Hugo Alfvéns 150-årsjubileum firas med dokumentär och körsång

| 27 april, 2022 | 0 kommentarer

Att en av Sveriges främsta tonsättare genom tiderna, Hugo Alfvén, har sitt 150-årsjubileum i år kommer att uppmärksammas i P2 på flera sätt. Alfvéns betydelse för den svenska musikutvecklingen lyfts fram i en dokumentär om hans liv samt i P2:s poddar Mästerverken och Klassiska podden. I höst anordnar Berwaldhallen en sing-along där publiken bildar en jättekör som sjunger både de traditionella Alfvénsångerna men också nyskrivna arrangemang.


Hugo Alfvén. Foto: Jarl Ekenryd / SVT Bild

Mästerverken om En skärgårdssägen
Podden som djupdyker i den klassiska musikens största, bästa och mest älskade verk tar sig an Alfvéns symfoniska dikt En skärgårdssägen. Avsnittet finns att lyssna på i appen Sveriges Radio play.

P2 Dokumentär om Hugo Alfvén
Kulturjournalisten Sofia Nyblom undersöker drivkrafterna bakom Hugo Alfvéns skapande, och frilägger ett stycke radiohistoria förknippat med hans mest populära verk ”Midsommarvaka”. Glimtar från midsommarfirandet i Leksand varvas med musikhistoriska analyser och konstnärliga vittnesmål. Dessutom får vi höra om förföraren Alfvén. Styvdottern Vibeke Krøyer berättar om mannen som krossade hennes mors, 
Marie Krøyer, hjärta. Även Hugo Alfvén själv hörs i intervjuer inspelade på 1950-talet.

Jag visste att han var svår med kvinnorna, men inte hur illa det faktiskt var ställt. Musikvetaren Tobias Lund kallar honom “sexmissbrukare”. Alfvén gifter sig sista gången när han är 87 år gammal, säger Sofia Nyblom.

P2 Dokumentär om Hugo Alfvén sänds i två delar, lördag 30 april respektive lördag 7 maj.

Klassiska podden om Hugo Alfven, den 27 april
Camilla Lundberg och Carl Tofft är tillbaka med en ny säsong av Klassiska podden. Här pratar de om berömda kompositörer, reder ut varför musiken låter som den gör och vad den har för betydelse i dag. Hugo Alfvén var storsvensken bland kullorna kring Siljan och manskörerna i Uppsala. En mästare i blågult tonmåleri från symfoni till schlager. Huvudtemat i liv och musik var erotiken.

Vi kommer prata om Hugo Alfvéns relation till både Mupparna, Deep Purple och Marie Kröyer, men också om erotiken i hans symfonier och varför han hatade musik som barn, säger Carl Tofft, programledare för Klassiska podden.

I Berwaldhallen: Fest för Alfvén 150 år
Firandet av Hugo Alfvéns 150-årsjubileum fortsätter i ett antal konserter under hösten när Radiosymfonikerna framför hans Festspel och den tredje symfonin under ledning av Fredrik Burstedt. I november bjuder också Berwaldhallen tillsammans med en rad andra aktörer in till en Hugo Alfvén-sing-along där publiken bildar en jättekör som sjunger både de traditionella Alfvénsångerna men också nyskrivna arrangemang, tillsammans med Radiokören under ledning av Cecilia Rydinger.

Läs mer här:
https://www.berwaldhallen.se/hugo-alfven-150-ar/
https://www.berwaldhallen.se/konsert/fest-for-alfven-150-ar/

Pressbild:
Hugo Alfvén. Foto: Jarl Ekenryd / SVT Bild
https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/jha9aguu1z

För mer information vänligen kontakta:
Ebba Beck-Friis, presskontakt P2
[email protected]
070-828 02 21

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.