Marknadsnyheter
Ida från Kiruna är hemma från Peru – hjälpte 3184 medmänniskor att se bättre
on, okt 04, 2017 11:41 CET
Ida Rådström som till vardags arbetar som optikerassistent i Synoptiks butik i Kiruna kom nyligen hem från biståndsorganisationen Optiker utan gränsers hjälpresa till Peru. Under nio dagar har Ida och elva kollegor rest runt med tusentals glasögon i bagaget för att hjälpa medmänniskor med synundersökningar och glasögon. Resultatet – 3184 peruaner ser nu bättre och får därmed helt nya förutsättningar att klara sitt arbete och gå i skolan.
– Resan var jättespännande och intensiv. Vi träffade och hjälpte så många människor. När vi kom till en ny plats tidigt på morgonen var det redan kö och vi möttes av applåder när vi klev ur bilarna, säger Ida.
Ida berättar om ett möte med en kvinna som berörde henne starkt.
– En liten liten dam, 84 år gammal, kom till oss när vi jobbade. Hon kunde inte längre läsa eller arbeta med sina handarbeten på grund av sin allt sämre syn. När hon fick glasögon av oss brast hon ut i gråt, glädjetårar. Jag blev så himla påverkad av hennes känslor att jag också började gråta, säger Ida.
Inför resan skänkte svenska folket rekordmånga glasögon, hela 81 540 par samlades in under förra året via Synoptiks butiker runt om i landet. De glasögon som inte överlämnades i Peru går vidare till Vision For All, en svensk biståndsorganisation startad av John Godoy, som Optiker utan gränser samarbetar med.
Efter sju hjälpresor och 21 129 hjälpta medmänniskor planerar Optiker utan gränser redan nu sin åttonde resa våren 2018. Synoptik tar tacksamt emot begagnade glasögon och solglasögon i alla butiker året runt.
Fakta om världens syn*
- 285 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn, 90 procent av dem lever i låginkomstområden.
- 80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas och glasögon är fortfarande det bästa och mest tillgängliga hjälpmedlet för detta.
- Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Grå starr kan förebyggas med solglasögon.
Optiker utan gränser i siffror
- Optiker utan gränser har under åren samlat in cirka 260 000 glasögon. De som inte använts under resorna har skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt.
- Totalt har Optiker utan gränser hjälpt cirka 21 000 medmänniskor att se bättre.
- Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor. En majoritet har aldrig ägt ett par glasögon tidigare.
Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är en biståndsorganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen till ett liv med bättre syn. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och assistenter genomför synundersökningar och utprovningar av glasögon. Samarbetet sker med Vision For All, en svensk biståndsorganisation som hjälper till med lokala kontakter och leder arbetet på plats. För mer information,
www.synoptik.se
*Länk till fakta från WHO om synfel runt om i världen.
Länk till Optiker utan gränser pressrum
Ida Rådström, optikerassistent Synoptik Kiruna, tfn: +46(0)70 361 94 14
Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör Synoptik, tfn: +46 (0)73-523 40 22, e-post: lfe@synoptik.se
Bilder för fri publicering kontakta: Rebecca Sinnerstedt, tfn: +46 (0)70-57 50 955, e-post: rebecca.sinnerstedt@perspective.se
Synoptik
etablerades i Sverige 1991 och är idag med 130 butiker och en omsättning över en miljard en av landets ledande aktörer inom optik. Genom att erbjuda kvalitetsoptik som alla kan ha råd med ska Synoptik bli Sveriges folkoptiker. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik. Varje år skänks därför en del av vinsten från Synoptik till forskning inom optik och oftalmologi. Synoptik är även en del av GrandVision N.V., en världsledande aktör inom optisk detaljhandel, med drygt 6000 butiker i fler än 40 länder. För mer information, se
synoptik.se
Marknadsnyheter
Svenskt brons i minnesvärt VM
Fransk-svenske Sylvain Arvidieu knep silver i minnes-VM i Lund. Vann gjorde italienaren Enrico Marraffa och på tredje plats kom Matteo Clio, Italien. Det blev ett svenskt brons i den individuella grenen fiktiva datum. ”Det har varit ett spännande och minnesvärt VM. Förutom fantastiska resultat i tävlingen har vi även haft ett publikt program som fascinerat och imponerat på besökarna”, säger de två nöjda arrangörerna Idriz ”Minnet” Zogaj och Martin Nilsson.
