Marknadsnyheter
Göteborg storsatsar på klimatneutralt byggande
Med ökade personresurser och nya medel förstärker Göteborg sitt arbete inom klimatneutralt byggande. Ett nytt EU-finansierat projekt ska vässa förutsättningarna för progressiva företag att bygga hållbara affärer i sektorn – baserade på cirkularitet eller val av klimatneutrala material.
Göteborg har blivit nationellt känt för starka exempel på återbruk vid renovering och nybyggen. Både privata och kommunala fastighetsaktörer har höga ambitioner inom cirkulärt byggande, och jobbar alltmer systematiskt med frågorna, både internt och i sina upphandlingar. Castellum, Platzer, Framtiden, Vasakronan och Hufvudstaden har de senaste två åren prisats som återbrukare och förebilder.
Men många fler – över 140 aktörer i hela bygg- och fastighetsbranschens värdekedja – har anslutit sig i den plattform för klimatneutralt byggande som Business Region Göteborg koordinerar. Här utbyter de idéer, diskuterar och tar initiativ som lägger grund för sänkta fossila utsläpp från fastighets- och byggsektorn.
Växlar upp
– Jag är otroligt tacksam över det fantastiska engagemang vi har upplevt så här långt. Utifrån en god start vill vi nu öka tempot i omställningen ytterligare, och jag är glad att vi har fått flera nyckelaktörer med oss, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg.
Göteborgs Stad har från och med i år skjutit till ytterligare tre miljoner kronor per år för att accelerera byggbranschens omställning. Nyligen kom också besked om att EU medfinansierar projektet Living Lab klimatneutralt byggande. Projektet har en budget på 32 miljoner kronor och drog i gång i augusti. Sedan i somras avsätter Business Region Göteborg därför drygt fyra tjänster i arbetet med klimatneutralt byggande och återbruk.
Åtta parter deltar i projektet som går ut på att visa klimatledarskap. Genom ett antal pilotprojekt och stöd i affärsomställning ska byggherrar utveckla och testa nya lösningar från små och medelstora pionjärföretag.
Piloter ska visa vägen
– Vi hoppas på riktigt spännande projekt, med stor potential att kunna skalas upp. Till exempel genom pionjärföretag som får chans att utveckla nya, efterfrågade produkter, processer och affärsmodeller. Vi vill självklart också engagera nya aktörer, entreprenörer och materialtillverkare här i Göteborgsregionen, och inspirera ännu fler, säger Susan Runsten, processledare för hållbart byggande.
Bygg- och anläggningssektorn står för runt en femtedel av Sveriges klimatutsläpp. Det är en stor och mångfacetterad sektor att jobba med. De flesta av de 20 000 bygg-, anläggnings- och fastighetsbolag som finns i Göteborgsregionen är just små eller medelstora.
– Göteborg ska ha ett klimatavtryck nära roll redan 2030, så det är hög tid att sänka avtrycket substantiellt från den byggda miljön redan nu. Det är fullt möjligt visar en ny avhandling från Chalmers. Genom det här projektet hoppas vi kunna visa hur det kan ske, säger Susan Runsten.
Mer om Living Lab klimatneutralt byggande
Projekt Living Lab klimatneutralt byggande ska bidra till en snabbare omställning och en uppskalning av klimatneutralt byggande i Göteborgsregionen. Målet är att stärka kapaciteten på Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande och möjliggöra testning och implementering av innovativa lösningar.
Projektpartners är:
- Business Region Göteborg (projektägare, mötesplatser och affärsutveckling)
- Förvaltnings AB Framtiden (strategiansvar för hållbart byggande inom Göteborgs Stad)
- Mölndals stad (anordnar mötesplatser kopplat till pågående byggprojekt)
- Centrum för management i byggsektorn, CMB, Chalmers (kunskapsförmedling och klimatledarskap)
- Framtiden Byggutveckling (pilot: Kvarteret Återbruket)
- Gothenburg CoValley (pilot)
- Vasakronan fastigheter (pilot: Kaj 16)
- Stadsfastighetsförvaltningen, Göteborgs stad (pilot: Förskolan Lerumsvägen)
Tillväxtverket har beviljat stöd ur den europeiska regionala utvecklingsfonden, det nationella regionalfondsprogrammet. Projektet löper över tre år (till 2027-12-31) och har en budget på 32 miljoner kronor, varav 13 kommer från EU (40 procent). Resterande del är finansiering från projektets partners.
Möjligt att sänka utsläppen
Ida Karlsson är forskare på Chalmers. Hennes doktorsavhandling Achieving net-zero carbon emissions in construction supply chains (2024) visar att det med dagens tillgängliga lösningar går att halvera utsläppen inom byggsektorn redan nu.
