Connect with us

Marknadsnyheter

Gustav Fagerman – vinnare av Årets Bagare 2018

Published

on

to, mar 15, 2018 16:22 CET

Gustav kammade idag hem vinsten i Årets Bagare 2018 och blev därmed svensk mästare för professionella bagare när tävlingen avgjordes för femte året i rad. Gustav driver Artisan Bread i Karlstad, och lyckades särskilt imponera på juryn genom att utnyttja smakerna väl i den hemliga råvarukorg som han blev tilldelad.  Artisan Bread är ett av nästan 1000 hantverksbagerier i Sverige i en bransch som mer än någonsin präglas av kreativitet och nyskapande. 

Gustav var den bagare som lyckades bäst med de åtta tävlingsmomenten, som alla är framtagna för att sätta de tävlandes fantasi och yrkeskunnande på prov. I ett av momenten – Råvarukorgen – har tävlingens arrangör, Sveriges bagare konditorer, plockat ut råvaror som är extra intressanta inom modernt bagerihantverk just nu och som utmanar de tävlande. Med råvarorna ska finalisterna skapa ett recept som håller måttet i såväl smak och textur, som estetisk utformning. Gustav fick en korg lottad till sig som bland annat bestod av fullkornsdinkel, valnötter och klippta rågkärnor och bakade med dessa ett saftigt bröd med framträdande nötiga smaker. Gustav utnyttjade egenskaperna i råvarorna väl och imponerade stort på juryn. Genomgående var Gustavs bidrag väl utförda med utmärkt teknik och noggrannhet, något som bland annat återspeglades i de fina pistagesnurrorna.

  Wow, vilken härlig känsla! Det här har jag verkligen strävat efter. Många sena kvällar och nätter har det blivit, så det känns självklart enormt bra att få kamma hem vinsten. Det betyder mycket för mig som bagare. Jag höll en genomgående hög nivå på alla min bakverk. Bröden är jag särskilt nöjd med. Jag har gjort en tolkning av franska regionala bröd, med olika former för olika regioner. För mig är helheten viktigt, att allting blir perfekt, och det blev det idag, säger Gustav Fagerman.

Juryn bestod av en metodjury och en smakjury. Deras samlade motivering lyder:

Tack vare en bredd av smaker, färger, former och tekniker har vi fått se spännande bakverk växa fram. I högt tempo arbetade segraren med jämnhet, precision och respekt för naturliga råvaror. Årets vinnare har flätat samman en klassisk hantverksskicklighet med hög innovation som imponerade stort på juryn.

–  Gustav bjöd idag på en fantastisk uppvisning med imponerande jämnhet och klassisk hantverksskicklighet! Jag är imponerad av vår femte svenska mästare i professionellt bageri. Jag är även stolt över den skicklighet som svenska bagare generellt visar upp, såväl i bagerierna runt om i landet, som ute på bagerimästerskap i världen, säger Martin Lundell, VD för branschorganisationen Sveriges bagare konditorer som anordnar Årets Bagare. 

  I Årets Bagare visar de tävlande att de förutom att vara mathantverkare även är kreatörer, och till och med artister som kombinerar traditionell yrkesskicklighet med kreativitet och nyskapande. Finalisterna i Årets Bagare har lyckats utmana, utforska och utveckla hantverket och genom det givit inspiration till den svenska matkulturen, fortsätter Martin Lundell.

Urval av vinnarens bakverk
Matbröd
– Ett bröd bakat på grahamsmjöl och fullkornsråg, smaksatt med en lager från det lokala bryggeriet Good Guys Brew i Karlstad.
Söta bullar med frukt/bär – ”Kardemummabulle 2.0”, en innovativ kardemummabulle, där fyllningen inneslutits och den framträdande smaken av kardemumma brutits av med en mandel- och apelsinfyllning.
Söta bullar med efterdekorering – ”Pistagesnurra”, inkavlat smör i briochedeg fylld med pistage- och kirschkräm, dekorerad med en hallonmarmeladskupol och toppad med hackad pistage.

Resultat för Årets Bagare 2018

Första plats: Gustav Fagerman är från Kristinehamn och driver Artisan Bread i Karlstad.

Andra plats: Fredrik Eiserman är från Jönköping och arbetar på Valhallabageriet i Stockholm.

Tredje plats: Paul Florian Ficard är från Hässleholm och arbetar på Björns konditori i Vellinge.

Delad fjärde plats utan inbördes ordning
Lina Kempe är från Ängelholm och arbetar på Backhaus Bageri Café i Helsingborg.
Marcus Billing Söderberg är från Tumba och arbetar på Gamla verket i Segeltorp.

I 2018 års tävling ingår följande tävlingsmoment
20 st vanliga baguetter
30 st kuvertbröd, tre olika sorter (från samma deg som baguetterna)
20 st croissanter
20 st Pain au chocolat
20 st söta bullar med frukt/bär
20 st söta bullar med efterdekorering
10 st matbröd, valfritt
10 st matbröd, lottade ingredienser
Tävlingstiden är 6 timmar, plus 1 timmas uppvägning dagen före tävling.

Juryn för Årets Bagare 2018 bestod av

Johan Sörberg
, bagarmästare och konditormästare. Juryns ordförande med en gedigen meritlista från såväl nationella som internationella tävlingar. Johan är tidigare landslagstränare för Bagarlandslaget som han lyckades bli bäst i Europa med. Han är även president för juryn i VM för bagare och känd för hela svenska folket genom sin medverkan som domare i Hela Sverige Bakar.

Ått Padtum Söderström, Årets Bagare 2017. Arbetar på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Kim Lund, Årets Bagare 2016. Medlem i Bagarlandslaget och tränare för Juniorbagarlandslaget. Arbetar på restaurang Frank Bistro i Västerås.

Gabriel Di Grado, Årets Bagare 2015. Driver Spånga Konditori samt Bullar Bröd i Stockholm.

Tobias Bergstrand, tidigare medlem i Bagarlandslaget. Driver Utö Bakgård i Stockholms skärgård.

Om Årets Bagare
Årets Bagare är de svenska mästerskapen för professionella bagare och anordnas för femte året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare konditorer. Huvudsponsorer är KåKå, Nord Mills och Sveba-Dahlen. Finalen tog plats under SM-veckan i Göteborg, som även inkluderar Skolmästerskapen och SM Unga Bagare. Mer information finns på www.aretsbagare.se 

För högupplösta pressbilder och mer information:
www.aretsbagare.se

För ytterligare information om Årets Bagare, kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare konditorer
mobil: 0703-64 67 94, e-mail: martin@bageri.se

För intervju med och ytterligare information om finalisterna eller bilder, kontakta:
Nena Javadian, presskontakt på PR-byrån Kelly and Pling
mobil: 0735-71 14 14, e-mail: nena.j@kellyandpling.com 

Om Sveriges bagare konditorer
Sveriges bagare konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Årets Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor, Mack-SM samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget. För mer information: www.bageri.se

Taggar:

göteborg
, hantverk
, Nordstan
, bageri
, Bröd
, bakverk
, Sveriges Bagare Konditorer
, årets bagare
, Fredrik Eiserman
, Årets Bagare 2018
, Gustav Fagerman
, Marcus Billing Söderberg
, Paul Florian Ficard
, Lina Kempe
, Svensk mästare i professionell bakning

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.