Connect with us

Marknadsnyheter

Gotländska Lilla Bjers vinnare av EU:s pris till bästa ekorestaurang

Published

on

I dag presenterar kommissionen åtta vinnare av EU:s första ekopris, från jordbrukare till restaurang. Bästa ekorestaurang går till Lilla Bjers på Gotland. 

Vinnarna kommer från Belgien, Frankrike, Italien, Kroatien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike och representerar tillväxt och innovation i EU:s ekologiska sektor och värdekedja. Deras insatser har bidragit till att minska jordbrukets inverkan på klimatet och miljön. Premiären för EU:s ekopris är den andra delen i firandet av Europeiska ekodagen som Europaparlamentet, rådet och EU-kommissionen lanserade förra året.

– Jag är imponerad av historierna bakom vinnarna. Det handlar om otroligt engagerade människor, organisationer och institutioner som har främjat ekologisk produktion långt innan trenden satte in och ofta under mycket svåra förhållanden. De kommer från vitt skilda platser i EU, vilket visar att ekologiskt jordbruk bedrivs med god spridning och hög kvalitet. Det ger mig hopp om vidareutvecklingen av den ekologiska produktionen och de fördelar den kan medföra för våra jordbrukare, landsbygder och samhället i stort, säger jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski vid prisutdelningen.

För att stimulera ekologisk produktion krävs en ökad efterfrågan på ekologiska produkter, och därför arbetar kommissionen med att lyfta fram fördelarna med ekologisk produktion. EU:s ekopris belönar olika aktörer längs den ekologiska värdekedjan som har utvecklat ett innovativt, hållbart och inspirerande projekt med ett verkligt mervärde för ekologisk produktion och konsumtion. Priset anordnas gemensamt av EU-kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommitténEuropeiska regionkommitténCopa-Cogeca och IFOAM Organics Europe, medan Europaparlamentet och rådet sitter i juryn för utmärkelserna.

Åtta priser delades ut:

  • Bästa kvinnliga jordbrukare till Nazaret Mateos Álvarez i Spanien. Nazaret Mateos Álvarez driver en anläggning för produktion av ekologisk svamp i norra Spanien. Hon har utvecklat en unik odlingsmetod som maximerar produktkvaliteten, minimerar råvaruanvändningen och drastiskt minskar vattenförbrukningen.
  • Bästa manliga ekojordbrukare till David Pejić i Kroatien. David Pejić driver den äldsta ekologiska gården nära Zagreb i Kroatien och odlar över 60 olika grödor. Gården är också tillägnad utbildning, fortbildning och rådgivning och innefattar även ett bageri och en restaurang.
  • Bästa ekoregion till Occitanie i Frankrike. Ekologisk produktion prioriteras vid utvecklingen av regionen Occitanie i södra Frankrike. För tillfället används 19 % av regionens jordbruksmark för ekologiskt jordbruk, med 13 265 jordbruksföretag på 608 285 hektar. Målet är att 30 % av all jordbruksmark ska brukas ekologiskt senast 2030. Regionen har en övergripande strategi som omfattar en inkluderande regional styrning och hela värdekedjan från produktion till konsumtion.
  • Bästa ekostad till Seeham i Österrike. Staden ligger i nordvästra Österrike och är medlem i Organic Cities Network Europe. Stadens offentliga matsalar, förskolor och skolor lagar och serverar enbart ekologisk mat. De har också ett nära samarbete med turistnäringen, vilket gör att de ekologiska produkterna når restauranger och hotell.
  • Bästa ekodistrikt till Associazione Bio-Distretto Cilento i Italien. Ekodistriktet Cilento investerar i hållbar och lokal livsmedelsproduktion och främjar dessutom turisminitiativ som ekostränder och ekovandringsleder. Detta leder till nya arbetstillfällen, ger bättre social sammanhållning och väcker nytt liv i området.
  • Bästa ekologiska SMF-företag till Goodvenience.bio i Tyskland. Det här företaget har tio anställda och producerar egentillverkade och ekologiska buljonger, soppor, såser, kryddor och oljor. De lägger stor vikt vid hållbar, cirkulär och innovativ produktion och främjar hälsosamma kostvanor via en receptblogg och matlagningsvideor.
  • Bästa ekohandlare till La ferme à l’arbre de Liège i Belgien. Denna småskaliga stormarknad håller hus på en gård och har sålt ekologiska produkter som kött och mjöl från hela regionen sedan 1978. Företaget har ett starkt fokus på hållbar och cirkulär produktion, använder grön energi, undviker förpackningar och begränsar utsläppen från transporter genom att fokusera på lokal upphandling.
  • Bästa ekorestaurang till Lilla Bjers i Sverige. Lilla Bjers ligger på Gotland och är en ekologisk gård och restaurang som drivs med ett ekologiskt helhetsgrepp. Gården producerar 300 olika grödor med rik biologisk mångfald och drivs med fossilfria bränslen. Restaurangen har även blivit ett nav för utbildning av unga ekologiska jordbrukare och kockar.

