Connect with us

Marknadsnyheter

Gasum öppnar biogasanläggningen i Nymölla, den första i Sverige som producerar flytande biogas av processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla

Published

on

En banbrytande biogasanläggning i Nymölla, Sverige, är resultatet av ett partnerskap mellan energibolaget Gasum och leverantören av förnybara material Stora Enso. Genom att omvandla processvatten från Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla till flytande biogas (LBG) kommer anläggningen att producera förnybart bränsle för vägtransporter, industrin och sjöfartssektorn. Det här samarbetet inom cirkulär ekonomi är det första i sitt slag i Sverige. Anläggningen, som har byggts och drivs av Gasum, kommer att öppnas den 27 april 2021, och på invigningen kommer Sveriges miljö- och klimatminister och vice stadsminister Per Bolund att delta.

Planerna inleddes 2018 när de två företagen undertecknade ett avtal om att tillåta Gasum att bygga en biogasanläggning bredvid Stora Ensos pappersbruk i Nymölla i södra Sverige. Processvattnet som genererades i brukets produktionsprocess kommer att hanteras på den nya anläggningen för att utvinna det organiska materialet, som sedan omvandlas till biogas och som senare kondenseras. Biogas är ett förnybart bränsle som minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent jämfört med konventionella fossila bränslen som exempelvis diesel, när det används av segmentet tunga transporter. 

Tre år senare är anläggningen officiellt redo att öppnas, den 27 april 2021. Se invigningen här kl 14.00-15.30 

”Drivkraften bakom detta banbrytande projekt var det gemensamma intresset att minska utsläppen av koldioxid och skapa någonting värdefullt av avfall. Resultatet är en anläggning som kan producera 75–80 GWh flytande biogas per år, vilket motsvarar den årliga bränsleförbrukningen för upp till 200 lastbilar. Efterfrågan på renare bränslen och transporter är enorm – byggandet och invigningen av anläggningen kommer att göra det möjligt för biogas att uppnå den industriella skala som krävs för uppfylla behoven inom sjöfarten, tunga transporter och andra industriella aktörer som vill minska sitt koldioxidavtryck” säger Johanna Lamminen, VD på Gasum.

”Hållbarhet och resurseffektivitet är kärnan i vår verksamhet. Det här projektet är ett bra exempel på hur vi kan uppnå dessa mål och bistå våra kunder med att möta sina hållbarhetsmål med hjälp av våra produkter. Vi är alltid på jakt efter de mest innovativa och hållbara lösningarna, vilket förutsätter att vi samarbetar med likasinnade bolag såsom Gasum. Vi har arbetat med det här projektet i tre år och är glada över att se anläggningen öppnas officiellt”, säger Kati ter Horst, Executive Vice President på Stora Enso Paper

Den totala investeringen i Nymölla uppgår till nästan 450 miljoner kronor, och Gasum investerar 270 miljoner kronor i projektet, Stora Enso 50 miljoner kronor och ytterligare 121,5 miljoner kronor i form av ett bidrag från Naturvårdsverket, via ”Klimatklivet”. Klimatklivet är ett initiativ för stöd till lokala och regionala innovationer för att minska utsläppen av koldioxid.

På den digitala invigningsceremonin för biogasanläggningen i Nymölla kommer Sveriges miljö- och klimatminister och vice stadsminister Per Bolund att närvara, och prata om vikten av den cirkulära ekonomin.

Öppnandet av biogasanläggningen bidrar till att produktionen av biogas (LBG) i Sverige når industriell skala. Produktionsökningen behövs inom många sektorer där det för närvarande finns en efterfrågan på bränslen som kan minska koldioxidutsläppen, såsom tunga transporter, sjöfarten och industrin. Samriskprojektet i Nymölla är ett bra exempel på hur olika industrier och sektorer kan samarbeta för att minska utsläppen som helhet.

Om produktionen av biogas av processvatten från pappersbruket

Stora Ensos massa- och pappersbruk i Nymölla producerar 340 000 ton massa och 485 000 träfritt kontorspapper varje år. Gasums biogasanläggning ligger i samma område som pappersbruket och är kopplat till pappersbrukets befintliga avloppssystem.

Det mottagna processvattnet behandlas i en anaerob reaktor där det organiska innehållet omvandlas till metan – biogas. De anaerobt behandlade processvattnet, som nu innehåller 50–60 procent mindre organiska ämnen, leds tillbaka till pappersbrukets befintliga aeroba avloppsreningsverk. Den producerade biogasen uppgraderas och kondenseras. I kondenseringsprocessen kyls biogasen ner till -162 grader Celsius när den går in i vätskefasen.  Den flytande biogasen lagras i stora förvaringstankar innan den hämtas upp och transporteras av Gasums lastbilar till bland annat tankstationer över hela landet.

Relaterat bildmaterial finns i denna länk

För ytterligare information, kontakta:

Johanna Lamminen, Chief Executive Officer, Gasum Oy
(Nathalie Vaittinen, ledningsassistant, nathalie.vaittinen@gasum.com)

Johan Grön, Vice President, Biogas, Gasum
Telefon +358 40 546 4186, johan.gron@gasum.com

Olga Väisänen, Vice President, Communications and Sustainability, Gasum Oy
Telefon. +358 40 554 0578, olga.vaisanen@gasum.com

Energibolaget Gasum är experter inom den nordiska gassektorn och på energimarknaden. Gasum erbjuder experttjänster inom renare energi och på energimarknaden för industri och kraftvärmeproduktion, samt renare bränslelösningar för väg- och sjötransporter. Företaget hjälper kunderna att minska både sitt eget och sina kunders koldioxidavtryck. Tillsammans med sina samarbetspartner främjar Gasum utvecklingen mot en koldioxidneutral framtid på land och till havs. Gasum-koncernen har omkring 380 anställda i Finland, Norge, Sverige och Tyskland. Gasum ägs av finska staten. www.gasum.com/sv

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Pressinbjudan: Valdebatt om äldrepolitiken i EU

Published

on

By

Hur påverkar årets val till EU-parlamentet Sveriges äldre? Den 20 maj möts alla riksdagspartier i en debatt där åhörarna får svar på den frågan. Arrangörer är Pensionärernas riksorganisation (PRO), SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna i samarbete med nyhetssajten News55.se.

