Connect with us

Marknadsnyheter

Här är årets viktigaste tips om cybersäkerhet

Published

on

2023 var ett år med rekordmånga hackerattacker. Och 2024 har knappast börjat bättre, speciellt inte i Sverige där attacken mot TietoEvry överskuggar det mesta vi hittills upplevt. För IT-säkerhetsansvariga blir den viktigaste uppgiften i år att upprätthålla ett pålitligt skydd och samtidigt bemöta alla nya typer av attacker, skriver Jesper Olsen, CESO på Palo Alto Networks i Norden. Här ser han framåt och ger sina bästa råd om aktuella cybersäkerhetsfrågor.

På Palo Alto Networks har vi samlat in våra erfarenheter under det gångna året, med bidrag från alla mina CESO-kollegor över hela världen. 2023 har vi sett hur otaliga cyberattacker drabbade både företag, myndigheter och kommuner – ja faktiskt hela samhället. Vi förväntar oss inte att det kommer att ändras under det nya året. Just därför är det viktigare än någonsin att dela kunskap som kommer alla till del, så att vi gemensamt kan skapa en säkrare digital miljö.

 

Nedan sammanfattar jag de sex punkter som vi ser är de viktigaste frågorna just nu, samt konkreta råd om hur du som IT-chef eller säkerhetsansvarig ska hantera de aktuella frågorna:

 

1. AI gör jobbet ännu mer utmanande

 

När företag försöker styra upp sin användning av AI är det lätt att glömma bort ”best practise” för cybersäkerhet. Hackarna kommer att utnyttja generativ AI med stora språkmodeller och kombinera det med andra AI-baserade metoder, allt för att förbättra sina chanser till en framgångsrik attack.

 

Vad kan jag göra?

        Underlätta AI-aktiverade projekt och kommunicera riskerna till hela företaget.

        Utnyttja AI-plattformar för hantera den egna säkerheten mer effektivt, samtidigt som ni tillämpar de bästa säkerhetsrutinerna kring AI.

 

2. Gör säkerhetsarbetet effektivare med generativ AI

Generativ AI blir alltmer användbart även för att skydda sig mot cyberhot. Operativa säkerhet med kontinuerlig övervakning kan göras effektivare med stöd av AI. Dessutom underlättas utveckling av intelligenta system som kan ge tidig varning om hot.

 

Vad kan jag göra?

        Agera som en Chief AI Security Officer (CAISO) och använd AI-modeller för att förutse hot i realtid och genom autonoma system.

        Definiera mätbara nyckeltal för exempelvis upptäckt av hot och AI-baserat skydd mot dataintrång eller sabotage.

 

3. Minska antalet plattformar och förbättra säkerheten

Att konsolidera IT-säkerhetssystem och tillhörande tjänster bör få högsta prioritet under 2024. Med en enhetlig plattform kan cybersäkerheten förbättras, samtidigt som komplexitet och kostnader minskar. Med alltför många fristående verktyg får man inte den överblick som krävs för att kunna ta in alltmer information och snabbt agera på larm och verkliga attacker.

 

Vad kan jag göra?

        Bygg en modulär teknisk plattform med fokus på att bara ha 2-3 partners inom cybersäkerhet.

        Hitta en partner som kan hjälpa till med att integrera och konsolidera säkerhetsverktygen, utan att kompromissa med prestanda eller kvalitet.

 

4. Tillsynsmyndigheterna är pressade

Nya cybersäkerhetsregler träder i kraft inom EU den 18 oktober 2024. Från detta datum behöver alla organisationer som berörs vara redo att följa de nya regelverken NIS2 och DORA som syftar till stärkt motståndskraft mot cyberhot. Dessa direktiv medför också ökade krav, med risk för misstolkningar och otillräcklig information. Belastningen på tillsynsmyndigheter ökar, de tvingas prioritera hårt bland sina ärenden och resurserna för rådgivning och utbildning minskar.

 

Vad kan jag göra?

       Ta hjälp av tekniken för att i god tid förstå de nya regelverken och vilka krav de medför. Vänta inte på en kris.

       Bygg upp rutiner för proaktiv informationsinsamling och bedömning av hotbilden.

 

5. Styrelsen behöver engagera sig för cybersäkerheten

Med nya regelverk får styrelsen ett större ansvar för cybersäkerhet. Det blir nödvändigt för styrelsen att tillsätta en cybersäkerhetskommitté. Där behövs också en vilja att förbättra sin egen kunskap om cybersäkerhet.

 

Vad kan jag göra?

        Sätt tydliga ramar för, och förväntningar på cybersäkerhetsarbetet.

        Planera in årliga styrelsemöten med medverkan av partners – och ta del av deras kunnande.

        Engagera styrelsen i beredskapsövningar och simuleringar av cyberattacker.