Ansökan till EU:s första ekopris skedde mellan den 25 mars och den 8 juni 2022 och de 24 finalisterna tillkännagavs i juli 2022. De valdes ut från ett urval av över 200 bidrag från 26 medlemsländer. Juryn för utmärkelserna bestod av företrädare för kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska regionkommittén, Copa-Cogeca och IFOAM Organics Europe samt företrädare för Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Alla aktörer eller institutioner längs den ekologiska värdekedjan välkomnades att delta och granskades mot kriterierna spetskompetens, innovation, hållbarhet och möjligheten att reproducera projektet på andra håll i EU, med tanken att bidra till ökad tillgänglighet av ekologiska produkter till överkomliga priser.

handlingsplanen för ekologisk produktion i EU beskrivs hur man ska uppnå målet att 25 % av EU:s jordbruksmark ska brukas ekologiskt senast 2030 och få till en betydande ökning av det ekologiska vattenbruket. Mer ekologisk produktion innebär mindre användning av konstgödsel, bekämpningsmedel och antimikrobiella medel och har positiva effekter på klimatet, miljön, marken, vattnet, den biologiska mångfalden och djurs välbefinnande – centrala mål i den europeiska gröna givenfrån jord till bord-strategin och strategin för biologisk mångfald.

Läs mer

EU:s ekopris

Ekologiskt jordbruk – översikt

Presskontakt

Anna REZETTE
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk vid EU-kommissionen i Sverige
+46 8 562 44 29
+46 72 084 99 95
anna-johansson.rezette@ec.europa.eu

Presskontakter EU-kommissionen i Bryssel
Miriam GARCIA FERRER

+32 2 299 90 75
miriam.garcia-ferrer@ec.europa.eu

Thérèse LEREBOURS
+32 2 296 33 03
therese.lerebours@ec.europa.eu

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Pressträff med Johan Pehrson och Lotta Edholm om skärmtid i förskolan

Published

on

By

Måndag den 2 oktober håller arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm en pressträff. Ministrarna ska presentera en nyhet för att minska skärmtid i förskolan.

Tid: 2 oktober 2023 kl. 11.30
Plats: På plats och digitalt. Föranmälda journalister kan delta på plats i Regeringens pressrum Rosenbad, Drottninggatan 1, eller digitalt via Zoom.

Praktisk information: Obligatorisk föranmälan senast måndag den 2 oktober kl. 10.00 via e-post till Ellen Pileblad, se presskontakt nedan. Ange namn, redaktion, om du vill delta på plats eller digitalt samt om du är reporter eller fotograf. Skicka också med kopia på presslegitimation.

Inpassering från kl. 11.00. Deltagande sker i mån av plats. Under pressträffen kommer de journalister som är på plats att vara de som först ställer frågor och genomför enskilda intervjuer. Journalister som deltar digitalt kommer att få praktisk information via mejl.

Du kan följa sändningen direkt eller se den i efterhand på regeringen.se.

Kontakt

Ellen Pileblad, presskommunikatör, Utbildningsdepartementet, ellen.pileblad@regeringskansliet.se 

Elin Frisk, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-281 08 06, elin.frisk@regeringskansliet.se

Christoffer Heimbrand, pressekreterare hos Johan Pehrson, 076-112 11 47, christoffer.heimbrand@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

RaySearch fördjupar samarbetet med P-Cure

Published

on

By

RaySearch Laboratories AB (publ) är glada att meddela att samarbetet med P-Cure fördjupas. Syftet är att effektivisera arbetsflödet i P-Cures protonbehandlingssystem genom integration med RaySearchs system RayStation®* och RayCare®*.

Det utökade samarbetet kommer att göra det möjligt för användare av P-Cures protonbehandlingssystem att använda RayStation och RayCare i en sömlöst integrerad miljö. P-Cures system är ett protonsystem utan gantry, med patienten i sittande postion, utformat för att passa in i vanliga bunkrar för linjäracceleratorer. Systemet har nyligen godkänts av FDA och används kliniskt av Hadassah Medical Center i Jerusalem – den enda protonanläggningen i Mellanöstern – för att behandla cancer i CNS, huvud och hals, bröst och bukspottkörteln.

Partnerskapet är en fortsättning på det befintliga samarbetet, vilket redan resulterat i en integration av RayStation i en studie genomförd vid P-Cures utvecklingscenter som drivs kliniskt av Hadassah Medical Center.

Partnerskapet kommer att möjliggöra för användare av P-Cures protonbehandlingssystem att också dra nytta av automatiseringen och arbetsflödesstödet i RayCare samt funktioner för adaptiv strålbehandling i RaySearchs system.

Dr. Michael Marash, vd, P-Cure: ”Vårt partnerskap med RaySearch, världsledande inom dosplanering, kommer att spela en viktig roll i våra banbrytande insatser för att kunna erbjuda fördelarna med protonbehandling till en betydligt större, global patientpopulation. Jag är glad att vi nu har tagit vårt partnerskap till nästa nivå och jag tror att våra kombinerade teknologier har mycket stor potential.”

