Marknadsnyheter
Godare tång med fermentering
Jäst tång? Mycket godare än det låter tycker de som provat och forskare hoppas nu att syrad tång, i stället för dagens torkade, ska bli det stora genombrottet för tång som mat.
Det är forskare i bioteknik vid Lunds universitet som laborerat med att låta färsk tång bada i en lag med mjölksyrebakterier. Varför? Jo, den torkade tång som säljs som mat idag upplevs ofta ha en lite för ”fiskig” smak. Med fermentering blir smaken mildare utan att göra avkall på den karaktäristiska umamismaken.
Ytterligare två fördelar med att fermentera tång är att man slipper en energikrävande torkningsprocess samt att mjölksyrebakterierna som växer till sig under jäsningen har visat sig minska eventuella skadliga tungmetaller. Godare, nyttigare och miljövänligare, med andra ord.
Kan rena Östersjön
Oavsett tillagningsmetod är tång både nyttigt och potentiellt bra för miljön. Nyttig för att den innehåller många värdefulla näringsämnen. Miljövänlig för att det till havs finns stora lediga odlingsytor som inte tar upp landmark.
– Tång skulle kunna bidra med att rena Östersjön och andra hav, eftersom den använder koldioxid som finns i havsvattnet. Den tar även upp kväve och fosfor och behöver därför ingen gödning eller vattning för den delen, säger Eva Nordberg-Karlsson, professor i bioteknik vid LTH, Lunds universitet och den som leder forskargruppen.
Stimulerar tillväxt av nyttiga tarmbakterier
I labbet i Lund finns en labbkopia av våra tarmar, en så kallad tarmsimulator. Där låter man födan ligga mellan 24 till 70 timmar, det vill säga motsvarande den tid som det tar för maten att passera magen.
I tarmkopian har samma bruna tångsort som använts i fermenteringen passerat. Analysen av ”avföringen” visar att både jäst och ojäst tång stimulerar tillväxt av nyttiga magbakterier. Dessutom frigörs hälsosamma kortkedjiga fettsyror.
Jäsningen bidrar till att konservera tången genom att sänka pH till under 4.3 vilket hindrar tillväxt av oönskade bakterier.
Smaken uppskattas
Också smaken har utvärderats av en panel bestående av tjugo personer. Samtliga gav fermenterad tång ett högre betyg jämfört med torkad eller färsk. För att ytterligare höja smakupplevelsen blandades den fermenterade tången med en syrlig afrikansk frukt – baobab – som importerats av ett startup-företag i Lund. Denna blandning blev mycket uppskattad och fick ett mycket gott betyg av smakpanelen.
– Om allt går enligt planen kommer man att kunna köpa tång-baobab-spread i butikerna om några år, säger Eva Nordberg Karlsson.
Tungmetaller försvinner
En annan utmaning med tång som mat är att man måste säkerställa att den inte innehåller tungmetallerna kadmium, bly och kvicksilver, arsenik eller jod i mängder som kan vara ohälsosamma.
– Våra studier visar att mjölksyrabakterierna faktiskt minskade dessa ämnen så att tången klarar Livsmedelsverkets krav, säger Eva Nordberg-Karlsson.
Har varit en lång startsträcka
Tång som mat är etablerat i Asien, men har först på senare år fått ett ökat intresse i Europa. Forskningen inom området ökar nu mycket, enligt Eva Nordberg Karlsson.
– Det har varit en lång startsträcka, men vi börjar förstå alltmer. Mycket har hänt det senaste tre, fyra åren, där man inte bara använder hela tången utan även isolerar olika komponenter för att öka utnyttjandet av tången.
Det finns ytterligare några forskargrupper i världen som jobbar med fermenterad tång, men än så länge finns väldigt få produkter på marknaden, så det finns mycket kvar att göra, enligt Eva Nordberg-Karlsson.
Fakta: Tång som havsgrönsak
Tång har potential att vara en del av framtidens matförsörjning. Denna sjöväxt innehåller proteiner, vitaminer, mineraler, antioxidanter och olika typer av ovanliga kolhydrater och stimulerar tillväxt av nyttiga mjölksyrebakterier.
Tång har under flera århundranden varit en viktig livsmedelsråvara i Sydostasien. På andra håll är det skralare. Mikroalger såsom spirulina kan odlas i labb och förekommer sparsamt som hälsokost. Makroalger – det vill säga tång – äter vi mest när vi köper japansk mat, till exempel sushi.
