Connect with us

Marknadsnyheter

Första patienten opereras i unik operationsmiljö

Published

on

må, dec 04, 2017 08:00 CET

I dag opereras den första patienten i en hybridsal med Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. Det sker i samband med att Bild- och interventionscentrums sista etapp öppnar – en operationsavdelning med totalt sex operations- och hybridsalar med teknik i världsklass.

– Det här är den tekniktätaste och mest avancerade operationsavdelningen som finns i Sverige i dag, säger Christina Svärd, verksamhetschef för Hybrid och intervention vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fyra av sex operationssalar är hybridsalar
med olika typer av teknik för att kunna ta högupplösta bilder under en pågående operation. I en av hybridsalarna finns Sveriges första MR-kamera i operationsmiljö. Den är dessutom rörlig vilket också gör den unik i Norden och till en av få i hela Europa.

– Vad jag vet finns något liknande i bruk bara på en annan plats i Europa, i Tubingen i Tyskland, säger Daniel Nilsson, överläkare och neurokirurg vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har suttit med i den grupp som lett projektet med den nya MR-kameran.

Idag på förmiddagen gör han sig redo för att operera en patient med en hjärntumör. Det har han gjort många gånger förr, men den här gången gör han det för första gången i hybridsalen med MR-kameran. Mitt under operationen körs MR-kameran in på en räls i taket och ger högupplösta bilder som visar om hela tumören avlägsnats eller inte.

– 
Den maximerar våra chanser att få bort hela tumören direkt
. Hittills har vi varit tvungna att vänta till efter operationen för att se hur det gått vilket ibland inneburit att vi måste göra om operationen, säger Daniel Nilsson.

Under en lång period har personalen som ska arbeta i den nya hybridsalen testat, övat och kontrollerat så att allt ska fungera inför den första operationen. Flera simuleringar av operationen har gjorts tillsammans med genomgångar av de rigorösa säkerhetsbestämmelserna.

– 
All elektrisk utrustning i operationssalen måste vara avstängd
i samband med en undersökning, med undantag av det som krävs för narkosen. Annars kan det bli störningar i de bilder som tas. Det får heller inte finnas något som är magnetiskt i närheten av MR-kameran. Risken är då att det far som en projektil i rummet, säger Daniel Nilsson.

Förutom MR-salen börjar man i veckan genomföra operationer i ytterligare två av totalt sex operationssalar. I en intilliggande hybridsal kommer man till exempel att kunna utföra leveroperationer och med avancerad teknik skapa bilder som gör det betydligt enklare att hitta ”rätt” vid en operation.

– 
Det vi ser blir som en förstärkt verklighet.
Och det här är bara början på vad vi kommer att kunna göra, säger Niclas Kvarnström som är transplantationskirurg.

I de tre operationssalar som öppnar längre fram inryms bland annat ett nytt mottagningsrum för traumapatienter. I anslutning till rummet finns två dörrar, en som leder rakt in på operationssalen och en annan som leder direkt in till ett diagnosrum med datortomografi.

– Det här innebär att vi får ett snabbspår så att tiden det tar innan en traumapatient kan tas om hand minskas betydligt. Patienten kan föras hit direkt från ambulansen utan omvägar, säger Henrik Sundeman som är narkosläkare.

Hela operationsavdelningen med möjligheter till operation och bilddiagnostik på samma plats innebär också att flera olika verksamheter kommer att arbeta tillsammans på nya sätt. Framförallt räknar man med ett utökat samarbete mellan opererande specialiteter och radiologi.

– 
Tekniken här ger oss helt unika möjligheter.
Det handlar inte bara om att kunna genomföra operationer på ett bättre sätt. För patienterna innebär det att ingreppen i större omfattning kan göras minimalinvasivt, olika angreppssätt kan kombineras och tillsammans med bilddiagnostik blir vården säkrare, säger Christina Svärd och fortsätter:


  
Jag är övertygad om att detta leder till att fler svårt sjuka och skadade patienter får ett bättre omhändertagande och vi kanske till och med kan rädda fler till livet.

Första spadtaget till Bild- och interventionscentrum togs för sex år sedan och är en av de enskilt största investeringarna Västra Götalandsregionen gjort. Den totala kostnaden för hela huset ligger på cirka två miljarder kronor, inklusive all teknisk utrustning.

Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg konstaterar att Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen nu får ett av Europas främsta centrum för diagnostik och behandling av bland annat cancer- och neurologiska sjukdomar.

– 
Det ger oss också förutsättningar för ett intensifierat
forskningssamarbete mellan SU, Sahlgrenska akademin och Chalmers. Redan idag kan vi erbjuda vård som vi bara hade kunnat drömma om för tio år sedan och i utvecklingen framåt är samverkan mellan akademi, näringsliv och sjukvård helt avgörande, säger hon.

Fakta

Detta är Operation 8

Operation 8 är en operationsavdelning med sex operationssalar. Fyra av dessa är hybridsalar där en har en rörlig MR-kamera hängd i taket kan föras in i operationssalen under en pågående operation för undersökningar av främst huvudet och halsområdet. Kameran är placerad mellan två operationssalar: i den ena salen körs MR-kameran in till patienten och från den andra salen kan patienten i pågående narkos och på operationsbordet föras till MR-kameran för kontroll. I det senare fallet kan valfri del av kroppen undersökas.

Intill MR-kameran finns även en röntgenrobot som ger världsunika möjligheter att undersöka patienten med både röntgensystem och magnetkamera under pågående operation.

Totalt är tre salar utrustade med röntgenrobotar för avancerade röntgenundersökningar under en pågående operation. Den datorstyrda roboten kan ta röntgenbilder av patient väldigt precist. Ändras operationsbordet på något sätt kan roboten anpassa sig efter det. Resultatet är 3D-bilder som ger stöd vid operationen.

Två av salarna är ”vanliga” operationssalar, men som på sikt kan anpassas och utrustas för bildstödd diagnostik och/eller behandling.

Den flyttbara MR-kameran väger totalt 14 ton, varav själva magneten väger 7 ton. MR-kameran hålls uppe av 15 ton järnbalkar ovan undertaket.

För att uppnå renhetskraven ventileras varje operationssal med ett eget luftbehandlingsaggregat vilket medför att en extra våning behövs för att få plats med alla fläktar.

Operation 8 i siffror

På avdelningen finns omkring 400 medicintekniska produkter, bland annat:

1 rörlig MR-kamera

3 röntgenrobotar

6 operationsbord

7 kirurgmobiler utrustade med bland annat diatermi och sug

8 arbetsstationer för anestesi

10 ultraljudsutrustningar

23 operationslampor

23 medicinska försörjningsenheter (takhängda armar som förser den medicintekniska utrustningen med el, gas och nätverksuttag mm.)

30 infusionspumpar

40 storbildsskärmar

Och annat nödvändigt:

90 dispenser med desinfektionssprit

88 stolar

38 handskhållare

36 väggur

34 hållare för plastförkläden

30 ståpallar

27 avfallsbehållare

Detta är Bild- och interventionscentrum

Avdelning Operation 8 på plan fyra är Bild- och interventionscentrum sista etapp som öppnar sedan huset började byggas för sex år sedan. På övriga våningsplan finns verksamheterna radiologi, klinisk fysiologi, radiofarmakacentralen och en sterilteknisk enhet som redan öppnat. I huset finns också en cyklotron, den första i Västra Götaland, som gör att sjukhuset kan tillverka egna radioaktiva ämnen som användas för avancerad diagnostik. Cyklotronen ger också möjlighet att producera annan radiofarmaka för diagnostik och uppföljning, både kliniskt och i forskning.

Några korta fakta:

• Två miljarder kronor i investering, varav byggkostnad 1,2 miljarder kronor och utrustning 800 miljoner kronor.

• 21 000 kvadratmeter lokalyta.

• Åtta våningar i huset, varav tre är teknikvåningar för att klara fastighetens funktioner.

• Husets stomme är platsgjuten betong med 43 cm tjocka golv.

• Golvet tål tio ton tung utrustning överallt i huset.

• Huset har uttagbara glasväggar som kan öppnas vid en ombyggnation eller ett byte av tung och utrymmeskrävande utrustning.

• 600 personer av olika yrkeskategorier kommer att arbeta i Bild- och interventionscentrum när alla verksamheter är i gång.

Om du har frågor eller vill ha mer information hör av dig till sjukhusets presstjänst på 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se

Med Sahlgrenska Universitetssjukhuset har västsvenskarna nära till vår avancerade sjukvård som även efterfrågas nationellt och internationellt. Här bedriver vi världsledande forskning mitt i en internationell och attraktiv lifesciencemiljö. Tillsammans skapar vi hälsa för dig som patient, idag och imorgon.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.