Halvtidskontroll i forskningsprojekt om hur barns skadade tänder bör behandlas

| 23 juni, 2022 | 0 kommentarer

Alina Wikström forskar om hur man bör behandla barn i skolåldern som skadat sina tänder. Hon är doktorand och övertandläkare vid Folktandvården Eastmaninstitutet och har nu genomfört halvtidskontroll i projektet. 

Att skada sina tänder i tidig ålder är ett globalt hälsorelaterat problem. Ungefär 900 miljoner människor har råkat ut för skador på tänderna någon gång under sin uppväxt.  

Alina Wikström, specialisttandläkare och doktorand 

Förutom den höga förekomsten innebär skadorna ofta höga kostnader och mycket lidande för den drabbade individen. Att skada en tand i ung ålder kan innebära omfattande påföljder som att nerverna i tanden dör eller att utvecklingen av tandrötterna avstannar.  Då riskerar den skadade tanden att förbli outvecklad och bräcklig. Inte sällan drabbas dessa tänder av rotfrakturer vilket leder till tandförlust och långvarig behandling för att återställa estetiken. 

Bakteriell infektion är ofta boven 

Det primära syftet med behandling av de skadade tänderna är att ta bort den bakteriella infektionen som orsakats av att tandnerverna dött efter skadan. I samarbete med Umeå universitet undersöker Alinas forskningsprojekt bland annat effektiviteten av olika behandlingar mot infektionen genom att ta bakterieprov från de skadade tänderna.  

Det finns ett behov av att öka kunskapsnivån och möjligheten att kunna rekommendera vilken behandling som är den mest lämpliga metoden för de här barnen. 

Alina Wikström, specialisttandläkare och doktorand 

Viktig statistik från Folktandvårdens databas 

Forskningsprojektet utvärderar vilken behandlingsmetod som har bästa långtidsprognos för att dessa tänder ska klara sig. Tack vare den omfattande patientdatabasen från Folktandvården Stockholm, har projektgruppen kunnat följa över 2 500 patienter med tidigare skadade tänder. De har kunnat följa överlevnaden av tanden hos dessa patienter och fastslagit riskfaktorer för tandförlust i tidig ålder. 

Halvtidskontrollen – ett nyttigt tillfälle att lära 

Vid halvtidskontrollen presenterar doktoranden det hittills utförda arbetet för en kommitté av experter på området. Olika synvinklar och vetenskapliga erfarenheter diskuteras och forskningsprojektet får värdefull guidning inför det framtida arbetet. På vägen mot disputation är halvtidskontrollen en viktig milstolpe som är avgörande för projektets fortsatta framgång.  

Halvtidskommitté 

  • Pernilla Lif-Holgerson, övertandläkare och docent verksam vid avdelningen för pedodonti, Umeå Universitet 
  • Aron Naimi-Akbar, övertandläkare och docent vid avdelningen oral diagnostik och rehabilitering, Malmö Universitet 
  • Maria Pigg, docent vid avdelningen för endodonti, Malmö Universitet. 

Handledare 

  • Georgios Tsilingaridis, Övertandläkare, docent, avdelningen för pedodonti, Institutionen för odontologi, Karolinska Institutet 
  • Malin Brundin, Övertandläkare, medicine doktor, universitetslektor vid Institutionen för odontologi, avdelningen för endodonti, Region Västerbotten, Umeå universitet 

Projektgrupp 

  • Malin Brundin, medicine doktor och universitetslektor, specialisttandläkare vid Institutionen för odontologi, avdelningen för endodonti, Region Västerbotten, Umeå universitet 
  • Nelly Romani Vestman, medicine doktor och universitetslektor, specialisttandläkare vid Institutionen för odontologi, avdelningen för endodonti, Region Västerbotten, Umeå  
  • Olena Rakhimova, medicine doktor och forskningsingenjör, Region Västerbotten, Umeå universitet 
  • Georgios Tsilingaridis, docent och specialisttandläkare vid Institutionen för odontologi, avdelningen för pedodonti, Karolinska Institutet. 

Kajsa NilssonKommunikatör08-123 166 [email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.