Kontaktpersoner:
Susan Runsten, processledare Hållbar stadsutveckling, Business Region Göteborg
031-367 62 12
susan.runsten@businessregion.se
Christian Borg, presschef, Business Region Göteborg
031-367 61 64
christian.borg@businessregion.se
________________________________
Business Region Göteborg ansvarar för näringslivsutveckling i Göteborgs Stad och representerar 13 kommuner i regionen. Business Region Göteborg ska bidra till att skapa fler arbetstillfällen och därigenom åstadkomma en hållbar tillväxt i Göteborgsregionens näringsliv. Detta gör vi genom att erbjuda kunskap och kontakter som skapar förutsättningar för dig som vill starta, etablera eller utveckla företag i regionen.
Marknadsnyheter
Firefly expanderar hos Fabege i Hammarby Sjöstad
Fabege fortsätter att stärka sitt kluster i Hammarby Sjöstad. Det internationella brandskyddsföretaget Firefly utökar lokalerna med cirka 1 900 kvm och förlänger avtalstiden med fyra år i Trikåfabriken 8. Totala förhyrningen omfattar därefter totalt 5 500 kvm och löper till och med 31 december 2028.
Hammarby Sjöstad växer och utvecklas och är sedan länge en eftertraktad stadsdel bland stockholmare. Med sitt naturnära läge, goda serviceutbud och utmärkta kommunikationer söker sig många spännande företag till området. Enligt vår senaste mätning av kundnöjdhet i Hammarby Sjöstad uppmättes att 100% av kunderna rekommenderar Hammarby Sjöstad som arbetsplats.
– Vi är glada över att vårt nära samarbete med Firefly både utökas och förlängs. Att få vara en del av våra kunders tillväxtresor är oerhört glädjande. Fastigheten blir i och med detta fullt uthyrd och vi har en bra blandning av hyresgäster som alla bidrar till Hammarby Sjöstads starka attraktionskraft, säger Per Tyrén, Marknadsområdeschef Hammarby Sjöstad på Fabege.
Det är lätt att ta sig till Hammarby Sjöstad. Här trafikerar tvärbanan, bussar, cykelbanor och båt. Från och med 2030 passerar tunnelbanans blå linje Hammarby Sjöstad från Kungsträdgården. Idag nås tunnelbanan vid Gullmarsplan inom tio minuters promenad.
– Att kunna erbjuda våra medarbetare en attraktiv arbetsplats i ett attraktivt sammanhang är viktigt. Vi har tillsammans med Fabege skapat en mötesplats som uppfyller både medarbetarnas och verksamhetens behov och önskemål, säger Anders Bergström, VD på Firefly.
Hammarby Sjöstad erbjuder service av innerstadskvalitet med ett brett och varierat utbud. Bland restaurangerna finns Eatery Luma, Carnegiebryggeriet, Niklas & Friends, Restaurang Göteborg och Magnus Johanssons bageri & konditori.
Firefly är ett internationellt brandskyddsföretag som hjälper industriföretag att skydda sig mot bränder och dammexplosioner.
För ytterligare information, vänligen kontakta:
Magnus Smedmark, Fastighetschef, tel 072 711 84 60, magnus.smedmark@fabege.se
Louise Isgren, Marknadschef, tel 073 027 98 26, louise.isgren@fabege.se
Marknadsnyheter
Tidigareläggning av delårsrapport för tredje kvartalet 2024 – Nytt publiceringsdatum 14 november 2024
Stockholm – 2024-11-14
Ledningen i Evolear AB (publ) har beslutat att tidigarelägga offentliggörandet av delårsrapporten för tredje kvartalet (juli-september) 2024. Rapporten kommer nu att publiceras torsdagen den 14 november 2024 efter marknaden stängt, istället för det tidigare kommunicerade datumet den 15 november 2024.
För mer information, vänligen kontakta:
Jesper Nord, VD Evolear AB (publ)
Mobile: +4673 329 13 29
Email: jesper@myfirstapp.com
Evolear AB
Evolear är ett edtech-bolag som erbjuder ett brett utbud av pedagogiska spel och applikationer genom våra varumärken Evolear, Vårt engagemang är att främja barns lärande och utveckling inom områden som matematik, genom att tillhandahålla roliga och interaktiva verktyg anpassade för olika åldrar och utvecklingsstadier.
Marknadsnyheter
Transport ställer sig utanför LO-samordningen
Transports förbundsråd har beslutat att stå utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen 2025.
Beslutet togs enhälligt med motiveringen att LO:s siffersättning på 4,2 procent är för låg, sett till förväntat utfall efter förhandlingar.
I senaste avtalsrörelsen stod Transport utanför LO-samordningen och kommer nu återigen att stå utanför samordningen.
”Många av våra kollektivavtal har tarifflöner och att ha en för lågt satt siffersättning blir problematiskt. Det riskerar att bli ett lönetak för oss eftersom vi har marginella möjligheter att förhandla mer pengar i lokala avtal. Förra gången stod vi utanför samordningen och vi gör det igen då det blev bra för våra medlemmar”, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.
Pressenheten
010-480 33 70
press@transport.se
Om oss
Svenska Transportarbetareförbundet är fackförbundet som organiserar en rad olika branscher och yrkesområden, inom främst transportnäring, renhållning och bevakningsbranschen. Förbundet bildades 1897.
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke