Connect with us

Marknadsnyheter

Inget mer byggavfall från renovering? Kiilto revolutionerar den globala byggindustrin med en limlösning som möjliggör full återvinning av använda byggmaterial

Published

on

Kiilto som varit en framåtriktad aktör på den svenska byggmarknaden och med över 100 års erfarenhet av att producera världsledande kemiska industrilösningar, presenterar ett banbrytande koncept för lim. Den nya limlösningen gör, till exempel, bygg- och renoveringsavfall återvinningsbart och bidrar därmed till att göra hela den byggda miljön mer hållbar.

Givet att byggnader använder en stor del av all förbrukad energi, och orsakar 21% av Sveriges utsläpp, samt att bygg och rivningsavfall står för 40% av allt generat avfall, enligt Boverkets tillgängliga siffror, kretsar det svenska klimatsamalet ofta kring bebyggd miljö och byggbranschen. Om Sverige ska nå de nationella miljökvalitetsmålen ”God bebyggd miljö” måste bygg och rivningsavfallets mängd minska.  

Kiilto revolutionerar bygg- och renoveringsbranschen med lanseringen av deras Kiilto Debonding on Demand-koncept, det första i sitt slag. Innovationen minskar avsevärt det koldioxidavtryck som den byggda miljön ger upphov till eftersom hoplimmat material kan separeras från varandra med hjälp av exempelvis värme, vilket gör rivningsavfallet återvinningsbart.   

Lim som använts i byggnation och renovering har utgjort en koppling som tidigare inte kunnat låsas upp igen – förrän nu!  

”Förenklat uttryckt, när ett traditionellt lim torkar och härdar, bildar det en stark molekylkedja, som en kedjelänk som används för att låsa cykeln vid en lyktstolpe. Kedjan binder samman materialen och är mycket svår att bryta upp. Med Kiiltos kemiska innovation kan, för första gången, kedjelänkar öppnas på ett kontrollerat sätt. Det innebär att vid varje framtida renovering kan byggare förnya befintliga byggmaterial såsom kakel och klinker utan att behöva förstöra plattorna, eftersom limbindningen kan lösas upp. Detta kommer att avsevärt öka återvinningsgraden för bygg- och renoveringsmaterial, säger Raija Polvinen, Kiiltos Chief Ecosystem Officer.  

Vid exempelvis en badrumsrenovering är det inte längre nödvändigt att demontera ytorna ned till bygggipsen. Med Debonding-konceptet kan fogmassa tas bort på ett kontrollerat sätt. Även plattorna förblir intakta och kan användas ytterligare en gång. Fogmassan kan dammsugas och returneras till Kiilto för återvinning.  

”Det som bidrar till min stora glädje för denna innovation, är det omfattande spannet av användningsområden som den erbjuder den bebyggda miljön och det långt utöver bara byggnader. Otaliga produkter i vår vardag, som möbler, bilar, flygplan, båtar och elektroniska apparater är omöjliga att tillverka utan lim och dessa industrier kämpar därför också med återvinningsutmaningar. Lösningen Debonding on Demand har potential att möjliggöra återvinning i alla dessa sammanhang och därutöver”, säger Polvinen stolt.  

Debonding on Demand är bara början – ekosystem för att skala upp inverkan  

En revolution kan aldrig genomföras ensam. Därför letar Kiilto efter partners för att samarbete med för att skapa och kommersialisera fler av dessa typer av hållbara, produktiva, ekologiska och återanvändbara innovationer. Eller som Kiilto kallar dem, SUPER- (SUstainable, Productive, Ecological and Reusable) innovationer, för en bättre byggd miljö som för närvarande står för 40 procent av de globala koldioxidutsläppen.   

”Genom dessa kooperativa ekosystem strävar vi mot en grönare och mer hållbar framtid. Innovationer som minskar belastningen på miljön skapar inte bara nya produkter, utan ger också hela branschen möjlighet att utvecklas hållbart. Tillsammans kan vi revolutionera den bebyggda miljön”, sammanfattar Raija Polvinen.  

Delta vid lanseringseventet   

Under de senaste 100 åren har Kiilto tillverkat lim som håller för evigt. Nu utvecklar Kiilto lim som lossnar, med målet att i samarbete skapa och kommersialisera ännu fler innovationer som gör byggda miljöer mer hållbara, produktiva, ekologiska och återanvändbara.  

Kiilto lanserar sin banbrytande innovation och ekosystemet Kiilto SUPER Healthy Buildings i Helsingfors den 14 september 2023 kl. 8.00 CEST. Livestreamen kan ses här och inspelningen kommer att finnas tillgänglig på Kiilto.com.  

För mer information, kontakta:   

Raija Polvinen, Cheif Ecosystem Officer  
 
Tel: +358 400 818 833  
 
E-mail: raija.polvinen@kiilto.com    

Du kan ladda ner fler bilder på testningen av innovationen i laboratorieförhållanden här.

Kort om Kiilto:   

  • Ett finskt familjeägt företag grundat 1919   

  • Sysselsätter nära nästan 800 innovativa ledare i nio länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Ukraina, Baltikum och Polen.   

  • Verksam inom fyra affärsområden: bygg, industrilim och flamskydd, professionell hygien och konsumentprodukter  

  • Nettoomsättning €260M under 2022  

  • Miljöledarskap är ett strategiskt fokus och ambitiösa miljömål är integrerade i det dagliga beslutsfattandet  

  • Kiiltos vision sträcker sig till 2080  

  • Marknadsledare inom tätskiktslösningar i Finland och ledande operatör inom innovativa biobaserade industrilim i Europa  

  • Marknadsledare inom hand- och ytdesinfektionslösningar i Sverige, Norge och Danmark  

  • Kiiltos första utländska dotterbolag grundades i Sverige 1987 och funnits på den svenska marknaden i över 35 år  

Kiilto är ett familjeägt företag baserat i Finland med en över hundra år lång historia och en vision som blickar framåt till 2080. Kiilto utvecklar, producerar och marknadsför kemiska industrilösningar inom områdena bygg, industrilim och brandskydd, professionell hygien och konsumentvaror. De grundläggande principerna för Kiiltos verksamhet är miljömässigt ledarskap, närhet och engagemang för framtiden. Kiiltos verksamhet sträcker sig över 9 länder och har cirka 800 anställda. År 2022 uppgick koncernens nettoomsättning till 260 M€. www.kiilto.com  

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Förvaltarna om fondåret 2025

Published

on

By

Trots ekonomisk och geopolitisk oro utvecklades de flesta av världens börser positivt under 2024. Utvecklingen på Stockholmsbörsen var blandad under året och slutade på drygt 8 procent inklusive utdelningar. Fondspararna köpte rekordmycket fonder, för hela 208 miljarder kronor, och nysparandet gick framför allt till aktiefonder följt av långa och korta räntefonder. Vi frågade tre förvaltare: en ränte- och kreditförvaltare, en globalförvaltare och en Indienförvaltare vilka lärdomar de tar med sig från det senaste året och vad de tror om 2025.

Maria Ljungqvist, förvaltare av Aktie-Ansvars Räntestrategi och Avkastningsfond, Aktie-Ansvar

Vad tar du med dig för lärdomar från 2024?

 

År 2024 blev ett positivt år för de flesta typer av räntefonder och det var rätt svårt att begå misstag inom placeringsslaget. Vi var nog många som tänkte att 2023 blev ”räntornas revansch-år”, men 2024 blev ju också ett bra år! Därtill blev det ett extra bra år för företagsobligationsfonder som via sina innehav hade kreditexponering mot svenska fastighetsbolag. Kreditspreadarna på fastighetsbolagens obligationer har blivit väsentligt tajtare under året och det motsvarar kursuppgångar på deras befintliga obligationer.

 

Med facit i hand hade det lönat sig att ha mer riskexponering i räntefonderna förra året som helhet, men å andra sidan så var det stora rörelser både upp och ner i långa obligationsräntor under året och kreditspreadar hade fram emot hösten hunnit bli rätt komprimerade i förhållande till fundamenta. Det har inte heller saknats källor till geopolitisk oro att förhålla sig till.
 

Hur tycker du att en sparare ska tänka inför fondåret 2025?

Som förvaltare ägnar jag mig inte åt rådgivning så när det gäller denna fråga håller mig till mer generella tankar kring räntefonder som borde vara relevanta även bortom 2025. Jag tycker det är en god idé att sätta sig in i vad man som sparare har för typ av räntefonder och vilken diversifiering man har i sitt totala sparande. Kanske är sparandet mindre diversifierat än du tror. Läs på litet om fondernas placeringsinriktning i förköpsinformationen och i deras hel- och halvårsberättelser. Som sparare i räntefonder är det bra att veta om du har en fond som påverkas av rörelser i långa räntor och/eller av rörelser i kreditspreadar. Hur är det med riskkoncentrationen? Har du fått samma bolag i din företagsobligationsfond som i din aktiefond?

Hur kommer ditt eget sparande att se ut under 2025?

Jag diversifierar mitt sparande. Jag sparar huvudsakligen i fonder och då i fonder med litet olika inriktning. Räntefonder är en självklar del i mitt sparande. Jag är långsiktig i mitt sparande även om det kan hända att jag någon gång sätter in en liten extra slant i en fond som gått ned en enskild dag eller under ett par dagar på grund av en stor marknadsrörelse.

Anna Sigurd, förvaltare av SEB Global aktiefond, SEB Asset Management

Vad tar du med dig för lärdomar från 2024?

Ett volatilt år som präglats av många osäkerhetsmoment i form av politisk osäkerhet med det amerikanska valet och maktskiftet men också politisk instabilitet i flera delar av Europa. Ekonomier i behov av stöd där centralbankerna balanserade mellan stimulativa räntesänkningar för att undvika recession i ekonomierna och kampen mot inflation. Krig på flera håll i världen med stora spridningsrisker och potentiellt förödande effekter på världsekonomin. Trots detta en otroligt stark utveckling på den globala aktiemarknaden, visserligen med stora skillnader mellan regioner. AI-relaterade techbolag som dominerat stort under 2023 fortsatte sin starka utveckling med oförminskad kraft.

Det finns alltid lärdomar att ta med sig speciellt i marknader med extrem utveckling som vi precis som 2023 fortsatt se under 2024.

Att inte underskatta styrkan och uthålligheten i utvecklingen hos bolag som på olika sätt blir tongivande när ny teknologi introduceras och potentiellt förändrar utvecklingen i världen.

Att skillnader i värdering mellan olika regioner på historiskt höga nivåer kan kvarstå under lång tid när ett relativt smalt marknadssegment varit väldigt tongivande i den positiva utvecklingen.

Som aktiv förvaltare av breda globala aktiefonder, när koncentrationen i marknaden är stor och ett fåtal bolag blir väldigt dominerande, blir utmaningen att med en väldiversifierad portfölj försöka utmana den starka marknadsutvecklingen med ett brett spektra av bolag. Här krävs långsiktighet och systematik i urvalsprocessen av bolag att investera i.

Vi påminns om att historiska samband inte alltid blir relevanta indikatorer i den miljön där fokus flyttas, från traditionella fundamentala faktorer och samband, till starka trender där marknadssentimentet under längre perioder trotsar de stora utmaningar som finns för marknadsmiljön globalt och världsekonomin i stort.

Hur tycker du att en sparare ska tänka inför fondåret 2025?

Vi har haft ett par år med fantastiskt stark utveckling på marknaderna, med breda globala index upp mer än 20% per år, och som svensk investerare dessutom en kraftig försvagning av den svenska kronan som givit ytterligare avkastning från utländska investeringar omräknat i SEK.

Att 2025 ska erbjuda samma enormt starka utveckling ska man inte ta för givet varken ur ett globalt aktieperspektiv eller utifrån ett valutaperspektiv. Det finns många oroshärdar som gör den framtida utvecklingen svårbedömd med ny president i USA med ny politisk agenda, krig på flera håll i världen, en global ekonomi med stora regionala skillnader och stor osäkerhet kring hur förutsättningarna för internationell handel kommer att se ut framöver.

Detta behöver inte betyda att vi inte kan se starka aktiemarknader under 2025 utan snarare att vi kan se stora rörelser och att det precis som under 2024 kan vara stora regionala skillnader under långa perioder. Att ha ett brett, väldiversifierat sparande är därför en god idé. Man ska komma ihåg att USA utgör en väldigt stor del av en bred global aktiefond då USA väger tungt i breda globala aktieindex. Om man vill öka riskspridningen i sitt sparande i aktier kan det vara bra att ha ett globalt sparande som bas men att addera exponering mot andra regioner än just USA för att bredda sin exponering.

Det är dessutom svårt att pricka bottnar och toppar i marknaden, speciellt i en volatil och osäker marknadsmiljö. Därför är ett månadssparande i fonder ett utmärkt sätt att löpande addera exponering och på så sätt få del av kursutvecklingen över tid.

Hur kommer ditt eget sparande att se ut under 2025?

En global bas där stora delar ju är exponering mot USA i globala fonder men också ha ytterligare exponering mot Europa via fonder. Att kontinuerligt spara och ha respekt för svårigheten att pricka toppar och bottnar i marknadsutvecklingen. 

Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Indienfond, Carnegie Fonder

Vad tar du med dig för lärdomar från 2024?

Den amerikanska marknaden utvecklades bäst under 2024. Det är också the Federal Reserve System (Fed) som bestämmer priset på pengar. USA ligger först i cykeln medan Europa släpar efter. 2024 visar hur kraftfull effekt ränteförändringar har på börsen. 

Indien:

Den indiska ekonomin är inne i en period med något svagare tillväxt än de två senaste åren. BNP för andra kvartalet växte bara med 5,4%. Regeringens mål var att uppnå en tillväxt på 6,5%. Det finns ett par anledningar till detta. Vårens nationella val innebar att allokeringen av kapital till infrastrukturprojekt försenades. Många privata bolag avvaktade också med beslut innan valet var klart. En försenad monsunsäsong innebar också att byggstart för beslutade projekt försenades under andra kvartalet. Detta förklarar varför bolag som är leverantörer till infrastrukturprojekt såg svagare orderingång.

Det faktum att Bharatiya Janata Party (BJP) förlorade sin majoritet i parlamentet, innebär att premiärministern Narendra Modi tvingas förhandla med två koalitionspartier. Detta försenar processen för nya planerade reformer.

Under hösten visade konsumtionen en svagare trend hos medelklassen i städerna. Svagare inkomstutveckling på landsbygden var känd sedan tidigare. Alla investeringar och konsumtion i Indien är beroende av finansiering. De senaste fem åren har konsumtionslån utan säkerhet varit den främsta tillväxtmotorn för bankerna. Centralbanken agerade under 2024 och införde hårdare regelverk för konsumtionslån, vilket påverkade både bankernas tillväxt och finansbolagen. Detta syns tydligt i försäljningen av bilar och motorcyklar som visar en svagare efterfrågan.

Högre inflation i oktober på 6,2%, drivet av livsmedelspriser och 45% prisökning för grönsaker, drabbade hushållens köpkraft negativt. Högre inflation innebär att centralbanken inte kan sänka räntan i närtid. Lönerna har inte stigit i samma takt som inflationen. Många hushåll har de senaste åren köpt ny bostad och har därför högre skuldsättning än tidigare, vilket begränsar utrymmet för konsumtion.

