Connect with us

Marknadsnyheter

Forskning om hur RAMP kan bidra till bättre arbetsmiljö

Published

on

Studier visar att riskbedömningsverktyget RAMP har god användbarhet, men det har inte gjorts någon vetenskaplig utvärdering av dess effekter på arbetsmiljön. Mikael Forsman, vid Kungliga Tekniska Högskolan, tilldelas 4 200 000 kronor för att undersöka vilka effekter RAMP har på arbetsmiljö och hälsa och ta reda på vad man på ett företag bör tänka på när man inför verktyget.

Mikael Forsman professor i ergonomi vid Kungliga Tekniska Hgskolan
Mikael Forsman, professor i ergonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Foto: Adam Fredholm.

– Vi ska studera när fyra produktionsföretag inför och börjar använda RAMP. Dels för att se hur verktyget hjälper företagen att minska risker i arbetsmiljön, och dels för att se vad i ledarskap och organisation som bidrar till att man kommer igång med riskbedömningen på ett bra sätt, säger Mikael Forsman, professor i ergonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan.

– Vi vet sedan tidigare att arbetsmiljöarbete kräver att ledningen är engagerad och att medarbetarna får medverka och känner att de har ledningens stöd. När det gäller RAMP har detta inte studerats. Det har inte heller gjorts några studier av hur verktyget påverkar arbetsmiljön på en arbetsplats.

Mikael Forsman har i flera forskningsprojekt utvecklat metoder för att på enkla sätt mäta fysisk arbetsbelastning. Han har bland annat varit med att utveckla en app som mäter armbelastning och tagit fram kläder med sensorer som mäter vinkeln på armar och rygg vid olika arbetsställningar. Nu ska han undersöka hur den systematiska riskhantering man gör med RAMP kan bidra till att man får en bättre arbetsmiljö.

– När man använder RAMP för att bedöma en arbetsstation eller ett arbetsmoment ger verktyget en röd signal när det finns en hög risk för framtida belastningsbesvär. Ungefär som på bilbesiktningen, där man får veta om något på bilen behöver åtgärdas. RAMP ger dessutom förslag på vad man kan göra för att åtgärda risken, säger Mikael Forsman.

– Med hjälp av rödmarkeringarna kan man identifiera problem och hitta nya lösningar. Om en arbetsstation inte kan förbättras fysiskt kan man göra organisatoriska förändringar, som att rotera oftare mellan stationer. Vi ska studera riskbedömningarna över tid, göra enkätutskick och intervjua anställda. På så sätt kommer vi att kunna se hur man väljer att åtgärda olika risker och hur det påverkar risknivåerna.

Kunskap saknas om metodens effekter på arbetsmiljö

RAMP-metoden används idag i fler än 100 länder. De studier som gjorts av den har hittills främst handlat om dess användbarhet.

– Det finns indikationer på att RAMP på vissa arbetsplatser har bidragit till att få ner sjukfrånvaron. På Scania använder man det och där har man lyckats minska antalet riskområden i arbetsmiljön. Allting tyder på att verktyget fungerar, säger Mikael Forsman.

– Bara att man lär sig använda RAMP bidrar till att förbättra arbetsmiljön. När man går igenom de riskfaktorer som beskrivs i instruktionerna och förstår att verktyget bedömer till exempel lyft eller repetitivt arbete tillgodogör man sig kunskap om ergonomi. Det gör i sin tur att man blir mer observant på hur man har det på arbetsplatsen. På så vis är det också ett pedagogiskt ergonomiverktyg.

Vad hoppas du på av projektet?

– Vi hoppas att vi ska kunna visa vilka effekter RAMP-metoden kan ha på arbetsmiljön. När det gäller implementeringsstrategier vill vi kunna visa hur ledningen och organisationen på ett företag kan bidra till att RAMP införs på ett bra sätt. Vi hoppas kunna ge rekommendationer för hur företag kan göra för att komma igång med RAMP.

Forskning som kommer till nytta i arbetslivet

– Vi vill långsiktigt bidra till att främja en god arbetsmiljö med färre arbetsskador och minskad ohälsa. Det gör vi bland annat genom att stödja forskning som främjar friskfaktorer och trygga arbetsplatser, säger Helena Jahncke, chef för FoU-avdelningen på Afa Försäkring.

– Forskningen vi finansierar ska komma till nytta i arbetslivet. Det är ett av våra huvudkriterier när vi beslutar om vilka projekt som får stöd. Nu har vi beviljat stöd till Mikael Forsman och ett nytt projekt som är viktigt ur ett förebyggande perspektiv.

Kontakt: Mikael Forsman, professor i ergonomi, Kungliga Tekniska Högskolan, tel: 070–491 01 96, e-post: mikael.forsman@ki.se.
Barbro Jacobsson, forskningshandläggare på FoU-avdelningen, Afa Försäkring: 070–893 95 48, barbro.jacobsson@afaforsakring.se.
Linda Harling, presskommunikatör, Afa Försäkring: 0730–96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se.

Om Afa Försäkrings forskningsstöd
Afa Försäkring satsar årligen cirka 150 miljoner kronor på forskning och utveckling som syftar till att förebygga ohälsa och arbetsskador inom både privat näringsliv och kommuner och regioner. Information om forskningsstödet finns på Afa Försäkrings FoU-webb.

Om Afa Försäkring: 9 av 10 är försäkrade genom jobbet. Afa Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. Afa Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. Afa Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. www.afaforsakring.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké från årsstämman 2024

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB:s (publ) årsstämma 2024 hölls den 22 maj 2024 i Stockholm. Följande beslut fattades.

Det beslutades att omvälja Carl Filip Bergendal, Johan Löf, Günther Mårder, Britta Wallgren och Hans Wigzell till styrelseledamöter i bolaget samt att omvälja Hans Wigzell till styrelsens ordförande.

Årsstämman fastställde balans- och resultaträkningarna och styrelseledamöterna och verkställande direktören beviljades ansvarsfrihet. Det beslutades, i enlighet med styrelsens förslag, om utdelning om 2 kronor per aktie (varav 0,70 kr per aktie i ordinarie utdelning och 1,30 kronor per aktie i extra utdelning) och att resterande ansamlade vinstmedel, uppgående till 116 836 744 kronor, skulle balanseras i ny räkning. Avstämningsdag för utdelningen fastställdes till den 24 maj 2024.

Det beslutades att arvode till styrelseledamöter som inte uppbär lön från något bolag i koncernen ska utgå med 840 000 kronor till styrelsens ordförande och 300 000 kronor till var och en av de övriga bolagsstämmovalda ledamöterna.

Det beslutades, i enlighet med styrelsens förslag, att omvälja revisionsbolaget Deloitte AB till revisor för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Vidare beslutades att arvode till revisorerna ska utgå enligt godkänd räkning.

Årsstämman beslutade även att godkänna styrelsens ersättningsrapport för 2023.

Mer information och fullständig dokumentation kring årsstämman finns tillgängligt på www.raysearchlabs.com.

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  
 
Annika Blondeau Henriksson, interim CFO, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00
annika.henriksson@raysearchlabs.com  

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 1 000 kliniker i 43 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader. 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Flaggningsmeddelande i Hunter Capital AB (publ)

Published

on

By

Hunter Capital AB (publ) (”Hunter Capital eller Bolaget”) meddelar härmed att Bolagets VD, Milad Pournouri, utfört en flytt av aktier till Avanza Pension och genom erhållandet av tilläggsköpeskilling avseende förvärvet av Social Assets Intl. AB innehar 10,00% av röstetalet i Bolaget.

Efter den utförda flytten till Avanza Pension samt erhållandet av tilläggsköpeskillingen uppgår Milad Pournouris totala innehav i Bolaget till 1 362 663 aktier vilket motsvarar 38,49% av Bolagets aktier. 1 008 613 aktier som förvaras hos Avanza Pension, motsvarande 28,49% av Bolagets aktier, medför ingen rösträtt. Genom erhållandet av tilläggsköpeskillingen ökar Milad Pournouris röstetal i Bolaget från 321 694 aktier, motsvarande 9,09% av Bolagets aktier och röster till 354 050 aktier, motsvarande 10,00% av Bolagets aktier och röster.

För mer information, vänligen kontakta:
Milad Pournouri, VD
E-mail: milad.pournouri@huntercapital.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kommuniké årsstämma 2024-05-22

Published

on

By

Enligt kallelse publicerad den 24 april 2024 avhölls årsstämman i Sustainion Group AB, org. Nr. 556405-9367, den 22 maj 2024.

Vid årsstämman fattades beslut enligt nedan. För mer detaljerad information om innehållet i besluten hänvisas till kallelsen till stämman samt fullständiga förslag till beslut, som tidigare har publicerats och finns tillgängliga på bolagets hemsida, www.sustainion.se.

Resultatdisposition

Årsstämman beslutade att fastställa den framlagda resultaträkningen och balansräkningen samt koncernens resultat- och balansräkning. Stämman beslutade vidare att överföra bolagets fria egna kapital i en ny räkning.

Ansvarsfrihet

Stämman beslutade att ge ansvarsfrihet åt styrelseledamöterna och verkställande direktören för verksamhetsåret 2023-01-01 till 2023-12-31.

Val av styrelse och revisor

Stämman beslutade att styrelsen oförändrat ska uppgå till 6 ledamöter utan några suppleanter.
Följande personer valdes av stämman till styrelse:

–          Magnus Greko                – Omval styrelsens ordförande

–          Ewa Linsäter                   – Omval

–          Göran Nordlund              – Omval

–          Henrik Pålsson               – Omval

–          Carl Schneider                – Omval

–          Anna Skarenhed             – Nyval

Brodde Wetter lämnar sin styrelseplats men kvarstår som föredragande VD och koncernchef.

Stämman beslutade även att välja Frejs Revisorer AB som revisionsbolag med huvudansvarig revisor Jonas Hann.

Fastställande av arvoden till styrelsen och revisor

Stämman beslutade att styrelsearvode ska utgå med 85 950 kronor (ett och ett halvt prisbasbelopp) vardera, totalt 171 900 konor, till de externa styrelseledamöterna Anna Skarenhed och Ewa Linsäter för tiden intill slutet av nästa årsstämma. Övriga styrelseledamöter som även är större aktieägare i Bolaget ska inte erhålla något styrelsearvode. Vidare beslutades att arvode till revisorn ska utgå enligt godkänd räkning.

Fastställande av principer för val av ledamöter till valberedning.

Stämman beslutade i enlighet med valberedningens förslag att inte göra några ändringar i gällande valberedningsinstruktion. Valberedningens sammansättning offentliggörs senast sex (6) månader före årsstämman.

Beslut om bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om nyemission av aktier

Stämman beslutade att bemyndiga styrelsen att med eller utan avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt, besluta om nyemission av totalt högst tjugo (20) procent av totalt antal utestående aktier i Bolaget vid tidpunkten för emissionsbeslutet. Sådan emission kan göras i samband med företagsförvärv eller för att finansiera framtida expansion.

Vid stämman var ca 66,7 procent av Sustainions aktier och röster representerade.

Göteborg den 22 maj 2024

Styrelsen

För ytterligare information:
Brodde Wetter

VD och koncernchef
Sustainion Group AB
070-799 78 72
brodde.wetter@sustainion.se

Kort om Sustainion Group:
Sustainion Group AB investerar i teknikbolag för en säker och hållbar framtid. Verksamheten bedrivs idag i fyra dotterbolag:
– EHC Teknik AB, som tillverkar och utvecklar partikelfilter och avgasfilter för fordon som används i inomhusmiljö
– EnviroClean Sweden AB, som tillverkar och utvecklar gas- och rökanalysatorer samt partikelmätare för fordonskontroll
– Elpro i Alingsås AB, som bygger apparatskåp och avancerade automationslösningar
– EWF Eco AB, som erbjuder Smart City-produkter såsom den smarta soptunnan Bigbelly och säkra laddskåp,

samt smart belysning genom dotterbolaget Leading Light AB
Sustainion Group är listat på Spotlight Stock Market med tickern SUSG
Läs mer på:
www.sustainion.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.