Connect with us

Marknadsnyheter

Flyttfåglar rastar för att boosta immunförsvaret

Published

on

Tränar du för mycket och inte vilar tillräckligt är det dåligt för hälsan. Nu visar en studie från Lunds universitet att samma sak gäller för flyttfåglar. De behöver ta rast inte bara för att få ny energi utan även för att boosta immunförsvaret.

Efter en period av ansträngande fysisk aktivitet behöver ryggradsdjur, inklusive människor, vanligtvis en period av återhämtning. Förutom det uppenbara – att sänka hjärtfrekvensen och reparera skadade muskler – kan andra mindre uppenbara fysiologiska system också behöva återhämtas. Intensiv fysisk aktivitet kan nämligen påverka en individs grundläggande immunförsvar.

När flyttfåglar migrerar stannar de regelbundet i några dagar på ett ställe för att vila och äta. Tidigare har detta setts som nödvändigt för att få nya fettreserver, som ger bränsle för flyttningen. Men nu har forskare visat att fåglarna också bygger upp immunförsvaret under depåstoppen. Och det går väldigt snabbt. Några dagars vila räcker gott och väl.

– Det är första gången detta har visats hos vilda flyttfåglar. Vår studie påpekar att flyttfåglarnas raster fyller fler funktioner än att bara att ’tanka’. De behöver nämligen återhämta andra fysiologiska system. Du kan jämföra det med när du kör in bilen på en rastplats längs motorvägen. Det är inte bara för att tanka, du kan också behöva återhämta dig, säger Arne Hegemann, biolog vid Lunds universitet som gjorde studien tillsammans med kollegor från Institute for Avian Research i Tyskland.

Forskarna har undersökt små flyttfåglar – till exempel bofink, järnsparv och rödstjärt – och analyserat hur deras immunförsvar förändras när de tar en paus under flyttningen.

– Om du ser en liten fågel i din trädgård eller i parken under hösten och du förstår att den är på väg till Sydeuropa eller Afrika, då är det fascinerade att fundera på varför den tar en paus. Och varför det är så viktigt att fåglarna har tillräckligt med mat men även lugn och ro under rast. Om de inte får mat eller vila, kan de inte återhämta immunförsvaret – och då riskerar de att bli sjuka, säger Arne Hegemann.

Genom att samla in och jämföra data från olika individer och arter, visar forskarna att fritt flygande flyttfåglar kan återställa flera parametrar av immunfunktionen under mellanlandningar, som är stationära perioder mellan flyttningar.

– Det är fascinerade hur mycket vi fortfarande inte vet om fågelflyttningen och det kommer regelbundet nya spännande saker. Med detta ger vi en viktig pusselbit om hur flyttfåglar klarar av de fysiologiska utmaningar de möter på sina långa resor, säger Arne Hegemann.

Den vetenskapliga artikeln publiceras i tidskriften Biology Letters.

För mer information, kontakta:

Arne Hegemann

Biologiska institutionen, Lunds universitet

+46 729 96 58 03

arne.hegemann@biol.lu.se
 

Presskontakt

anders.ortegren@biol.lu.se

046 222 92 22

Continue Reading

Marknadsnyheter

LiU och Saab firar 20 år av samverkan

Published

on

By

Linköpings universitet och Saab firar 20 år av strategisk samverkan. Det kommer att uppmärksammas med två dagar av många olika aktiviteter – inklusive en studentföreläsning av astronauten Marcus Wandt. Media är varmt välkomna till evenemangen.

Linkpings universitet och Saab firar 20rsjubileum

– Linköpings Universitet och Saab hör ihop – via utbildning, forskning och innovation. Samarbetet har under lång tid bidragit till bådas framgångar, säger Ingela Lindahl, ansvarig för LiU:s strategiska partnerskap med Saab.

20-årsfirandet inleds måndag 22:a april med en lunchföreläsning för studenter av astronauten Marcus Wandt, som också är Saabs chefstestpilot.  Det kommer att finnas tillfälle för media att lyssna och även ställa frågor till Marcus Wandt efteråt. För anmälan, se nedan.

•    Tid: 22 april, 12.10
•     Plats: Sal C:1, C-huset på Campus Valla i Linköping.

Onsdagen 24:e april fortsätter firandet med en heldag av öppna aktiviteter i Colosseum, C-huset. Det blir utställning, tävlingar, jubileumstårta och föreläsningar. 

Personer med koppling till både Saab och LiU deltar under dagen. Några som håller presentationer är:

Annika Meijer, chefsingenjör för samarbetet mellan Saab och Boeing kring ett nytt amerikanskt skolflygplan. Hon är också före detta LiU-student.

Petter Krus, professor vid LiU, som deltagit i uppbyggnaden av det svensk-brasilianska forskningscentret CISB, som grundades i samband med Gripenaffären, men som nu sysslar med forskning inom såväl flyg, som hållbar energi och stadsutveckling.

Fredrik Heintz, som är professor vid LiU och forskare inom AI med lång erfarenhet av samarbete med SAAB. Han är också föreståndare för forskarskolan inom WASP.

– LiU och SAAB har stor nytta av varandra och vår samverkan är viktig inte minst för att studenterna ska vara eftertraktade på arbetsmarknaden. En stor del av Saabs ingenjörer är alumner från LiU, vilket visar vikten av våra utbildningar för regionens långsiktiga kompetensförsörjning. Våra gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt är välfungerande samarbeten med stor potential för ökad och breddad samverkan även i framtiden, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.

Samarbetet sträcker sig ända tillbaka till starten av Tekniska högskolan i Linköping 1969, men det som nu firas är det mer formella samverkansavtal som skrevs 2004. LiU och Saab samverkar kring forskning och utveckling på både det civila och militära området. 

Ett exempel är WASP (Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program) med utveckling inom områden som artificiell intelligens och autonoma system. Bland annat finns ett samarbete för att utveckla säkra och etiska AI-lösningar inom försvar och säkerhet. 
Ett annat exempel är utveckling av avancerade material med målet att förbättra prestanda, hållbarhet och säkerhet för till exempel flyg- och försvarsindustrin.

Mer information om partnerskapet och jubileumsfirandet.

Kontakt:

Mediarepresentanter som vill delta och boka tid för intervjuer kan kontakta:

Helena Balogh, koordinator, Samverkansenheten, LiU: 013-28 68 48; helena.balogh@liu.se 
Ingela Lindahl, ansvarig för LiU:s strategiska partnerskap: 013-2868 30; ingela.lindahl@liu.se

 

Pressmeddelandet skickat av: 
Jonas Roslund
Presskontakt, 
Linköpings universitet
013-28 16 99
jonas.roslund@liu.se

Vill du ha mer nyheter från Linköpings universitet? Genom nyhetsbrevet ”Forskning och samhälle – nyheter från Linköpings universitet” får du ta del av det senaste inom forskning och samverkan vid Linköpings universitet. Prenumerera här

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Så minskar du risken för gräsbränder

Published

on

By

När vårvärmen kommer är det många som vill göra fint i trädgården och tänker att man ska elda upp ris och kvistar.  – Nya EU-regler syftar till att förbränningen ska minska kraftigt och att materialåtervinningen ska öka. Kontrollera med din kommun om vilka regler kring eldning som gäller där du bor. Eldning ska alltid ske utan risk för hälsa och miljö och det är viktigt att se över och minimera riskerna för gräsbränder, säger Bertil Jansson byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

Viktigast är att välja en bra plats som inte är för nära ett hus eller en skog, att inte ha brännbara saker i närheten av där man ska elda och att ha förberett släckutrustning om det värsta händer och elden sprider sig okontrollerat.

– Börja med att spruta vatten på marken minst två meter runt elden. Gräs och buskar ger extra bränsle och är väldigt lättantändligt särskilt nu på våren. Håll koll på att många flagor kan flyga upp i luften och landa en bit bort och starta en brand, säger Bertil Jansson.

– När man eldat klart är det viktigt att spruta rikligt med vatten på eldningsplatsen igen för att se till att ingen markglöd kan antända efter att man har lämnat platsen. Det gäller även om man har eldat i plåttunna. Stanna kvar och känn på marken efter 10 till 15 minuter efter att du har släckt elden helt för att se så ingen rök eller värme uppkommer igen, säger Bertil Jansson.

Tips för säker eldning

  • Kontakta kommunen för att ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.
  • Ladda ner appen MSB Brandrisk ute för att få information där du befinner dig.
  • Undvik att elda om det blåser.
  • Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.
  • Använd grova handskar. Spade och kratta är också bra verktyg för att hantera elden.
  • Vattna ordentligt runt eldningsplatsen både före du eldar och efter.
  • Ha telefon lätt tillgänglig så att du kan larma snabbt om något går fel.
  • När du ska släcka kan du kratta ut glöden och dränka den med vatten.
  • Kontrollera att det är släckt ordentligt. Detta kan behöva göras under flera timmar efter.

För ytterligare information kontakta:

Bertil Jansson, byggskadeexpert, Länsförsäkringar, telefon 073-867 62 30

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

Länk till Länsförsäkringars pressrum 

Länk till Länsförsäkringar på

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till telefonkonferens med webbpresentation av AcadeMedias kvartalsrapport, juli – mars 2023/24

Published

on

By

Den 3 maj klockan 08.00 publiceras AcadeMedias rapport för det tredje kvartalet 2023/24. Klockan 09.30 samma dag håller vi en webbsänd telefonkonferens där VD och koncernchef Marcus Strömberg presenterar rapporten tillsammans med vice VD Katarina Wilson och CFO Petter Sylvan. Presentationen och efterföljande frågestund sker på engelska.

För att delta via telefon registrerar du dig via denna länk: https://conference.financialhearings.com/teleconference/?id=50048284

Efter registreringen får du telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till telefonkonferensen. Via telefonkonferensen finns möjlighet att ställa muntliga frågor.

För att ta del av presentationen och delta via webcasten gå in på länken nedan.

https://ir.financialhearings.com/academedia-q3-report-2024

Presentationsmaterialet kommer att finnas tillgängligt innan konferensen börjar på AcadeMedias webbsida via:
https://academedia.se/om-oss/investerare/rapporter-och-presentationer/

Här kommer det också vara möjligt att se den inspelade versionen av webbsändningen i efterhand.

Välkomna!

Om AcadeMedia
AcadeMedia skapar möjligheter för människor att utvecklas. Våra 19 400 medarbetare på våra drygt 700 förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar har ett gemensamt fokus på kvalitet och utveckling. Alla 198 000 barn, elever och vuxenstuderande som går i våra verksamheter under ett år ska få en utbildning som är av så god kvalitet att de når utbildningens mål, samt de förutsättningar de behöver för att nå sin fulla potential. Vi är norra Europas största utbildningsföretag med verksamheter i Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Nederländerna. Vår storlek skapar trygghet och ger oss förutsättningar att vara en långsiktig och stabil utbildningsaktör som bidrar till det gemensamma samhällsbygget. Mer information om AcadeMedia finns på www.academedia.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.