Connect with us

Marknadsnyheter

Forskare kan skräddarsy hålrummen i nytt poröst material

Published

on

Forskare vid Göteborgs universitet har tillverkat ett poröst och stabilt material där hålrummen kan användas till förvaring av olika ämnen. Materialet kan komma till användning i både läkemedelsindustrin och för filtrering på molekylnivå.

Porösa material är mycket intressanta inom vetenskapen eftersom de kan interagera med gästpartiklar som joner, atomer och molekyler i de hålrum som finns i materialet. Redan i dag används oorganiska porösa material som zeoliter i bland annat tvättmedel där de har till uppgift att byta ut sina egna natrium-joner mot vattnets kalcium-joner för att göra hårt vatten mjukare.

Problemet med oorganiska porösa material är att de inte är så flexibla att designa efter behov. Nu har forskare vid Göteborgs universitet skapat ett organiskt fast material som består av tunna filmer.

Lättare att designa materialet
– Vår upptäckt bygger på forskning på kovalenta kol-bindningar som belönades med Nobelpriset 2010. Tidigare har vi kunnat skapa organiska, porösa material i pulverform med hjälp av kolmolekyler, men det lämpar sig bäst för att förvara olika gaser i hålrummen. Nu kan vi bygga ett material med lager av tunna filmer som är mycket mer stabilt och lättare att designa som vi vill, säger Martin Ratsch, doktorand på Institutionen för kemi och molekylärbiologi.

Martin Ratsch bygger porösa filmer på en tunn platta av guld där kovalenta kolbindningar skapar en stabil porös yta. Genom att fylla på med en kontrollerad mängd kolbaserade molekyler som aktiveras av grundämnet palladium byggs porösa filmer med önskad tjocklek och storlek på hålrummen. Resultatet blir en jämn yta som tillåter att man kan kombinera lager av filmer med olika egenskaper, lite som en kexchoklad. I hålrummen inne i materialet kan ämnen placeras efter behov.

– Det finns flera användningsområden. Den porösa filmen kan också fungera som ett membran i batterier där man vill kontrollera antalet joner som kan passera.

Filtrering på molekylär nivå
Martin Ratsch pekar även på att det nya materialet kan bli intressant för att filtrera lösningar ner på molekylär nivå, eftersom man kan bestämma storleken på hålrummen. Det skulle teoretiskt kunna gå att filtrera vodka så att etanolmolekylerna fastnar, medan de mindre vattenmolekylerna kan passera genom hålrummen.

Tillverkningen av den porösa filmen har skett i laboratorium i mycket liten skala. Det återstår mycket forskning, inte minst för att göra processen billigare.

– Vi använder oss av en tunn platta av guld när vi bygger upp materialet och har palladium som katalysator för att skapa de kovalenta kolbindningarna. Vi måste hitta ett annat ämne som katalysator innan man kan skala upp tillverkningen. Det bör bli nästa steg i forskningen, och det kan ta 10 år innan det här materialet blir kommersiellt gångbart, tror Martin Ratsch.

FAKTA: Kovalenta kolbindningar

En kovalent bindning eller elektronparbindning uppstår när två eller flera atomer delar ett, två eller tre elektronpar mellan sig. I klassisk atomfysik beskrivs det som att det yttersta elektronskalet fylls. Kovalenta bindningar skapar stabila molekylkedjor som är användbart när forskare vill bygga nya material med hög regelbundenhet.

I organiska molekyler ingår alltid kol och väte, men kolatomen är relativt fattig på elektroner och behöver därför hjälp för att bilda kovalenta bindningar. Forskning har visat att grundämnet palladium fungerar som en katalysator när kol ska bilda kovalenta bindningar. Processen är unik eftersom den går att genomföra under milda förhållanden och med hög precision. Detta har varit avgörande för att ta fram den porösa filmen som byggs upp av olika kolföreningar.

