Connect with us

Marknadsnyheter

Gotländska Lilla Bjers vinnare av EU:s pris till bästa ekorestaurang

Published

on

I dag presenterar kommissionen åtta vinnare av EU:s första ekopris, från jordbrukare till restaurang. Bästa ekorestaurang går till Lilla Bjers på Gotland. 

Vinnarna kommer från Belgien, Frankrike, Italien, Kroatien, Spanien, Sverige, Tyskland och Österrike och representerar tillväxt och innovation i EU:s ekologiska sektor och värdekedja. Deras insatser har bidragit till att minska jordbrukets inverkan på klimatet och miljön. Premiären för EU:s ekopris är den andra delen i firandet av Europeiska ekodagen som Europaparlamentet, rådet och EU-kommissionen lanserade förra året.

– Jag är imponerad av historierna bakom vinnarna. Det handlar om otroligt engagerade människor, organisationer och institutioner som har främjat ekologisk produktion långt innan trenden satte in och ofta under mycket svåra förhållanden. De kommer från vitt skilda platser i EU, vilket visar att ekologiskt jordbruk bedrivs med god spridning och hög kvalitet. Det ger mig hopp om vidareutvecklingen av den ekologiska produktionen och de fördelar den kan medföra för våra jordbrukare, landsbygder och samhället i stort, säger jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski vid prisutdelningen.

För att stimulera ekologisk produktion krävs en ökad efterfrågan på ekologiska produkter, och därför arbetar kommissionen med att lyfta fram fördelarna med ekologisk produktion. EU:s ekopris belönar olika aktörer längs den ekologiska värdekedjan som har utvecklat ett innovativt, hållbart och inspirerande projekt med ett verkligt mervärde för ekologisk produktion och konsumtion. Priset anordnas gemensamt av EU-kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommitténEuropeiska regionkommitténCopa-Cogeca och IFOAM Organics Europe, medan Europaparlamentet och rådet sitter i juryn för utmärkelserna.

Åtta priser delades ut:

  • Bästa kvinnliga jordbrukare till Nazaret Mateos Álvarez i Spanien. Nazaret Mateos Álvarez driver en anläggning för produktion av ekologisk svamp i norra Spanien. Hon har utvecklat en unik odlingsmetod som maximerar produktkvaliteten, minimerar råvaruanvändningen och drastiskt minskar vattenförbrukningen.
  • Bästa manliga ekojordbrukare till David Pejić i Kroatien. David Pejić driver den äldsta ekologiska gården nära Zagreb i Kroatien och odlar över 60 olika grödor. Gården är också tillägnad utbildning, fortbildning och rådgivning och innefattar även ett bageri och en restaurang.
  • Bästa ekoregion till Occitanie i Frankrike. Ekologisk produktion prioriteras vid utvecklingen av regionen Occitanie i södra Frankrike. För tillfället används 19 % av regionens jordbruksmark för ekologiskt jordbruk, med 13 265 jordbruksföretag på 608 285 hektar. Målet är att 30 % av all jordbruksmark ska brukas ekologiskt senast 2030. Regionen har en övergripande strategi som omfattar en inkluderande regional styrning och hela värdekedjan från produktion till konsumtion.
  • Bästa ekostad till Seeham i Österrike. Staden ligger i nordvästra Österrike och är medlem i Organic Cities Network Europe. Stadens offentliga matsalar, förskolor och skolor lagar och serverar enbart ekologisk mat. De har också ett nära samarbete med turistnäringen, vilket gör att de ekologiska produkterna når restauranger och hotell.
  • Bästa ekodistrikt till Associazione Bio-Distretto Cilento i Italien. Ekodistriktet Cilento investerar i hållbar och lokal livsmedelsproduktion och främjar dessutom turisminitiativ som ekostränder och ekovandringsleder. Detta leder till nya arbetstillfällen, ger bättre social sammanhållning och väcker nytt liv i området.
  • Bästa ekologiska SMF-företag till Goodvenience.bio i Tyskland. Det här företaget har tio anställda och producerar egentillverkade och ekologiska buljonger, soppor, såser, kryddor och oljor. De lägger stor vikt vid hållbar, cirkulär och innovativ produktion och främjar hälsosamma kostvanor via en receptblogg och matlagningsvideor.
  • Bästa ekohandlare till La ferme à l’arbre de Liège i Belgien. Denna småskaliga stormarknad håller hus på en gård och har sålt ekologiska produkter som kött och mjöl från hela regionen sedan 1978. Företaget har ett starkt fokus på hållbar och cirkulär produktion, använder grön energi, undviker förpackningar och begränsar utsläppen från transporter genom att fokusera på lokal upphandling.
  • Bästa ekorestaurang till Lilla Bjers i Sverige. Lilla Bjers ligger på Gotland och är en ekologisk gård och restaurang som drivs med ett ekologiskt helhetsgrepp. Gården producerar 300 olika grödor med rik biologisk mångfald och drivs med fossilfria bränslen. Restaurangen har även blivit ett nav för utbildning av unga ekologiska jordbrukare och kockar.

Ansökan till EU:s första ekopris skedde mellan den 25 mars och den 8 juni 2022 och de 24 finalisterna tillkännagavs i juli 2022. De valdes ut från ett urval av över 200 bidrag från 26 medlemsländer. Juryn för utmärkelserna bestod av företrädare för kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska regionkommittén, Copa-Cogeca och IFOAM Organics Europe samt företrädare för Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Alla aktörer eller institutioner längs den ekologiska värdekedjan välkomnades att delta och granskades mot kriterierna spetskompetens, innovation, hållbarhet och möjligheten att reproducera projektet på andra håll i EU, med tanken att bidra till ökad tillgänglighet av ekologiska produkter till överkomliga priser.

handlingsplanen för ekologisk produktion i EU beskrivs hur man ska uppnå målet att 25 % av EU:s jordbruksmark ska brukas ekologiskt senast 2030 och få till en betydande ökning av det ekologiska vattenbruket. Mer ekologisk produktion innebär mindre användning av konstgödsel, bekämpningsmedel och antimikrobiella medel och har positiva effekter på klimatet, miljön, marken, vattnet, den biologiska mångfalden och djurs välbefinnande – centrala mål i den europeiska gröna givenfrån jord till bord-strategin och strategin för biologisk mångfald.

Läs mer

EU:s ekopris

Ekologiskt jordbruk – översikt

Presskontakt

Anna REZETTE
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk vid EU-kommissionen i Sverige
+46 8 562 44 29
+46 72 084 99 95
anna-johansson.rezette@ec.europa.eu

Presskontakter EU-kommissionen i Bryssel
Miriam GARCIA FERRER

+32 2 299 90 75
miriam.garcia-ferrer@ec.europa.eu

Thérèse LEREBOURS
+32 2 296 33 03
therese.lerebours@ec.europa.eu

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.