Connect with us

Marknadsnyheter

HYBRIT: Världsunikt bergrumslager för fossilfri vätgas invigs i Luleå

Published

on

SSAB, LKAB och Vattenfall inviger HYBRIT:s pilotanläggning för lagring av fossilfri vätgas i Svartöberget i Luleå. Bergrumslagret är det första i världen i sitt slag. Invigningen markerar inledningen på den två år långa testperiod som ska pågå fram till 2024.

HYBRIT-initiativet startades 2016 av de tre ägarna SSAB, LKAB och Vattenfall. Vätgaslagret har en mycket viktig funktion i den samlade värdekedjan för fossilfri järn- och stålframställning. Genom att producera fossilfri vätgas då det finns mycket el, till exempel när det blåser mycket, och använda lagrad vätgas när elsystemet är ansträngt säkerställs stabil produktion av järnsvamp, råvaran till framtidens fossilfria stål.

– Sverige ska skapa nya jobb genom att leda klimatomställningen, och HYBRIT är ett bra exempel på att med grön teknik och innovation göra just det. När vi bygger framtidens energisystem så behöver vi både ta tillvara möjligheter att lagra energi och se till att stora energianvändare kan vara flexibla i sin förbrukning. Just det gör HYBRIT genom sitt unika vätgaslager, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

– Vi vill utveckla HYBRIT så att det passar väl in i det framtida elsystemet med mer väderberoende elproduktion. Lagret är unikt och än en gång tar HYBRIT-initiativet täten i den fossilfria omställningen. HYBRIT är mycket viktigt för att kunna möta klimatutmaningen och möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Andreas Regnell, Styrelseordförande, Hybrit Development AB (HDAB) samt Senior Vice President och chef för Strategic Development på Vattenfall.

SSAB har möjlighet att ställa om vår verksamhet och ta bort 10% av Sveriges totala koldioxidutsläpp samt 7% av Finlands, och detta tar oss ännu ett steg närmare målet. Vätgaslagret är en viktig pusselbit i säkerställandet av en stabil stålproduktion och en milstolpe i utvecklingen av HYBRIT, säger Martin Pei, CTO på SSAB. 

Vätgasen och lagringen är central för vår omställning. Om fyra år ska HYBRIT-tekniken börja användas storskaligt i en första demonstrationsanläggning i Gällivare, och planen är att sedan bygga fler järnsvampsverk. LKAB kommer därmed att bli en av Europas största vätgasproducenter, och den här piloten ger värdefull kunskap inför det fortsatta arbetet med att skapa världens första fossilfria värdekedja inom järn- och stålindustrin, säger Lars Ydreskog, direktör för strategiska projekt på LKAB.

– Pilotanläggningen är viktig för att på riktigt testa och förstå hur storskalig vätgaslagring fungerar. Lagring av vätgas kommer att vara en viktig pusselbit för en fossilfri värdekedja för järn- och stålindustrin men också i ett framtida robust elsystem, säger Klara Helstad, Chef enheten hållbar industri vid Energimyndigheten.

Tekniken för lagring av gas i ett inklätt bergrum under mark (LRC) är väl beprövad och har använts i södra Sverige under cirka 20 år, för lagring av naturgas. Nu tar tekniken ett steg framåt och utvecklas för lagring av vätgas samt att lagret ska användas mer dynamiskt, med påfyllning och tömning i takt med vätgasproduktionen.

Pilotanläggningen har en storlek på 100 kubikmeter. I ett senare skede kan det bli aktuellt med ett fullskaligt vätgaslager på 100 000 till 120 000 kubikmeter, och det kan i så fall lagra upp till 100 GWh el omvandlad till vätgas, vilket räcker för att försörja en fullstor fabrik för järnsvamp i tre till fyra dagar.

Med hjälp av HYBRIT-tekniken kan SSAB minska Sveriges utsläpp av koldioxid med 10 procent. SSAB, LKAB och Vattenfall investerar sammanlagt 259 miljoner kronor i själva vätgaslagret, delat i tre lika delar, och Energimyndigheten bidrar med 72 miljoner kronor.

Fakta vätgaslager:

  • Vätgaslagret började byggas i maj 2021. I lagret testas vätgaslagring med känd teknik, så kallad LRC (Lined Rock Cavern). Det innebär att gasen lagras under mark i ett bergrum vars väggar kläs in med ett utvalt material som tätskikt.
  • Den fossilfria vätgasen produceras genom vattenelektrolys med fossilfri el.
  • Det är viktigt att bygga i ett berg med en bergart som håller bra kvalitet. Berggrunden i Svartöberget består i huvudsak av amfibolit med inslag av pegmatit och röd granit.
  • Bergrummet i Svartöberget där gasen lagras ligger cirka 30 meter under markytan och 100 meter från ingången.

Fakta HYBRIT-projektet:

  • Med HYBRIT-initiativet avser SSAB, LKAB och Vattenfall skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till färdigt stål, med fossilfria pellets, fossilfri el och vätgas.
  • HYBRIT-tekniken ersätter masugnsprocessen, som använder kol och koks för att ta bort syret ur järnmalmen, med en direktreduktionsprocess som använder fossilfri vätgas. I stället för koldioxid blir biprodukten vatten.
  • Pilotanläggningen för testproduktion av järnsvamp i Luleå togs i drift 31 augusti 2020 och nästa steg är planerat till 2026 med en demonstrationsanläggning för produktion av fossilfri järnsvamp i industriell skala i Gällivare.
  • I augusti 2021 producerade SSAB världens första fossilfria stål, framtaget med HYBRIT-teknik, och levererade till kund.

För ytterligare information vänligen kontakta:

Magnus Kryssare, Vattenfall, magnus.kryssare@vattenfall.com, 076-769 56 07
Hanna Hoikkala, SSAB, hanna.hoikkala@ssab.com, 073-655 11 17
Mikko Viitala, LKAB, mikko.viitala@lkab.com, 070 309 8163
 

LKAB är en internationell gruv- och mineralkoncern som erbjuder hållbara järnmalms-, mineral- och specialprodukter. Vi leder omställningen av järn- och stålindustrin och vår plan är att utveckla koldioxidfria processer och produkter fram till år 2045. Sedan 1890 har vi utvecklats genom unika innovationer och tekniklösningar och drivs framåt av mer än 4 500 medarbetare i 12 länder. LKAB-koncernen omsatte cirka 49 miljarder kronor år 2021. www.lkab.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

SMART HIGH TECH: SHT Smart High-Tech AB publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

SHT Smart High-Tech AB publicerar härmed årsredovisningen 2023. Årsredovisningen finns att tillgå via bifogad fil, samt via bolagets hemsida www.smarthightech.com.

I revisionsberättelsen som är en del av årsredovisningen framgår att bolagets revisor gjort ett uttalande som avviker från standard enligt följande:

”Väsentlig osäkerhetsfaktor avseende antagandet om fortsatt drift

Vi vill fästa uppmärksamheten på informationen i förvaltningsberättelsen under stycket ”Finansiell ställning” på sida 21 av vilken det framgår att bolaget inte har tillräckligt rörelsekapital för att finansiera verksamheten under hela 2024 enligt gällande affärsplan, utan är i behov av kapitaltillskott. Det framgår även att den framtida finansieringen förväntas ske genom finansieringslösningar med eventuell samarbetspartner samt att utställda teckningsoptioner med lösen den 30 april 2024 kommer att tillföra bolaget kapital. Skulle inte förhandlingarna gällande samarbetsavtal med en partner falla väl ut och kapital inte kommer tillföras genom de utställda teckningsoptionerna kommer bolaget vända sig till befintliga aktieägare gällande en nyemission eller rikta en emission till externa investerare. Dessa förhållanden tyder på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet. Vårt uttalande är inte modifierat i detta avseende. ”

Kommentar från bolaget: Bolagets ledning och styrelse arbetar med att säkra bolagets finansiering genom ett samarbetsavtal med en partner inom techindustrin som är i sin slutfas som även gäller finansiering av fortsatt expansion av verksamheten. Skulle förhandlingarna dra ut på tiden kan bolaget vara tvunget att välja andra finansieringslösningar. Sådana lösningar ska i så fall baseras på bästa möjliga förutsättningar ur både marknadsmässiga och kommersiella perspektiv.

För mer information om SHT Smart High-Tech AB, vänligen kontakta:

VD Lars Almhem

+46 70 418 00 00

lars.almhem@smarthightech.com

SMART HIGH TECH har genom den patenterade produkten GT-TIM® utvecklat ett unikt grafenförstärkt gränssnittsmaterial, så kallat ”Thermal Interface Material”, TIM, för elektronik- och kraftmodulkylning som leder värme effektivt både i vertikalt och i horisontellt led. Ökad kylningsförmåga krävs av industrin för att fortsätta kunna utveckla högprestandaelektronik som är mindre, lättare, snabbare med mer funktionalitet på ett hållbart sätt genom lägre energikonsumtion.

Visionen för SMART HIGH TECH är att bli en globalt ledande leverantör i världen av nanobaserade material och lösningar för applikationer för termisk kylning av elektronik som bidrar till ett hållbart samhälle. Detta ska ske genom hög grad av automation i kombination med ett unikt och patenterat grafenförstärkt kylmaterial. SMART HIGH TECH har tillverkning av sin GT-produkt såväl i Göteborg som i Kina som säljs till företag inom elektronikbranschen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

SMART HIGH TECH: SHT Smart High-Tech AB publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

SHT Smart High-Tech AB publicerar härmed årsredovisningen 2023. Årsredovisningen finns att tillgå via bifogad fil, samt via bolagets hemsida www.smarthightech.com.

I revisionsberättelsen som är en del av årsredovisningen framgår att bolagets revisor gjort ett uttalande som avviker från standard enligt följande:

”Väsentlig osäkerhetsfaktor avseende antagandet om fortsatt drift

Vi vill fästa uppmärksamheten på informationen i förvaltningsberättelsen under stycket ”Finansiell ställning” på sida 21 av vilken det framgår att bolaget inte har tillräckligt rörelsekapital för att finansiera verksamheten under hela 2024 enligt gällande affärsplan, utan är i behov av kapitaltillskott. Det framgår även att den framtida finansieringen förväntas ske genom finansieringslösningar med eventuell samarbetspartner samt att utställda teckningsoptioner med lösen den 30 april 2024 kommer att tillföra bolaget kapital. Skulle inte förhandlingarna gällande samarbetsavtal med en partner falla väl ut och kapital inte kommer tillföras genom de utställda teckningsoptionerna kommer bolaget vända sig till befintliga aktieägare gällande en nyemission eller rikta en emission till externa investerare. Dessa förhållanden tyder på att det finns en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta sin verksamhet. Vårt uttalande är inte modifierat i detta avseende. ”

Kommentar från bolaget: Bolagets ledning och styrelse arbetar med att säkra bolagets finansiering genom ett samarbetsavtal med en partner inom techindustrin som är i sin slutfas som även gäller finansiering av fortsatt expansion av verksamheten. Skulle förhandlingarna dra ut på tiden kan bolaget vara tvunget att välja andra finansieringslösningar. Sådana lösningar ska i så fall baseras på bästa möjliga förutsättningar ur både marknadsmässiga och kommersiella perspektiv.

För mer information om SHT Smart High-Tech AB, vänligen kontakta:

VD Lars Almhem

+46 70 418 00 00

lars.almhem@smarthightech.com

SMART HIGH TECH har genom den patenterade produkten GT-TIM® utvecklat ett unikt grafenförstärkt gränssnittsmaterial, så kallat ”Thermal Interface Material”, TIM, för elektronik- och kraftmodulkylning som leder värme effektivt både i vertikalt och i horisontellt led. Ökad kylningsförmåga krävs av industrin för att fortsätta kunna utveckla högprestandaelektronik som är mindre, lättare, snabbare med mer funktionalitet på ett hållbart sätt genom lägre energikonsumtion.

Visionen för SMART HIGH TECH är att bli en globalt ledande leverantör i världen av nanobaserade material och lösningar för applikationer för termisk kylning av elektronik som bidrar till ett hållbart samhälle. Detta ska ske genom hög grad av automation i kombination med ett unikt och patenterat grafenförstärkt kylmaterial. SMART HIGH TECH har tillverkning av sin GT-produkt såväl i Göteborg som i Kina som säljs till företag inom elektronikbranschen.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Beslut fattade vid Catenas årsstämma 25 april 2024

Published

on

By

Vid Catenas årsstämma den 25 april 2024 fastställde årsstämman bland annat styrelsens förslag till utdelning för 2023 om 8,50 kr per aktie.

2024-04-25 kl. 18.00

Catena AB (publ) avhöll årets årsstämma idag, den 25 april 2024, på Clarion Hotel Sea U, Kungsgatan 1, i Helsingborg.

Vid årsstämman framlades årsredovisningen, koncernredovisningen, revisionsberättelsen och koncernrevisionsberättelsen för 2023. De i handlingarna intagna resultat- och balansräkningarna fastställdes. I enlighet med styrelsens förslag beslutade stämman om en utdelning om 8,50 kr per aktie att utbetalas vid två tillfällen om vardera 4,25 kr per aktie. Avstämningsdag fastställdes till den 29 april 2024 respektive 29 oktober 2024 och utdelningen beräknas utbetalas från Euroclear Sweden AB den 3 maj 2024 respektive 1 november 2024.

Årsstämman fastställde vidare att antalet på årsstämman valda styrelseledamöter ska vara sju ordinarie ledamöter utan suppleanter och omvalde enligt valberedningens förslag Lennart Mauritzson, Hélène Briggert, Gustaf Hermelin, Vesna Jovic, Joost Uwents, Katarina Wallin och Caesar Åfors som ordinarie styrelseledamöter, samt omvalde av Lennart Mauritzson till styrelsens ordförande. Till revisor omvaldes det registrerade revisionsbolaget KPMG AB, som meddelat att auktoriserade revisorn Camilla Alm Andersson utses till huvudansvarig revisor. Stämman beslutade enligt valberedningens förslag om oförändrade instruktioner för utseende av valberedning. Stämman beviljade styrelseledamöterna och verkställande direktören ansvarsfrihet för 2023.

Årsstämman beslutade enligt valberedningens förslag om arvode till styrelsen om 2 000 000 kr (tidigare 2 065 000 kr) fördelat med 430 000 kr (410 000 kr) kr till styrelsens ordförande och med 215 000 kr (205 000 kr) till varje övrig ledamot i styrelsen som inte är anställd i bolaget. Ersättning för arbete i ersättningsutskottet tillkommer med 80 000 kr (80 000 kr) att fördelas med 40 000 kr (40 000 kr) till utskottets ordförande och 20 000 kr (20 000 kr) vardera till två ledamöter, samt 200 000 kr (140 000 kr) för ersättning för revisions- och hållbarhetsrapporteringsutskottet att fördelas med 100 000 kr (70 000 kr) till utskottets ordförande och 50 000 kr (35 000 kr) vardera till två ledamöter. Arvode till revisorn beslutades utgå enligt godkänd räkning. Årsstämman godkände styrelsens förslag till riktlinjer för ledande befattningshavare och Ersättningsrapporten godkändes.

Årsstämman bemyndigade styrelsen i enlighet med framlagda förslag att förvärva och avyttra egna aktier, samt att besluta om nyemission av aktier eller konvertibler. Förvärv av aktier, tillsammans med antalet nya aktier, respektive avyttring, får omfatta högst sammanlagt 1/10 av bolagets samtliga aktier och beslut kan fattas vid ett eller flera tillfällen. Nyemission kan ske med eller utan företrädesrätt för aktieägarna och med eller utan föreskrift om apport eller kvittning. Nyemission ska ske på marknadsmässiga villkor.

För ytterligare information, vänligen kontakta
Lennart Mauritzson, Ordförande Tel. 0702-570 80 80
Jörgen Eriksson, VD, Tel. 0730-70 22 42,
jorgen.eriksson@catena.se
Följ oss: catena.se / LinkedIn

Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande vid ovan angiven tidpunkt.

Catena är ett börsnoterat fastighetsbolag som genom samarbete och på ett hållbart sätt utvecklar och långsiktigt förvaltar effektiva logistikanläggningar. De strategiskt placerade fastigheterna försörjer Skandinaviens storstadsregioner och är anpassade för såväl dagens som morgondagens varuflöden. Det övergripande målet är att generera ett starkt kassaflöde från den löpande verksamheten för att möjliggöra en hållbar tillväxt och stabil avkastning. Fastigheterna hade ett totalt värde om 32 550 Mkr per den 31 mars 2024. Catena-aktien handlas på NASDAQ Stockholm, Large Cap.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.