Connect with us

Marknadsnyheter

HelloFresh bästa tips för att förlänga livslängden på färska örter

Published

on

Visst händer det att den där basilikan man köpte hem börjar sloka lite väl snabbt, och myntan som lades in i kylen blev oätbar på nolltid. Att lyckas hålla liv i färska örter kan vara svårt och frustrerande ur både ett matsvinns- såväl som ett plånboksperspektiv. Matkasseföretaget HelloFresh delar därför med sig av ett gäng enkla tips på vad man kan göra för att förlänga livslängden på just den där basilikaplantan, koriandern eller knippet med mynta. 

Hur ofta har man inte varit med om att köpa hem en bunt färsk koriander, som några dagar senare har transformerats till något trist och oätbart i kylskåpet? Eller ställt en färsk planta basilika på fönsterbrädan, som snart vissnat ihop? Dels är det onödigt rent ekonomisk att behöva handla nya örter varje gång, dels är det en onödig källa till matsvinn. Med hjälp av några användbara tips och trick från HelloFresh är det dock enkelt att förlänga livslängden på den där basilikan, persiljan och rosmarinen, så att den står sig längre än ett par dagar.

Mjuka och hårda örter

Till att börja med behöver man bestämma om örten tillhör den mjuka eller hårda kategorin. Har örten mjuka stjälkar och mjuka löv som koriander? Eller har den en hård, träig stam som rosmarin? En snabb titt på stammen ger en snabb uppfattning om i vilken kategori örterna tillhör.

Några vanliga mjuka örter är koriander, persilja, dill, mynta, basilika och dragon. Några vanliga hårda örter är rosmarin, timjan, oregano, salvia och gräslök.

Tvätta och torka först

Om örten står i kruka, börja först med att klippa av stammarna och tvätta därefter noga. Om örterna redan ligger i en försköljd bunt går det bra att gå direkt till torkningen. Sprid ut örterna på en pappershandduk eller ren kökshandduk och klappa dem försiktigt torra.

Hur man förvarar mjuka, lövrika örter

Mjuka örter som basilika, persilja och koriander bör behandlas som en ömtålig bukett blommor. Trimma ändarna på stjälkarna, ställ ner i ett glas eller en burk och fyll på med vatten – precis tillräckligt för att täcka ändarna utan att röra vid bladen. Placera sedan en uppochnedvänd återförslutningsbar plastpåse över bladen för att täcka dessa, så att bladen förblir återfuktade. Förvara buketten i kylen och byt vatten varannan dag.

Basilika är dock undantaget som bekräftar regeln – basilikaplantan trivs bäst på köksbänken i rumstemperatur och nära solljus.

Hur man förvarar hårda, träiga örter

Örter som rosmarin och timjan vill inte förvaras i ett glas vatten, utan föredrar att lindas in i en fuktig pappershandduk och läggas i en lufttät behållare eller en återförslutbar påse i kylen. Den fuktiga pappershandduken hindrar dem från att torka ut medan behållaren håller syre ute så att de inte vissnar ihop. Pappershandduken behöver återfuktas ofta för att låsa in fukt. Örterna borde överleva i minst tio dagar, upp till några veckor, i kylen.

Frysa in i iskuber

Genom att frysa in örter i olja har man alltid egna smakförstärkare till hands, vilka fungerar utmärkt som bas för bland annat grytor och soppor. Genom att addera matolja och inte vatten minskar risken för frysskador. Detta fungerar dock bäst med hårdare örter som rosmarin, salvia, oregano och timjan.

Börja med att avlägsna stjälken och finhacka därefter örten. Häll därefter ner de hackade bitarna i en isbitsform, häll på olja så att de helt täcks, och frys därefter in hela formen.

Torkning

I tusentals år var torkning den enda metoden för att kunna spara färska örter, och tekniken används i högsta grad än i dag – bland annat när det kommer till dragon, lavendel, rosmarin, timjan och citronmeliss.

Bind kvistar eller grenar i små buntar och häng med bladen nedåt och stammen uppåt. Beroende på stammarnas storlek och fuktnivå kan det ta 8 – 10 dagar att torka helt. För att påskynda processen går det att lägga varje ört separat på en silduk och förvara på en varm, luftig plats utan direkt solljus i 2 – 3 dagar. Torkningsprocessen är färdig när örterna smular lätt. Därefter är det fritt fram att börja experimentera med egna kryddblandningar.