 

 

6. Utveckla cyberförsvaret i takt med att hotbilden förändras

 

När generativ AI (som ChatGPT) börjar användas för kodning av mjukvara kommer det att leda till ett ökande antal fel i utvecklingskedjan. Därför kommer vi att se ännu fler attacker mot denna typ av sårbarheter. Mot bakgrund av växande risker för attacker mot försörjningskedjan och mer användning av öppen källkod kommer minst 30 procent av företagen att ge applikationssäkerhet högsta prioritet under 2024.

 

Vad kan jag göra?

       Analysera säkerheten inom och omkring systemutvecklingen på ert företag och gör sedan en plan så att säkerheten uppgraderas i takt med hotbilden.

       Skaffa en strategi för säkerhetsåtgärder som behövs i systemutvecklingen, i linje med Developer Experience.

Mediakontakt
Fredrik Pallin, fredrik@digitalpr.dk, 0708-114 115 

Om Palo Alto Networks
Palo Alto Networks är världsledande inom cybersäkerhet. Vi driver innovation för att ligga steget före alla hotaktörer och skapar trygghet för kunderna när de byter till ny teknologi. Vi levererar nästa generations cybersäkerhet till tusentals kunder i alla sektorer, över hela världen. Våra plattformar och tjänster för cybersäkerhet kompletteras av branschledande hotbildsanalys och förstärks med långt driven automation. Vårt uppdrag är att göra varje dag lite mer säker än gårdagen. Det är vad som gör Palo Alto Networks till förstavalet som partner för cybersäkerhet.

Mer information finns på www.paloaltonetworks.com.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Speqta utser Gustav Norberg till CFO

Published

on

By

Speqta AB (publ) (”Speqta”) har idag beslutat att utse Gustav Norberg till CFO för Speqta. Han tillträder tjänsten den 29 februari 2024.

 
Speqta har idag beslutat att utse Gustav Norberg till CFO för Speqta. Gustav har sedan januari 2023 ansvaret för ekonomifunktionen på BrightBid och är därmed väl insatt i Speqtas affär. Han har även varit en central del i samgåendet mellan BrightBid och Speqta. Gustav har tidigare erfarenheter från bland annat ICA Gruppen och Nordic Cinema Group inom olika delar av ekonomifunktionen. Gustav har en kandidatexamen i ekonomi från Uppsala Universitet. Avgående CFO Adam Jonsson har på egen begäran valt att lämna sin tjänst i bolaget efter drygt tre år av förändringsarbete och värdeskapande för aktieägare, men finns kvar i bolaget en tid för överlämning. 

 

Speqtas vd Gustav Westman kommenterar:
”Processen att få ihop BrightBid och Speqta har varit ett omfattande arbete där både Gustav och Adam tillsammans varit centrala i genomförandet. När samgåendet nu är på plats är det ett naturligt steg att Gustav tar över som CFO för hela koncernen, detta givet att BrightBids affär nu över 95% av bolagets intäkter. Stort tack till Adam för starka insatser och all lycka till framöver.”

Gustav Norberg, tillträdande CFO, kommenterar:
“Det känns mycket spännande och jag är tacksam över att få förtroendet som CFO för Speqta. Jag ser fram emot att leda bolaget finansiellt under kommande tillväxtresa och att bistå i företagets utveckling med en marknadsledande SaaS tjänst för onlineannonsering. Vi har en stabil grund att stå på och ett fantastiskt team på plats vilket gör oss väl förberedda för framtiden.”

Kort om Gustav Norberg
Född: 1990
Utbildning: Uppsala Universitet
Tidigare uppdrag: Group Business Controller ICA Gruppen och Head of Treasury Nordic Cinema Group
Aktier: 33 736
Optioner: 10 000

Denna information är regulatorisk och lämnades för offentliggörande genom förmedling av kontaktpersonen nedan klockan 20.05 CET den 28 februari 2024.
 
För mer information:
Johan Rutgersson
Styrelseordförande Speqta AB (publ)
johan@dewell.se
+46 708157200

Om Speqta
Speqta är ett adtech-bolag som erbjuder trafikgenererande tjänster med hjälp av data och AI. Idag har Speqta två produkter; SaaS-tjänsten Bidbrain och SaaS-tjänsten BrightBid. Speqta är listat på Nasdaq First North Premier Growth Market i Stockholm under namnet “speqt”. Redeye AB är bolagets Certified Adviser.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Lennart Hero avgår som styrelseledamot i Mackmyra på egen begäran

Published

on

By

Lennart Hero har meddelat styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky AB (publ) att han omgående lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot. Bakgrunden till beslutet är personliga skäl.

Lennart Hero har meddelat styrelsen i Mackmyra Svensk Whisky AB (publ) att han omgående lämnar sitt uppdrag som styrelseledamot. Bakgrunden till beslutet är personliga skäl. 

Informationen i detta pressmeddelanade är sådan information som Mackmyra Svensk Whisky AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-02-28 17:45 CET.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Petter Ski, ordförande, 0702-91 40 58, petter@rockfast.se

Patrick Björsjö, VD, 0705-70 12 72, patrick.bjorsjo@mackmyra.se

Om Mackmyra 

Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser, och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Sedan 2017 skapar Mackmyra även gin.

Välkommen till Mackmyra Svensk Whisky.

Mackmyras aktie handlas på Nasdaq First North Growth Markets Stockholm.

FNCA Sweden AB är bolagets Certified Adviser

Continue Reading

Marknadsnyheter

Observit (publ) och Corepart, en del av Nordic Level Group (publ), ingår strategiskt samarbete för nordisk transportsäkerhet

Published

on

By

Observit (publ) har ingått ett strategiskt samarbetsavtal med Corepart, en del av Nordic LEVEL Group (publ.). En central del av avtalet är en återförsäljningsrätt för Observits videobaserade säkerhetsplattform anpassad för den kommersiella fordons- och transportsektorn på den nordiska marknaden. Genom en kombination av Obersvits videoplattform och Coreparts omfattande expertis inom rådgivning, och säkerhetsteknik kan kunder inom transportsektorn och andra relevanta områden erbjudas en heltäckande lösning för områdes- och fordonssäkerhet.

Det strategiska samarbetsavtalet ger Corepart återförsäljarrätt av Observits plattform för kommersiell transport inom den nordiska regionen. Partnerskapet stärker Coreparts befintliga erbjudande genom möjligheten att erbjuda kunderna en omfattande och skräddarsydd säkerhetslösning som täcker alla aspekter av deras verksamhet, inklusive fordon, medarbetare och transporter. 

Återförsäljarrätten ger tillgång till Observits expertis inom videoapplikationer för fordon, vilket inkluderar både inbyggda system för passagerar- och lastskydd samt externa system för dokumentation vid eventuella olyckor. Videoplattformen är unik, där kameror med integrerade smarta applikationer utan inspelningsenheter, kommunicerar direkt med molnbaserade lösningar för övervakning och larmhantering. Resulterande videodata, som även kan kombineras med övriga fordonsdata, öppnar upp betydande nya möjligheter för att maximera kundvärdet. Med lång erfarenhet av integration av säkerhetsfunktioner i det egna erbjudandet och konceptet Security-as-a-Service, kan Corepart nu erbjuda en bredare och mer djupgående säkerhetslösning som adresserar kundernas behov inom den kommersiella transportsektorn och andra relevanta områden.

”Partnerskapet ger oss möjlighet att skapa en unik och holistisk säkerhetslösning där Observits videoplattform spelar en viktig roll i vårt tjänsteutbud. Det möjliggör att vi kan adressera varje aspekt av våra kunders verksamhet inom transportsektorn, inklusive säkerheten för fordon och personal. Från skräddarsydd rådgivning och kompetensutveckling för medarbetarna till att säkerställa fysisk säkerhet både på depåer och i fordon samt krishantering. Genom att kombinera mjuka värden med teknologisk innovation stärker vi vårt erbjudande och levererar ett integrerat tillvägagångssätt som kompletterar vår nuvarande satsning inom segmentet på ett mycket värdeskapande sätt,” säger Michael Ekelund, CCO på Corepart.

”Corepart erbjuder redan helhetslösningar som integrerar kamerateknologi med arbetsprocesser för att höja tryggheten för fordonsflottor. Observits specialiserade kamerateknologi kompletterar detta genom att förebygga risker och optimera processer. Med Coreparts expertis inom integration, kan Observits videoapplikation tillföra ytterligare säkerhetstjänster. Genom att införliva kontinuerlig övervakning och inkludera övriga fordonsdata, kan vi effektivt identifiera och förebygga riskfyllda händelser vilket bidrar till att öka säkerhet och trygghet i trafiken och reella kostnadsbesparingar för kunderna”, säger Björn Callenfors, CEO på Observit.

För mer information:

Björn Callenfors, VD
+46 70 535 00 76
Bjorn.callenfors@observit.se

Certified Adviser:
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03

ca@aktieinvest.se
www.aktieinvest.se

Om Observit AB

Observit är marknadsledande i Norden när det gäller mobil videoövervakning inom kollektivtrafiken. I kundbasen finns stora välkända bussoperatörer som Nobina, Keolis, Transdev, VR, Vy samt andra transporttunga kunder som Elis. Företaget tillhandahåller programvara som en molntjänst, en SaaS-lösning (Software as a Service), och har för närvarande cirka 40 000 licenser (en licens per kamera) anslutna över hela världen. Observit har huvudkontor i Sundsvall, samt kontor i Malmö och London, Storbritannien. Mer information www.observit.com. Mer information www.observit.com

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.