Inför äldrevaccinationsprogram, stoppa nya besöksförbud och ställ krav på vaccination av vårdpersonal

| 10 maj, 2022 | 0 kommentarer

Liberalerna vill stärka äldres hälsa och sjukvård. Inför seniordagen i dag 10 maj uppmärksammar partiet flera av sina förslag: äldrevaccinationsprogram, fler läkare i äldreomsorgen, stopp för långvariga besöksförbud och vaccinerad vårdpersonal.

Äldre ska kostnadsfritt kunna vaccinera sig mot allvarliga sjukdomar. Ett regionalt äldrevaccinationsprogram skulle kunna omfatta säsongsinfluensa, återkommande covid-19-vaccination, bältros och pneumokocker.

– Vi vet att vaccin skyddar mot farliga sjukdomar, med covid-vaccinen som det senaste tydliga exemplet. Sjukdomarnas farlighet och värdet av vaccinet ökar ofta med åldern. I Sverige har vi sedan många år ett framgångsrikt barnvaccinationsprogram och detsamma bör skapas för äldre – särskilt som vi vet att många äldre avstår vaccin av kostnadsskäl, säger Amelie Tarschys Ingre (L), vice gruppledare och regionrådskandidat för Liberalerna.

Både kostnad och kunskap kan vara hinder för vaccination. I fjol vaccinerade sig till exempel bara varannan mot säsongsinfluensa. Vaccin mot bältros är i dag dyrt för den enskilde, men sjukdomen drabbar över 30 000 personer varje år och kan orsaka stort lidande.

Liberalerna vill också se fler läkare i äldreomsorgen, för att höja den medicinska säkerheten, och sätta stopp för långvariga besöksförbud.

– Aldirg mer långvariga besöksförbud! När regeringen föreslår att införa nya möjligheter till besöksförbud, säger vi nej. Vi vill i stället att vårdgivaren soma arbetsgivare ska kunna ställa krav på att medarbetare är vaccinerade, för att skydda de äldre, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd och riksdagskandidat. 

 

Rasmus Jonlund, kommunikationschef, Liberalerna i Region Stockholm, presstelefon 08-737 25 29, [email protected]

 

Vi är Liberalerna i Stockholms län, och Region Stockholm. För en modern hälso- och sjukvård med större frihet för patienterna. För en modern kollektivtrafik, trygg och attraktiv för fler resenärer. För en modern region för alla stockholmare, med digital tillgänglighet, möjligheter till god hälsa, arbete och ett rikt kulturliv.

För en frihet, värd att försvara.

 

Pressbild Anna Starbrink finns här.

Pressbild Amelie Tarschys Ingre finns här.

Följ liberala nyheter i Stockholms län:
news.cision.com/se/liberalerna-i-stockholms-lan
stockholm.liberalerna.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.