– Unga som idrottar på elitnivå bör genomgå screening inkluderande EKG, då har vi chansen att fånga upp de individer som har en ökad risk för plötslig hjärtdöd så att de kan få råd om fortsatt idrottande och eventuell behandling, avslutar Matilda Frisk Torell.

Avhandling: Sudden cardiac arrest in relation to exercise, https://hdl.handle.net/2077/82300

Expertkontakter:

Matilda Frisk Torell, doktorand på Göteborgs universitet och hjärtläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 0708 52 01 08, e-post matilda.frisk.torell@vgregion.se

Mats Börjesson, professor i idrottsfysiologi på Göteborgs universitet och hjärtläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 0705 29 83 60, e-post mats.borjesson@gu.se

Presskontakt: Margareta G. Kubista, tel. 0705 30 19 80, e-post press@sahlgrenska.gu.se

Pressbilder: Matilda Frisk Torell (foto: Andreas Claesson) och Mats Börjesson (foto: Johan Wingborg)

Sahlgrenska akademin är Göteborgs universitets medicinska fakultet med utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap, www.gu.se/sahlgrenska-akademin

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Vinnande arkitekt utsedd för Malmö universitets nya byggnad

Published

on

By

Det är förslaget ”Magasin för kunskap” som vunnit det parallella uppdraget för Malmö universitets nya byggnad (Amphitrite 1) på Universitetsholmen. Arkitekter bakom vinnarbidraget är C.F. Møller Architects och Förstberg Ling tillsammans med stadsplaneringsföretaget Softer.

Amphitrite är centralt belägen intill universitetets profilbyggnad Niagara. Byggnaden kommer bland annat att husera Malmö universitets odontologiska fakultet (Tandvårdshögskolan) med lärandemiljöer och administrativa ytor, samt studentkårerna.

Det vinnande bidraget, ”Magasin för kunskap”, innebär att delar av den befintliga magasinsbyggnaden bevaras och att spåren från områdets hamn- och industrihistoria lyfts fram. Med välkomnande entréer, levande interiör och visuell blinkning till historien tillför den nya byggnaden inbjudande livsmiljöer för såväl studenter som malmöbor.

Amphitrite tar utgångspunkt i ett cirkulärt förhållningssätt med målet att återanvända eller återbruka den befintliga bebyggelsen och strukturen i så stor utsträckning som möjligt. Hälsa och välbefinnande främjas bland annat genom att skapa optimala förutsättningar för naturligt dagsljus, utblickar, lättillgängliga utomhusmiljöer och trivsamma arbetsmiljöer för alla.

Juryns utlåtande om det vinnande förslaget:

”Magasin för kunskap” visar lyhördhet för platsens särart och är gestaltad i fint samspel med omgivningen och sin närmaste universitetsgranne Niagara. Byggnaden bjuder in och binder samman husets alla våningsplan och erbjuder en mångfald av mötesplatser och miljöer att vistas i, såväl inom byggnaden som i mötet med omgivningen. På så sätt skapas förutsättningar för en levande campusmiljö som också blir en del av staden. Teamets inlevelseförmåga i uppgiften återspeglas i ett förhållningssätt till arkitekturen som, med respekt för kulturhistorien och med innovativa idéer, blir en värdig representant för den samhällsengagerade akademi som universitetet representerar.

– Malmö universitet är ett ungt och modernt lärosäte som vilar på akademiska traditioner. Amphitrite ska möta universitetets framtida behov, samtidigt som byggnaden också förvaltar stadens, platsens och lärosätets historia. Här ryms bland annat lärandemiljöer, arbetsplatser, studentkårerna och universitetstandvården. Vi har stora förväntningar på att Amphitrite ska bidra till ett hållbart och kreativt campus och vara en viktig plats för studenter, medarbetare och tandvårdspatienter. Vi är stolta över att vara ett urbant, öppet, samhälleligt och globalt engagerat universitet mitt i Malmö, säger Mia Rönnmar, rektor vid Malmö universitet.

– Amphitrite är en viktig pusselbit som kommer på plats, som både tillför något nytt och har en tydlig koppling till platsens och byggnadens historia. Jag är glad att vi har kunnat enas kring en byggnad med många fina kvaliteter, både arkitektoniskt och gällande hållbarhet. Amphitrite kommer att vara en social byggnad för studenterna, universitetets medarbetare och för Malmöborna. Både med sina sociala ytor invändigt, och med kopplingen till kajen och hamnbassängen där Malmö stad har skapat en inbjudande och aktiv plats, säger Stefana Hoti (MP), ordförande för stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad.

– Det är en fantastisk möjlighet att vara med och utforma Malmös nya universitetsbyggnad. Vår vision är att Amphitrite ska bli en inkluderande mötesplats för studenter och malmöbor mitt i staden och en självklar del av Malmö som internationell kunskapsstad. Med konceptet ’Magasin för kunskap’ vill vi förena framåtblickande arkitektur med platsens kulturhistoriska värden. Vi ser fram emot att utveckla förslaget i samarbete med Wihlborgs, Malmö universitet och Malmö stad, Ola Jonsson, ansvarig arkitekt och partner på C.F. Møller Architects.

– Amphitrite kommer att bli en byggnad med flexibilitet som signum, något som är viktigt både för Malmö universitets verksamhet och för platsen. Här kommer det att finnas varierade undervisnings- och arbetsmiljöer med utrymme för såväl koncentrerat arbete som kreativa övningar för Malmö universitets studenter och personal. Flexibiliteten finns också i byggnaden som sådan, med möjlighet att ställa om efter nya behov. Det är verkligen roligt att få vara med och lägga nästa pusselbit i Malmös universitetskluster och att vi får ett nytt, karakteristiskt inslag i Malmös centrala stadsbild, säger Ulrika Hallengren, vd för Wihlborgs.

Om uppdraget

Det parallella uppdraget genomfördes under våren 2024, med vidarebearbetning som tilläggsuppdrag under juni för två av de prekvalificerade teamen. Det vinnande förslaget ska nu vidareutvecklas av C.F. Møller Architects/Förstberg Ling/Softer.

Wihlborgs har sedan tidigare fått i uppdrag att i samråd med Malmö universitet och Malmö stad projektera och planera för uppförandet av byggnaden för universitets framtida förhyrning.  Inflyttning planeras till 2027/2028.

Wihlborgs Fastigheter AB (publ)

För ytterligare information kontakta:
Ulrika Hallengren, vd, 040-690 57 95

Wihlborgs Fastigheter AB (publ) är ett fastighetsbolag med fokus på kommersiella fastigheter i Öresundsregionen. Fastighetsbeståndet finns i Malmö, Helsingborg, Lund och Köpenhamn. I Malmö, Lund och Helsingborg är Wihlborgs det ledande fastighetsbolaget. Fastigheternas bokförda värde uppgår till 58 Mdkr med ett årligt hyresvärde om 4,6 Mdkr. Wihlborgs är noterat på Nasdaq Stockholm, Large Cap.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Fastställande av avstämningsdag för sammanläggning av aktier i Zenergy AB (publ)

Published

on

By

Styrelsen i Zenergy AB (publ) (”Bolaget”) har, med stöd av bemyndigandet från den extra bolagsstämman som hölls den 30 oktober 2024, fastställt avstämningsdag för sammanläggning av aktier till den 28 november 2024.

Sammanläggning av aktier

Den 30 oktober 2024 beslutade den extra bolagsstämman i Bolaget att genomföra en sammanläggning av aktier varvid femhundra (500) befintliga aktier ska läggas samman till en (1) aktie (sammanläggning 1:500). Styrelsen har nu, i enlighet med bolagsstämmans bemyndigande, fastställt avstämningsdag för sammanläggningen av aktier till den 28 november 2024.

Efter genomförd sammanläggning kommer det totala antalet aktier i Bolaget att minska från 3 359 746 031, varav 26 000 000 är A-aktier och 3 333 746 031 är B-aktier, till 6 719 493 aktier, varav 52 000 är A-aktier och 6 667 493 är B-aktier, med ett kvotvärde om 0,5 kronor per aktie. De aktieägare vars innehav av B-aktier inte är jämnt delbart med femhundra (500) kommer vederlagsfritt att erhålla B-aktier från Viggbyholms Gård Fastighets AB så att deras innehav av B-aktier blir jämnt delbart med femhundra (500), så kallad avrundning uppåt. Sådana B-aktier erhåller aktieägarna vederlagsfritt. Tillhandahållande av utjämningsaktier enligt ovan sker genom Euroclear Sweden AB:s försorg utan att ytterligare åtgärd behöver vidtas av Bolagets aktieägare. Sammanläggningen av aktier kommer att innebära en motsvarande omräkning av utestående teckningsoptioner och incitamentsprogram i Bolaget.

Till följd av sammanläggningen kommer Bolagets A-aktier och B-aktier att byta ISIN-kod. Från och med den 27 november 2024 handlas A-aktien med den nya ISIN-koden SE0023313051 och B-aktien med den nya ISIN-koden SE0023313069.

Tidplan för sammanläggningen

          Sista dagen för handel i Bolagets aktier innan sammanläggningen är den 26 november 2024.

          Första dagen för handel i bolagets aktier efter sammanläggningen är den 27 november 2024, vilket innebär att aktiekursen från och med denna dag kommer återspegla effekten av sammanläggningen.

          Avstämningsdag för sammanläggningen ska vara den 28 november 2024.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta

Nicklas Lundin, VD
E-post: nicklas.lundin@zenergy.se
Telefon: 070 777 00 99

 

 

Om Zenergy

Zenergy AB är ett svenskt företag grundat 2009 som utvecklar, tillverkar och säljer brandsäkra, energi- och miljöbesparande moduler och byggmaterial för flexibla lösningar. Zenergy baserar sitt modulkoncept på en egenutvecklad, varumärkesskyddad och patenterad teknik: Zenergy ZIP-Element.

 

Zenergys aktie är noterad på Spotlight Stock Market (ZENZIP B) och handlas via banker och fondkommissionärer. Läs mer på https://zenergy.se/investerare/. För mer information om Zenergy, vänligen besök: zenergy.se

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny huvudansvarig revisor för Qlife Holding AB (publ)

Published

on

By

Vid årsstämman den 26 juni 2024 valdes Göteborgs Revision Kommanditbolag (”Göteborgs Revision”) till revisionsbolag för Qlife Holding AB (publ) (”Qlife”). Göteborgs Revision utsåg Stefan Kylebäck till huvudansvarig revisor.

Qlife har informerats om att Stefan Kylebäck kommer att efterträdas av Mattias Olofson som således kommer blir ny huvudansvarig revisor för Qlife. Bytet sker omgående.

För ytterligare information vänligen kontakta: 

Thomas Warthoe, VD Qlife Holding

E-mail: tw@egoo.health

Telefon: +45-21 63 35 34

Qlife is a Swedish company based in Helsingborg, which develops and markets an innovative medical technology platform, Egoo.Health (”Egoo”), with the goal of giving people access to clinical biomarker data when testing at home. The company is listed on the Nasdaq First North Growth Market (ticker: QLIFE). G&W Fondkommission is the Company’s Certified Adviser. For additional information, please visit www.qlifeholding.com.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.