Våra organisationer har vid flera tillfällen genomfört Äldreriksdagen, ett evenemang där vi lyft frågor som särskilt berör Sveriges äldre och som förtjänar större utrymme i den politiska debatten.

I den här debatten kommer vi att lyfta frågor om bedrägerier mot äldre, läkemedelsbrist och att priserna på såväl mat som el har gjort det dyrt att leva. Vi som är äldre är många och vi blir allt fler. Vad bör EU göra för att den växande skaran äldre ska kunna leva aktivt, självständigt och vara delaktiga i samhället på samma villkor som andra?

Representanter från samtliga riksdagspartier deltar
I debatten möts Heléne Fritzon (S), Dick Erixon (SD), Tomas Tobé (M), Hanna Gedin (V), Karin Ernlund (C), Michaela Hollis (KD), Lennart Tonell (MP) och Anna Maria Corazza Bildt (L).

Medverkar gör Åsa Lindestam, ordförande för PRO, Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna och Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna. Artur Ringart, grundare av News55.se och tidigare programledare på SVT, är moderator.

Tid och plats
EU-valsdebatten hålls den 20 maj kl. 14.00–15.30 i Skandiahuset, Lindhagensgatan 86, Stockholm. Anmäl om du vill delta på plats till petra.berg@skpf.se. SVT Forum kommer att sända debatten i efterhand.

Kontakter
Artur Ringart, News55.se, artur.ringart@news55.se eller 070-510 04 20
Petra Berg, pressansvarig SKPF Pensionärerna,
petra.berg@skpf.se eller 072-088 17 18

Continue Reading

Marknadsnyheter

Rättelse kring sista dag för teckning av TO4

Published

on

By

Tyvärr har det i tidigare PM meddelats att sista dagen för teckning av optioner i Zoomabilitys serie TO4 skulle vara 14 maj. Det korrekta datumet är 15 maj.

Vi beklagar denna fesksrivning, men vill också göra marknaden medveten om att sista dag för handel med TO4 är idag den 13 maj.

För mer information kontakta:

Pehr-Johan Fager, VD
pj@zoomability.com
0709-203961

Om Zoomability Int. AB (publ) 

Zoomability har utvecklat och säljer en terränggående elrullstol Zoom Uphill®, anpassad för personer med funktionsnedsättning i de nedre extremiteterna, men som också passar alla som vill ha en häftig körupplevelse. Den har rönt stor uppmärksamhet främst i USA, men även i Sverige och övriga Europa. Det är en hybrid mellan traditionella eldrivna rullstolar-PWC, från tillverkare som Permobil, Sunrise och Invacare, och fyrhjulingar-ATV. Zoom Uphill® har funktionaliteten och de ergonomiska kvalitéerna som en PWC och körkapacitet och stabiliteten som hos en ATV. Den är unik i sin design då den tack vare sin patenterade bottenplatta är både lätt och smidig såväl som stark och stabil och lämpar sig därför både för tuff terräng och urbana miljöer. Zoom Uphill® möjliggör ett friare liv för personer med begränsad rörelseförmåga. Det kan vara människor med olika typer av funktionshinder, lungkapacitet eller styrka i kroppen. 

Zoom Uphill® är registrerad som medicintekniskt hjälpmedel enligt MDR 2017/745 och testad enligt rullstoldirektivet EN12184.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Guideline Geo har vunnit en affär i Tanzania på 8 MSEK

Published

on

By

Guideline Geo har vunnit en större upphandling från Vattenministeriet i Tanzania med ett ordervärde på 8 MSEK. Ordern omfattar nio geofysiska system som kommer att användas för att kartlägga nya grundvattentäkter och se till att de nyttjas på ett hållbart sätt.

Guideline Geo har vunnit en större upphandling från Vattenministeriet i Tanzania genom sina lokala partners, Kiure Engineering Ltd och Infinite GeoSol LLC. Ordern omfattar nio system inom resistivitet, ABEM Terrameter LS2, och inkluderar även utbildning och support lokalt i Tanzania.

”Det är tydligt att allt fler länder väljer att investera i geofysiska lösningar för att kartlägga och övervaka sitt grundvatten. Vattenministeriet i Tanzania valde att investera i ABEM Terrameter LS2 för sitt utvecklingsprojekt”, säger Anders Andreasson, Säljchef för EMEA på Guideline Geo.

Den snabbast växande marknaden för Guideline Geo är ”Ground Water Management”, dvs att kartlägga nya grundvattentäkter och se till att befintligt grundvatten nyttjas på ett hållbart sätt genom att monitorera för föroreningar eller överuttag. Guideline Geo har flertalet lösningar och geofysiska metoder som lämpar sig väl för området.

Leveranserna är planerade till andra och tredje kvartalet 2024.

För ytterligare information kontakta:

Anders Andreasson, Head of Sales EMEA, Guideline Geo AB (publ.), tel: +46 76 599 55 55

Malin Siberg, CEO, Guideline Geo AB (publ.), tel: +46 73 044 60 11

www.guidelinegeo.com 

Denna information är sådan information som Guideline Geo AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 13 maj 2024, klockan 13:20 CEST.

Guideline Geo (GGEO) är listat på Nasdaq First North Growth Market med Redeye AB som Certified Adviser.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.