Johan Löf, grundare och vd, RaySearch: “Vi är stolta över att samarbeta med ett företag som spelar en avgörande roll i en ny era inom protonbehandling. P-Cure är en pioinjär i utvecklingen av upprätt strålbehandling och möjligheten att erbjuda ett protonsystem som kan integreras i befintliga linjäracceleratorsrum har stor potential att expandera protonbehandling.”

För mer information vänligen kontakta: 
Johan Löf, grundare och vd, RaySearch Laboratories AB (publ) 
Tel: +46 (0) 8 510 530 00 
johan.lof@raysearchlabs.com  

Om P-Cure 
P-Cure Ltd., ett företag med bas i Israel, utvecklar och levererar den mest kompakta lösningen för protonbehandling, riktad behandling av cancer med strålning. Sedan år 2007 har P-Cure utvecklat en omfattande protonbehandlingslösning med fokus på patienten, med både kliniska och ekonomiska fördelar. P-Cures mission är att erbjuda protonbehandling med ökad behandlingsprecision, förbättrade kliniska resultat och utökade behandlingsalternativ. Genom att avsevärt minska kapital- och driftskostnader utökar P-Cure tillgängligheten av protonbehandling för alla cancerbehandlingsinrättningar och nya anläggningsutvecklare över hela världen. P-Cures åtagande är att alltid sätta patienten i första rummet. För mer information: p-cure.com.

Om RaySearch 
RaySearch Laboratories AB (publ) är ett medicintekniskt företag som utvecklar innovativa mjukvarulösningar för att förbättra cancervården. RaySearch marknadsför RayStation®* dosplaneringssystem (TPS) och onkologiinformations-systemet (OIS) RayCare®*. De senaste tilläggen i RaySearchs produktlinje är RayIntelligence® och RayCommand®*. RayIntelligence är ett molnbaserat analyssystem för onkologi (OAS) som cancerkliniker kan använda för att samla in, strukturera och analysera data. Behandlingsstyrsystemet (TCS) RayCommand är utformat som en länk mellan behandlingsmaskinen och systemen för dosplanering och onkologiinformation. 

Programvara från RaySearch har sålts till drygt 900 kliniker i över 40 länder. Företaget grundades år 2000 som en avknoppning från Karolinska Institutet i Stockholm och aktien är noterad på Nasdaq Stockholm sedan 2003. Mer information finns på raysearchlabs.com. 
 
Om RayStation 
RayStation®* är ett flexibelt, innovativt dosplaneringssystem som används av många ledande cancercenter världen över. Det kombinerar unika funktioner för adaptiv terapi, flermålsoptimering och marknadsledande algoritmer för optimering av behandlingsplaner för HDR-brachyterapi och extern strålbehandling med fotoner, elektroner och protoner samt heliumjoner och koljoner. RayStation har stöd för ett stort antal behandlingsmaskiner. Det möjliggör att all behandlingsplanering kan göras i ett och samma system och att befintlig utrustning kan utnyttjas maximalt. RayStation kan integreras fullständigt med RayCare®*. Genom att harmonisera behandlingsplaneringen skapas bättre vård för cancerpatienter över hela världen. 

Om RayCare
RayCare®* onkologiinformationssystem (OIS) är utformat som ett stöd för alla de komplexa logistiska utmaningar som uppstår på moderna cancerkliniker. RayCare är nära integrerat med RayStation och ger en smidig tillgång till alla de kraftfulla planeringsverktyg som finns i RayStation och RayCommand. Systemet koordinerar effektivt de olika aktiviteterna inom strålbehandling och erbjuder avancerade funktioner för automatisering av det kliniska arbetsflödet och adaptiv strålbehandling. RayCare möter klinikernas krav på ett mer användarvänligt och arbetsflödesfokuserat informationssystem som stödjer framtidens cancervård.

* Regulatoriskt godkännande krävs på vissa marknader.  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Blick Global Group AB (Publ) skriver ned goodwilltillgångar som ett led i den strategiska översynen.

Published

on

By

Som ett resultat av den tidigare kommunicerade strategiska översynen av bolagets verksamheter har styrelsen idag fattat beslut om att skriva ned bolagets tillgångar i Goodwill.

Efter försäljning av Spelstudion, OMI samt inkråmet och plattformen i Wiget Group AB och tidigare gjorda nedskrivningar (Q2) av osäkra kundfordringar i Brand Legends International AB, skriver nu bolaget ned Goodwill tillgångar om totalt  81 566 260 kr. Goodwill värderas med det, i utgången av årets tredje kvartal till, 10 752 945 kr.

-Styrelsen-

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Erik Ahlberg, VD

E-post: erik@blickglobal.com

Telefon:+46 72 503 35 35

Denna information är sådan information som Blick Global Group AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2023-10-01.

Om Blick Global Group AB (publ):

Blick Global är en bolagsgrupp som idag innefattas av två helägda dotterbolag, Blick Wi AB och Brand Legends International AB. Bolagets nuvarande affärsområden återfinns inom digital marknadsföring respektive organisk sökoptimering. Fokus för koncernen är att utveckla sina affärer på bästa sätt för våra aktieägare.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.