Connect with us

Marknadsnyheter

Fotografiska och Eriksberg presenterar hållbart smörrebröd

Published

on

Fotografiska och Eriksberg tar nästa steg i det pågående samarbetet för ett minskat matsvinn och en ökad hållbarhet. Nu gör ett smörrebröd med vegetarisk leverpastej och äppelkompott, serverat på ett bröd bakat på restprodukter från Eriksbergs ölbryggning, entré på Fotografiskas hållbara meny.

Fotografiska och Eriksberg arbetar tillsammans för att inspirera till en mer medveten värld, och samarbetet förenas i en gemensam filosofi om att stolt lyfta fram det genuina hantverket. Med Paul Svensson i spetsen presenterar Fotografiskas stjärnkockar, som hyllas för sin klimatsmarta matlagning och förmåga att ta till vara på matsvinn, ett nytt tillskott på cafémenyn: det hållbara smörrebrödet.


Hållbart smörrebröd designad Fotografiskas Paul Svensson med team i samarbete med Eriksberg Foto: Matilda Lindeblad

Basen i smörrebrödet är drav, en restprodukt från malten som används vid Eriksbergs ölbryggning. Den sigillmärkta malten som Eriksbergs öl bryggs på odlas i den bördiga jorden vid Tosterups Slott på Österlen och har noga valts ut tillsammans med bryggmästaren och bryggeriet för att skapa den bästa av lageröl. Från Tosterups Slott kommer även de handplockade äpplen på vilka en äppelkompott kommer att kokas. Den vegetariska leverpastejen är Fotografiskas egna hållbara variant på anklever-terrine – med kidneybönor som huvudingrediens. 


Hållbart smörrebröd med äpplen från Tosterups slott där även malten till ölet växer. Foto: Matilda Lindeblad

Det vegetariska smörrebrödet kommer att serveras i Fotografiskas café från 17 oktober till 10 november.

I Fotografiskas restaurang spelar grönsakerna huvudrollen och stort fokus läggs på att minimera matsvinn, skapa nya smaksensationer och en ökad medvetenhet. Tack vare det brinnande engagemanget och den gastronomiska finessen blev Fotografiska 2017 utsett till världens bästa museirestaurang.


Vegetarisk leverpastej, Fotografiskas hållbara variant på anklever-terrine av bl.a kidneybönor. Foto: Matilda Lindeblad 

Tidigare i år lanserade Fotografiska tillsammans med Nya Carnegiebryggeriet Echo – ett öl som bryggs med bland annat överblivet surdegsbröd från restaurangen på Fotografiska. 

Margita Ingwall
PR-chef
+46(0)70-456 14 61
margita.ingwall@fotografiska.se

Fotografiska Stockholm är inte bara världens högst ansedda museum tillägnat fotografiets fantastiska värld. Här finns även en internationellt prisbelönt restaurang som utsågs till ”Årets museirestaurang” 2017 som bjuder på hållbar njutning och magisk utsikt över vattnet. Dessutom en cool bar samt inspirerande lokaler för olika evenemang och konferenser, en hyllad foto-akademi och en butik med ett stort urval av fotoböcker. Allt samlat i det vackra Stora Tullhuset från 1910-talet.

Museets kärna är ett nätverk av världsledande fotografer, och sedan öppnandet har Fotografiska skapat mer än 190 utställningar med verk av ikoner som Annie Leibovitz, David LaChapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt, Ellen von Unwerth och Andres Serrano samt många unga, lovande fotografer. Genom att ta ansvar och ta ställning i kontroversiella frågor har Fotografiska ett tydligt inflytande och spelar en aktiv roll i det svenska samhället. Museets mål är enkelt ”To inspire a more conscious world”, att genom fotografiets kraft föra människor samman, öka medvetenheten och skapa positiv påverkan.

Fotografiska öppnade i Stockholm 2010, men nu växer familjen och öppnar i Telliskivii Creative City i Tallinn och Park Avenue i New York. Genom att etablera sig där vill Fotografiska omdefiniera den traditionella museiupplevelsen och skapa mötesplatser där människor bjuds in att hänga och umgås, inspireras, ifrågasätta det som tas för självklart och växa som individer. Det händer något när du möter konsten – du möter dina medmänniskor och du möter dig själv.

Continue Reading

Marknadsnyheter

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt

Published

on

By

Torbjörn Söderberg

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg pratar med Jesper Norberg på EFN om börsens väg framåt. Man tar upp värderingar och makro, samt hur han själv väljer att agera.

JRS chefsstrateg Torbjörn Söderberg om börsen framåt
Continue Reading

Marknadsnyheter

Kreditkort skapar problem för USAs konsumenter – CNBC granskar

Published

on

By

CNBC pratar kredikort

CNBC tittar närmare på hur kreditkort skapar problem för konsumenterna i USA som får betala räntor på upp till 36 %, och ovanpå det kommer nya avgifter. När det skapar så här stora problem blir det ett problem för ekonomin som helhet, det är inte bara ett individuellt problem.

CNBC granskar kreditkort och problemen de skapar

Vi skrev nyligen om rekordhög belåning hos investerare i USA. Det är samma sak här, när det är så många individer som är så hårt belånade blir det ett problem för hela aktiemarknaden.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Varför går det så dåligt för Las Vegas?

Published

on

By

Vy över Las Vegas

Det pratas mycket om att Las Vegas har blivit tomt. Det kommer färre besökare både från USA och utlandet, i en sådan omfattning att vägar som förut var fyllda med bilar nu är smidiga att ta sig fram på. De enda som fortsatt verkar komma är affärsresenärerna.

Las Vegas får mycket kritik för att ha blivit för giriga. Hotellen har börjat lägga på alla möjliga konstiga avgifter för att tjäna mer, restaurangerna lägger på avgifter och dessutom har det tillkommit flera nya skatter. Besökarna känner sig lurade.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 Tanalys