I november 2024 genomfördes delstatsval i Maharashtra. BJP vann valet och fortsätter styra delstaten. Nu kan man återigen fokusera på att få igång planerade investeringar i infrastruktur. Fonden har fortsatt stor exponering mot industribolag som kommer att gynnas av detta under 2025.

Värderingen för indiska aktier ligger över normal nivå. Företagsvinsterna för Indiens tredje kvartal kommer att vara något svagare än förväntat. Det tar tid innan regeringens investeringar får effekt i ekonomin.

Synen på Fed´s penningpolitik i USA har ändrats till att inga fler räntesänkningar kommer under första halvåret i år. Detta påverkar riskviljan för emerging market och även Indien negativt, vad avser utländska investerares intresse. Sammantaget kommer vi att gå igenom en period av konsolidering för den indiska marknaden, då vinstutvecklingen hinner ikapp värderingen, innan börsen kan stiga återigen. Det långsiktiga investeringscaset för Indien på fem till tio år vad gäller potential för strukturell tillväxt är intakt.

Hur tycker du att en sparare ska tänka inför fondåret 2025?

Var långsiktig. Spara varje månad. Placera inte allt i den marknad som går bäst för tillfället utan ha en diversifierad portfölj. Titta på värderingen. 

Hur kommer ditt eget sparande att se ut under 2025?

Jag har en diversiferad portfölj med Carnegie Strategifond, (räntor och aktier), Carnegie Sverigefond och Carnegie US Small & Micro Cap. En del av mina investeringar är låsta i Indienfonden som jag själv förvaltar. 

Föreningens medlemmar

Aktie-Ansvar, Alfred Berg Kapitalförvaltning, AMF Fonder, Avanza Fonder, Captor Fund Management, Carnegie Fonder, Cicero Fonder, Cliens Kapitalförvaltning, C WorldWide, East Capital Group, Enter Fonder, Excalibur Asset Management, FCG Fonder, Fidelity International,  First Sentier Investors, Franklin Templeton Investments, Handelsbanken Fonder, Holberg Fonder, HSBC Global Asset Management, Indecap, ISEC Services, Infranode, J.P. Morgan Asset Management, Lannebo Kapitalförvaltning, Lysa Fonder, Länsförsäkringar Fondförvaltning, Movestic Fonder, Nordea Fonder, Nordnet Fonder, ODIN Fonder, Ruth Asset Management, SEB Investment Management, Sensor Fonder, Simplicity, Skandia Fonder, Spiltan Fonder, Storebrand Asset Management, Storebrand Fonder, Strand Kapitalförvaltning, Summa Equity, Swedbank Robur, Söderberg & Partners Asset Management, Tellus Fonder, TIN Fonder, Tundra Fonder, Wahlstedt & Partners, Ålandsbanken Fondbolag.

Associerade medlemmar

Advisense, Andulf Advokat, Apriori Advokatbyrå, Bloomberg LP, Citi, efa, EY, Fondo Solutions, FundRock Management Company, Gernandt & Danielsson Advokatbyrå, Harvest Advokatbyrå, Kessler Topaz Meltzer & Check LLP, Mannheimer Swartling, MFEX, Morningstar Sweden, Northern Trust Service SE, PwC Sverige, Roschier, Saxena White P.A., Vinge, Wesslau Söderqvist Advokatbyrå.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Elon AB (publ) avvecklar sin fysiska 3PL-verksamhet och fokuserar på kärnverksamheten inom hemelektronik

Published

on

By

Styrelsen i Elon AB (publ) har tagit det strategiska beslutet att bolaget ska fokusera på sin kärnverksamhet inom försäljning av hemelektronik och vitvaror till konsumenter och företag. Detta innebär att bolaget kommer att avveckla sin fysiska del av 3PL-verksamheten (tredjepartslogistik) och detta ska ske under 2025 med start den 31 januari.

Affärssegmentet Logistics and Services utgör ca 8 % av Elon AB:s verksamhet och den 3PL-verksamhet som nu avvecklas förväntas påverka bolagets omsättning med cirka 230 MSEK. Denna förändring inom bolaget möjliggör ytterligare utveckling av den nordiska tillväxtstrategin.

”Vi kan konstatera att vår 3PL-verksamhet inte kommer nå upp till önskvärda nivåer”, säger Stefan Lebrot CEO Elon AB. ”Elons kärnverksamhet finns inom detaljhandeln och vi kommer fortsatt fokusera än mer på just detta.”

Denna information utgjorde innan offentliggörandet insiderinformation och är sådan som Elon AB är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades för offentliggörande genom nedanstående kontaktpersoners försorg den 15 januari 2025 kl. 11:30.

För mer information kontakta:

Stefan Lebrot, CEO Elon AB
Mail: stefan.lebrot@elongroup.se
Tel: +46 76-762 63 29

Camilla Waldmark, IR- & Kommunikationsansvarig Elon Group AB
Mail: camilla.waldmark@elongroup.se
Tel: +46 70 570 11 94

Elon är ett ledande företag för den frivilliga fackhandeln inom hemprodukter, och finns i de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. I Sverige finns idag ca 420 Elon-butiker under varumärket Elon och Elon Ljud & Bild. Elon-butikernas fokus ligger på vitvaror och hemelektronik som gör kundens vardag lite enklare. Lokala, drivna entreprenörer med ett starkt varumärke och centrala funktioner som logistik, IT och marknadsföring gör Elon till en stark spelare. 
Elon bedriver verksamhet i tre affärssegment; Business to Business (B2B), Business to Consumer (B2C) och Logistics and Services (L&S), har sitt säte i Stockholm, men även verksamhet i Örebro och Kalmar. Bolagets aktie (ELON) är noterad på Nasdaq Stockholm, Small Cap.

Continue Reading

Marknadsnyheter

VD för dotterbolag avslutar sin anställning

Published

on

By

Spotlight Group meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Markets nuvarande VD, Anders Kumlin, avslutar sin anställning och blir VD för Tessin Nordic Holding AB. Som tidigare kommunicerats är bolagets plan att Spotlight Groups VD, Peter Gönczi, även ska bli VD för Spotlight Stock Market (under förutsättning att detta godkänns av Finansinspektionen).

–Jag är mycket tacksam för Anders Kumlins insats att utveckla Spotlight Stock Market de senaste åren i det kallaste marknadsklimatet som jag någonsin upplevt. Under Anders tid som VD har Spotlight Stock Market skapat bättre förutsättningar än någonsin för internationell handel och samtidigt lanserat ett helt nytt ETP-segment som på mindre än sex månader växte från två noterade instrument till 45, säger Peter Gönczi.

För ytterligare information om Spotlight Group, vänligen kontakta:
Peter Gönczi, VD
E-post: ir@spotlightgroup.se
Hemsida: www.spotlightgroup.se

Spotlight Group är en koncern av fristående verksamheter med ett gemensamt syfte – att förenkla för bolag att växa. Bolaget etablerades 1997 och marknadsplatsen Spotlight Stock Market har idag cirka 140 noterade bolag och över 40 ETP:er med flera hundratusen aktiva investerare. Spotlight Group strävar efter att vara en helt öppen infrastruktur som samarbetar med alla finansiella rådgivare och erbjuder de mest kostnadseffektiva lösningarna för bolag som verkar i en noterad miljö, samtidigt som marknadsplatsen ökar såväl möjligheterna för internationell handel som mängden investeringsprodukter som erbjuds för handel. Spotlight Group avser att fortsätta vara en pionjär för noterade tillväxtföretag och därmed skapa förutsättningar för ökad sysselsättning, innovation och konkurrenskraft. Koncernen fyller därmed en viktig samhällsfunktion.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.