Connect with us

Marknadsnyheter

Full fart framåt! – En interju med Hamlet Pharmas nya VD

Published

on

Martin Erixon är ny VD för Hamlet Pharma. Och full av entusiasm.

”Jag tror stenhårt på det här bolaget”

”Nu har vi kommit så långt kliniskt att vi har fas III framför oss. Nästa steg är att registrera det”.

Den 44-årige Malmöbon och trebarnspappan har en gedigen kunskap om läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin och har trots sina unga år verkat i dessa i över 20 år. Att studierna skulle handla om kemi bestämde han tidigt i livet.

”Jag har alltid velat förstå hur saker och ting fungerar och varit nyfiken på hur allt hänger ihop”, säger han.

”Min tanke var att om jag läser kemi på universitetet så kommer jag att få svar på en väldigt massa frågor som intresserar mig. Jag kan nog säga att jag hade siktet inställt på läkemedelsbranschen väldigt tidigt”

När nu Martin gått in som VD i Hamlet Pharma är företaget ingen ny bekantskap för honom.

”Nej, för tre år sedan blev jag kontaktad av en vän som undrade om jag ville luncha med Catharina Svanborg och prata om ett företag som jobbar med att bota cancer. På den vägen är det”

Martin har de senaste åren stundvis haft en rådgivande roll på Hamlet Pharma som han delat med en tjänst på Tetra Pak. Men nu är det alltså Hamlet på heltid.

Men låt oss ta det från början.  Martin pluggade kemi i Lund 1997-2001 som resulterade i en Master of Science. Efter examen började han omedelbart att arbeta med ”Medical and biological research” för medicinteknikföretaget Gambro, i dag Baxter.

”Vi forskade på läkemedelsvätskor för dialyspatienter och var världsledande inom området där vi lyckades vända en hel branch med våra forskningsreultat.  Vi hade nära kontakter med Lunds universitet så därför var det naturligt att jag hoppade på en forskarutbildning som industridoktorand. Den skulle enligt kursplanen bedrivas på halvtid och ta åtta år, men jag klarade det på fem”.

Forskningsarbetet resulterade i en doktorsexamen i kemi  med inriktning Analytisk kemi. 

Under årens lopp har Marin Erixon lärt sig läkemedelsindustrin och har skaffat sig stor erfarenhet av hur branschen fungerar.

”Nu ska jag naturligtvis fortsätta att använda den kunskapen. Jag vet också hur man jobbar i stora globala organisationer och har viss erfarenhet av avtalsprocesser från mitt  tidigare arbete”.

Beskriv dig själv i några få ord:

”Jag är teamdrivande och jag vill att alla ska känna att de är med på tåget, att de är delaktiga. Jag tycker om att lägga upp strategier, hitta lösningar. En bra egenskap är att jag sällan ger upp utan alltid hittar nya vägar.

Är du arbetsnarkoman?

”Låt mig säga att jag inte har 40-timmarsvecka”.

Är du en krävande chef?

”När situationen kräver det.  Men jag vet jag att jag arbetar med professionella människor.”

När Martin beskriver arbetsmiljön i forskargruppen blir han nästan lyrisk:

”Man ska veta att bolaget samarbetar med briljanta unga forskare som lockats till forskningen från olika delar av världen. På labbet talar vi om nya genombrott i forskningen nästan varje vecka som dessutom publicerats i högt rankade tidsskrifter vilket säger en hel del om kvaliteten och uppfinningsrikedomen i forskningen. Därför är det så klart en väldigt stimulerande miljö för en nyfiken människa som jag. Det blir lite av en Discovery-fabrik”.

Han fortsätter:

”Dessutom tar vi ju in mycket hjälp på konsultbasis med patent, registreringar och tillståndsprocesser med mera. Organisationen är mycket kompetent.” 

Var finns Hamlet Pharma om fem år?

”Då har Fas III gått bra, läkemedelsgodkännandena i USA och Europa är klara för behandling av urinblåscancer och vi har genererat inkomster till bolaget via exempelvis licensiering.

Forskningen har också tagit flera steg framåt med Bamlet som läkemedel, alltså proteinet framtaget ur komjölk. Det finns redan mycket kunskap om Bamlet och dess positiva egenskaper.

En viktig anledning till Martins entusiasm över Hamlet Pharma och läkemedlet är att behandlingen hittills inte har haft några toxiska/giftiga effekter på patienten.  Problemet vid en vanlig cancerbehandling är ju att den dödar alla celler. Vårt läkemedlet dödar mest de sjuka cellerna men lämnar de friska cellerna i fred.

Att jobba med läkemedel är att försöka lindra mänskligt lidande, att bota helt eller delvis och öka livskvaliteten.

”Man ska alltid tänka att det finns en patient som får ett bättre liv tack vare nya upptäckter. När jag en gång i tiden jobbade på Gambro var jag med om olika medicinska tester i verkligheten, fick träffa patienter och verkligen se hur mycket bättre de blev efter haemodialys.

”Det perspektivet är verkligen viktigt om man ska vara med och driva läkemedelsutveckling”.

Interjuare:  Jan-Olof Bengtsson

För mer information, kontakta

Catharina Svanborg, Styrelseordförande och grundare av Hamlet Pharma, +46 709 42 65 49

catharina.svanborg@med.lu.se

Hamlet Pharma, vars aktier är noterade på Spotlight Stock Market, är ett bolag som bedriver läkemedelsutveckling baserat på ett tumördödande protein-lipidkomplex, HAMLET, bildat av två naturliga och ofarliga molekyler som finns i bröstmjölk. Utvecklingen syftar till att ta fram preparat som primärt ska användas för behandling och prevention av cancersjukdomar. Alpha1H är den syntetiska varianten av HAMLET, som möjliggjort utvecklingen av substans för kliniska prövningar. Hamlet Pharma driver kliniskt utvecklingsarbete med Alpha1H på patienter med blåscancer, en svårbotad och kostsam cancerform och avser att utöka sin verksamhet till att omfatta andra cancerformer. De första kliniska resultaten visar att läkemedelskandidaten Alpha1H är verksam mot blåscancer utan att orsaka svåra biverkningar. Hamlet Pharma utvecklar också BAMLET, som är ett molekylärt komplex bildat av bovint α-laktalbumin och oljesyra. Forskning på möss tyder på att lokal BAMLET-behandling kan vara effektiv mot koloncancer.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.