Connect with us

Marknadsnyheter

Independent Hotel Group tar ställning för ren mat

Published

on

ti, mar 20, 2018 07:30 CET

Boutiquehotellet Görvälns Slott och Hufvudsta Gård Mat Möten som båda ingår i Independent Hotel Group lyfter sin matupplevelse ytterligare och satsar på ren och god mat genom konceptet konceptet Clean Eating by us™. Något som koncernen hoppas ska kunna bidra till att gästerna både mår bättre och blir ännu snyggare.

– Jag har länge funderat på vad jag själv stoppar i mig och förstått vikten av riktig mat, lagad med äkta råvaror utan tillsatser och skräp. Jag mår bättre utan tillsatser och gifter i kroppen och försöker sedan en tid att äta mest clean food – d.v.s ren mat som inte är processad eller tillverkad i fabrik. Det säger Maria Eklund, konceptutvecklare och grundare till koncernen. – Tankarna kring vår miljö och hållbarhet har också blivit viktigare och mer närvarande. Independent Hotel Group stöder Världsnaturfonden och är sedan förra året Marinfadder då vi menar att världshaven är grunden till all hälsa och med friska hav och friska fiskar får vi friskare människor. 

Independent Hotel Group har tagit fram ett koncept där man utgår från Clean Eating och gjort ett antal ställningstaganden. Helt enkelt för att gästerna ska må så bra som möjligt, även fysiskt, under vistelsen. Bakom konceptet står Maria Eklund, som tillsammans med de två kökscheferna Andreas Printz och Patrik Rodehed tagit fram Clean Eating by us™.

– Genom att äta medvetet och välja bort sådant som vi vet inte är bra för kroppen förbättrar man inte bara sitt psykiska välbefinnande utan även sina fysiska förutsättningar. Allt från bättre humör och fräschare hy till ökad prestationsförmåga, minskade inflammationer och ett bättre sexliv fortsätter Maria. – Vi vill servera god mat, lagad med bästa tänkbara råvaror för människan och vår miljö. 

I sitt koncept gör Independent Hotel Group ett antal ställningstaganden som att:

  • All mat lagas från grunden av bästa tänkbara råvaror och man undviker processad mat och tillsatser – Clean Food.
  • Fisk ska vara ASC, MSC eller KRAV-märkt och gärna linfångad 
  • Kött ska var KRAV-märkt eller från små gårdar med ekologisk produktion
  • Kött ska komma från välmående och glada djur
  • Palmolja väljs bort
  • Svinnet ska minimeras och vi försöker ta tillvara hela råvaran med målet Zero Waste
  • Rättvisemärkta råvaror ska alltid proriteras

– Viktigt för oss i köket är att ta vara på hela djuret och inte bara en enstaka detalj. Genom att ta ett tankevarv till när vi skapar rätterna i menyplaneringen kan vi till exempel dra ner på köttåtgången och mer bygga rätten runt grönsakerna. På så sätt bidrar vi också tydligt till ett minskat svinn säger Patrik Rodehed, kökschef på Hufvudsta Gård Mat Möten. 

Det Independent Hotel Group satsar på är råvarorna och sättet de kombineras på och tillagas. Inte en flykt från kolhydrater och kalorier utan en enad medvetenhet om bra mat av hög kvalitet med massor av bra näring som alltid lagas från grunden. 

– Att jag kan hämta fläder från trädet utanför, plocka svampen i skogen jag ser från fönstret och samla skott och blad på ängen ner mot vattnet, gör mig trygg i vad jag serverar, säger Andreas Printz, kökschef i restaurang Galleriet på boutiquehotellet Görvälns Slott. – Serverar jag viltkött på menyn så väljer jag helst det som kommer från skog och mark runt Görväln tillägger han. – All fisk vi serverar ska vara ASC, MSC eller KRAV-märkt . Självklart väljer vi helst närodlat och ekologiskt.

Clean Eating by us™ är en övergripande satsning som omfattar all mat som serveras på Hufuvdsta Gård Mat Möten och i restaurang Galleriet på Görvälns Slott från den 2/4 2018. 

Maria Eklund
Strategic Concept Developer/Founder
+46 70 444 69 28
maria.eklund@ihgab.se

Niklas Zhovnartsuk
Presskontakt – Director of Communication Brands
+46 73 644 49 10
niklas.zhovnartsuk@ihgab.se

Independent Hotel Group skall med ett utanför-boxen-perspektiv erbjuda marknaden ett urval av Sveriges bästa och mest kända varumärken i hotell- och mötesbranschen. Idag äger och driver koncernen Hufvudsta Gård Mat Möten, Boutiquehotellet Görvälns Slott samt hotellbloggen Hotelhunters.se där vi delar med oss av våra upplevelser i våra ständigt pågående jakt efter att hitta de mest spännande hotellen i världen. Vi tror på individuella koncept där vi tar tillvara på varje fastighets egna unika attribut. Vår portfolio väljs ut och skapas med obeveklig passion för detaljer och atmosfär för att leva upp till vårt löfte och de precisa önskemålen från varje gäst. Vår vision är att skapa mötesplatser som inte redan finns.

Taggar:

fairtrade
, resor
, ekologiskt
, Kravmärkt
, restaurang
, Svanen
, miljömärkt
, boutiquehotell
, naturreservat
, biodynamiskt
, naturen
, näring
, clean eating
, görvälns slott
, restaurang galleriet
, hufvudsta gård mat möten
, hufvudsta gård mat möten
, Independent Hotel Group
, Clean food
, Världshaven

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.