Connect with us

Marknadsnyheter

Innovationsmiljön ASSET, lett av Diamyd Medical, håller en workshop om framtidens behandling av typ 1-diabetes

Published

on

Workshopen kommer samla patientorganisationer, medicinska experter, kliniskt verksamma, forskare, myndigheter, professionsförbund och läkemedelsutvecklare för att diskutera screening, tidig diagnos och monitorering av typ 1-diabetes. Workshopen äger rum måndagen den 15 april 2024 i Stockholm och modereras av stiftelsen Leading Healthcare.

–Vi står inför ett paradigmskifte inom medicin, säger Hans Winberg, generalsekreterare för Stiftelsen Leading Healthcare. Vi ser dock endast några få tecken på detta i nuvarande hälso- och sjukvårdssystem. Vi måste utveckla infrastrukturen och operativa processer för att kunna hantera de banbrytande innovationerna inom medicinsk och digital teknik som nu sker. ASSET-workshopen är ett steg framåt i den utvecklingen.

I Sverige diagnostiseras ungefär 1 000 barn med typ 1-diabetes varje år. Sjukdomen är livshotande och orsakar allvarliga komplikationer senare i livet. Den ökade förståelsen av typ 1-diabetes gör det möjligt att upptäcka sjukdomen i tidig fas och sätta in behandlingar som modifierar sjukdomsförloppet. Att tillämpa ett förebyggande angreppssätt på typ 1-diabetes kräver screening för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen, vilket skulle innebära ett nytt behandlingsparadigm för hälso- och sjukvården.

–Typ 1-diabetes går i bräschen för förebyggande medicin, säger Ulf Hannelius, vd för Diamyd Medical.  Att kunna integrera prediktiv analys med riktade immunoterapier, såsom den antigenspecifika immunoterapin Diamyd, ger potentialen att förebygga symtomatisk sjukdom. Detta kräver ett starkt engagemang och samverkan mellan relevanta intressegrupper. ASSET-partnerskapet tillhandahåller den nödvändiga plattformen för att förverkliga denna vision.

Om ASSET
Innovationsmiljön ASSET (AI for Sustainable Prevention of Autoimmunity in the Society) kommer att utveckla och utvärdera nya algoritmer baserade på AI för att kunna bedöma den individuella risken att insjukna i typ 1-diabetes (T1D), och sannolikheten att svara på olika behandlingar. Data som initialt ska användas för att bygga algoritmerna kommer från kohortstudien TEDDY (The Environmental Determinants of Diabetes in the Young), från Diamyd Medicals kliniska studier med Diamyd® samt från källor såsom Nationella diabetesregistret. TID kommer att utgöra pilotprojektet i programmet, men även andra autoimmuna sjukdomar som är starkt kopplade till typ 1-diabetes, specifikt celiaki (glutenintolerans) och autoimmun tyreoidit (inflammatorisk sjukdom i sköldkörteln), kommer att undersökas. Parallellt kommer ASSET att studera hälso- och sjukvårdens organisatoriska, ekonomiska och juridiska förutsättningar för att tillämpa de föreslagna precisionshälsolösningarna i det svenska sjukvårdssystemet. Målsättningen är att proaktivt hantera hinder som kan sakta ner implementering och spridning av innovationerna i hälso- och sjukvårdssystemet. Projektet är femårigt och finansieras via den svenska innovationsmyndigeten VINNOVA.

Deltagare i konsortiet är MainlyAI, Lunds universitet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Universitetssjukhuset Örebro, Nationella Diabetesregistret, Stiftelsen Leading Health Care och Diamyd Medical (projektkoordinator).

Hemsida: https://www.asset.healthcare/

Om Diamyd Medical
Diamyd Medical utvecklar läkemedel med precisionsmedicinsk inriktning för förebyggande och behandling av typ 1-diabetes och LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults). Diamyd® är en antigenspecifik immunomodulerande behandling för bevarande av kroppens insulinproduktion som har Orphan Drug Designation (särläkemedelsstatus) i USA och som i februari 2024 beviljades så kallad Fast Track Designation av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. DIAGNODE-3, en bekräftande och registreringsgrundande fas III-studie, rekryterar nu aktivt patienter med nydebuterad typ 1-diabetes i åtta europeiska länder och i USA. En större metastudie samt Bolagets prospektiva europeiska fas IIb-studie, där Diamyd® administrerats direkt i en ytlig lymfkörtel i barn och unga vuxna med nydebuterad typ 1-diabetes, har visat statistiskt signifikant effekt i en stor genetiskt fördefinierad patientgrupp i att bevara egen insulinproduktion. DIAGNODE-3 studien rekryterar endast denna patientgrupp som bär på den gemensamma gentyp som kallas för HLA DR3-DQ2 som utgör cirka 40% av patienter med typ 1-diabetes i Europa och USA. Injektioner i en ytlig lymfkörtel kan utföras på några minuter och är avsedda att optimera immunsvaret. En anläggning inrättas i Umeå för tillverkning av rekombinant GAD65, den aktiva ingrediensen i Diamyd®. Diamyd Medical utvecklar även det GABA-baserade prövningsläkemedlet Remygen® som en komponent i behandlingen av metabola sjukdomar. Diamyd Medical är en av huvudägarna i stamcellsbolaget NextCell Pharma AB och i artificiell intelligensföretaget MainlyAI AB.

Diamyd Medicals B-aktie handlas på Nasdaq First North Growth Market under kortnamnet DMYD B. FNCA Sweden AB är Bolagets Certified Adviser.

För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hannelius, vd
Tel: +46 736 35 42 41
E-post:
ulf.hannelius@diamyd.com

Diamyd Medical AB (publ)
Box 7349, SE-103 90 Stockholm, Sverige. Tel: +46 8 661 00 26
E-post:
info@diamyd.com Org. nr: 556242–3797 Hemsida: https://www.diamyd.com

Offentliggörande
Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 11 april 2024 kl 14.20 CET.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Medimis och MedThings presentation och Q&A publicerad

Published

on

By

Med anledning av Medimi AB (”Medimi” eller ”Bolaget”) avsiktsförklaring kring förvärv av MedThings AS (”MedThings”) höll bolagen en gemensam presentation med efterföljande Q&A.  Lyssna gärna till inspelningen där MedThings styrelseordförande Per Andre Ødegård och Medimis VD Johan Wiesel informerar kring produkterna, förvärvet och arbetet framåt.  

För er som inte hade möjlighet att delta på mötet och ställa frågor direkt till Bolagen finns en inspelad version tillgänglig på Bolagets plattform

Webkonferens med Medimi och MedThings – Zoom

Du hittar även mer information relaterat till emissionen på Medimis hemsida Nyemission 2024 – Medimi (medimiab.com)

För ytterligare frågor relaterat till emissionen eller förvärvet av MedThings går det bra att maila på info@medimiab.com

För ytterligare information

Vd Johan Wiesel
mail
johan.wiesel@medimiab.com

mobil +46 (0)76 117 97 93

Om Medimi AB

Medimi AB utvecklar lösningar som ger vårdtagare och personal trygg och effektiv läkemedelshantering. Våra lösningar omfattar hela kedjan, från läkare till dispensering i hemmet. Produkterna ligger i teknisk framkant och är utvecklade för integrering i IT-miljöer. Bolaget är noterat på Spotlight Stockmarket och har sitt säte i Lund.

För mer information, besök www.medimiab.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Ny rapport: AI-användning på jobbet ökar

Published

on

By

AI-användningen flyttar från hemmet till jobbet. Det visar färsk statistik från Internetstiftelsens rapport Svenskarna och AI.
   – Ju mer vi testar och lär oss om AI, desto mer förstår vi nyttan som vi kan ha av AI på jobbet, säger Josefina Sahlin, vd på utbildningsföretaget Moderskeppet.

Den totala andelen svenskar som använder AI har inte ökat nämnvärt jämfört med i fjol. Däremot går det att se en tydlig förflyttning i hur och när AI används. 
   Det är fortsatt privat bruk som står för den största andelen. Men allt fler använder AI huvudsakligen i jobbsammanhang. Från en dryg femtedel (22 procent) i fjol till nästan en tredjedel (31 procent) i år.
   – Som med all ny teknik börjar det med nyfikenhet. Nyfikenheten ger kunskap och färdigheter som sedan överförs till arbetslivet, säger Josefina Sahlin på Moderskeppet.

Moderskeppet är en digital tjänst för kompetensutveckling. Det senaste året har antalet AI-kurser hos Moderskeppet ökat kraftigt. Parallellt med alla kurssläpp har företagets experter hållit i gratiswebbinar om AI-verktyg som ChatGPT, Copilot, Adobe Firefly och Midjourney.
   – Vi vill ge våra medlemmar den bästa möjliga starten för att upptäcka och lära. Vi ser en tydlig efterfrågan på kompetensutveckling inom AI-området. Det tyder på att AI-verktygen är viktiga för många företag och yrkesgrupper, säger Josefina Sahlin och fortsätter:
   – Våra kurser och webbinar om AI bryter ned rädslor och minskar kompetensgapet som många arbetsgivare upplever i dag. Det är ett stort avstånd mellan de som snabbt har tagit till sig AI och de som inte har börjat utforska än.

Inte helt oväntat är ChatGPT det AI-verktyg som flest använder. Det är också Moderskeppets webbinar och kurser om ChatGPT som flest medlemmar tar del av.
Och självklart flaggskeppskursen Generativ AI från början, som ger grundläggande kunskaper om hur AI-verktyg fungerar.

De mest populära AI-kurserna på Moderskeppet

Internetstiftelsen släpper årligen studien Svenskarna och internet. Sedan förra året undersöks även AI-användningen bland svenskarna. Rapporten Svenskarna och AI 2024 visar att allt fler använder AI främst i arbetslivet och studier. Rapporten baserar sig på statistik från augusti 2024.

För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta:
Johan Fransson
Presskontakt och marknadsförare, Moderskeppet
072-731 68 00
johan.fransson@moderskeppet.se

Genom Moderskeppet lär du dig jobbets program – i din takt. Våra 20 000 medlemmar har tillgång till 500 onlinekurser om viktiga program, appar och verktyg som används på en modern arbetsplats. Det är kurser om AI, design, layout, sociala medier, Microsoft 365, foto, video, digitala verktyg, pedagogik, planering och produktion. Allt är pedagogiskt utformat för att du när som helst ska kunna repetera avsnitt eller hela kapitel när du behöver. Moderskeppet (Pixondu AB) har sitt säte i Jönköping och grundades år 2005.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

ABB lanserar ny färgspruta för effektiva och hållbara lackeringsverkstäder

Published

on

By

  • Den nya färgsprutan ökar överföringseffektiviteten med upp till 10 procent och minskar mängden färgavfall med minst 30 procent, vilket bidrar till en hållbarare verksamhet
  • Minskade koldioxidutsläpp kan också bli ett resultat av minskat färgavfall och effektivare lackeringsproces
  • 10 procents minskad färgmängd per fordon ökar lackeringsverkstadens effektivitet och innebär ekonomiska besparingar

ABB har lanserat färgsprutan RB 1000i-S för att revolutionera billackeringsverkstäderna. Den nya färgsprutan monteras på ABB-roboten och förbättrar överföringseffektiviteten med uppemot 10 procent. Detta kan minska färgavfallet avsevärt, med minst 30 procent, samt minska koldioxidutsläppen jämfört med föregångaren RB 1000i. Dessutom ger stora effektivitets- och kostnadsbesparingar potential för betydande ekonomiska fördelar.

 

”Större fordonstillverkare har åtagit sig att driva koldioxidneutrala fabriker per 2035 och vänder på alla stenar i sin strävan att uppnå dessa mål”, säger Marc Segura, chef för Robotics Division på ABB.  ”ABB utvecklar fortlöpande produkter och tjänster för att hjälpa företag att klara sina hållbarhetsmål. Den senaste RB 1000i-S är bara ett exempel på hur ABB utvidgar sin portfölj för att klara av de utmaningar som ligger framför oss.”

Färgsprutan RB 1000i-S minskar koldioxidutsläppen och utsläppen av flyktiga organiska föreningar (VOC) i billackeringsverkstäderna genom att minska färgavfallet och den totala energiförbrukningen på anläggningarna tack vare en effektivare lackeringsprocess.

Kostnadsbesparingarna kan också bli betydande. Om en tillverkare till exempel använder 2,5 liter lösningsmedelsburen färg per fordon och tillverkar 200 000 fordon per fabrik och år, kommer färgsprutan RB 1000i-S, tack vare den förbättrade överföringseffektiviteten, att innebära en besparing på 50 000 liter färg per fabrik. Det motsvarar 500 000 dollar i direkta ekonomiska besparingar1.

Kunderna kan beställa den nya färgsprutan RB 1000i-S med en ny målningsrobot eller köpa en servicesats för att uppgradera deras befintliga RB 1000i genom att byta ut centrala komponenter som skålkopp och luftmunstycke för formning. Uppgraderingssatsen stöttar den cirkulära ekonomin och maximerar livslängden på den befintliga färgsprutan, vilket ökar produktens hållbarhet och minskar avfallsmängden ytterligare.

Den nya färgsprutan har, tillsammans med ABB:s övriga robotlösningar, utformats så att kunderna ska kunna uppnå en mer hållbar och resurseffektiv framtid.  Till exempel erbjuder ABB Robotics nya Energy Efficiency Service tillverkarna ett paket med konsult- och analysverktyg för att öka energieffektiviteten hos robotarna,vilket innebär upp till 30 procents energibesparingar (ytterligare information finns i vårt tidigare pressmeddelande här). Dessutom förbrukar styrenheten OmniCoreTM upp till 20 procent mindre energi i tunga arbetscykler2 tack vare den inbyggda kraftåterföringen till elnätet samt regeneringstekniken. RobotStudio® Automatic Path Planning bidrar till förbättrad varaktighet i rörelserna, vilket minskar energiförbrukningen med upp till 30 procent.

 

Ytterligare information finns här.

 

1-       Med antagandet av ett genomsnittligt pris på 10 dollar per liter målarfärg

2-       Jämfört med ABB:s tidigare styrenhet IRC5. Webbsida för OmniCore

 

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat 18 oktober 2024, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) ABB är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 140 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen.

ABB Robotics & Discrete Automation är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomation och det enda företaget med en omfattande och integrerad portfölj som omfattar robotar, autonoma mobila robotar och lösningar för maskinautomation, utformade och styrda av vår värdeskapande programvara. Vi hjälper företag av alla storlekar och sektorer – från fordonsindustrin till elektronik och logistik – att bli mer motståndskraftiga, flexibla och effektiva. ABB Robotics & Discrete Automation stöder kunder i övergången till den uppkopplade och samarbetande framtidsfabriken. Affärsområdet har cirka 11 000 medarbetare på över 100 platser i cirka 53 länder. go.abb/robotics

ABB Sverige

Christine Gunnarsson
Presschef
+46 72 461 20 00
press@se.abb.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.