Marknadsnyheter
För första gången har bantuspråket manda kartlagts
ti, okt 03, 2017 07:00 CET
Olika språkliga data har samlats in på plats i Tanzania och för första gången beskrivs nu det lilla bantuspråket mandas grammatik. Avhandlingen visar hur språket påverkats av förändringar inom det grammatiska systemet vilket också kan förklara den variation som existerar bland de som talar manda idag.
Manda är ett litet bantuspråk som talas av ungefär 30 000 personer längs med Malawisjöns östra kust i södra Tanzania.
I en avhandling i afrikanska språk klarläggs hur verb böjs i manda, både genom böjningsmorfem på själva verbet men också genom hjälpverb samt andra mer komplexa konstruktioner för att uttrycka grammatiska koncept som tempus, aspekt och modus – men även modalitet och negation. Studien har även syftat till att rekonstruera varifrån de olika grammatiska markörerna härstammar och hur de blivit rekryterade till att uttrycka de grammatiska funktioner de gör.
– Avhandlingen visar dels att manda uppvisar typiska bantudrag, som exempelvis att olika grader av avstånd i tid, alltså tempus, kan uttryckas med hjälp av olika böjningar på verbet. Något förenklat så använder mandatalare exempelvis olika markörer beroende på om händelsen de refererar till skett idag eller om den skett tidigare. En annan grammatisk markör typisk för bantuspråk, som även manda har, är ett hjälpverb som på ett ungefär betyder ”vara på väg (att)”, i sin tur avlett från ett verb som betyder ”vilja”, säger doktoranden Rasmus Bernander.
Ovanliga sätt att negera satser på
Studien belyser också andra mindre utforskade delar av ett bantuspråks grammatik såsom användandet av modala hjälpverb (som svenskans
kan, måste, bör
osv) och ovanliga sätt att negera satser på.
– Bland annat har det visat sig att ett hjälpverb med samma utvecklade grammatiska funktioner som
kan
i svenskan har rekryterats från ett verb som ursprungligen betydde ”borra” och att ett annat hjälpverb som används för negation härstammar från ett verb med den ungefärliga ursprungliga betydelsen ”sluta jobba och gå hem”. Intressant nog har det även visat sig att ett specifikt grammatiskt ord som uttrycker ”fortfarande/ännu (inte)”, har lånats in i manda från en sydafrikansk folkgrupp som vandrade upp till södra Tanzania under mitten av 1800-talet.
Eftersom manda i princip tidigare varit odokumenterat har data behövts samlats in på plats i området där manda talas. Detta har skett genom ett flertal fältresor, där Rasmus Bernander har samlat in olika sorters språkliga data genom intervjuer med modersmålstalare och genom inspelningar och analys av till exempel historier, samtal och sånger.
Ett tidigare icke-beskrivet språk
Genom att inte enbart redogöra för vilka olika grammatiska uttryck som existerar utan även kartlägga deras bakgrund och de processer som har format dem har avhandlingen visat att det går att gå djupare in i beskrivningen av ett tidigare icke-beskrivet språk.
Insikter i ett språk som aldrig beskrivits tidigare, och i förlängningen en understuderad del av det bantutalande området, är viktiga av flera skäl. Forskningsmässigt bidrar avhandlingen dels med information för vidare studier i just manda, men den kan även användas som underlag för jämförande undersökningar och bidra med en större förståelse för hur specifikt bantuspråk, men också språk på det stora hela, kan se ut, fungera och utvecklas.
– I ett större perspektiv är förhoppningen att denna studie om manda kan bidra med att höja den allmänna vetskapen om detta vackra språk och dess talare. Förhoppningsvis kan det även medföra att dess status höjs och att språket ges en möjlighet att bevaras, vilket inte är en självklarhet under rådande omständigheter. Med avhandlingen hoppas jag kunna bidra till att ett större intresse väcks i Sverige och i omvärlden för bantuspråk och andra afrikanska språk, säger Rasmus Bernander.
Avhandlingen Grammar and grammaticalization in Manda – An analysis of the wider TAM domain in a Tanzanian Bantu language
försvarades vid en disputation den 30 september.
Länk till avhandling:
https://hdl.handle.net/2077/52690
Kontakt:
Rasmus Bernander, tel: 031-7864477, 0762-261549,
e-post:
rasmus.bernander@sprak.gu.se
Johanna Hillgren
Kommunikatör, Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet
031-786 10 68, 0766-18 10 68
johanna.hillgren@gu.se
Följ oss på
Twitter
. Gilla oss på
Facebook
. Adda oss på Snapchat (Göteborgs universitet). Följ oss på
Instagram
.
Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 37 800 studenter och 6 200 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om.
www.gu.se
.
Marknadsnyheter
Animal Care säkrar ny försäljning i Tyskland, utökar stödet till veterinärkliniker som behandlar smådjur
Scandinavian ChemoTechs Animal Care är glada över att tillkännage en nyligen genomförd försäljning av sin vetIQure™ TSE-enhet med behandlings-kit till veterinärpraktik Christoph Sonntag i Tyskland som specialiserat sig på vård av husdjur, med fokus på hundar och katter. Detta senaste partnerskap bekräftar ytterligare vårt åtagande att tillhandahålla lösningar av hög kvalitet till veterinärkliniker i Europa.
”Vi är glada över att kunna stödja behoven hos veterinärkliniker i Tyskland som är dedikerade till husdjurens hälsa och välbefinnande”, säger Mohan Frick, CEO. ”Den här försäljningen är ett bevis på det förtroende som veterinärer har för våra produkter för att förbättra patientvård och resultat. Vi ser fram emot att främja en varaktig relation med Dr Sonntag.”
För mer information vänligen kontakta:
Mohan Frick, CEO
Tel: +46 (0)10-218 93 00
E-mail: ir@chemotech.se
Scandinavian ChemoTech AB (publ)
ChemoTech är ett svenskt medicinteknikföretag med säte i Lund som utvecklat en patenterad teknologiplattform för att ge cancerpatienter tillgång till ett nytt behandlingsalternativ, Tumörspecifik Elektroporation™ (TSE), som kan användas för behandling av både människor och djur. Det finns ett stort antal cancerpatienter vars tumörer av olika skäl inte kan behandlas med konventionella metoder men där TSE kan vara en lösning. Därför utvärderar bolaget kontinuerligt nya möjligheter och applikationsområden för teknologin. ChemoTechs aktier (CMOTEC B) är noterade på Nasdaq First North Growth Market i Stockholm och Redeye AB är bolagets Certified Adviser. Läs mer på: www.chemotech.se.
Marknadsnyheter
Sleep Cycles CTO som talare på GIANT Health 2024
Sleep Cycle, det ledande företaget inom sömnteknik, är stolta över att sponsra och delta i årets GIANT Health Event 2024 – en av Storbritanniens främsta mötesplatser för innovation inom hälso- och sjukvård. Eventet samlar branschexperter och teknikledare för att gemensamt diskutera framtidens vård. Sleep Cycles CTO och doktor inom AI och maskininlärning, Mikael Kågebäck, kommer att hålla en keynote där han presenterar Cough Radar, en funktion som samlar in och analyserar hostningar i användarens omgivning och varnar för ökande hostnivåer.
Den 9–10 december ansluter sig Sleep Cycle till över 4 000 NHS-ledare, innovatörer och branschexperter i London för två dagar av nätverkande, samarbete och kunskapsutbyte. Av The Financial Times beskriven som ‘Storbritanniens största och mest värdefulla innovationsevent för NHS och medtech,’ fungerar GIANT Health som en central plattform för att presentera framsteg inom hälsa och digital vård.
“GIANT Health ger oss en unik möjlighet att visa våra senaste framsteg inom sömnhälsa, knyta kontakter med branschexperter och utforska nya vägar för att främja sömn och välmående,” säger Mikael Kågebäck och fortsätter: “En av våra mest uppskattade funktioner, Cough Radar, fungerar som en tidig indikator på ökande hostnivåer – både på individnivå och i användarnas närhet. Att kunna följa hosttrender i specifika områden är ett kraftfullt verktyg för vårdpersonal, och Sleep Cycle täcker 80 procent av Englands population. Jag ser fram emot att visa hur Sleep Cycle kan bidra till folkhälsan.”
Deltagarna på GIANT Health 2024 får ta del av inspirerande föreläsningar från ledande NHS-profiler och experter inom vården, samt sessioner och praktiska demonstrationer från flera medtech-bolag. Med över 100 talare är årets GIANT Health Event på väg att bli en viktig milstolpe för framtidens hälso- och sjukvård.
För den som vill delta är anmälan fortfarande öppen:
https://ti.to/gianthealthevent/giant-health-main-event-london-2024/with/business-copy
För mer information:
Jonna Grenfeldt
PR & Communication | jonna.grenfeldt@sleepcycle.com
+46 70 735 7539
Om Sleep Cycle
Med miljoner dagliga aktiva användare och över tre miljarder nätter analyserade i fler än 150 länder är Sleep Cycle den ledande appen för sömnmonitorering och en av de mest använda tjänsterna för förbättring av sömnhälsa världen över. Sleep Cycles uppdrag är att förbättra den globala hälsan genom att få människor världen över att sova bättre. Sedan lansering 2009 har Sleep Cycle hjälpt miljoner människor förstå sina sömnvanor och förbättra sin sömn. Mobilapplikationen hjälper användare somna lättare, läser av och analyserar sömnen under natten, väcker användaren i lätt sömnfas och ger insikt i hur sömnkvalitet på bästa sätt förbättras. Sleep Cycle är en av världens mest omfattande källor för sömnstatistik och bidrar till sömnforskning och rapportering över hela världen. Sleep Cycle är noterat på Nasdaq Stockholm under tickern SLEEP och har sitt huvudkontor i Göteborg, Sverige.
Marknadsnyheter
Styrelseledamot i Nidhogg avgår på egen begärna
My Simonsson lämnar idag sitt uppdrag som styrelseledamot för Nidhogg Resources Holding AB (publ) (”Nidhogg” eller ”Bolaget”). My Simonsson avgår på egen begäran för att fokusera på andra professionella åtaganden. En ersättare till My Simonsson kommer att väljas vid Nidhoggs årsstämma den 4 december 2024.
”Jag vill, å styrelsens vägnar, rikta ett varmt tack till My för hennes korta men förtjänstfulla arbete som styrelseledamot i Nidhogg. Vi önskar henne all lycka i hennes framtida åtaganden,” kommenterar styrelseordförande Ulrich Andersson.
Kontakt
Ulrich Andersson, styrelseordförande Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: ulrich@nidhoggresources.com
Telefon: +46 70 376 0515
Eller
Niclas Biornstad, VD Nidhogg Resources Holding AB (publ)
E-post: niclas@nidhoggresources.com
Om Nidhogg Resources
Nidhogg Resources Holding AB (publ), www.nidhoggresources.se, är ett svenskt aktiebolag med fokus på råvaror. Nidhogg grundades av personer med totalt över 60 års erfarenhet av råvarumarknaden, med bakgrund från prospektering till exploatering samt försäljning och en passion för att utvinna råvaror genom att tillämpa innovativ teknologi tillsammans med befintlig infrastruktur.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke