Marknadsnyheter
Hot och våld i kommun- och landstingssektorn
to, jan 18, 2018 09:00 CET
En femtedel av alla arbetsolyckor i kommuner och landsting orsakas av hot och våld. Yrkesgrupperna socialt arbete, undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter är några av de mest utsatta och fler kvinnor drabbas. Det visar färsk statistik från AFA Försäkring för åren 2014–2016.
I kommuner och landsting orsakades nära 20 procent av alla godkända arbetsolycksfall år 2014–2016 av hot och våld. Kontaktyrken, det vill säga yrken där man arbetar med människor, är mer utsatta än andra.
– Det gäller särskilt undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera, som tillhör den största yrkesgruppen i kommun- och landstingssektorn. Där ser vi en hög andel olyckor med hot och våld och flest antal olyckor under tidsperioden 2014–2016, säger Therese Ljung, analytiker på AFA Försäkring.
Fler kvinnor drabbas
– Hot och våld stod för 20 procent av de godkända arbetsolycksfallen för kvinnor under treårsperioden. För män var motsvarande siffra 16 procent. Olyckorna är dessutom fler till antalet bland kvinnor, vilket beror på att fler kvinnor jobbar i yrken där hot och våld förekommer, säger Therese Ljung.
Lärare och skolledare sticker ut i statistiken
Statistiken visar att även lärare och skolledare drabbas av hot och våld, där orsakades 24 procent av samtliga olyckor 2014–2016 av hot och våld, vilket kan jämföras med yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera där hot och våld orsakade 27 procent av alla arbetsolycksfall.
”Jag blev biten när jag skulle ge medicin”
Skötare, vårdare och boendestödjare påverkas i hög utsträckning. Dessa yrkesgrupper arbetar med rehabilitering och vård av patienter inom psykiatrisk vård och missbruksvård, samt med personer med funktionsnedsättning.
– I de här grupperna uppstår hot och våldsituationer ofta slumpartat och väldigt plötsligt. Vanliga händelser beskrivs exempelvis som: ”Aggressiv patient slog mig i ansiktet”, ”Jag blev biten när jag skulle ge medicin” och ”Behövde låsa in mig efter hot från utåtagerande patient”, säger Therese Ljung.
Stor variation i landet
– Vi ser även att det finns regionala skillnader med en stor spridning i landet av andelen arbetsolycksfall orsakade av hot och våld under åren 2014–2016. Lägst andel hade Gotlands län, Värmlands län och Jämtlands län. Högst andel hade Örebro län, Östergötlands län och Dalarnas län.
– Arbetsolycksfall orsakade av hot och våld är fortfarande vanligt förekommande. Det är därför viktigt att fortsättningsvis följa och beskriva utvecklingen av hot och våld på den svenska arbetsmarknaden, säger Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen på AFA Försäkring.
Fakta om AFA Försäkrings statistik om hot och våld
På afaforsakring.se finns den senaste rapporten ”Hot och våld i kommun- och landstingssektorn”.
AFA Försäkring har även tidigare uppmärksammat hot och våld på den svenska arbetsmarknaden i statistikrapporterna ”Hot och våld på den svenska arbetsmarknaden” (2015) och ”Arbetsolyckor och sjukfrånvaro inom handel och restaurang” (2017).
Fler aktuella rapporter finns här.
Kontakt:
Anna Weigelt, chef för Analysavdelningen AFA Försäkring, 08-696 43 35, anna.weigelt@afaforsakring.se
Therese Ljung, analytiker AFA Försäkring: 08-696 45 50, therese.ljung@afaforsakring.se
Linda Harling, presskommunikatör AFA Försäkring: 0730-96 35 12, linda.harling@afaforsakring.se
AFA Försäkring ger trygghet och ekonomiskt stöd vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet. Våra försäkringar är bestämda i kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter och vi försäkrar drygt fyra miljoner människor i privat näringsliv, kommuner, landsting och regioner. AFA Försäkring drivs utan vinstsyfte och förvaltar cirka 200 miljarder kronor. En viktig del av vår verksamhet är att stödja forskning och projekt som aktivt syftar till att förbättra arbetsmiljön. AFA Försäkring har cirka 650 medarbetare och ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK.
www.afaforsakring.se
Taggar:
Marknadsnyheter
Att känna samhörighet med naturen kan lindra psykiska påfrestningar efter förlusten av en närstående.
