Connect with us

Marknadsnyheter

Här är städerna som är bäst på stadsplanering

Published

on

Pandemin har inneburit en stor omställning och fått många svenskar att omvärdera sina städer. I Samhällsbarometern har konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur tagit reda på vad invånarna tycker om planeringen i sina städer. I år toppar Örebro, Lund och Linköping listan över städerna som är bäst planerade. Minst nöjda är invånarna i storstäderna Göteborg, Stockholm och Uppsala.

I Samhällsbarometern 2021 har invånarna i Sveriges tolv största städer fått bedöma sina städer inom områdena stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Bäst på stadsplanering är Örebro där hela 69 procent av invånarna är nöjda med stadsplaneringen. Därefter placerar sig Lund på en andra plats följt av Linköping på en tredje plats, med en nöjdhet på 68 respektive 66 procent.

Göteborg hamnar sist för andra året i rad. Endast 50 procent av stadens invånare uppger att de är nöjda med hur staden planerats. Trots bottenplaceringen är staden dock på väg åt rätt håll. Jämfört med förra året är det fler som är nöjda med hur stads planering, en ökning med sju procentenheter. Även Stockholm och Uppsala rankas lågt av sina invånare i årets rapport.

– Det senaste året har fått fler att inse vikten av hur en stad är planerad, hur det påverkar våra liv och att det kan vara avgörande för invånarnas trivsel. I dag upplever exempelvis fler att deras stad är cykel- och promenadvänlig, något som har blivit en viktig faktor under pandemiåret. Samtidigt visar årets rapport på en ökad tveksamhet kring huruvida nya stadsdelar faktiskt bidrar positivt till stadens utveckling, säger Nicke Rydgren, COO på PE Teknik & Arkitektur.

Förbättrad stadsplanering – dock färre nöjda med bostadsutvecklingen
Kanske har reserestriktioner och utflykter på hemmaplan bidragit till att allt fler svenskar utforskat sina närområden. Det är nämligen fler som uppger att det är enkelt att ta sig runt med cykel och till fots – 83 procent jämfört med 77 procent innan pandemin.

Årets rapport visar även att fler upplever att deras stad erbjuder en bra variation av boenden. Däremot upplever färre att nya bostadsområden och stadsdelar bidrar positivt till stadens utveckling. En minskning med fem procentenheter jämfört med när samma fråga ställdes år 2020 innan pandemin. I Norrköping och Stockholm har störst negativ förflyttning skett, där andelen nöjda invånare minskat med 15 respektive 11 procentenheter jämfört med före pandemin.

Här kan du läsa rapporten i sin helhet: https://samhallsbarometern2021.pe.se/

Topplista: Så många är nöjda med planeringen av sin stad

1. Örebro 69 %

2. Lund 68 %

3. Linköping 66 %

4. Umeå 66 %

5. Jönköping 65 %

6. Malmö 64 %

7. Norrköping 63 %

8. Helsingborg 63 %

9. Västerås 62 %

10. Uppsala 55 %

11. Stockholm 52 %

12. Göteborg 50 %

Om undersökningen:
Samhällsbarometern 2021 är framtagen av teknik- och arkitektkoncernen PE för sjätte året i rad. I årets upplaga har 4 600 svenskar svarat på 19 frågor och påståenden om staden de lever i inom områdena stadsplanering, hållbarhet och digitalisering. Undersökningen är statistiskt säkerställd och representativ på riksnivå såväl som för Sveriges tolv största städer. Antalet personer som svarat i respektive stad är minst 300.

Se bilagor och mer statistik i bifogad PDF.

För mer information, vänligen kontakta:
Arvid Linder, Kommunikationschef
Tel: +46 70 779 58 98
E-post: arvid.linder@pe.se

Om PE
PE är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom teknik och arkitektur. Som samhällsbyggare skapar vi innovativa och hållbara lösningar som formar utvecklingen av städer och samhällen. Vi finns representerade i hela landet och omsätter årligen över en miljard kronor. PE grundades 2006 och är noterat på Nasdaq Stockholm. Läs mer på www.pe.se.

Continue Reading

Marknadsnyheter

”De flesta bolag kan frigöra 8-10 dagar per månad” – Implema lanserar Snabba bokslut

Published

on

By


Fr.v: Cristina Stomberg, Senior Consultant, Implema och Ann Karblom, Senior Business Consultant, Implema.   

Många bolag lägger onödigt mycket tid och energi på att göra månadsbokslut. Det anser IT-bolaget Implema som nu lanserar tjänsten Snabba bokslut – en tjänst som kan frigöra upp till 8-10 dagars arbete per månad.

IT-bolaget Implema är ledande i Sverige inom implementation av affärssystemen Dynamics och SAP. I tillägg till det utvecklar bolaget produkter och tjänster för att ytterligare optimera kundernas affärssystem. Nu lanserar man Snabba bokslut – en tjänst som gör bokslutsarbetet mer effektivt och av högre kvalitet.

Vi har noterat att många bolag lägger onödigt mycket tid och energi på att göra månadsbokslut. Det innebär både en hög arbetsbelastning och mycket stress, månad efter månad. Vi vill hjälpa våra kunder att identifiera flaskhalsar och optimera sin bokslutsprocess. Därför tog vi fram Snabba bokslut, berättar Ann Karblom, Senior Business Consultant på Implema.

Snabba bokslut handlar om att göra bokslutsarbetet mer effektivt och av högre kvalitet. Idén är att strömlinjeforma företagets bokslutsprocesser med målet att sätta upp dessa i en checklista direkt i affärssystemet och genom att på ett enkelt sätt använda funktioner som redan finns i systemet. 

Vi börjar med en genomlysning av hela bokslutet: vilka delar och beroenden är det som skapar förseningar? Här guidar vi kunden steg för steg i analysen och förbättringsarbetet. Utifrån det tar vi fram en checklista och en arbetsyta i affärssystemet, som ger full översikt och kontroll över alla aktiviteter och som snabbt ger status i realtid. Vi visar också på ytterligare möjligheter till effektiviseringar och automatiseringar i systemet, förklarar Cristina Stomberg, Senior Consultant på Implema.

Att vara klar till dag 5 i en ny månad är fullt möjligt för de allra flesta bolag enligt Implema. Det kan frigöra upp till 8-10 dagars arbete per månad, tid som kan användas för mer värdeskapande arbete inom framför allt redovisning och analys.

 Fördelarna med Snabba bokslut är flera. Förutom att spara in mycket tid, ger det i regel även en högre medarbetarnöjdhet eftersom det minskar stress och ger en lägre toppbelastning. Det möjliggör också medarbetarutveckling, kompetensväxling samt minskar sårbarhet, säger Ann Karblom.

Målgruppen uppger man är ”alla som någon gång har tänkt att ’det här borde gå att göra smidigare och snabbare’ om sitt bokslutsarbete”, det vill säga de allra flesta företag. Ju mer komplext bokslut, desto större effekt kan uppnås, men även enklare bokslut med få personer involverade och som tar lång tid kan bli mer effektiva med Snabba bokslut.
 

För mer information, vänligen kontakta:
Ann Karblom, Senior Business Consultant Implema, 070 – 258 46 06, ann.karblom@implema.se

 

Om Implema
Vi stärker konkurrenskraften hos våra kunder genom intelligent digitalisering. Som Sveriges ledande specialist på affärssystemen SAP och Microsoft Dynamics ser vi till att våra kunder snabbt och säkert får ett affärssystem som är redo för framtiden. Härifrån utforskar vi nya idéer och arbetssätt, samt hjälper kunden att maximera nyttan av den senaste tekniken. Implema har levererat affärskritiska projekt sedan 1998. Idag är vi drygt 200 medarbetare utspridda på 10 kontor, från Malmö i söder till Umeå i norr, och omsätter 350 MSEK.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Göteborg står värd för världens första nationella elbilsrace

Published

on

By

I juni kommer det gå undan i evenemangsytan mellan Ullevi och Scandinavium. Då släpps 12 helt nya bilar loss, vardera med imponerande 550 hk under huven. Och de är 100% elektriska.

Den 8 – 9 juni kommer STCC (Scandinavian Touring Car Championship) tillbaka till Göteborg i en grön och hållbar form. Elektrifieringen möjliggör racing mitt i stan. Det är ett evenemang av världsklass, det är hållbart – det är Göteborg!

Introduktionen av elfordon i tävlingssammanhang fungerar som en bra demonstration av den gröna teknikens potential och prestanda. Detta initiativ ligger helt i linje med stadens strategiska mål att främja innovation och en grönare framtid.

Att vara värd för ett elektrifierat race visar inte bara vårt engagemang för att minska koldioxidutsläppen, utan även vår roll som drivande i övergången till hållbara transportlösningar.

Till exempel driver vi Gothenburg Green City Zone – möjligheterna zon där framtidens transportsystem testas och utvecklas. Här ska ett helt nytt utsläppsfritt transportsystem skapas och det kräver att vi tänker om, tänker nytt och tänker tillsammans. Vi börjar lokalt men med visionen att inspirera andra.

Vi satsar hållbart i världens mest hållbara destination.

Lite fakta om racet

  • Racing på grön el. Atlas Copco förser de elektriska bilarna med grön energi via ett nytt energilagrinssystem.
  • All utrustning till och från mästerskapet transporteras med fordon som uteslutande använder sig av biobränsle
  • 0 – 100 på under 3 sekunder och med en topphastighet på 300 km/h
  • Nytt tävlingsformat Head 2 Head, där två förare åt gången möts.
  • Bilar som körs är MWW i4, Cupra Born, Tesla Model 3 och Volkswagen ID.3.

Läs mer om racet här: https://gotevent.se/evenemang/stcc/

Är du intresserad av att läsa mer, missa inte vår guide med sju trender inom mobilitet och transport 2024

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Årets landsbygdsföretagare i Mälarregionen är strået vassare

Published

on

By

Per Fimmerstad i Nykvarn bedriver både traditionell växtodling och en av Sveriges största gräsmatteodlingar. På helgens Landsbygdsriksdag i Nyköping fick han motta priset Årets Landsbygdsföretagare i regionen.

Landshypotek Ekonomisk Förening i Mälarregionen har utsett Per Fimmerstad till Årets Landsbygdsföretagare. Verksamheten har traditionell växtodling och företaget Mälarturf som vuxit till en av Sveriges största odlare av gräsmattor.

Så här lyder juryns motivering:

”Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare tilldelas en affärsdriven person som med sitt företag ligger i framkant inom de gröna näringarna. Pristagaren har en förmåga att se möjligheter och utveckla nya lönsamma verksamheter med sin fastighet som grund. Hans starka ledarskap, optimism och anpassningsförmåga är en inspiration för andra.”

– Stort, hedrande och fantastiskt kul att bli uppmärksammad. Känns också väldigt kul om man i någon mån kan inspirera andra kollegor i branschen att våga satsa. Ser det mer som att företaget fått utmärkelsen, det är ju familjen och fantastiska medarbetare som ligger bakom det vi åstadkommer, säger Per Fimmerstad på Åbytorps gård i Nykvarn.

Totalt omfattar verksamheten cirka 15 medarbetare och odling på 700 hektar mark. På Taxinge odlas höstvete, raps och maltkorn på arrenderad mark, medan odlingen av gräsmattor görs på Åbytorps gård. Andra driftsinriktningar inom verksamheten är entreprenad och uthyrning av bostäder och företagslokaler.

Mer om priset Årets Landsbygdsföretagare

Utmärkelsen Årets Landsbygdsföretagare i Mälarregionen syftar till att stimulera och uppmärksamma entreprenörskap och företagande inom de gröna näringarna. Priset är instiftat av Landshypotek Ekonomisk Förening Region Mälarprovinserna och Landshypotek Bank.

Bilder bifogas:

Bild 1: Per Fimmerstad, Årets Landsbygdsföretagare Mälarregionen 2024
Bild 2: Per Fimmerstad och Louise Ängård, styrelseordförande Landshypotek Ekonomisk Förening Mälarprovinserna

För ytterligare kommentarer och information:

Jonas Feinberg, presskontakt, 070-349 24 10

Om Landshypotek Bank

Landshypotek grundades 1836 och är idag till utlåningen en av de tio största bankerna i Sverige. Banken räknas vara av systemvikt för jord- och skogsbruksnäringen. Banken växer snabbt på marknaden för bolån till hus samt sparande, och fortsätter vara ledande bank i finansieringen av jord- och skogsbruksfastigheter. Landshypotek Bank ägs av 34 000 jord- och skogsbrukskunder organiserade i en ekonomisk förening, har drygt 240 medarbetare och verkar över hela landet.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.