Avhandlingens titel: Towards 3D Covalent Organic Framework Films

Kontakt: Martin Ratsch, doktorand på Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, telefon: 0766-22 91 01, e-post: martin.ratsch@chem.gu.se

Olof Lönnehed
Pressansvarig kommunikatör
Göteborgs universitet
telefon: 031-786 69 70

e-post: olof.lonnehed@science.gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

First Aid Kit i konsertsamarbete med Sveriges Radios Symfoniorkester

Published

on

By

Sveriges Radios Symfoniorkester kan stolt meddela ett samarbete med gruppen First Aid Kit, kanske den hetaste av svenska internationella popakter i dag. Konserterna i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen under ledning av Erik Arvinder äger rum 30 januari – 1 februari 2025 och biljetterna släpps den 29 maj kl 12 på berwaldhallen.se.


Systrarna Klara och Johanna Söderberg i bandet First Aid Kit. Foto: Olof Grind

– Att få spela på Berwaldhallen med Radiosymfonikerna har varit något vi drömt om länge. Vi är så glada att det äntligen ska ske! Det känns otroligt lyxigt. Vi jobbade med Erik Arvinder på vårt senaste album Palomino och det ska bli otroligt kul att få göra detta ihop. Vi har ganska många dramatiska stråkarrangemang på våra skivor, som vi aldrig fått höra live på detta vis. Vi längtar! säger First Aid Kit.

– First Aid Kit och Sveriges Radios Symfoniorkester är verkligen en drömkombination som nu äntligen blir verklighet. Jag hoppas att alla fans gör sig redo att köpa sina biljetter den 29:e maj, det kommer bli vilt! säger Gerd Björnung, programchef för evenemang i Berwaldhallen.

Den svenska duon First Aid Kit med systrarna Klara och Johanna Söderberg har fans över hela världen som älskar deras mix av amerikansk folkmusik och sval, eftertänksam pop. Med över 1 miljard streams fortsätter den tvåfaldigt BRIT Award-nominerade svenska duon att fängsla publiken världen över. De medverkade senast i Berwaldhallen under talkshowen Nordegren & Epsteins sista direktsändning, tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Daniel Harding.

Sveriges Radios Symfoniorkester är en av Europas mest mångsidiga orkestrar. Repertoaren omfattar såväl de stora klassiska verken som spännande ny musik och i samarbeten med tonsättare, dirigenter och solister finns en ständig strävan att bryta ny mark. Erik Arvinder är en svensk violinist, multiinstrumentalist, arrangör och dirigent som har arbetat med artister som Avicii, Childish Gambino, John Legend, Galantis och deadmau5.

FIRST AID KIT MÖTER SVERIGES RADIOS SYMFONIORKESTER
30 januari – 1 februari 2025 i Berwaldhallen
First Aid Kit
Sveriges Radios Symfoniorkester
Erik Arvinder, dirigent

Biljettsläpp 29 maj kl 12.
För pressfrågor, kontakta

Karl Thorson
Press- & PR-ansvarig / Press & PR Manager
Berwaldhallen | Sveriges Radios Symfoniorkester | Radiokören
karl.thorson@sverigesradio.se
08-784 18 30 | 070-431 18 93

Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen
SE-105 10 Stockholm, Sweden
Besök/Visiting address Dag Hammarskjöldsväg 3
berwaldhallen.se 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svenskarnas nya favoritserie ”Resident Alien” (säsong 1–3) kommer till Tele2 Play

Published

on

By

”Resident Alien” har gjort succé på Netflix och har tagit det svenska folket med storm. Säsong 1 och de första åtta avsnitten av säsong 2 släpps på Tele2 Play den 14 maj, följt av resterande avsnitt av säsong 2 och 3 den 21-respektive 28 maj. Detaljerat släpp finnes nedan.

En komisk sci-fi-drama baserad på serietidningen med samma namn från Dark Horse, ”Resident Alien” följer en kraschlandad utomjording (Alan Tudyk) som måste anta identiteten av en småstadsläkare i Colorado och på något sätt hitta ett sätt att passa in bland den lokala mänskliga befolkningen. Medan han försöker slutföra sitt hemliga uppdrag på jorden, tvingas han överväga möjligheten att människor kanske är värda att rädda trots allt.

– Jag är otroligt exalterad över att vi kommer erbjuda den andra efterlängtade säsongen av Resident Alien som inte går att hitta någonstans just nu, och sedan följa upp med säsong 3 helt exklusivt till våra kunder. Resident Alien är en serie som har blivit svenskarnas nya favoritserie och bland det roligaste som finns på Netflix just nu. Jag ser själv fram emot att titta vidare, säger Niclas Rosendahl, Tv & Play-chef, Tele2.

Serien består av totalt tre säsonger, varav säsong 2 kan endast streamas hos Tele2 Play just nu och säsong 3 kommer finnas exklusivt hos Tele2.

Från UCP, en division av Universal Studio Group, i samarbete med Amblin TV och Dark Horse Entertainment, adapterades ”Resident Alien” till television av exekutiv producent Chris Sheridan. Mike Richardson och Keith Goldberg från Dark Horse Entertainment, Justin Falvey och Darryl Frank från Amblin TV, Robert Duncan McNeill och Nastaran Dibai är också exekutiva producenter. Serien stjärnor Sara Tomko, Corey Reynolds, Alice Wetterlund, Levi Fiehler, Judah Prehn och Elizabeth Bowen. ”Resident Alien” ingår i alla våra nya tv- och streamingpaket. Se Resident Alien i Tele2 Play-appen eller i Tv Hub.

Avsnittssläpp:
Säsong 1, avsnitt 1–10: 14 maj 2024
Säsong 2, avsnitt 1–8: 14 maj 2024
Säsong 2, avsnitt 9–16: 21 maj 2024
Säsong 3, avsnitt 1–2: 28 maj 2024
Säsong 3, avsnitt 3: 4 juni 2024
Säsong 3, avsnitt 4: 11 juni 2024
Säsong 3, avsnitt 5: 18 juni 2024
Säsong 3, avsnitt 6: 25 juni 2024
Säsong 3, avsnitt 7: 2 juli 2024
Säsong 3, avsnitt 8: 9 juli 2024
Datumen kan komma att justeras.

För mer information, vänligen kontakta:
Jessica Hjälmered, Senior Communication Manager, PR-chef, Tele2, +46 (0)8 121 47 400 / jessica.hjalmered@tele2.com

Följ Tele2 på vårt pressrum: www.tele2.com/sv/media

Om Tele2 Play

Tele2 Play är Tele2-koncernens streamingplattform där du som Tv- eller Streaming-kund hos Tele2 samlar all din underhållning, sport i världsklass och barnens favoriter på ett och samma ställe. Du kan även ta med din underhållning i hela EU. Streamingpaketet Film & Serier erbjuder hundratals filmer, serier, familjeunderhållning och dokumentärer från samarbetspartners och tjänster som Viaplay, Skyshowtime och Nordisk Film+. Film & Serier kostar 149 kr/mån, lägg till Streamad Tv som innehåller 18 st linjära kanaler, för endast 50 kr/mån extra. Tjänsten fungerar på både Android och iOS och går att använda med Chromecast eller Airplay. Vi reserverar oss för eventuella skrivfel och ändringar. Läs mer på https://www.tele2play.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Skanska tecknar tilläggskontrakt för datacenter i Arizona, USA, för USD 150M, cirka 1,6 miljarder kronor

Published

on

By

Skanska har tecknat ett tilläggsavtal med en befintlig kund avseende byggnationen av ett datacenter i Arizona, USA. Kontraktet är värt USD 150M, cirka 1,6 miljarder kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för USA för det andra kvartalet 2024.

Projektet avser ett cirka 22 700 kvadratmeter stort datacenter med ett våningsplan.

Arbetet pågår och beräknas vara slutfört under det andra kvartalet 2025.

 

För ytterligare information kontakta:

Andreas Joons, pressekreterare, Skanska AB, tel 010 449 04 94

Direktlinje för media, tel 010 448 88 99                                                                                                           

Detta samt tidigare pressmeddelanden finns också på www.skanska.com.

Skanska använder sin kunskap och framtidsinsikt för att bidra till hur människor lever, arbetar och samverkar. Vi är ett av världens största projektutvecklings- och byggföretag med en omsättning på 157 miljarder kronor under 2023. Skanska är verksamma på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Tillsammans med våra kunder och en samlad expertis hos cirka 27 000 medarbetare skapar vi innovativa, hållbara lösningar som främjar hälsa och välbefinnande bortom vår livstid.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.