En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health undersökte hur förlust av en närstående i COVID-19-pandemin påverkar psykisk hälsa. Komplicerad sorg, en långvarig och intensiv sorg som påverkar vardagen, kopplades till högre risk för depression och ångest. Studien fann att en stark känsla av samhörighet med naturen kunde mildra dessa negativa effekter.
Studien, som omfattade 153 deltagare som förlorat en närstående till COVID-19, visade att de med starkare koppling till naturen upplevde lägre nivåer av depression och ångest trots svår sorg. Resultaten tyder på att samhörighet med naturen kan fungera som en skyddsfaktor, genom att ge en känsla av tillhörighet när en betydelsefull person gått bort.
Forskningen belyser relationen mellan naturupplevelser och sorg, men resultaten bör tolkas med försiktighet då studien genomfördes under en unik global pandemi och på en begränsad urvalsgrupp.
Källa: psypost.org
Marknadsnyheter
Statistik ur handelsregistret 2024: Över 37 000 nya företag
År 2024 antecknades 37 641 nya företag i handelsregistret. Det är 547 fler än året innan.
Nya företag som registrerades enligt företagsform:
- aktiebolag 20 109
- enskild näringsidkare (företagare med firma) 16 487
- bostadsaktiebolag 340
- ömsesidigt fastighetsaktiebolag 238
- öppet bolag 161
- kommanditbolag 148
- andelslag 61
- filial till utländsk näringsidkare 58
- ideell förening 34
- stiftelse 3
- publikt aktiebolag 2.
Handelsregistret omfattar över en halv miljon företag och sammanslutningar.
Se vår statistik över registrerade nya företag enligt företagsform 2020–2024 på Prh.fi.
Statistik ur handelsregistret
Följande statistik publiceras ur handelsregistret:
- antal företag
- antal registrerade nya företag efter företagsform
- inkomna ärenden efter typ av anmälan
- registrerade och behandlade handelsregisterärenden.
Gå till handelsregistrets statistik på Prh.fi.
Vad är handelsregistret?
Handelsregistret är ett officiellt och offentligt företagsregister. I handelsregistret antecknas uppgifter om företag utgående från de anmälningar, ansökningar och meddelanden som Patent- och registerstyrelsen får. I handelsregistret antecknas även bostadsaktiebolag och bostadsrättsföreningar. Läs mer om handelsregistret på Prh.fi.
Ytterligare information:
Jouko Koitto
Ledande jurist
Patent- och registerstyrelsen
Tfn mån–fre 050 4521 673
Om oss
Vi arbetar för företagens och sammanslutningarnas bästa.
Vi registrerar företag, föreningar, stiftelser och andra sammanslutningar samt företagsinteckningar och LEI-nummer. Vi granskar och beviljar patent samt registrerar nyttighetsmodeller. Vi registrerar också varumärken för produkter och tjänster samt mönsterskydd för design. Vi godkänner revisorer och svarar för tillsynen över dem. Vi utövar tillsyn över stiftelsers verksamhet och över kollektiv förvaltning av upphovsrätt.
Vi erbjuder våra kunder rådgivning och utbildning. Vi ger information om företag, sammanslutningar och immateriella rättigheter.
Vi är också nyhetsgranskningsmyndighet (ISA) och myndighet för förberedande patenterbarhetsprövning (IPEA) för internationella PCT-patentansökningar.
Vi hör till arbets- och näringsministeriets (ANM) förvaltningsområde och förhandlar årligen med ministeriet om resultatmålen för vår verksamhet. Vi är ett nettobudgeterat ämbetsverk, vilket innebär att vi täcker cirka 95 procent av våra utgifter med våra serviceinkomster.
Läs mer: https://www.prh.fi/sv/presentation_och_uppgifter.html
Taggar:
Marknadsnyheter
Radiosporten förlänger med fotbollsexperten Johan Elmander
Johan Elmander har sedan 2021 varit fotbollsexpert på Radiosporten och förlänger nu fram till 2028. Med start idag kommer lyssnarna också kunna följa Johans satsning mot att bli skidåkande reporter i Vintersportextra under årets Vasalopp.
Den tidigare landslagsspelaren har skrivit på ett avtal med Radiosporten som sträcker sig till slutet av 2028 då bland annat herrarnas EM i Storbritannien och Irland äger rum.
– Jag är mycket glad över att ha förlängt mitt avtal med Radiosporten. Jag trivs utmärkt med mina kollegor och det var ett självklart beslut att tacka ja när möjligheten till förlängning presenterades. En av de faktorer som lockade mig var alla stora fotbollmästerskap som Radiosportens har rättigheter till, säger Johan Elmander.
Johan Elmander har sedan 2021 varit expert på Radiosporten och bevakar fotboll på både herr- och damsidan. Han hörs både från nationell fotboll, kring landslagen och de stora mästerskapen.
– Johan har utvecklats starkt i expertrollen och med sitt fotbollsöga och stora erfarenhet från spel på högsta nivå gett lyssnarna både skarpa analyser och åsikter. Vi är väldigt glada att Johan kommer vara en del av vår laguppställning för de närmaste fyra åren, säger Radiosportens chef Tobias Rosvall.
Med start idag kommer lyssnarna dessutom få höra honom i nya satsningen Vintersportextra. Under en av säsongens höjdpunkter, Vasaloppet, kommer Johan att agera skidåkande reporter. Hans väg till starten i Sälen kommer man att kunna följa i Vintersportextra där Johan möter skidprofiler som Charlotte Kalla och Radiosportens egen Torgny Mogren för att få de bästa tipsen för hur han ska ta sig de nio milen på snabbaste sätt.
– Vasaloppet är en tradition jag har vuxit upp med och alltid haft en önskan om att delta i. Jag ser fram emot den utmaning det innebär och känner en stor ödmjukhet inför uppgiften. Att få vägledning och inspiration från några av skidvärldens legender ger mig dessutom en extra motivation att prestera på topp. Jag ser också fram emot att få möta och samtala med alla de inspirerande människor som deltar och hejar längs spåret, säger Johan Elmander.
Om Vintersportextra
Vintersportextra är Radiosportens storsatsning på snösporterna. Varje helg från 11 januari till 23 mars sänder vi från både VM och alla världscuptävlingar i längd, skidskytte och alpint. Vi kryddar med skicross och puckelpist och toppar med Vasaloppet – exakt 100 år efter Sven Jerrings debutsändning därifrån.
De stora stjärnorna hörs i Vintersportextra, lyssnarna får internationella utblickar och Bengt Skött presenterar i sann OS-anda varje helg ett nytt vinter-quiz! Jonas Karlsson är ett nytillskott på Radiosportens redaktion. I rollen som livekrönikör i Vintersportextra sätter han prestationer och resultat i perspektiv.
Under premiärhelgen 11-12 januari tävlar skidskyttarna i Oberhof. Jaktstart dam och herr på lördag. Mixedstafett och singelmixedstafett på söndag. Alpint så sänder vi från herrarnas slalom i Adelboden och damernas störtlopp i St Anton under lördagen. På söndag blir det storslalom för herrarna och super-g för damerna.
Alla sändningstider från Vintersportextra: https://sverigesradio.se/artikel/sa-sander-vintersportextra
Lyssna på Vintersportextra i appen Sveriges Radio Play, med inhopp i P4 eller via webben: https://sverigesradio.se/radiosporten
Pressbilder: Johan Elmander (Sveriges Radio)
Tobias Rosvall (Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio)
Presskontakt: Tobias Rosvall, chef Radiosporten 076-7702046 eller tobias.rosvall@sverigesradio.se
Claes Bertilson, presschef, 070-327 7807 eller claes.bertilson@sverigesradio.se
Taggar:
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke