Connect with us

Marknadsnyheter

Godare tång med fermentering

Published

on

Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.

Det är forskare i bioteknik vid Lunds universitet som laborerat med att låta färsk tång bada i en lag med mjölksyrebakterier. Varför? Jo, den torkade tång som säljs som mat idag upplevs ofta ha en lite för ”fiskig” smak. Med fermentering blir smaken mildare utan att göra avkall på den karaktäristiska umamismaken. 

Ytterligare två fördelar med att fermentera tång är att man slipper en energikrävande torkningsprocess samt att mjölksyrebakterierna som växer till sig under jäsningen har visat sig minska eventuella skadliga tungmetaller. Godare, nyttigare och miljövänligare, med andra ord.

Kan rena Östersjön
Oavsett tillagningsmetod är tång både nyttigt och potentiellt bra för miljön. Nyttig för att den innehåller många värdefulla näringsämnen. Miljövänlig för att det till havs finns stora lediga odlingsytor som inte tar upp landmark.

– Tång skulle kunna bidra med att rena Östersjön och andra hav, eftersom den använder koldioxid som finns i havsvattnet. Den tar även upp kväve och fosfor och behöver därför ingen gödning eller vattning för den delen, säger Eva Nordberg-Karlsson, professor i bioteknik vid LTH, Lunds universitet och den som leder forskargruppen.

Stimulerar tillväxt av nyttiga tarmbakterier
I labbet i Lund finns en labbkopia av våra tarmar, en så kallad tarmsimulator. Där låter man födan ligga mellan 24  till 70 timmar, det vill säga motsvarande den tid som det tar för maten att passera magen.

I tarmkopian har samma bruna tångsort som använts i fermenteringen passerat. Analysen av ”avföringen” visar att både jäst och ojäst tång stimulerar tillväxt av nyttiga magbakterier. Dessutom frigörs hälsosamma kortkedjiga fettsyror. 

Jäsningen bidrar till att konservera tången genom att sänka pH till under 4.3 vilket hindrar tillväxt av oönskade bakterier.

Smaken uppskattas 
Också smaken har utvärderats av en panel bestående av tjugo personer. Samtliga gav fermenterad tång ett högre betyg jämfört med torkad eller färsk. För att ytterligare höja smakupplevelsen blandades den fermenterade tången med en syrlig afrikansk frukt – baobab – som importerats av ett startup-företag i Lund. Denna blandning blev mycket uppskattad och fick ett mycket gott betyg av smakpanelen. 

– Om allt går enligt planen kommer man att kunna köpa tång-baobab-spread i butikerna om några år, säger Eva Nordberg Karlsson. 

Tungmetaller försvinner
En annan utmaning med tång som mat är att man måste säkerställa att den inte innehåller tungmetallerna kadmium, bly och kvicksilver, arsenik eller jod i mängder som kan vara ohälsosamma. 

– Våra studier visar att mjölksyrabakterierna faktiskt minskade dessa ämnen så att tången klarar Livsmedelsverkets krav, säger Eva Nordberg-Karlsson.

Har varit en lång startsträcka 
Tång som mat är etablerat i Asien, men har först på senare år fått ett ökat intresse i Europa. Forskningen inom området ökar nu mycket, enligt Eva Nordberg Karlsson. 

– Det har varit en lång startsträcka, men vi börjar förstå alltmer. Mycket har hänt det senaste tre, fyra åren, där man inte bara använder hela tången utan även isolerar olika komponenter för att öka utnyttjandet av tången. 

Det finns ytterligare några forskargrupper i världen som jobbar med fermenterad tång, men än så länge finns väldigt få produkter på marknaden, så det finns mycket kvar att göra, enligt Eva Nordberg-Karlsson.

Fakta: Tång som havsgrönsak
Tång har potential att vara en del av framtidens matförsörjning. Denna sjöväxt innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, antioxidanter och olika typer av ovanliga kolhydrater och stimulerar tillväxt av nyttiga mjölksyrebakterier. 

Tång har under flera århundranden varit en viktig livsmedelsråvara i Sydostasien. På andra håll är det skralare. Mikroalger såsom spirulina kan odlas i labb och förekommer sparsamt som hälsokost. Makroalger – det vill säga tång – äter vi mest när vi köper japansk mat, till exempel sushi. 

För mer information, kontakta Eva Nordberg-Karlsson, +46462224626, +46705279128 eva.nordberg_karlsson@ple.lth.se

Presskontakt inkl bilder: Kristina Lindgärde, kristina.lindgarde@kommunikation.lu.se 046-2220769

Foto Eva Nordberg-Karlsson. Lunds universitet

För mer information, kontakta Eva Nordberg-Karlsson, +46462224626, +46705279128 eva.nordberg_karlsson@ple.lth.se

Presskontakt inkl bilder: Kristina Lindgärde, kristina.lindgarde@kommunikation.lu.se 046-2220769

Foto Eva Nordberg-Karlsson. Lunds universitet

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.