Återplantera örter

En del färska örter kan faktiskt planteras om. Tricket är att placera stammarna i kallt vatten, men hålla bladen torra, och därefter täcka plantan lätt med en plastpåse, och låta den stå i rumstemperatur. Inom en till två veckor har förhoppningsvis både nya rötter och blad tagit fart. I så fall är det bara att flytta över plantan till en ny kruka med fuktig, väl dränerad jord, och fortsätta njuta av bladen.

För mer information, vänligen kontakta:

Helle Aubert, Brand Manager Nordics
HelloFreshGroup

press@hellofresh.se
www.hellofresh.se

Om HelloFresh 
HelloFresh SE är världens ledande leverantör av matkassar med verksamhet i USA, Storbritannien, Tyskland, Nederländerna, Belgien, Luxemburg, Australien, Österrike, Schweiz, Kanada, Nya Zeeland, Sverige, Frankrike och Danmark. 2020 levererade HelloFresh över 600 miljoner måltider och nådde nära 5,3 miljoner aktiva kunder. HelloFresh grundades i Berlin i november 2011 och noterades på Frankfurtbörsen i november 2017. HelloFresh har kontor i New York, Berlin, London, Amsterdam, Sydney, Toronto, Auckland, Paris och Köpenhamn.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bravida Finland stärker sin position i västra Finland

Published

on

By

Bravida Finland förvärvar bolaget Vesi-Vasa Oy och stärker därmed sitt erbjudande inom VVS-byggtjänster, industrirör och brandsläckningssystem i regionen Satakunta i västra Finland. Bolaget omsätter 10 miljoner euro och har 40 anställda.

Vesi-Vasa Oy grundades år 1984 och verkar inom installation, service och underhåll av VVS-byggtjänster, industrirör och brandsläckningssystem. Bolaget erbjuder tjänster till både mindre projekt som småhus och större projekt för industrier.

– Vi är väldigt glada att välkomna Vesi-Vasa och deras kompetenta medarbetare till Bravida. Genom förvärvet får vi expertis för behoven inom både fastigheter och industri även i Satakunta-regionen. Expansionen går helt i linje med Bravidas strategi att växa i Finland samtidigt som vi stärker vårt kunderbjudande, kommenterar Marko Holopainen, divisionschef för Bravida Finland.

Jani Vainio, vd för Vesi-Vasa Oy, kommenterar:

– Växande verksamhet och en föränderlig omvärld kommer att kräva stark kompetens inom branschen framöver och som en del av Bravida kommer vi att kunna möta dessa krav. Vi kommer kunna ge våra kunder ännu bättre service och fortsätta vara en attraktiv arbetsgivare för vår personal.

Bravida beräknas tillträda som ägare i juni 2024.

För mer information, vänligen kontakta: 
Liselotte Stray
Kommunikationschef
liselotte.stray@bravida.se
+46 76 852 38 11

Bra fastigheter gör skillnad, därför finns Bravida. Som Nordens ledande leverantör av tekniska helhetslösningar inom service och installation hjälper vi våra kunder att skapa väl fungerande och hållbara fastigheter. 

Bravidas långsiktiga mål är att vara klimatneutral i hela värdekedjan år 2045. Vi har 14 000 medarbetare och finns på cirka 190 orter i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Bravidas aktie är noterad på Nasdaq Stockholm. www.bravida.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Alleima utökar sin produktionskapacitet för segmentet industriell värmning i Japan

Published

on

By

Alleima utökar sin kapacitet för elektriska värmelösningar inom divisionen Kanthal, genom en investering om cirka 100 miljoner kronor i en ny anläggning i Sakura, Japan.

Den totala investeringen om cirka 100 miljoner kronor inkluderar utveckling av en ny anläggning i närheten av den nuvarande produktionsanläggningen i Sakura, Japan. Expansionen kommer att utöka kapaciteten i Japan med cirka 60 %, med en successiv produktionsökning från och med 2025.

Den globala tillväxten för litiumjonbatterier och halvledare driver en ökande efterfrågan på Kanthals lösningar inom segmentet industriell värmning. Samtidigt börjar ett flertal industrier, såsom stål och fordon, att omvandla sina värmningsprocesser från att använda fossila bränslen till elektriska lösningar, vilket gör produktionen mer energieffektiv samtidigt som koldioxidutsläppen minskar. Avsikten med investeringen är att kunna tillvarata marknadstillväxt på medel och lång sikt i Asien.

 

”Vi investerar i ytterligare kapacitet för att möta den växande efterfrågan från kunder inom industriell värmning i Asien. Investeringen är en del i vår strategi för lönsam tillväxt”, säger Göran Björkman, VD och koncernchef för Alleima.

 

Investeringen kommer att genomföras under en tvåårsperiod och vägledningen för capex om cirka 950 miljoner kronor för helåret 2024 kvarstår.

 

Sandviken, den 13 maj 2024

Alleima AB (publ)

Kontaktuppgifter

Emelie Alm, Head of Investor Relations
Emelie.alm@alleima.com
Phone: +46 (0) 79 060 87 17

Yvonne Edenholm, Press and Media Relations Manager
Yvonne.edenholm@alleima.com
Phone: +46 (0) 72 145 23 42

Om Alleima
Alleima, är en global tillverkare av högförädlade produkter i avancerat rostfritt stål och speciallegeringar samt lösningar för industriell värmning. Baserat på långvariga kundsamarbeten och ledande materialteknologi, utvecklar vi produkter för de mest krävande applikationerna och industrierna. Vårt erbjudande inkluderar produkter såsom sömlösa rostfria rör för energi-, kemi- och flygindustrin, precisionsbandstål för vitvarukompressorer, luftkonditionering och knivapplikationer, baserat på fler än 900 aktiva legeringsrecept. Det omfattar också ultrafin tråd för användning i medicintekniska och mikroelektroniska apparater, industriell elektrisk värmeteknik och belagda bandstål för bränslecellsteknik för bilar, lastbilar och vätgasproduktion. Vår helt integrerade värdekedja, från forskning och utveckling till slutprodukt, möjliggör industriledande teknologi, kvalitet, hållbarhet och cirkularitet. Alleima, med huvudkontor i Sandviken, Sverige, hade omkring 6 500 medarbetare och intäkter om cirka 21 miljarder kronor i ungefär 80 länder under 2023. Alleima-aktien noterades på Nasdaq Stockholms storbolagslista den 31 augusti 2022 under symbolen ‘ALLEI’. Läs mer på alleima.com/se.
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Elevers tillgång till läroböcker stärks

Published

on

By

För att vända kunskapsresultaten i svensk skola behöver skolan gå tillbaka till grunderna, att öka tillgången till fysiska läroböcker är ett viktigt led i detta. Regeringen har nu fattat beslut om förordningsändringar som bland annat säkerställer att läroböcker används i undervisningen.

Den 1 juli i år förtydligas det i skollagen att elever ska ha tillgång till de läroböcker, läromedel och andra lärverktyg som behövs för en god kunskapsutveckling i enlighet med utbildningens mål. Samtidigt definieras vad läroböcker, läromedel och lärverktyg är. Det säkerställs på så sätt att skollagen inte kan tolkas som att det räcker med att elever får använda sig av digitala lärverktyg eller information på internet i undervisningen. Ändringarna i skollagen är en följd av att riksdagen i december 2023 biföll regeringens proposition Stärkt tillgång till läromedel.

– Att ha tillgång till fysiska böcker i undervisningen borde vara en självklarhet för alla elever, men tyvärr är det inte alltid så idag. Det här är viktiga åtgärder och ytterligare ett steg i vår stora satsning för att stärka läskunnigheten bland Sveriges elever, säger skolminister Lotta Edholm.

Regeringen har nu beslutat om ett antal förordningsändringar som en följd av ändringarna i skollagen. Bland annat genomförs ändringar i läroplanerna för de olika skolformerna. Det kommer till exempel att framgå att läroböcker, andra läromedel och andra lärverktyg ska användas i undervisningen. Dessutom tydliggörs det att rektorn har ansvar för att alla elever erbjuds strukturerad undervisning under lärares ledning. Även förordningen om statsbidrag för inköp av vissa läromedel ändras så att det blir tydligt att statsbidraget enbart gäller för inköp av läroböcker och lärarhandledningar.

Läs mer om propositionen Stärkt tillgång till läromedel

Läs mer om regeringens satsningar på läsning på regeringens webbplats

Kontakt

Ellen Kult, pressekreterare hos Lotta Edholm, 076-140 15 28, ellen.kult@regeringskansliet.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.