Emma Andersson gjorde efterlängtad comeback på världsscenen och lyckades bärga sin första VM-medalj som vuxen när hon kom på tredje plats i grenen ”Fiktiva datum”. På 5 minuter lyckades Emma lära sig hela 82 påhittade historiska händelser och vilket år de ägde rum. Ett datum mer än fjärdeplatsen. ”Fantastiskt roligt. Det hade jag verkligen inte väntat mig när jag kom till Lund tidigare i veckan”, säger en nöjd Emma Andersson efter tävlingen. Emma placerade sig på en total 14:e plats.
Silvermedaljen har svensk känning genom Sylvain Arvidieu, eller ”Sylle”, som han är känd som bland svenskarna. ”Sylle” är svensk medborgare men tävlar för Frankrike och han har tidigare varit aktiv i Svenska Minnesförbundet där han även suttit i styrelsen. ”Sverige är mitt andra hemland så det känns otroligt kul att få prestera så här bra här”, säger en mycket glad ”Sylle”.
För nykomlingen Algot Kullberg, 19 år, från Växjö, som till vardags är värnpliktig cybersoldat i Enköping blev VM en upplevelse han sent kommer glömma. Bland annat lyckades han minnas 870 binära tal på 30 minuter. ”Det har varit kul och väldigt lärorikt. Jag är otroligt taggad inför framtida tävlingar”, säger en nöjd Algot Kullberg som placerade sig 27:a i tävlingen.
För grundaren och ordföranden av Svenska Minnesförbundet, Idriz ”Minnet” Zogaj, blev drömmen precis som han föreställt sig. En tävling som flutit på fint, utan större problem, där det både blev ett svenskt brons och där det slagits världsrekord.
”Sverige har åter visat framfötterna i minnesvärlden genom detta fantastiska arrangemang. Extra kul att det blev ett svenskt brons och att Sylle tog silver”, säger Idriz ”Minnet” Zogaj.
Den publika delen av tävlingen blev succé med fullsatta föreläsningar. ”Det har varit en otrolig glädje att få visa upp Minnesförbundet, vad vi gör och allt som är kopplat till minne, förutom tävlandet”, säger en trött men mycket glad Martin Nilsson.
Den totala tävlingen
1:a plats och ”Världens bästa minne 2024” – Enrico Marraffa, Italien
2:a plats, Sylvain Arvidieu, Frankrike (svensk medborgare boende i Norrköping)
3:e plats, Matteo Cillo, Italien
För att se vad som hänt under – följ #vmilund #wmclund
Världsrekord
Enrico Marraffa, Italien – 711 bilder memorerade i rätt ordning på 5 minuter
De svenska placeringarna
14:e plats, Emma Andersson, Alingsås
27:e plats, Algot Kullberg, Växjö (värnpliktig i Enköping)
35:e plats, Niklas Henrik Månsson
Förutom ett världsrekord har 22 nationella rekord slagits och ett oräkneligt antal personbästa noterats. Bland annat memorerade Ewelina Preś från Polen 29 blandade kortlekar i rätt ordning.
Tävlingen presenterades i samarbete med SystemWeaver.
Partners och möjliggörare för tävlingen är Lunds kommun med Visit Skåne och Visit Lund.
All information från tävlingen hittar ni på Svenska Minnesförbundets hemsida:
Alla resultat från tävlingen hittas här:
För mer information kontakta:
Idriz ”Minnet” Zogaj, ordförande Svenska Minnesförbundet, tel 0734-32 00 10, epost idriz@zogaj.se
VM i Minne 2024 presenteras av
iam-memory.org visitskane.com visitlund.se systemweaver.com
martinnilsson.com plyhm.se zogaj.se
Se hashtags – #vmilund och #vmclund
Bilder:
1. Emma Andersson, 24 år, (Foto Emma Engkvist)
2. Sylvain Arvidieu, 38 år från Katrineholm, tävlandes för Frankrike men också fransk medborgare (Foto Emma Engkvist)
3. Anton Kullberg, 19 år från Växjö som debuterar i VM för Sverige. (Foto Emma Engkvist)
4. Enrico Marraffa, Världens bästa minne 2024 (Foto: Emma Engkvist)
5. Sylvain Arvidieu (silver), Enrico Marraffa (guld) och Matteo Cillo (brons) (Foto: Engkvist)
6. Jonas von Essen, en av föreläsarna under VM i Minne 2024 (Foto Emma Engkvist)
7. Arrangörerna av VM i Minne 2024, Idriz Zogaj och Martin Nilsson (Foto: Svenska Minnesförbundet)
Världens bästa minnen
Är du nyfiken på hur det är att vara en minnesatlet?
Under hösten 2014 följde dokumentärfilmaren Linus Lindahl delar av Svenska Minneslandslaget. Den korta dokumentären ”Världens bästa minnen” lyfter fram tre minnesatleter, tvåfaldige världsmästaren Jonas von Essen, Yanhjaa Wintersoul, som kom femma i Talang och som bland annat memorerat hela IKEA katalogen, samt Marwin Wallonius och Idriz Zogaj, landslagets förbundskapten. Deras förberedelser inför SM på Stadsbiblioteket i Göteborg där Jonas bland annat slår ett världsrekord och sedan VM där Sverige tar hem lagguldet och Jonas försvarar sin världsmästartitel från 2013. Sverige vinner åtta av elva möjliga guld.
Ni hittar länk till dokumentären här: ”Världens bästa minnen” (eller http://bit.ly/1hOjHax )
För mer information, högupplösta bilder eller bokning av intervjuer v.v. kontakta:
Idriz ”Minnet” Zogaj
Ordförande Svenska Minnesförbundet
Mobil: +46 73 – 432 00 10
idriz@zogaj.se
Birgitta Plyhm
Plyhm Kommunikation
Mobil: +46 70 – 777 12 90
birgitta@plyhm.se
Bakgrundsinformation
Svenska Minnesförbundet grundades av Idriz ”Minnet” Zogaj 2008. Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, såsom SM, och genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.
Stiftelsen Svenska Minnesförbundet grundades 2017 med visionen att folkbilda och nå ut med minnesträning till alla. Göra sporten folklig och sprida kunskaperna till skolor.
Göteborgs Minnesförbund grundades våren 2013 och är Sveriges första lokala minnesförbund. Svenska Minnesförbundet strävar efter att få fler lokala förbund.
Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner, som även är inskrivet i förbundets stadgar, är ”att träna minnet ska bli en etablerad folksport” samt ”att mental träning, där minnesträning är en tongivande del, ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.
Sverige har varit representerat i VM sedan 2004 genom Idriz ”Minnet” Zogaj som var förste svensk att tävla i minne. Historiens första SM i Minne arrangerades 2009 i Göteborg. 2012 blev Jonas von Essen förste svensk att ta medalj i VM i Minne då han kom trea. Året därpå, 2013, krönte Jonas sin karriär med VM guld, vilket han lyckades upprepa 2014 då Sverige även vann lagguldet. Svenska minneslandslaget tog hem 8 av 11 guldmedaljer i VM 2014 och är världens bästa nation i Minne.
Svenska Minnesförbundet har på kort tid blivit ett begrepp och har fått stort medialt utrymme. Idag är begreppet ”Att tävla i minne” och ”Minnesatleter” något många känner till. Att det finns ett landslag i minne och att det arrangeras SM är också väl etablerat och uppskattat.
Svenska Minnesförbundet följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.
2024 arrangerar Svenska Minnesförbundet VM i minne på Stadshallen i Lund.
Taggar:
Marknadsnyheter
Svenskt brons i minnesvärt VM
Fransk-svenske Sylvain Arvidieu knep silver i minnes-VM i Lund. Vann gjorde italienaren Enrico Marraffa och på tredje plats kom Matteo Clio, Italien. Det blev ett svenskt brons i den individuella grenen fiktiva datum. ”Det har varit ett spännande och minnesvärt VM. Förutom fantastiska resultat i tävlingen har vi även haft ett publikt program som fascinerat och imponerat på besökarna”, säger de två nöjda arrangörerna Idriz ”Minnet” Zogaj och Martin Nilsson.
Emma Andersson gjorde efterlängtad comeback på världsscenen och lyckades bärga sin första VM-medalj som vuxen när hon kom på tredje plats i grenen ”Fiktiva datum”. På 5 minuter lyckades Emma lära sig hela 82 påhittade historiska händelser och vilket år de ägde rum. Ett datum mer än fjärdeplatsen. ”Fantastiskt roligt. Det hade jag verkligen inte väntat mig när jag kom till Lund tidigare i veckan”, säger en nöjd Emma Andersson efter tävlingen. Emma placerade sig på en total 14:e plats.
Silvermedaljen har svensk känning genom Sylvain Arvidieu, eller ”Sylle”, som han är känd som bland svenskarna. ”Sylle” är svensk medborgare men tävlar för Frankrike och han har tidigare varit aktiv i Svenska Minnesförbundet där han även suttit i styrelsen. ”Sverige är mitt andra hemland så det känns otroligt kul att få prestera så här bra här”, säger en mycket glad ”Sylle”.
För nykomlingen Algot Kullberg, 19 år, från Växjö, som till vardags är värnpliktig cybersoldat i Enköping blev VM en upplevelse han sent kommer glömma. Bland annat lyckades han minnas 870 binära tal på 30 minuter. ”Det har varit kul och väldigt lärorikt. Jag är otroligt taggad inför framtida tävlingar”, säger en nöjd Algot Kullberg som placerade sig 27:a i tävlingen.
För grundaren och ordföranden av Svenska Minnesförbundet, Idriz ”Minnet” Zogaj, blev drömmen precis som han föreställt sig. En tävling som flutit på fint, utan större problem, där det både blev ett svenskt brons och där det slagits världsrekord.
”Sverige har åter visat framfötterna i minnesvärlden genom detta fantastiska arrangemang. Extra kul att det blev ett svenskt brons och att Sylle tog silver”, säger Idriz ”Minnet” Zogaj.
Den publika delen av tävlingen blev succé med fullsatta föreläsningar. ”Det har varit en otrolig glädje att få visa upp Minnesförbundet, vad vi gör och allt som är kopplat till minne, förutom tävlandet”, säger en trött men mycket glad Martin Nilsson.
Den totala tävlingen
1:a plats och ”Världens bästa minne 2024” – Enrico Marraffa, Italien
2:a plats, Sylvain Arvidieu, Frankrike (svensk medborgare boende i Norrköping)
3:e plats, Matteo Cillo, Italien
För att se vad som hänt under – följ #vmilund #wmclund
Världsrekord
Enrico Marraffa, Italien – 711 bilder memorerade i rätt ordning på 5 minuter
De svenska placeringarna
14:e plats, Emma Andersson, Alingsås
27:e plats, Algot Kullberg, Växjö (värnpliktig i Enköping)
35:e plats, Niklas Henrik Månsson
Förutom ett världsrekord har 22 nationella rekord slagits och ett oräkneligt antal personbästa noterats. Bland annat memorerade Ewelina Preś från Polen 29 blandade kortlekar i rätt ordning.
Tävlingen presenterades i samarbete med SystemWeaver.
Partners och möjliggörare för tävlingen är Lunds kommun med Visit Skåne och Visit Lund.
All information från tävlingen hittar ni på Svenska Minnesförbundets hemsida:
Alla resultat från tävlingen hittas här:
För mer information kontakta:
Idriz ”Minnet” Zogaj, ordförande Svenska Minnesförbundet, tel 0734-32 00 10, epost idriz@zogaj.se
VM i Minne 2024 presenteras av
iam-memory.org visitskane.com visitlund.se systemweaver.com
martinnilsson.com plyhm.se zogaj.se
Se hashtags – #vmilund och #vmclund
Bilder:
1. Emma Andersson, 24 år, (Foto Emma Engkvist)
2. Sylvain Arvidieu, 38 år från Katrineholm, tävlandes för Frankrike men också fransk medborgare (Foto Emma Engkvist)
3. Anton Kullberg, 19 år från Växjö som debuterar i VM för Sverige. (Foto Emma Engkvist)
4. Enrico Marraffa, Världens bästa minne 2024 (Foto: Emma Engkvist)
5. Sylvain Arvidieu (silver), Enrico Marraffa (guld) och Matteo Cillo (brons) (Foto: Engkvist)
6. Jonas von Essen, en av föreläsarna under VM i Minne 2024 (Foto Emma Engkvist)
7. Arrangörerna av VM i Minne 2024, Idriz Zogaj och Martin Nilsson (Foto: Svenska Minnesförbundet)
Världens bästa minnen
Är du nyfiken på hur det är att vara en minnesatlet?
Under hösten 2014 följde dokumentärfilmaren Linus Lindahl delar av Svenska Minneslandslaget. Den korta dokumentären ”Världens bästa minnen” lyfter fram tre minnesatleter, tvåfaldige världsmästaren Jonas von Essen, Yanhjaa Wintersoul, som kom femma i Talang och som bland annat memorerat hela IKEA katalogen, samt Marwin Wallonius och Idriz Zogaj, landslagets förbundskapten. Deras förberedelser inför SM på Stadsbiblioteket i Göteborg där Jonas bland annat slår ett världsrekord och sedan VM där Sverige tar hem lagguldet och Jonas försvarar sin världsmästartitel från 2013. Sverige vinner åtta av elva möjliga guld.
Ni hittar länk till dokumentären här: ”Världens bästa minnen” (eller http://bit.ly/1hOjHax )
För mer information, högupplösta bilder eller bokning av intervjuer v.v. kontakta:
Idriz ”Minnet” Zogaj
Ordförande Svenska Minnesförbundet
Mobil: +46 73 – 432 00 10
idriz@zogaj.se
Birgitta Plyhm
Plyhm Kommunikation
Mobil: +46 70 – 777 12 90
birgitta@plyhm.se
Bakgrundsinformation
Svenska Minnesförbundet grundades av Idriz ”Minnet” Zogaj 2008. Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, såsom SM, och genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.
Stiftelsen Svenska Minnesförbundet grundades 2017 med visionen att folkbilda och nå ut med minnesträning till alla. Göra sporten folklig och sprida kunskaperna till skolor.
Göteborgs Minnesförbund grundades våren 2013 och är Sveriges första lokala minnesförbund. Svenska Minnesförbundet strävar efter att få fler lokala förbund.
Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner, som även är inskrivet i förbundets stadgar, är ”att träna minnet ska bli en etablerad folksport” samt ”att mental träning, där minnesträning är en tongivande del, ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.
Sverige har varit representerat i VM sedan 2004 genom Idriz ”Minnet” Zogaj som var förste svensk att tävla i minne. Historiens första SM i Minne arrangerades 2009 i Göteborg. 2012 blev Jonas von Essen förste svensk att ta medalj i VM i Minne då han kom trea. Året därpå, 2013, krönte Jonas sin karriär med VM guld, vilket han lyckades upprepa 2014 då Sverige även vann lagguldet. Svenska minneslandslaget tog hem 8 av 11 guldmedaljer i VM 2014 och är världens bästa nation i Minne.
Svenska Minnesförbundet har på kort tid blivit ett begrepp och har fått stort medialt utrymme. Idag är begreppet ”Att tävla i minne” och ”Minnesatleter” något många känner till. Att det finns ett landslag i minne och att det arrangeras SM är också väl etablerat och uppskattat.
Svenska Minnesförbundet följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.
2024 arrangerar Svenska Minnesförbundet VM i minne på Stadshallen i Lund.
Taggar:
Marknadsnyheter
Högpotent cannabis kan påverka DNA och signalera psykosrisk
Forskare vid King’s College London har upptäckt att användning av högpotent cannabis (med THC-halt över 10 %) lämnar unika spår i DNA, vilket kan kopplas till ökad risk för psykos. Studien, publicerad i Molecular Psychiatry, är den första att visa hur frekvent cannabisbruk påverkar DNA-metylering, en process som förändrar geners funktion utan att ändra DNA-sekvensen.
Resultaten visade att de som ofta använder högpotent cannabis uppvisar förändringar i gener relaterade till energiproduktion och immunsystemet, särskilt genen CAVIN1. Dessa förändringar kan kopplas till en ökad sårbarhet för psykos, vilket öppnar möjligheter för framtida blodprov som kan identifiera riskindivider.
Källa: news-medical
-
Analys från DailyFX9 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter4 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX11 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Analys från DailyFX11 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Marknadsnyheter1 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX7 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter6 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke