Connect with us

Marknadsnyheter

Här är alla vinnarna i EY Entrepreneur of The Year

Published

on

Under torsdagskvällen utsågs sportbilspionjären Christian Von Koenigsegg, grundare och vd för Koenigsegg Automotive AB, till Sveriges främsta entreprenör vid den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year. Han blir därmed Sveriges representant i världsfinalen i Monaco. Även priserna Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year och Best International Growth samt hedersutmärkelsen Social Entrepreneurship Award delades ut. 

Den 28:e upplagan av entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year i Sverige avgjordes under torsdagen i Blå hallen i Stockholms stadshus. Vinnaren Christian Von Koenigsegg från Koenigsegg Automotive AB utsågs av en extern oberoende jury och kommer få representera Sverige i världsfinalen i juni. 

Christians vision har sedan starten varit att skapa ett svenskt sportbilsmärke och att introducera miljötänket i sportbilsbranschen. Koenigsegg blev det första företaget i världen som tillverkade en sportbil som kan köras på miljöbränslet E85. I dag producerar bolaget endast bilar på beställning. Nästan alla komponenter i bilarna tillverkas och utvecklas i Ängelholm. Varje bil tar cirka fyra månader att bygga, vilket gör att antalet bilar på marknaden är få. Trots detta är Koenigsegg känt över hela världen och bolaget fortsätter att satsa på utveckling av sin teknik och specialkomponenter.

– Christian exemplifierar helt klart essensen av entreprenörskap, vilket inte bara handlar om att sälja in en idé, utan också att genomföra den. Han har skapat en världskänd hubb i Ängelholm och kan nu visa på en signifikant orderstock trots omvärldens utmaningar och branschens intensiva konkurrens. Jag är otroligt imponerad av hans driv och den enorma uthållighet som krävts, säger Jonas Eriksson, juryordförande för EY Entrepreneur Of The Year. 

Juryns motivering för Christian Von Koenigsegg, vinnare av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year 2023 löd: Med en unik uthållighet, tålamod och förmåga att titta in i framtiden har pristagaren – trots avsaknad av såväl erfarenhet som startkapital – visat upp den starkaste av viljor. Trots en del motgångar, utmaningar och uppförsbackar på vägen har vår pristagare hållit sig på banan, och idag går färden framåt mer stabilt och rakare än någonsin tidigare. Med ett brinnande intresse för sin produkt och en stark tro på att ”göra det omöjliga möjligt” har entreprenören skapat en innovativ nisch i en bransch som domineras av stora, globala jättar. Varumärket lockar idag medarbetare från hela världen till fabriken. Med mottot ”NO fear of failure” finns det inget som kan stoppa den här entreprenörens framfart.

– Christian Von Koenigsegg är en unik entreprenör som genom åren inspirerat många att våga satsa på sina drömmar. Vi är stolta över att han nu kommer representera Sverige i EY World Entrepreneur Of The Year, jag ser fram emot att följa hans resa framåt, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year

Under finalkvällen i stadshuset delades det även ut tre kategoripriser
Entrepreneurial Winning Women gick till Julia Haglöf, vd för det anrika företaget inom bärutrustning Sacci AB från Borlänge. Juryns motivering löd: Vinnaren har gjort en resa som kanske har överraskat alla – förutom sig själv. För att tro på sig själv, en stor portion mod, nyfikenhet och oräddhet krävdes när hon för några år sedan tog sig an den uppgift som hon idag sköter med bravur. Blandar man ett gammalt bolag med en yngre entreprenör och ett sinne som ser enbart möjligheter, då kom framgångarna – även om man kan ärva en gammal affärsidé som en tung ryggsäck.Som pristagaren själv utryckte det: jag gjorde det med mod, tid och ett jäkla driv.

Young Entrepreneurship Of The Year gick till Tobias Ericson från Täby, som genom sitt bilintresse startade företaget för bilvårdsprodukter Tershine AB. Juryns motivering löd: Denna entreprenör har byggt ett bolag som har vuxit fram ur spirande inspiration – med en glänsande affärside sprungen ur föräldrarnas kök och garagre.  Med hållbarhet i fokus för både produktutveckling och produktion ser man en ökad kundefterfrågan medan man lyckas skapa ett varumärke som närmast nått kultnivå. Med vind i ryggen skapas ständigt nya produkter  – och med möjlighet för att skapa många nya marknader på ett nytt och hållbart sätt.

SEB delade ut priset Best International Growth till Carl Hörberg, 84codes AB från Ottsjö i Åre, som har grundat det globala molntjänstföretaget, där juryns motivering löd: Vinnaren av Best Intertnational growth började sin entreprenörsbana i de unga tonåren. Genom att både förstå kundernas behov och möjligheten som skapas genom stora datamängder och moln lösningar, har den här entreprenören byggt ett internationellt bolag från start i en nischmarknad.  Genom strategin att tänka globalt redan från starten så kommer 98% av omsättningen från utländska kunder och företaget har ökat omsättningen hela fyragånger under de senaste fem åren. Allt medan man byggt ett bolag med inspirerande kultur där man kan jobba var i världen där det passar en bäst och 40% av de anställda är kvinnor – unikt inom IT branschen.

Även hederspriset Social Entrepreneurship Award delades ut av EY under kvällen. I år gick priset till Saleh Karrani, Shafik Muwanga och Ali Khalil, som tillsammans grundat företaget Miljonbemanning.

Extern oberoende jury utsåg vinnarna
I den nationella finalen utsågs vinnarna i alla kategorier av en extern oberoende jury som består av nyckelpersoner inom näringslivet. Juryn granskade finalisterna utifrån tävlingens fyra kriterier, för att därefter kora vinnarna i samtliga kategorier. Ingen partner eller medarbetare på EY har någon inblandning eller inverkan på juryns arbete eller beslut.

Juryn består av ordförande Jonas Eriksson och jurymedlemmar Anna Mossberg, Azita Shariati, Claes Dinkelspiel, Hélène Barnekow, Håkan Roos, Pär Svärdson, Claes Dinkelspiel, Thomas Karlsson och Åsa Hedin. Läs mer om årets jury här.

Samtliga finalister i EY Entrepreneur Of The Year: https://www.ey.com/sv_se/eoy/nationella-finalister-2023

För mer information: www.eoy.se 
Bilder från finalen: www.flickr.com/eoy_sweden/albums

För mer information, vänligen kontakta:
Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige, 070-3189197, carlos.esterling@se.ey.com 
Miriam Franzén, Communication Advisor på EY, miriam.franzen@se.ey.com, 073-544 82 80

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna inflytande, entreprenörsanda, syfte och tillväxt. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Entrepreneurial Winning Woman, Young Entrepreneurship of The Year och Best International Growth.
Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungssund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Northvolt, Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna och Netonnet group.

För mer information om utmärkelsen, besök gärna www.eoy.se
Mer information om EY som organisation: www.ey.com/se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Svefa stärker transaktionsrådgivning och utser Sissel Andersson till affärschef Stockholm

Published

on

By

Svefa fortsätter sin offensiva tillväxtsatsning och stärker sitt transaktionsrådgivningserbjudande genom att utse Sissel Andersson till affärschef Stockholm. Samtidigt får Erik Norrman, idag affärschef Väst, utökat ansvar och blir affärschef för både Syd och Väst.

Svefa har, med sin unika position i gränslandet mellan den offentliga och privata sektorn, utvecklat ett unikt erbjudande inom transaktionsrådgivning. Förändringarna är en del i Svefas strategiska tillväxtplan och en förutsättning för fortsatt expansion.

Sissel Andersson, idag projektledare inom Svefas transaktionsteam får utökat ansvarsområde som affärschef för Stockholm. Erik Norrman, idag affärschef i Väst ges utökat ansvar för såväl Syd som Väst

”Under 2023 har vi stärkt vår ställning som strategisk transaktionsrådgivare med god affärskraft och marknadskännedom. Genom att bredda Eriks och Sissels ansvar ser vi ökad förmåga att tillvarata nya möjligheter i marknaden samt för fler att få ta del av ett inspirerande ledarskap” säger Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning. 

För mer information och kommentarer

Stefan Timan, affärsområdeschef Svefa Transaktionsrådgivning,
tel: 010-603 87 38 stefan.timan@svefa.se

Johan Hopstadius, press och marknad, tel: 076-634 20 05
johan.hopstadius@svefa.se

Svefa erbjuder spetskompetens och kvalificerad rådgivning inom värdering & analys, samhällsbyggnad & fastighetsutveckling, strategisk & operativ förvaltningsrådgivning, strategiskt affärsstöd samt transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi över 250 medarbetare fördelade på kontor från Malmö i söder till Luleå i norr. Svefa Partnergruppen som består av Svefa, Värderingsdata och Set Up omsätter årligen drygt 450 MSEK. Bland våra uppdragsgivare finns allt från stora fastighets- och energibolag, investerare, byggbolag, banker, myndigheter och kommuner till mindre lokala fastighetsaktörer som alla uppskattar vår kombination av fastighetskompetens och affärsintelligens.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

SBB etablerar joint venture-bolag för samhällsfastigheter tillsammans med Castlelake vilket tillför likvid till SBB om cirka 5,2 miljarder kronor

Published

on

By

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (”SBB”) har ingått avtal om att bilda ett joint venture-bolag, SBB Infrastructure AB[1] (”SBB Infrastucture”), tillsammans med fonder som förvaltas av den globala alternativa förvaltaren Castlelake, LP (”Castlelake”). I samband med etableringen av joint venture-bolaget har SBB Infrastructure ingått ett låneavtal med Castlelake, med stöd från Atlas SP Partners (“Atlas”), om cirka 5,2 miljarder kronor[2]. SBB Infrastructure kommer använda en del av lånelikviden för att förvärva fastigheter från SBB samt en del för att refinansiera skulder till SBB (”Transaktionen”).

SBB Infrastructure förvärvar fastigheterna till marknadsvärdet per 31 december 2023 som uppgick till 5,7 miljarder kronor. SBB Infrastructure kommer att som ytterligare säkerhet för lånet erhålla säkerheter från SBB i form av fastigheter värderade till 3,7 miljarder kronor, vilket gör att den totala säkerhetsmassan för lånet uppgår till 9,4 miljarder kronor. Portföljen av samhällsfastigheter kommer drivas och förvaltas av SBB Infrastructure genom ett förvaltningsavtal med SBB.

SBB avser att använda likviden från Transaktionen till att stärka bolagets finansiella ställning och amortera skulder.

”Transaktionen bekräftar det starka värdet i SBB:s samhällsportfölj som utmärker sig genom en växande efterfrågan, inflationssäkrade kassaflöden och liten risk för hyresbortfall. Likviditeten ger möjlighet till att refinansiera skulder och att genomföra strategiska åtgärder för att maximera bolagets värde över tid. Vi ser fram emot samarbetet med Castlelake”, säger Leiv Synnes, vd för SBB.

Transaktionen är föremål för sedvanliga fullföljandevillkor. Transaktionen är inte föremål för konkurrensgodkännande. Fullföljande av Transaktionen kommer att ske så snart som alla fullföljandevillkor har uppfyllts, vilket väntas ske i mars 2024.

J.P. Morgan, Vinge, Wistrand och Waselius Wist rådgav SBB, DLA och CBRE rådgav Castlelake och CWT och Roschier rådgav Atlas.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Helena Lindahl, Finansdirektör, ir@sbbnorden.se eller press@sbbnorden.se

Denna information utgör insiderinformation som Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 25 februari 2024 kl. 15:15 CET.

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (publ) (SBB) är Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur. Bolagets strategi är att långsiktigt äga och förvalta samhällsfastigheter i Norden och hyresreglerade bostadsfastigheter i Sverige samt att bedriva ett aktivt fastighetsutvecklingsarbete. Genom SBBs stora samhällsengagemang finner kommuner och andra intressenter en långsiktig samarbetspartner i bolaget. Bolagets B-aktie (symbol SBB B) och D-aktie (symbol SBB D) handlas på Nasdaq Stockholm, Large Cap. Mer information om SBB finns på www.sbbnorden.se.

[1] För närvarande SBB Elderly Care Properties AB, org. nr. 559448-7125, under namnändring till SBB Infrastructure AB.

[2] EURIBOR utgör basränta för EUR-delen av lånet, motsvarande 217 miljoner EUR, och STIBOR utgör basränta för SEK-delen av lånet, motsvarande 2 745 miljoner SEK. Räntesatsen för lånet uppgår till EURIBOR/STIBOR + 500bps.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Stockholm Stadsteater erbjuder syntolkning

Published

on

By

I ett nytt samarbete kommer föreningen Syntolkning Nu i Sverige, tillsammans med Stockholm Stadsteater erbjuda livesyntolkning till några utvalda produktioner.

Den 11 maj kommer ”En midsommarnattsdröm” erbjudas med livesyntolkning. Det är en mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten.

En månad senare, den 8 juni, får man som se en av de sista föreställningarna av ”Matilda-The musical” livesyntolkad. Ett musikaliskt och fantasifullt äventyr om den begåvade flickan Matilda Wormwood som tar ställning mot en orättvis och kall vuxenvärld. 

I oktober kommer den stora musikalen ”Company” att livesyntolkas. Det är en av världens mest älskade musikaler som kommer till Stockholm stadsteater. I Company följer vi Bobbies sökande efter kärlek och mening, omgiven av vänner i parrelationer och mitt i den pulserande storstaden.

Platser till samtliga syntolkningar är placerade långt fram och ledsagare medföljer utan kostnad. Man bör boka platser nu, för att försäkra sig om att få ta del av syntolkningarna. Bokas via länkarna till vår hemsida eller via e-post, boka@syntolkning.nu

Kontakt:
Peter Lilliecrona, verksamhetsledare i Syntolkning Nu i Sverige, 0730-345112, peter@syntolkning.nu 

Om syntolkning: 

Syntolkningen är ett icke subventionerat hjälpmedel, främst för personer med synnedsättning. Förmedlas från en syntolk, som beskriver det som syns. Livesyntolkning kan ske trådlöst i en lokal eller utomhus. Syntolkning kan ske enskilt, men oftast till grupp och då även på flera olika språk samtidigt. Syntolkning skall inte förväxlas med teckenspråkstolkning, eller referat.
Livesyntolkning av evenemang sker lika bra både utomhus som inomhus. Ibland sker det i stora teatersalonger eller arenor liksom i små intima teaterlokaler. Någon gång kan det ske på en utomhusteater liksom utomhus på stora ytor i en park eller nöjesfält. Syntolkning sker alltid med respekt för scenen, evenemanget och för publiken, både de som tar del av syntolkningen liksom de som inte gör det. Syntolkningen finns där utan att märkas, då den sänds trådlöst, från digitala sändare till mottagare hos berörda. 
Syntolkning Nu samarbetar bland annat med SRF, US och FSBU. Läs mer om syntolkning på Wikipedia.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.