Marknadsnyheter
Gallerian stärker sitt matutbud med sex nya restauranger


Det kulinariska utbudet i Gallerian utökas nu ytterligare med sex nya koncept inom mat. Hälsosamt och vällagat är en röd tråd bland nyheterna, som ska möta en ökad efterfrågan på mat och dryck på handelsplatsen.
Den ikoniska handelsplatsen Gallerian fortsätter att utvecklas som destination för mat och dryck. Enligt en kundundersökning ökar antal personer som besöker Gallerian just för matens skull, och bland Gallerians kunder är ”gå på restaurang” det näst största intresset. För att möta den ökande efterfrågan stärker Gallerian nu sitt utbud inom mat och dryck med sex nya koncept – Ta’ameya, Snack Bar, Asian Street Kitchen, Neotoki, Reload och Il Solito.
Ta’ameya bjuder på nyttig och till stor del växtbaserad street food, med bland annat egyptisk falafel gjord på favabönor. Maten lagas från grunden utan onödiga tillsatser, med hembakt bröd, egenrostade kryddor och egna såser. Tameya, som sedan tidigare finns i Vasastan och på Södermalm, öppnade i Gallerian i början av augusti på plan 4.
– Vi är så taggade på att få öppna i Gallerian och kunna erbjuda magisk och nyttig mat lagad från grunden till bra pris för alla som är ute och shoppar eller sitter och sliter på jobbet, säger Erik Jakobsson, delägare, Ta’ameya.
Bakom Snack Bar, som sedan tidigare finns i K25 och på Teatern i Ringen centrum, står kockarna Linus Ahlstedt och Mikael Gröndal. Här kan man ta del av det sydfranska köket, med mackor, sallader och såklart signaturrätten – kebab med kalvkött och sauce blanche. Snack Bar öppnar i Gallerian i början av september på Regeringsgatan 25.
I Norra Vinterträdgården öppnar Asian Street Kitchen i slutet av oktober. Här kommer man kunna ta del av asiatisk mat med influenser från Thailand, Japan, Korea och Vietnam. På menyn finns rätter som doftande ramen och smakrika asiatiska burritos och maten kombinerar traditionella smaker med en modern twist. Samtidigt och i samma lokaler öppnar även Reload. Här kan man ladda med hälsosam mat och mellanmål. Med noga utvalda råvaror och utan onödiga tillsatser serveras här bland annat sallader, bowls, smoothies och wraps. Reload finns sedan tidigare vid Hötorget, Sveavägen och på Centralstationen i Stockholm.
I slutet av maj öppnade Neotoki på gatuplan (plan 3) i Gallerian. Här finns asiatisk street food inspirerad av de livliga nattmarknaderna i Osaka, Seoul och Taipei. Utöver mat som crispy Kachi Burger serveras här bubble tea och för den leksugne finns claw machines och blind box-spel. Under våren öppnade även Il Solito på gatuplan, som erbjuder frukost, lunch och fika med en italiensk touch tillagade med råvaror i säsong.
– Vi är stolta över det breda restaurangutbudet här i Gallerian och glada över att det nu stärks ytterligare. De nya koncepten har något för alla smaker och vi tror att de kommer uppskattas mycket bland våra matintresserade besökare, säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian.
För den nyfikne finns möjlighet att testa de nya restaurangerna under Gallerians matfestival Gallerian Food Park, som arrangeras för fjärde året i rad den 3-5 oktober. Under tre dagar byggs en Food Park upp på Kocks torg i Gallerians hjärta och besökarna kommer kunna ta del av smårätter från Gallerians och Urban Escapes breda utbud av restauranger och caféer.
För mer information
Bodil Hassel, presskontakt
bodil.hassel@amffastigheter.se
073-270 62 34
Om Gallerian
Gallerian har varit en självklar shoppingdestination i Stockholm sedan invigningen 1976. Den ikoniska handels- och mötesplatsen lockar årligen miljontals besökare för shopping, umgänge, upplevelser och event. Här finns idag ett 40-tal butiker med en mix av svenska och internationella varumärken, flertalet flaggskeppsbutiker, ett 30-tal restauranger och caféer samt flera service- och skönhetskoncept.
Gallerian är en del av citykvarteret Urban Escape, ett av Stockholms mest moderna och attraktiva affärs- och handelskvarter. Kvarteret är hemvist åt flera framstående bolag, hotellen At Six och Hobo och har ett stort utbud av restauranger, caféer och takbarer. Sedan 2023 ägs Urban Escape av AMF och AP7. AMF Fastigheter fortsätter att utveckla och förvalta kvarteret. Läs mer på www.gallerian.se.
Taggar:
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke