Connect with us

Marknadsnyheter

Grilldoft och bristande tålamod – så tänker svenskar kring grillning

Published

on

En ny undersökning från YouGov på uppdrag av Elon avslöjar svenskarnas grillvanor. Resultatet visar att många är positiva till grannars grilldoft men har mindre tålamod med den egna glöden. Undersökningen visar också att det oftast är mannen i hushållet som grillar och att det slarvas i stugorna med rengöringen efter grillkvällen.

Resultatet från undersökningen visar att svenskar älskar att grilla. Faktum är att 8 procent av svenskarna grillar hela året, även om maj är den månad då flest tar fram grillen, och september är månaden då flest ställer in grillen.

Undersökningen visar att det bara är en procent av befolkningen som aldrig grillar. Istället grillar de flesta någon gång i veckan, och fler än var femte grillar flera gånger i veckan.  Familjer med yngre barn och svenskar i medelåldern är de som grillar mest.

”Grillen är en perfekt samlingspunkt för både familj och vänner,” säger Camilla Waldmark, PR- och kommunikationsansvarig på Elon. ”Även om pandemin påverkat våra vanor ser vi att många fortsatt att grilla på ett sätt som varit okej utifrån rådande omständigheter.”

Han med grillen

Undersökningen visar att det i en majoritet av fallen, 63 procent, är mannen i hushållet som ansvarar för grillningen. I 22 procent av de svenska hushållen roterar dock ansvaret. Oavsett modell så visar resultatet att 91 procent av svenskarna är nöjda med den här ansvarsfördelningen.

Mindre tålamod har man istället när det gäller att vänta in glöden. 40 procent av svenskarna börjar ibland grilla innan glöden är klar, medan 10 procent ofta börjar grilla innan man fått fin glöd.

”Grillning kan ibland vara en tålamodssport och med exempelvis hungriga barn runt bordet kan det vara förståeligt att man tar genvägar,” säger Camilla Waldmark på Elon. ”Samtidigt ser vi hur många hittar andra lösningar, exempelvis ger väntkorvar till hungriga gäster i väntan på den perfekta glöden.”

Grilldoft förgyller

Det är tydligt att svenskar gillar grannarnas grilldoft. Faktum är att endast 7 procent tycker att grilloset är ganska eller mycket negativt. Istället tycker 26 procent att det är ganska positivt och 19 procent tycker grannarnas grilldoft är mycket positivt.

”Undersökningen visar att man inte behöver skämmas för att tända grillen i kvarteret,” säger Camilla Waldmark på Elon. ”Många svenskar verkar ha positiva associationer till grilldoft och ser positivt på grannar som grillar.”

Fläskar på

Undersökningen visar att fläskkött är det som flest lägger på grillen, följt av nötkött och korv. Även om vegetariska alternativ hamnar längre ner på topplistan, 5 procent, så har 20 procent av befolkningen grillat mer vegetariskt under det senaste året. Marinad är också den populäraste smaksättningen, följt av lätt kryddning och glaze.

Topp 3 – det grillar vi helst

  • Fläskkött – 32%
  • Nötkött – 29%
  • Korv – 14%

Dissar efterrätter och grilltermometer

Det är dock relativt få svenskar som använder grillen för att göra efterrätter. Fler än var tredje, 35 procent, gör aldrig efterrätter på grillen, och endast 18 procent grillar efterrätter varje månad. Grilltermometer är inte heller särskilt populärt, en majoritet, 53 procent, använder aldrig en sådan i samband med grillningen.

”Trots att populära kockar ofta tipsar om efterrätter som passar för grillen är detta inte något som verkar fastnat hos så många,” säger Camilla Waldmark på Elon. ”Även om en hel del numera använder mer utrustning i köket verkar inte heller grilltermometer ännu fått något bredare genomslag.”

Rengör sen – kanske

Undersökningen visar att det slarvas med rengöringen efter grillkvällarna. Det är endast 34 procent av befolkningen som rengör grillen direkt efter grillningen. 34 procent uppger att de gör det efter någon eller några dagar. Men 15 procent tar längre tid än så på sig och 7 procent gör aldrig rent grillen.

”Även om det kanske slarvas på vissa håll med rengöringen av grillen visar också undersökningen att de allra flesta svenskarna är nöjda med sin nuvarande grill,” säger Camilla Waldmark på Elon. ”Kanske gör det inte så mycket med lite sot på gallret om man får slappna av och njuta av det man grillat tillsammans med nära och kära.”

Länkar till mer grilltips:

Hjälp att välja grill – vilken typ av grillare är du?

Grilltips

Allt du behöver veta om att grilla på balkong
https://www.elon.se/hemma-med-elon/smashed-burger-pa-grillen

https://www.elon.se/grillad-sallad-med-sparris

https://www.elon.se/grilltillbehor

 

För mer information kontakta:

Camilla Waldmark PR & kommunikationsansvarig Elon Group
Växel: +46 (0)10 220 40 00
Mobil: +46 (0)70 570 11 94

camilla.waldmark@elongroup.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.