Connect with us

Marknadsnyheter

GRANGEX Första kvartalet 2023

Published

on

  • Nettoomsättningen uppgick till 9 428 KSEK (4 571).
  • EBITDA uppgick till –1 730 KSEK (-4 443).
  • Rörelseresultatet uppgick till –1 885 KSEK (-4 494).
  • Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -0,13 SEK (-0,56).
  • AngloAmerican och dotterbolaget Dannemora Iron AB träffade ett royaltyavtal på USD 10 miljoner samt enades om bindande villkor för ett kommande leveransavtal för de första elva årens produktion.
     

Efter periodens utgång

  • Huvudförhandlingen om Dannemoras ansökan genomfördes i Mark- och miljödomstolen den 9 till 11 maj. Dom meddelas den 22 juni 2023.
Finansiell översikt Q1 2023 Q1 2022 FY 2022
Nettoomsättning KSEK 9 428 4 571 23 138
EBITDA KSEK -1 730 -4 443 -11 684
Rörelseresultat (EBIT) KSEK -1 885 -4 494 -12 574
Resultat per aktie före och efter utspädning SEK -0,13 -0,56 -1,51
Kassalikviditet (%) 707 500 125
Eget kapital, KSEK 131 295 140 140 132 408
Likvida medel, KSEK 103 741 50 106 12 712
Balansomslutning, KSEK 251 466 157 407 148 266
Soliditet (%) 52 89 89
Personal vid slutet av perioden 12 11 12

Jämförelsesiffrorna hänför sig till motsvarande period föregående år.

KOMMENTARER FRÅN VD

Den 6 mars skrev vi historia i GRANGEX i och med undertecknandet av det strategiskt viktiga avtalspaketet med AngloAmerican. Det innebär att vi har bindande villkor att sälja all produktion de första 11 åren med ett uppskattat försäljningsvärde på cirka SEK 15 miljarder samt att AngloAmerican betalade USD 10 miljonerför ett royaltyavtal. Med AngloAmerican förändras nu GRANGEX i grunden och vi märker tex att intresset för Dannemoraprojektet ökat påtagligt hos potentiella finansiärer och viktiga leverantörer. Det strategiska värdet av samarbetet med AngloAmerican är svårt att värdera men en sak är säker; det kommer accelerera projektgenomförandet och sänka risken i Dannemoraprojektet.

Under kvartalet lämnade vi även studiefasen i Dannemoraprojektet och gick in i första delen av genomförandefasen. Denna del av genomförandet pågår fram tills dess vi har fått miljötillstånd och att vi kan påbörja pumpningen av gruvan och inleda anläggningsarbetena i Dannemora.

I skrivandes stund har Mark- och miljödomstolen precis avslutat huvudförhandlingen avseende vår tillståndsansökan för återstarten av driften i Dannemoragruvan. Ansökan har behandlats på rekordfart från det att den lämnades in i slutet av juni förra året. Förhandlingen präglades av två centrala frågeställningar. Dels tillämpningen och tolkningen av EU:s ramdirektiv för vatten och hur det skall tillämpas under tömningen av gruvan till Sundbroån.  Dels EU:s artdirektiv och hur skall tillämpas på de förekommande fladdermössen i gruvans gamla delar. Vår samlade bedömning efter förhandlingens slut är att vi med stor sannolikhet lyckades övertyga domstolen om vår tolkning och tillämpning genom stringent underlag och argumentation i dessa frågor. Domstolen har aviserat att den kommer avge sitt domslut i vårt tillståndsärende den 22 juni.

Stockholm i maj

Christer Lindqvist

Verkställande Direktör.

VERKSAMHETEN

GRANGEX utvecklar, genom dotterbolagen Grängesberg Exploration AB och Dannemora Iron AB, mineralfyndigheter som innehåller järnmalm, apatit och sällsynta jordartsmetaller (REE). De lönsamhetsstudier som genomförts under 2021 fördjupades under 2022 och den slutliga feasibility-studien (studien gällande projektets genomförbarhet ) för Dannemora publicerades i december 2022.

Under 2021 avslutades arbetet med förberedelserna inför en ansökan om tillstånd enligt Miljöbalken för återstarten av Dannemoragruvan. Ansökan lämnades in till Mark och miljödomstolen i Nacka i juni 2022 och kungjordes i november samma år. Huvudförhandlingen hölls den 9 till 11 maj 2023 och efter avslutad förhandling har domstolen meddelat att dom kommer att avges under juni månad 2023.

För apatitprojektet i Grängesberg beräknas miljöansökan kunna lämnas in i slutet av 2023.

Dotterbolaget Sala Bly AB är den enda producenten i Norden av blymanufaktur som levererar insatsvaror till industrin. Sala Bly är den första fossilfria producenten av produkter baserad på cirkulärt bly.

DANNEMORAPROJEKTET

Under kvartalet har verksamheten varit inriktat på att slutföra förhandlingarna med två potentiella kunder och i mars träffade bolaget ett royaltyavtal med AngloAmerican med bindande villkor för ett kommande offtake-avtal för de första elva årens planerade produktion. Det beräknade försäljningsvärdet uppgår till ca SEK 15 miljarder. Dessutom har förberedelserna inför huvudförhandlingen avseende miljötillstånd för återstart av gruvan i Mark- och miljödomstolen varit i fokus.

Avtalet med AngloAmerican

Avtalet innebär att AngloAmerican har betalat USD 10 miljoner för rätten till en procentandel av det framtida försäljningsvärdet. Betalningen för denna rättighet bedöms vara marknadsmässig inbetalades under perioden. Därutöver har bolaget tecknat bindande villkor (term sheet) för ett kommande off-takeavtal som omfattar de första elva årens produktion. För att avtalet skall bli giltigt kommer Anglo American att delta i den kommande projektfinansieringen för Dannemoraprojektet, när ett miljötillstånd har meddelats av Mark och miljödomstolen.

Just nu pågår tekniska kompletteringar till den publicerade feasibility-studien, som en del av AngloAmericans kreditberedningsprocess. Bland annat kommer ett verifieringstest ske under sommaren i en pilotverk hos SGS i Chile som simulerar den kompletta anrikningsprocessen.

Under perioden har projektet övergått från studiefasen till första fasen av anläggningsprojektet med fokus på fördjupad planering, tidig konstruktion och upphandling av nödvändig utrustning för de inledande aktiviteterna i Dannemora.

APATITPROJEKTET I GRÄNGESBERG

Under perioden fortsatte den avslutande processutveckling hos SGS i Kanada. Nästa steg blir en bekräftande processtest inför den kommande miljöansökan och projektstudien

VERKSAMHETEN I SALA BLY

Den positiva trenden för Sala Bly från 2022 har fortsatt in i 2023. Omsättningen fördubblades under det första kvartalet jämfört med det första kvartalet 2022 och uppgick till 9 268 KSEK (4 592). Ökningen har skett främst i segmenten formatplåt och blytegel, som framför allt vänder sig till den medicintekniska industrin samt i segmentet blytråd till ammunitionsindustrin. Arbetet med att förbättra arbetsmiljön fortsätter och ett nytt program initierades under kvartalet i syfte att lyfta både säkerhet och arbetsmiljö.

FINANSIELL KALENDER       

  • Årsstämma hålls den 16 maj 2023 på Jernkontoret i Stockholm.
  • Delårsrapport Q2 2023 publiceras den 23 augusti 2023.
  • Delårsrapport Q3 2023 publiceras den 9 november 2023.
  • Bokslutskommuniké för 2023 publiceras den 20 februari 2024.
  • Delårsrapport Q1 2024 publiceras den 16 maj 2024.

ÅRSREDOVISNING OCH FINANSIELLA RAPPORTER

Rapporter är tillgängliga på Bolagets hemsida: www.grangex.se

Stockholm den 16 maj 2023

Grängesberg Exploration Holding AB (publ.)

Christer Lindqvist

VD

Grängesberg Exploration Holding AB (publ.)

Kontaktperson

Christer Lindqvist, CEO, +46 70 591 04 83

Denna information är sådan information som Grängesberg Exploration Holding AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 16 maj 2023 klockan 08:45 (CEST).

Om Grängesberg Exploration Holding AB (publ), GRANGEX

Grängesberg Exploration Holding AB (publ) är en koncern som utreder förutsättningarna för hållbar utvinning av identifierade mineralprojekt. Bolagets affärsidé är att, i första hand prospektera och utveckla hållbara och högkvalitativa apatit- och järnmalmsförekomster och bli en hållbar råvaruleverantör till europeisk industri i den pågående klimatomställningen. GRANGEX avser att Dannemoragruvan vid driftstart blir den första koldioxidfria järnmalmsgruvan, samt att projektet GRANGEX Apatit i Grängesberg ska bli den första fossilfria producenten av apatit.

Bolagets aktie (GRANGX) är föremål för handel på NGM Nordic SME.
ISIN-kod: SE0018014243
FISN-kod: GRANGESBER/SH
Instrument-ID: 9XX
Legal Entity Identifier (LEI) nummer: 549300MZ7HL7X6AXMC13.

grangex.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie visar att styrketräning kan lindra depression

Published

on

By

En nyligen publicerad forskningsstudie i Psychiatry Research pekar på styrketräning

som en potentiell kompletterande behandlingsstrategi för att bekämpa depression.

Genom en metaanalys av 38 tidigare studier fann forskarna att styrketräning kan

minska depressiva symtom på ett måttligt sätt. Resultaten visar att längden på

träningen, hur ofta den utförs och specifika detaljer som antal set och repetitioner

påverkar effekten av träningen på depressionen.

Depression är en vanlig sjukdom som påverkar miljontals människor över hela

världen och trots tillgängliga behandlingar återhämtar sig många inte helt. Denna

studie ger därför viktig insikt i hur styrketräning kan vara en del av en effektiv

behandlingsstrategi för depression.

Källa: https://www.psypost.org/streng…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.