För mer information, kontakta Eva Nordberg-Karlsson, +46462224626, +46705279128 eva.nordberg_karlsson@ple.lth.se
Presskontakt inkl bilder: Kristina Lindgärde, kristina.lindgarde@kommunikation.lu.se 046-2220769
Foto Eva Nordberg-Karlsson. Lunds universitet
För mer information, kontakta Eva Nordberg-Karlsson, +46462224626, +46705279128 eva.nordberg_karlsson@ple.lth.se
Presskontakt inkl bilder: Kristina Lindgärde, kristina.lindgarde@kommunikation.lu.se 046-2220769
Foto Eva Nordberg-Karlsson. Lunds universitet
Marknadsnyheter
Inbjudan till presentation av Hoist Finance fjärde kvartal 2024
PRESSMEDDELANDE |
Stockholm 20 januari 2025 |
Hoist Finance publicerar rapporten för det fjärde kvartalet 2024 den 7 februari 2025, runt klockan 07:30 (CET). En kombinerad presentation och telefonkonferens kommer att hållas klockan 09:30 (CET) samma morgon. Harry Vranjes, VD, och Christian Wallentin, CFO och vice VD, kommer att presentera och kommentera rapporten.
Om ni önskar delta via webcast, gå in på nedan länk. Via webcasten kommer det finnas möjlighet att ställa frågor skriftligen.
https://hoist-finance.events.inderes.com/q4-report-2024
Om ni önskar delta via telefonkonferens, registrerar er via nedan länk. Efter registrering får ni ett telefonnummer och ett konferens-ID för att logga in till konferensen. Via telefonkonferensen kommer det finnas möjlighet att ställa frågor muntligt.
https://conference.inderes.com/teleconference/?id=5003397
Presentationen och rapporten kommer att finnas tillgängliga på www.hoistfinance.com.
För mer information, vänligen kontakta:
Karin Tyche, Chief Investor Relations and Communications Officer
ir@hoistfinance.com
+46 76 780 97 65
Om Hoist Finance
Hoist Finance är en förvaltare specialiserad på förfallna lån. I över 25 år har vi fokuserat på att investera i och förvalta skuldportföljer. Vi är en partner till internationella banker och finansiella institut i hela Europa och förvärvar portföljer av förfallna lån. Vi är också en partner till privatpersoner och små och medelstora företag som befinner sig i en skuldsituation och vi skapar långsiktigt hållbara återbetalningsplaner som gör det möjligt för dem att omvandla förfallna skulder till skulder som betalas av. Vi finns på tolv marknader i Europa och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm. För mer information, besök www.hoistfinance.com.
Marknadsnyheter
Positiva resultat i djurtoxikologiska tester med Phal-501
Pilotstudien med djurtoxikologiska tester med Phal-501 till möss har nu färdigställts. Studien utfördes enligt följande plan:
Antal djur: 6 möss fick behandling och 3 möss ingick i kontrollgruppen.
Dos: Djuren fick ca 10 ggr högre dos än den högsta dos som planeras i människa.
Dosering: Testdjuren fick två doser Phal-501 oralt (via munnen) per dag i tre dagar, totalt 6 doser.
Parametrar: Kroppsvikt under studien.
Bedömning av djurens beteende i 30 min efter varje dos för att identifiera eventuella negativa reaktioner.
Konsistens och utseende på avföringen vid avslutning av studien.
Mikroskopisk bedömning av histologiska preparat infärgade med Hematoxylin och Eosin från tunntarm och tjocktarm för att identifiera eventuell irriterande/inflammatorisk effekt av Phal-501.
Resultat: Ingen ändring av kroppsvikten för något djur i studien.
Inga tecken på negativ reaktion hos något djur i studien under 30 min efter dos.
Normal konsistens/utseende på avföringen för samtliga djur i slutet på studien.
Histologisk bedömning visade normalt epitel (slemhinna) på samliga djur. Inga tecken på infiltration av inflammatoriska celler i vävnade hos något djur som tecken på inflammatorisk reaktion.
VD Staffan Skogvall: Dessa djurtoxikologiska tester visar tydligt att Phal-501 inte uppvisar några som helst negativa effekter i mag-tarmkanalen på ett däggdjur (mus). Det finns därför all anledning att bedöma att Phal-501 även kommer att tolereras mycket väl i människa i kommande kliniska studier! Vi hade inte kunna önska ett bättre utfall i denna djurstudie än det här!
Marknadsnyheter
Kulturminister Parisa Liljestrand har tagit emot förslag om organisering av ArkDes, Statens konstråd och Moderna museet
En utredare har haft i uppdrag att föreslå hur Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, kan inordnas i Moderna museet samt analysera om det är lämpligt att göra detsamma med Statens konstråd.
– Den statliga förvaltningen behöver vara kostnadseffektiv och ändamålsenligt organiserad, resurser behöver frigöras för att kunna kraftsamla runt kärnverksamheten. Jag ser fram emot att sätta mig in utredarens förslag, säger kulturminister Parisa Liljestrand.
Syftet är att skapa en sammanhållen myndighetsstruktur som stärker konst-, arkitektur-, form- och designområdet nationellt och internationellt, samt ökar effektiviteten och minskar sårbarheten.
Förslagen kommer nu att beredas i Regeringskansliet.
Harald Eiken
Pressekreterare åt kulturminister Parisa Liljestrand
Mobil: 076-781 42 09
harald.eiken@regeringskansliet.se
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke